Kellakeeramisest

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 28 Mai 2026 17:01
Külaline kirjutas: 28 Mai 2026 16:21 Sest soomega on suur kaubavahetus, paljud eestlased käivad soomes tööl.
Rootsis ka teine aeg. Mida see kaubavahetus ja soomes töölkäimine loeb.
Ikka loeb kui oled seotud. Kui ühisosa ei ole, siis suva tõesti.
Külaline

Mõtle, juba praamiajad. Soomes lähed praamile kell 5 ja eestis siis kell 4 või 6. Absurdne
Külaline

Guest kirjutas: 28 Mai 2026 16:19 Miks peaks olema soome ajas.
Mulle ei anna see midagi. Mis selles halba on et rootsi on ka teises ajas.
See on kellegi kiiks.
Sama hästi võiks küsida, miks peaks mingi Leeduga olema samas ajas. See pole isegi meie naaberriik. Vaatame tõele näkku, Eesti suurim asustustihedus on Tallinna kandis, mis on omakorda väga tihedalt seotud Helsingiga. Ebareaalne oleks tund aega erineva kellaajas olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Mai 2026 17:23Sama hästi võiks küsida, miks peaks mingi Leeduga olema samas ajas. See pole isegi meie naaberriik. Vaatame tõele näkku, Eesti suurim asustustihedus on Tallinna kandis, mis on omakorda väga tihedalt seotud Helsingiga. Ebareaalne oleks tund aega erineva kellaajas olla.
Kas Tallinn in sinu arvates sellepärast Helsingiga tihedalt seotud, et nende kahe linna vahel on laevaliiklus? Turistidel on küll üsna ükskõik, kas kell on tund aega siia või sinna. Ja äriliselt pole Soome juba ammu mingi eriline koht, tänapäeval tehakse äri üle maailma, erinevate ajavööndite ja kultuuriliste erinevustega arvestamine käib asja juurde. Tallinna elanikuna pole mul küll mingit vahet, mis see kell seal Soomes on ja nt. lendamiseks kasutab väga suur osa eeslasi lätlaste lennurfirmat ja sealseid ümberistumisvõimalusi. Ning erinevalt Soomest saab Lätti iga kell lihtsalt kohale sõita. Palju mõistlikum oleks küsida, kuidas Valga/Valka elanikud peaks eri ajavööndites hakkama saama.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Mai 2026 22:45
Külaline kirjutas: 28 Mai 2026 17:23Sama hästi võiks küsida, miks peaks mingi Leeduga olema samas ajas. See pole isegi meie naaberriik. Vaatame tõele näkku, Eesti suurim asustustihedus on Tallinna kandis, mis on omakorda väga tihedalt seotud Helsingiga. Ebareaalne oleks tund aega erineva kellaajas olla.
Kas Tallinn in sinu arvates sellepärast Helsingiga tihedalt seotud, et nende kahe linna vahel on laevaliiklus? Turistidel on küll üsna ükskõik, kas kell on tund aega siia või sinna. Ja äriliselt pole Soome juba ammu mingi eriline koht, tänapäeval tehakse äri üle maailma, erinevate ajavööndite ja kultuuriliste erinevustega arvestamine käib asja juurde. Tallinna elanikuna pole mul küll mingit vahet, mis see kell seal Soomes on ja nt. lendamiseks kasutab väga suur osa eeslasi lätlaste lennurfirmat ja sealseid ümberistumisvõimalusi. Ning erinevalt Soomest saab Lätti iga kell lihtsalt kohale sõita. Palju mõistlikum oleks küsida, kuidas Valga/Valka elanikud peaks eri ajavööndites hakkama saama.
Suvaliste inimeste arvamusest ei muudeta ka seaduseid.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Mai 2026 22:45 Kas Tallinn on sinu arvates sellepärast Helsingiga tihedalt seotud, et nende kahe linna vahel on laevaliiklus?
Tallinn on sellepärast Helsingiga tihedalt seotud, et nad asuvad väga ligistikku ja põhjaeestlased käivas sageli seal ning lõunasoomlased siin. Käiakse tööl, šoppamas, teatris-kinos-kontserdil jne. Ja ei anna võrrelda mingit Valga-Valka asustustihendust ometi Tallinna ja Helsingi omaga.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mai 2026 13:32
Guest kirjutas: 28 Mai 2026 22:45 Kas Tallinn on sinu arvates sellepärast Helsingiga tihedalt seotud, et nende kahe linna vahel on laevaliiklus?
Tallinn on sellepärast Helsingiga tihedalt seotud, et nad asuvad väga ligistikku ja põhjaeestlased käivas sageli seal ning lõunasoomlased siin. Käiakse tööl, šoppamas, teatris-kinos-kontserdil jne. Ja ei anna võrrelda mingit Valga-Valka asustustihendust ometi Tallinna ja Helsingi omaga.
See, et sina käid Helsingis ma ei tea mida shoppamas, ei tähenda veel , et ülejäänud Tallinna elanikud seda teevad. Ma nt. ei suuda meenutada, millal mul viimati asja Soome oli ja ka siis päris kindlasti ei oleks olnud ajavahe oluline. Shoppamist nüüd tunniajane vahe küll ei häiri nagu ei häiri ka teatris või kontserdil käimist. Samuti ei tea ma kedagi oma tutvusringkonnast, kes peaks igapäevaselt hommikul Soome tööle ja õhtul Eestisse tagasi sõitma. Ja küllap need laevagraafikud ka vastavalt kohandatak vajadusel.
Valga-Valka on muideks sisuliselt üks linn ja hoolimata tunduvalt väiksemast asustustihedusest on seal protsentuaalselt palju rohkem inimesi, keda ajavahe häiriks.
Sinu suvalise inimese suvalised argumendid kahjuks ei päde.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mai 2026 15:14
See, et sina käid Helsingis ma ei tea mida shoppamas, ei tähenda veel , et ülejäänud Tallinna elanikud seda teevad. Ma nt. ei suuda meenutada, millal mul viimati asja Soome oli ja ka siis päris kindlasti ei oleks olnud ajavahe oluline. Shoppamist nüüd tunniajane vahe küll ei häiri nagu ei häiri ka teatris või kontserdil käimist. Samuti ei tea ma kedagi oma tutvusringkonnast, kes peaks igapäevaselt hommikul Soome tööle ja õhtul Eestisse tagasi sõitma. Ja küllap need laevagraafikud ka vastavalt kohandatak vajadusel.
Valga-Valka on muideks sisuliselt üks linn ja hoolimata tunduvalt väiksemast asustustihedusest on seal protsentuaalselt palju rohkem inimesi, keda ajavahe häiriks.
Aga ela sina nagu elad, kui enamus soovib siis elatakse enamuse järgi. Kas igas asjad peab argumenteerima kuidas sina või sinu lapsed teevad? Sa lihtsalt surud ennast peale, nagu kasvataja.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Mai 2026 15:19
Külaline kirjutas: 29 Mai 2026 15:14
Aga ela sina nagu elad, kui enamus soovib siis elatakse enamuse järgi. Kas igas asjad peab argumenteerima kuidas sina või sinu lapsed teevad? Sa lihtsalt surud ennast peale, nagu kasvataja.
See, et sinu tutvusring koosneb kalevipoegadest, ei tee teist veel enamust. Minu tutvusring koosneb jälle inimestest, kes töötavad koos lätlaste ja leedukatega. Eestis on mitmeid suurettevõtteid, kus on harud laiali üle baltimaade. Minul näiteks hakkavad kõik tööpäevad teamsi koosolekuga, kus osalised kõigist baltimaadest. Üsna sageli käime reaalselt ka kohtumas. Soomes olen ainult kord elus käinud ühel konverentsil, rohkem sinna asja pole.
Nii et ära ole nii kindel, et kalevipoegade järgi tingimata elu seadma peab. Kes see enamus on, sa ei tea tegelikult.
Külaline

Enamus selgub siiski rahvahääletusel vms.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mai 2026 20:15Soomes olen ainult kord elus käinud ühel konverentsil, rohkem sinna asja pole.
Soome on väga tore maa. Ma käin paar korda aastas niisama Soomes. Vahelduse mõttes. Külastan sealset kaubandust. Talvel väike suusareis.
Külaline

Kui arvestada, et tänapäeval on inimestel kellatundmisega raskusi, nagu ka muude vähematki vaimset pingutust nõudvate tegevustega, võib Eesti ja Soome ajavahe osutuda tõsiseks probleemiks.
Mõni võib seda pidada "väsitavaks", kuid paljud saavad kindlasti vaimse tervise häire.
Külaline

Kui püsivat suveaega ei tule, siis jäägu parem nii nagu on.
Ja tundub, et nii jääbki.
Peaasi, et suvel on suveaeg.
Kuskil pole ôeldud et kell 12 peab päike kõige kõrgemal olema. Et see on siis tervislik. Keegi lihtalt jagas maakera ära. Kui maa tiiru tegi, siis arvati , et jagame selle 24 osaks.
Vabalt oleks võinud jagada 32 osaks. Siis oleks kellal olnud 12 asemel 16 osa. Iga veerand 3 asemel 4 tundi.
Loodus pole seda teinud vaid keegi inimene on selle välja möelnud.
Praegu käib inimeste vaba aja elu peale tööd magamaminekuni.
Kui sellest ajast võetakse valget aega tunni võrra vähemaks, siis see on kuritegu.
Külaline

Ajavööndid mõeldi siis välja kui tekkis raudtee ja telegraafisõnumid. See lihtsustas ajateadmist. Sest kui meil on päev ja ameerikas öö, siis ilma ajavööndita sa seda ju ei teagi. Pooltunnid on ajavööndis olemas, aga veerandtunde oleks lihtsalt raske jälgida.
Külaline

Ja ajavööndite ajal võeti kasutusele kronoloogiline kell, st kell oli üle planeedi siis sama ajaga, erineseid ainult tunnid mida loeti päikese järgi. aga minutit ja sekundid olid samad. Enne seda oli igas riigis mingi suva aeg. Aga kuna telegraafi ei olnud, siis ei olnud erinevad ajad ka probleemiks.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mai 2026 15:19Aga ela sina nagu elad, kui enamus soovib siis elatakse enamuse järgi.
Millistel alustel sa ennast enamuseks pead? Enamusele muide ei meeldinud suvel talveajas olla kui sajandi alguses seda eksperimenti meil siin tehti ja see lõpetati üsna kiirelt ära.
Mul on 2 küsimust Soomega samas ajavööndis olemise tähtsaks pidajatele:
1. Mida te sealt Soomest ostmas käite, mida Eestis ei ole ja netist tellida ei saa ja miks selle jaoks on täpselt samas ajavööndis olemine vajalik?
2. Miks teie arvates peame meie tegema nii nagu Soome teeb ja mitte vastupidi? Tallinn on Helsingist täpselt sama kaugel kui Helsingi Tallinnast. Miks soomlastel võib olla oma valik ja meil peab olema soomlaste valik?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mai 2026 16:27
Külaline kirjutas: 29 Mai 2026 15:19Aga ela sina nagu elad, kui enamus soovib siis elatakse enamuse järgi.
Millistel alustel sa ennast enamuseks pead? Enamusele muide ei meeldinud suvel talveajas olla kui sajandi alguses seda eksperimenti meil siin tehti ja see lõpetati üsna kiirelt ära.
Mul on 2 küsimust Soomega samas ajavööndis olemise tähtsaks pidajatele:
1. Mida te sealt Soomest ostmas käite, mida Eestis ei ole ja netist tellida ei saa ja miks selle jaoks on täpselt samas ajavööndis olemine vajalik?
2. Miks teie arvates peame meie tegema nii nagu Soome teeb ja mitte vastupidi? Tallinn on Helsingist täpselt sama kaugel kui Helsingi Tallinnast. Miks soomlastel võib olla oma valik ja meil peab olema soomlaste valik?
Probleem ongi selles rahulolus, ei ole vahet kumb valitakse, alati teinepool jääb rahulolematuks.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Mai 2026 16:27 Mul on 2 küsimust Soomega samas ajavööndis olemise tähtsaks pidajatele:
1. Mina käin näiteks Soomes kontserdil, teatris, muuseumides, aga muu hulgas ka poodides ja on palju asju, mis on kas Soomes odavamad või Eestis üldse ei leia. Nt põhjapõdraliha Eestis ei müüda. Indiska poode Eestis ei ole. Suure valikuga Aasia poode samuti mitte. Isegi sellist suurt teise ringi DVD poodi nagu Kansakoulukatul, Eestis pole näinud. Ravimid on Soomes odavamad. Ükspäev just võrdlesin. Pakk Ibumaxi (10tk) maksis Soomes 1.50 ja Eestis 3.50 (kliendikaardiga sain 2.79 peale).
2. Soome on suurema rahvaarvuga riik, sellepärast ongi nende valik. Ja see nende valik tuleneb tegelikult Rootsist, mis on veel suurema rahvaarvuga.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mai 2026 22:561. Mina käin näiteks Soomes kontserdil, teatris, muuseumides, aga muu hulgas ka poodides ja on palju asju,
Käi pealegi Soomes. See ei tähenda, et kellaaeg peaks sama olema.
Mina pole kunagi soomes käinud ja ei tea kas satungi sinna.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mai 2026 22:56 Mina käin näiteks Soomes kontserdil, teatris, muuseumides, aga muu hulgas ka poodides ja on palju asju, mis on kas Soomes odavamad või Eestis üldse ei leia. Nt põhjapõdraliha Eestis ei müüda. Indiska poode Eestis ei ole. Suure valikuga Aasia poode samuti mitte. Isegi sellist suurt teise ringi DVD poodi nagu Kansakoulukatul, Eestis pole näinud. Ravimid on Soomes odavamad. Ükspäev just võrdlesin. Pakk Ibumaxi (10tk) maksis Soomes 1.50 ja Eestis 3.50 (kliendikaardiga sain 2.79 peale).
Tore teada, et sulle põhjapõdraliha maitseb. Aga miks seda saab ainult siis Soomest osta kui kell samu numbreid näitab kui Eestis? Ja Rootsi Indiska poodides sa siis ilmselgel käia ei saa.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist