Mul küll ei haaku. Ma ei tea kedagi kes teaks kedagi kel haakub. Keegi kes nii arvab, arvab et teistel ka peab nii olema.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:17püsiv vööndiaeg haakub sellega paremini kui suveaeg.
Mul haakub paremini suveaeg.
Mul küll ei haaku. Ma ei tea kedagi kes teaks kedagi kel haakub. Keegi kes nii arvab, arvab et teistel ka peab nii olema.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:17püsiv vööndiaeg haakub sellega paremini kui suveaeg.
Kas kõik maailma inimesed, kes on teise ajavööndisse kolinud kas püsivalt või veedavad seal 3-6 kuud aastas, on haigemad ja surevad varem? Tervis vilets, unehäired?Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Ja kui sa ikka veel kahtled, siis kronobioloogide rahvusvaheline erialaorganisatsioon SRBR on leidnud, et püsiv vööndiaeg on tervise seisukohalt parem valik kui püsiv suveaeg või kellakeeramine.
Jeeruta edasi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Jeerum, valget aega ei tule kusagilt selle suveajaga ometi juurde. Talvel on alati päevad lühikesed - vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Suvel on alati peaaegu kogu aeg valge - jällegi, vahet pole, mis vööndit su kell näitab
Just nii on jah. Kui vana Tarand oli peaminister siis oli talveaeg. Mulle oli see suisa nagu polaaröö, kuna nii vara läks pimedaks, hämaraks. Õnneks tuli euroopa liit ka käskis kella keerama hakata. Mitte kunagi ei taha püsivat vööndiaega tagasi. Mitte kunagi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:38Jeeruta edasi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Jeerum, valget aega ei tule kusagilt selle suveajaga ometi juurde. Talvel on alati päevad lühikesed - vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Suvel on alati peaaegu kogu aeg valge - jällegi, vahet pole, mis vööndit su kell näitab
Suur vahe on peale tööd kui väljas olla.
Tervelt tund aega on valget aega rohkem tegutsemiseks.
Suve keskel jaanipäeva ajal võib sul olla jah valgust rohkem. Aga mida kevade või sügise poole seda varem päike loojub kellaajaliselt.
Kas päike loojub kell 21 või 22.
Või kell 18 või 19 olenevalt aastaajast.
Nii hull see asi ka ei olnud. Veneajal oli koguaeg moskva aeg ja kõik olid rahulKülaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:51Just nii on jah. Kui vana Tarand oli peaminister siis oli talveaeg. Mulle oli see suisa nagu polaaröö, kuna nii vara läks pimedaks, hämaraks. Õnneks tuli euroopa liit ka käskis kella keerama hakata. Mitte kunagi ei taha püsivat vööndiaega tagasi. Mitte kunagi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:38Jeeruta edasi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Jeerum, valget aega ei tule kusagilt selle suveajaga ometi juurde. Talvel on alati päevad lühikesed - vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Suvel on alati peaaegu kogu aeg valge - jällegi, vahet pole, mis vööndit su kell näitab
Suve keskel jaanipäeva ajal võib sul olla jah valgust rohkem. Aga mida kevade või sügise poole seda varem päike loojub kellaajaliselt.
Teadmiseks veel, et nõuka aastaringne talveaeg oligi meie praegune suveaeg aastaringi ja see sobis kohe väga teadlastele ja arstidele.
Keegi ei teadnudki, et poleks põhjust rahul ollaKülaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 23:01Nii hull see asi ka ei olnud. Veneajal oli koguaeg moskva aeg ja kõik olid rahul
Troopikas läheb juba kell 18 pimedaks, kõik inimesed saavad edasi tegutsetud, ei jää elu peale kuute seisma kuidagi. Seega, ei juhtu midagi hullu, kui tuleb püsiv vööndiaeg, see tervislikum nagunii.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:38Jeeruta edasi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Jeerum, valget aega ei tule kusagilt selle suveajaga ometi juurde. Talvel on alati päevad lühikesed - vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Suvel on alati peaaegu kogu aeg valge - jällegi, vahet pole, mis vööndit su kell näitab
Ei, neil ei ole mingi hädaldamist. Soomlased tahavad jääda vööndiaega. Seal on selles osas ühel nõul nii tavalised inimesed kui poliitikud. Ma ei tea, miks Eestis inimesed kogu aeg iga asja üle metsikult vaidlema peavad.Guest kirjutas: ↑02 Juun 2026 08:00 Meist põhja pool on üldse polaarpäev ja polaaröö. Kas neil on ka nii palju hädaldamist valguse ja pimeduse üle
Ei tea jah miks. Jääme suveaega ja asi otsustatud.Külaline kirjutas: ↑02 Juun 2026 08:28Ma ei tea, miks Eestis inimesed kogu aeg iga asja üle metsikult vaidlema peavad.
Jeerum küll, äkki sa alustuseks teeksid endale selgeks miks vööndiaeg üldse leiutati ja millal seda tehti. Vihjeks sulle - tervisega polnud sel küll mitte mingit pistmist. Ja kas need su kronobioloogid selgitavad ka seda, et kuidas see vööndiajas elamine täpselt tervisele mõjub kui ühe ja samas ajavööndis on valget aega vägagi erineval. Nt. Tallinnas tõusis päike täna kell 04:17 ja loojub 22:23, Tel Avivis tõusis 05:35 ja loojub 19:42. Kellaaeg on sama, aga valge aja vahe on 4 tundi.Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Jeerum, valget aega ei tule kusagilt selle suveajaga ometi juurde. Talvel on alati päevad lühikesed - vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Suvel on alati peaaegu kogu aeg valge - jällegi, vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Vahe on sinu ajul, mis ennast vööndiaja järgi elades paremini tunneb.
Ja kui sa ikka veel kahtled, siis kronobioloogide rahvusvaheline erialaorganisatsioon SRBR on leidnud, et püsiv vööndiaeg on tervise seisukohalt parem valik kui püsiv suveaeg või kellakeeramine. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7205184/
Guest kirjutas: ↑02 Juun 2026 12:54Mis kell hommikul valgeks läheb, kas 3 või 4 - mõlemad minu jaoks nii absurdselt varajased kellaajad, et need ma magan maha niikuinii. Praegu, maikuus, ega me ei valva varahommikul, mis kell täpselt õues valgeks läheb - me magame siis. Tööpäeval panen äratuse kella 7-ks, sest lapsed peavad kooli minema ja ise peab tööle minema, muidu magaks edasi. Nädalavahetusel magame kauem (mis siis, et valge on).Külaline kirjutas: ↑01 Juun 2026 22:23Jeerum, valget aega ei tule kusagilt selle suveajaga ometi juurde. Talvel on alati päevad lühikesed - vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Suvel on alati peaaegu kogu aeg valge - jällegi, vahet pole, mis vööndit su kell näitab. Vahe on sinu ajul, mis ennast vööndiaja järgi elades paremini tunneb.
Kui minu enda aju ütleb mulle, et ma ei soovi kell 3 hommikul ärgata, sest siis on juba valge
Aeg on kokkuleppeline, ega ei ole olemas ühte nn. tervislikku aega. Küll on olemas lõokese-tüüpi (kellele meeldib vara ärgata) ja öökulli-tüüpi (kellele sobib hilisem ärkamine) inimesed. Inimeste päevakava on alati olenenud ka inimese töö iseloomust. Näit. talupojad tõusid ja sõid hommikueinet suvel väga vara, koos päikesetõusuga, et valget aega põllutöö tegemiseks maksimaalselt ära kasutada, aga mõisnikud tõusid hiljem, tüüpiline hommikusöök oli mõisates 8-9 ajal ja alles pärast seda asuti tegutsema.
Et selles mõttes... Pange kellaaeg pool tundi talveajast ette, siis on kompromiss lõokese-tüüpi ja öökulli- tüüpi inimeste vahel.
Vaidlen vastu. Ma ei tea, mis elu sina elad, ilmselt sa tööl ei käi ja midagi muud ei tee, kui õhtune ja öine hängimine ja maitea mille õhtul tegemine. Aktiivseim aeg langeb õhtule? Mis mõttes? On ikka väga palju inimesi, kes töötavad varahommikust peale, rõhk sõnal 'töötavad', mitte lõbutsevad/hängivad/pidutsevad/grillivad/teevad trenni jne. Inimesed reaalselt töötavad varahommikust peale. Neil on savi, mis kell õhtul pimedaks läheb, ja ka pimedas ei ole need lõbustused ju tegelikult kuidagi takistatud. Suveajale üleminek sunnib neid inimesi talvel vööndiajast veel tund aega varem tõusma - hommikused tööinimesed peaksid seega talvel lausa öösel tõusma ja tööle hakkama, nt ka maanteel sõitma tunde pimedas (veel üks tund rohkem pimedas), selleks et sina saaksid õhtuti aktiivne olla pärast oma tööd?Külaline kirjutas: ↑02 Juun 2026 12:54Tänapäeval inimeste aktiivseim aeg langeb peale tööpäeva õhtule
Ok, siis nii, et jääks keeramine. Mina isiklikult olen väga selle vastu, et talvel on eesti inimesel vööndiaja asemel suveaeg. See on hommikustele töötajatele väga ränk.Külaline kirjutas: ↑02 Juun 2026 15:10Eelmisele. Siis peab ikka jääma kellakeeramise juurde.
Vähemalt suvel on suveaeg ja talvel talveaeg.
Kle, praegu on suveaeg ja ikka on kell 4 juba päike kõrgel - mingit vahet ei ole, sest kell 4 on normaalse graafikuga inimese jaoks täpselt sama palju öö kui kell 3. Mina nr magangi silmaklapiga kevadest sügiseni ja on hea rahulik. Igal juhul pooldan vööndiaega.Guest kirjutas: ↑02 Juun 2026 12:54 Kui minu enda aju ütleb mulle, et ma ei soovi kell 3 hommikul ärgata, sest siis on juba valge, siis nii ongi
Sa oled ikka uskumatu. Mis kell need su tavalised "varahommikust" tööd alustavad inimesed siis ka alustavad. Mina otse loomulikult töötan ei hängi/grilli/pidutse. Trenni teen küll ja justnimelt väljas. Tööd alustan vahemikus 8-9, suvel ei ole pime, talvel on pime, olenemat sellest kas meil on suve või talveaeg. Aga väga suur vahe on kas tööpäeva lõppedes on veel pime või mitte.Külaline kirjutas: ↑02 Juun 2026 14:43Vaidlen vastu. Ma ei tea, mis elu sina elad, ilmselt sa tööl ei käi ja midagi muud ei tee, kui õhtune ja öine hängimine ja maitea mille õhtul tegemine. Aktiivseim aeg langeb õhtule? Mis mõttes? On ikka väga palju inimesi, kes töötavad varahommikust peale, rõhk sõnal 'töötavad', mitte lõbutsevad/hängivad/pidutsevad/grillivad/teevad trenni jne. Inimesed reaalselt töötavad varahommikust peale. Neil on savi, mis kell õhtul pimedaks läheb, ja ka pimedas ei ole need lõbustused ju tegelikult kuidagi takistatud. Suveajale üleminek sunnib neid inimesi talvel vööndiajast veel tund aega varem tõusma - hommikused tööinimesed peaksid seega talvel lausa öösel tõusma ja tööle hakkama, nt ka maanteel sõitma tunde pimedas (veel üks tund rohkem pimedas), selleks et sina saaksid õhtuti aktiivne olla pärast oma tööd?
No sa ise ju ütledki ära vastuse. Normaalse graafikuga inimese jaoks on kell 3 ja kell 4 samapalju magamise aeg. Aga normaales graafikuga inimese jaoks on juba suur vahe, kas õhtul on pime kell 19 või 20, kell 20 või 21. Selles ongi vahe ja see on suur vahe.Külaline kirjutas: ↑02 Juun 2026 15:42Kle, praegu on suveaeg ja ikka on kell 4 juba päike kõrgel - mingit vahet ei ole, sest kell 4 on normaalse graafikuga inimese jaoks täpselt sama palju öö kui kell 3. Mina nr magangi silmaklapiga kevadest sügiseni ja on hea rahulik. Igal juhul pooldan vööndiaega.Guest kirjutas: ↑02 Juun 2026 12:54 Kui minu enda aju ütleb mulle, et ma ei soovi kell 3 hommikul ärgata, sest siis on juba valge, siis nii ongi
Sulle juba öeldi eelnevalt (juhuks, kui sa ise pole aru saanud): talvel on meil olenemata vööndist enamjaolt pime. Suvel on samal põhjusel enamjaolt valge. Öösel enamik inimesi magab, vahet pole, kas on valge või pime. Ja õhtul pärast tööd tehakse endale sobivaid tegemisi samuti olenemata sellest, kas on valge või pime. Paljudel on üldse graafikuga töö ja nad on tööl 12 tundi - lähevad pimedas ja tulevad pimedas. Ei saa ühe grupi järgi ometi kogu ühiskonnaelu seada. Arstide ja teadlaste soovitus ongi siinkohal ainuke adekvaatne mõõdupuu.Guest kirjutas: ↑02 Juun 2026 16:21 No sa ise ju ütledki ära vastuse. Normaalse graafikuga inimese jaoks on kell 3 ja kell 4 samapalju magamise aeg. Aga normaales graafikuga inimese jaoks on juba suur vahe, kas õhtul on pime kell 19 või 20, kell 20 või 21. Selles ongi vahe ja see on suur vahe.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline