Kellest võiks saada Eesti president?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kellest võiks saada Eesti president?

Postitus Postitas Külaline »

Seadusest tulenevalt saab Eesti president olla sünnipärane Eesti kodanik, vähemalt 40 aastat vana. Peaministri sõnul võiks ta olla naine ning välispoliitikas väga tugev. Pakkuge oma eelistus koos põhjendusega. Ehk juhtub mõni otsustaja lugema ja saab inspiratsiooni. :)
Külaline

Ei kujuta isegi ette.
Külaline

On sel erilist vahet? President nagunii otseselt midagi ei otsusta ju 😃. Kõik käib riigikogu taktikepi järgi.
Külaline

Riina Kionka

Tal on doktorikraad rahvusvahelistes suhetes ja tema doktoritöö käsitles rahvusvaheliste organisatsioonide mõju sisepoliitikale, eriti kodakondsuse ja julgeoleku suhetele Eestis. 1994. aastal kaasati ta Vene vägede väljaviimise läbirääkimistesse ja alates 1995. aastast töötas ta välisministeeriumi poliitikaosakonna juhatajana.

Ta on üks neljast Eesti diplomaadist, kes on olnud Euroopa Liidu suursaadik. 2014–2019 töötas ta Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski välispoliitika nõunikuna, tegeles pagulaskriisi, terrorisimikriisi, Venemaa Ukraina-agressiooni, Kreeka olukorra ja Brexiti küsimustega. Hetkel töötab Brüsselis Euroopa välisteenistuse peasekretariaadis peanõunikuna. Eesti Päevaleht valis Kionka mõjukuselt 11. naiseks Eestis ning ajakiri Estonian World on Kionka mitmel korral valinud väljapaistvamate ja edukate Eesti naiste esitosinasse.

Ei kuulu ühessegi erakonda.
Külaline

Jälle mõni kaljulaid või :(
Külaline

Mart Helme on juba olemas. Mida tühja enam teisi vaadata.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2026 20:47Peaministri sõnul võiks ta olla naine
Mingi sooline eelistus?
Külaline

Mulle meeldiks ka Riina Kionka oma tausta ja kogemuse pärast, kuigi ta ei ole meedias väga palju figureerinud ning ei kujuta ette, mis tüüpi inimene ta on.

Omalt poolt pakun välja Ülle Madise. Tark, erudeeritud, oskab end väljendada inimlikult ja empaatiliselt ning avalikult on pigem orienteeritud probleemide lahendamisele kui vastandumisele ja tülikiskumisele. Ma küll ei tea ta välispoliitilist kogemust ega huvi, aga mõnest senises presidendist ta vaevalt nõrgem oleks. Aga ega ma ei tea ka, kas tal võib presidendiameti vastu üldse huvi olla.

Teised nimed, mis meediast läbi käinud: Kyllike Sillaste-Elling ja Janar Holm on veel noorevõitu, Kaja Kallasel kõrge välisesindaja ametiaeg veel kestab mõnda aega ja Jüri Ratasel ei ole ka ametiaeg läbi saamas. Urmas Reinsalut loodetavasti ei taha keegi, Jüri Luige "parim enne" on kardetavasti möödas. Marina Kaljurand?
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:13
Mingi sooline eelistus?
Pakun, et see on lihtsalt poliittehnoloogiline trikk
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:22 Marina Kaljurand?
Ta kuulub erakonda ja kardetavasti see vähendab kohe tema võimalusi - ei saa lihtsalt hääli kokku.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:23
Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:13
Mingi sooline eelistus?
Pakun, et see on lihtsalt poliittehnoloogiline trikk
Vahet pole, väike värskendus kuluks ära, muidu on riigi eesotsas pidevalt ainult üks vanameeste paraad.
Külaline

Korra ta ju oli juba kandideerimas ja tormas solvunult minema. Nii nõrkade närvidega raske olla selles ametis.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:22 Mulle meeldiks ka Riina Kionka oma tausta ja kogemuse pärast, kuigi ta ei ole meedias väga palju figureerinud ning ei kujuta ette, mis tüüpi inimene ta on.
Lugedes seda tausta (diplomaat + Vene vägede väljaviimisel läbirääkijaks olnu) jääb mulje, et vähemalt inimeste ja suhtlemisega probleeme ei tohiks tekkida.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:12 Mart Helme on juba olemas. Mida tühja enam teisi vaadata.
Mart Helme saaks hakkama küll. Probleem on aga, et teda hakataks avalikult vastaste poolt mõnitama. Konservatiivide puhul on igasugune halb käitumine ju lubatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2026 21:04 Riina Kionka

Tal on doktorikraad rahvusvahelistes suhetes ja tema doktoritöö käsitles rahvusvaheliste organisatsioonide mõju sisepoliitikale, eriti kodakondsuse ja julgeoleku suhetele Eestis. 1994. aastal kaasati ta Vene vägede väljaviimise läbirääkimistesse ja alates 1995. aastast töötas ta välisministeeriumi poliitikaosakonna juhatajana.

Ta on üks neljast Eesti diplomaadist, kes on olnud Euroopa Liidu suursaadik. 2014–2019 töötas ta Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski välispoliitika nõunikuna, tegeles pagulaskriisi, terrorisimikriisi, Venemaa Ukraina-agressiooni, Kreeka olukorra ja Brexiti küsimustega. Hetkel töötab Brüsselis Euroopa välisteenistuse peasekretariaadis peanõunikuna. Eesti Päevaleht valis Kionka mõjukuselt 11. naiseks Eestis ning ajakiri Estonian World on Kionka mitmel korral valinud väljapaistvamate ja edukate Eesti naiste esitosinasse.

Ei kuulu ühessegi erakonda.
Teine Kaljulaid kes läheb Putini põlve painutama? Naine ei sobi juhiks. Kaja Kallas oli 3 korda järjest peaminister ja hävitas ära kogu eesti majanduse.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2026 21:34
Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:12 Mart Helme on juba olemas. Mida tühja enam teisi vaadata.
Mart Helme saaks hakkama küll. Probleem on aga, et teda hakataks avalikult vastaste poolt mõnitama. Konservatiivide puhul on igasugune halb käitumine ju lubatud.

Mart ei osutuks valituks kui rahvas saaks valida.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:37 Naine ei sobi juhiks.
Margaret Thatcherile julgeksid seda öelda? Vaevalt, haliseksid nurgas tasakesi.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 21:22 Mulle meeldiks ka Riina Kionka oma tausta ja kogemuse pärast, kuigi ta ei ole meedias väga palju figureerinud ning ei kujuta ette, mis tüüpi inimene ta on.

Omalt poolt pakun välja Ülle Madise. Tark, erudeeritud, oskab end väljendada inimlikult ja empaatiliselt ning avalikult on pigem orienteeritud probleemide lahendamisele kui vastandumisele ja tülikiskumisele. Ma küll ei tea ta välispoliitilist kogemust ega huvi, aga mõnest senises presidendist ta vaevalt nõrgem oleks. Aga ega ma ei tea ka, kas tal võib presidendiameti vastu üldse huvi olla.

Teised nimed, mis meediast läbi käinud: Kyllike Sillaste-Elling ja Janar Holm on veel noorevõitu, Kaja Kallasel kõrge välisesindaja ametiaeg veel kestab mõnda aega ja Jüri Ratasel ei ole ka ametiaeg läbi saamas. Urmas Reinsalut loodetavasti ei taha keegi, Jüri Luige "parim enne" on kardetavasti möödas. Marina Kaljurand?

Mis mõttes Jüri Luige “parim enne” möödas on… ja siis pakud Marina Kaljuranda :?
Luik on noorem kui Kaljurand, ka tema ametikoht on vastutusrikkam. Kaljurand tiksub niisama seal sadade eurosaadikute keskel.
Külaline

Ene Ergmaa.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2026 23:50

Mis mõttes Jüri Luige “parim enne” möödas on… ja siis pakud Marina Kaljuranda :?
Luik on noorem kui Kaljurand, ka tema ametikoht on vastutusrikkam. Kaljurand tiksub niisama seal sadade eurosaadikute keskel.
Poliitilises vaates Jüri Luigel ilmselt tänasel päeval toetust ei oleks, kuigi varasematel kordadel oleksin väga ta üle valimistel rõõmustanud. Mis ametikoht tal praegu on? Mu meelest toodi ta aasta algul Pariisist tagasi ja pärast seda ei ole temast suurt midagi olnud kuulda?

Jah, pakkusin välja Marina Kaljuranna nime küsimärgiga, sest ta on aeg-ajalt presidendivalimiste diskussiooidest läbi käinud. Isiklikult ta mulle ei sümpatiseeri - tegemist on väga targa inimese ja kogenud diplomaadiga, aga jutu sisse on ilmunud häirivalt palju emalikkust ja meeldida tahtmist.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Andy ja 5 külalist