Edasi saad lükata ikka, aga siis jääb sul ju saamata see igakuine raha. Näiteks, kui pension on 800 eurot kuus ja sa lähed aasta hiljem pensionile, siis sellest 12 x 800 = 9600-st eurost oled ilma. Kui palju suurem oleks su pension aasta hiljem pensionile minnes, et see ennast ära tasuks?Guest kirjutas: ↑22 Juun 2026 10:49 Olen ka mõelnud.. saan pensionile 60+ mõni kuu, tänu laste arvule. Kas sel juhul saan ka pensioni edasi lükata? Mis oleks mõistlik? Tööl edasi käiks niikuinii, kui tervis vähegi peab.
Pensionieelikud
-
Külaline
-
Külaline
Mõte on tööl edasi käia ja kui vähemalt miinimumpalka teenida, siis pole kaotus suur. Aga lisaraha pensioni näol saad kõrvale panna juba varem. Kõik inimesed ei saa nagunii 800 eurot pensioni, sest kas ei ole staaži või oli palk kehva. Keskmine pension eeldab keskmist palka.Külaline kirjutas: ↑22 Juun 2026 12:50Edasi saad lükata ikka, aga siis jääb sul ju saamata see igakuine raha. Näiteks, kui pension on 800 eurot kuus ja sa lähed aasta hiljem pensionile, siis sellest 12 x 800 = 9600-st eurost oled ilma. Kui palju suurem oleks su pension aasta hiljem pensionile minnes, et see ennast ära tasuks?Guest kirjutas: ↑22 Juun 2026 10:49 Olen ka mõelnud.. saan pensionile 60+ mõni kuu, tänu laste arvule. Kas sel juhul saan ka pensioni edasi lükata? Mis oleks mõistlik? Tööl edasi käiks niikuinii, kui tervis vähegi peab.
Muidugi võiks 5 aastat hiljem minna pensionile näiteks täna 70 aastaselt, aga kui eladki 71 aastaseks, siis seda pensioni saad tarbida ainult ühe aasta. Mida rutem inimene sureb seda rohkem riik võidab, ei pea tasuma tema ravikulusid, pensioni ei pea maksma. Ükskiku vanainimese surmast saab ka tema vara riigile võtta.
-
Külaline
Kolleeg, kes sai hiljuti pensioniealiseks, tegi arvutused, et kui ta lükkaks ppensionilemineku 1 aasta edasi, siis seoses selle kaotatud rahaga hakkaks ta väikest "kasumit" saama alles 8a peale reaalset pensionileminekut.Külaline kirjutas: ↑22 Juun 2026 12:50Edasi saad lükata ikka, aga siis jääb sul ju saamata see igakuine raha. Näiteks, kui pension on 800 eurot kuus ja sa lähed aasta hiljem pensionile, siis sellest 12 x 800 = 9600-st eurost oled ilma. Kui palju suurem oleks su pension aasta hiljem pensionile minnes, et see ennast ära tasuks?Guest kirjutas: ↑22 Juun 2026 10:49 Olen ka mõelnud.. saan pensionile 60+ mõni kuu, tänu laste arvule. Kas sel juhul saan ka pensioni edasi lükata? Mis oleks mõistlik? Tööl edasi käiks niikuinii, kui tervis vähegi peab.
Et kui 65a vanuse asemel läheks pensionile 66, siis kasum tuleks alles alates 74 eluaastast.
Sama loogikaga siis, et kui lähed 5a hiljem pensionile (70a vanuses) ja kaotad seetõttu 5a pensioni, siis nö kasumisse peaksid jõudma alles 110a vanuses.
Pealegi, pensioniiga lükatakse meil kogu aeg edasi, et kui tahad praegu edasi lükata 65-lt 70-le, siis 5a pärast on pensioniiga äkki hoopis juba 72 ja saad vastuseks, et mismõttes juba pensionile ja veel soodsamalt? , töötage aga edasi, teil veel mitu aastat pensionini aega, aga me võime teie pensionit VÄHENDADA, kui kohe juba minna tahate.
-
Külaline
Kuidas ei ole kaotus suur, kaotus ongi ju 800 eurot kuus?!Guest kirjutas: ↑22 Juun 2026 12:58
Mõte on tööl edasi käia ja kui vähemalt miinimumpalka teenida, siis pole kaotus suur. Aga lisaraha pensioni näol saad kõrvale panna juba varem. Kõik inimesed ei saa nagunii 800 eurot pensioni, sest kas ei ole staaži või oli palk kehva. .
-
Külaline
Ei saanud aru.Külaline kirjutas: ↑22 Juun 2026 13:20Kuidas ei ole kaotus suur, kaotus ongi ju 800 eurot kuus?!Guest kirjutas: ↑22 Juun 2026 12:58
Mõte on tööl edasi käia ja kui vähemalt miinimumpalka teenida, siis pole kaotus suur. Aga lisaraha pensioni näol saad kõrvale panna juba varem. Kõik inimesed ei saa nagunii 800 eurot pensioni, sest kas ei ole staaži või oli palk kehva. .
Eelpensionile lähevad paljud maainimesed, sest maal tööd ei ole ja nende pension nagunii kõrge ei oleks. Hea kui 500 saavad, aga parem ikka kui toimetulekutoetust igakuiselt taotleda. Kui leitakse mingi töö, siis saab lisa teenida. Väga valikut ei olegi. Loeb ka tervis, need kes palju elus tööd rabanud on ka tervis kehvem ja eluiga ei kujunegi väga pikaks.
Pereliige läks varajasele pensionile.
Ta läks kolm või neli kuud pärast 62. sünnipäeva ja kui ma ei eksi, siis tema pensioniiga oleks saabunud 65 aasta ja kolme kuu vanuselt. Pension vähenes 12% võrreldes sellega, kui oleks pensionieani töötanud. Kui ta nüüd jõuab pensioniikka, siis tema pension õigele kõrgusele ei tõuse, see -12% jääb. Küll aga indekseeritakse seda iga-aastaselt ikka ja selle võrra ta kasvab. Erinevalt paindlikust pensionist saab ta kas palka või pensionit, mitte mõlemat.
Praeguse paindliku pensionisüsteemiga ta oleks rahas kaotanud palju rohkem, nii palju varem pensionile minnes. Aga see-eest saaks töötada ja pensioni mõlemat.
Minu sugulane enam töötada ei tahtnud ja see ca 1150-1200, mis ta pensioni kätte saab, ka elatab ju ära. Aga ega ta sellest pensionist väiksema palga peale enam ei lähekski.
Ehk siis sa kaotad varem penionile minnes palju raha selle uue, paindliku pensionisüsteemiga. Minu teada palju rohkem kui 12%, kuskil 19,5%, kui lähed kolm aastat enne pensioniiga ja kuskil 30,5% kaotad, kui lähed viis aastat enne pensioniiga. See-eest võid tööl käia, palju tahad. Eks sa pead arvutama.
Igatahes ei näe paljud mõtet tööl siis pensioni kõrvalt käia, kui saadav palk pole oluliselt suurem kui see 30,5%. Siis oleks juba targem vist lihtsalt töötada. Nii on kuulda.
Võta arvesse ka tööl käimisega seotud kulud. Paljud unustavad need ära. Juba lõunasöögid, mõnedel transport, mõnedel seab töö riietusele-maniküürile-jalatsitele oma nõudeid, mingid kingirahad töökaaslaste sünnipäevadeks ja muu selline pudi-padi, mis aastas võivad siiski mitmeid sadu eurosid ära võtta.
Ainult et kohvi kulub nüüd omast rahast ja elektrit kulub ka kodus pisut senisest rohkem
Teine asi, kui lihtsalt tahta ka siis tööl käia, siis võib seda ju teha niiöelda harrastusena, kui see palk kõike seda ära ei kata.
Ta läks kolm või neli kuud pärast 62. sünnipäeva ja kui ma ei eksi, siis tema pensioniiga oleks saabunud 65 aasta ja kolme kuu vanuselt. Pension vähenes 12% võrreldes sellega, kui oleks pensionieani töötanud. Kui ta nüüd jõuab pensioniikka, siis tema pension õigele kõrgusele ei tõuse, see -12% jääb. Küll aga indekseeritakse seda iga-aastaselt ikka ja selle võrra ta kasvab. Erinevalt paindlikust pensionist saab ta kas palka või pensionit, mitte mõlemat.
Praeguse paindliku pensionisüsteemiga ta oleks rahas kaotanud palju rohkem, nii palju varem pensionile minnes. Aga see-eest saaks töötada ja pensioni mõlemat.
Minu sugulane enam töötada ei tahtnud ja see ca 1150-1200, mis ta pensioni kätte saab, ka elatab ju ära. Aga ega ta sellest pensionist väiksema palga peale enam ei lähekski.
Ehk siis sa kaotad varem penionile minnes palju raha selle uue, paindliku pensionisüsteemiga. Minu teada palju rohkem kui 12%, kuskil 19,5%, kui lähed kolm aastat enne pensioniiga ja kuskil 30,5% kaotad, kui lähed viis aastat enne pensioniiga. See-eest võid tööl käia, palju tahad. Eks sa pead arvutama.
Igatahes ei näe paljud mõtet tööl siis pensioni kõrvalt käia, kui saadav palk pole oluliselt suurem kui see 30,5%. Siis oleks juba targem vist lihtsalt töötada. Nii on kuulda.
Võta arvesse ka tööl käimisega seotud kulud. Paljud unustavad need ära. Juba lõunasöögid, mõnedel transport, mõnedel seab töö riietusele-maniküürile-jalatsitele oma nõudeid, mingid kingirahad töökaaslaste sünnipäevadeks ja muu selline pudi-padi, mis aastas võivad siiski mitmeid sadu eurosid ära võtta.
Ainult et kohvi kulub nüüd omast rahast ja elektrit kulub ka kodus pisut senisest rohkem
-
Külaline
See 30,5% on kuskil 200 eurot. Kas tõesti on kellegi palk sellest väiksem?
Kui käia täiskoormusega, siis ei. Liita-lahutada kõik töölkäimisega seotud kulud, mida mõnel on väga vähe, aga minul kulub küll töölkäimisele sadu eurosid aastas. Mitte küll tuhandeid. Pidasin silmas, kui teha mõnusa pensionärielu kõrvalt mingeid juppe, vahetusi, osapäevi, osaleda konkreetsetes projektides. Ametlikult muidugi.Külaline kirjutas: ↑25 Juun 2026 14:22See 30,5% on kuskil 200 eurot. Kas tõesti on kellegi palk sellest väiksem?
Ei propageeri midagi.
PS 30,5% on 200 eurot? Kõigil see ometi pole ju sama summa.
-
Külaline
Ma tean vaid üht inimest, kes sellele eelpensionile (see, kus tööd samal ajal teha ei tohi) läks.
Tal oli nii, et ca 3/4 aastat enne pensionile minekut toimus asutuses suur reorganiseerimine. Osakond, kus ta töötas, likvideeriti ja oli valida kas koondamine või üleminek ühte teise firmasse, mis hakkas tema endisele tööandjale nö teenust pakkuma. Paraku oleks olnud töökohustusi selles uues ettevõttes 2x rohkem, aga palk samamoodi miinimumpalk nagu ennegi. Ta võttis koondamise. Ja peale töötuskindlustushüvitise lõppu vormistas eelpensioni, mis oli umbes sama suur, kui ta oleks töötasu saanud.
Tal oli nii, et ca 3/4 aastat enne pensionile minekut toimus asutuses suur reorganiseerimine. Osakond, kus ta töötas, likvideeriti ja oli valida kas koondamine või üleminek ühte teise firmasse, mis hakkas tema endisele tööandjale nö teenust pakkuma. Paraku oleks olnud töökohustusi selles uues ettevõttes 2x rohkem, aga palk samamoodi miinimumpalk nagu ennegi. Ta võttis koondamise. Ja peale töötuskindlustushüvitise lõppu vormistas eelpensioni, mis oli umbes sama suur, kui ta oleks töötasu saanud.
-
Külaline
Keskmine pension on kuskil 830 neto, 30% umbes 250 eurot.Pille kirjutas: ↑25 Juun 2026 14:33Kui käia täiskoormusega, siis ei. Liita-lahutada kõik töölkäimisega seotud kulud, mida mõnel on väga vähe, aga minul kulub küll töölkäimisele sadu eurosid aastas. Mitte küll tuhandeid. Pidasin silmas, kui teha mõnusa pensionärielu kõrvalt mingeid juppe, vahetusi, osapäevi, osaleda konkreetsetes projektides. Ametlikult muidugi.Külaline kirjutas: ↑25 Juun 2026 14:22See 30,5% on kuskil 200 eurot. Kas tõesti on kellegi palk sellest väiksem?
Ei propageeri midagi.
Kas teemaalgataja mainis, et ta hakkaks saama keskmist pensioni? See jäi mul märkamata.Külaline kirjutas: ↑25 Juun 2026 15:21Keskmine pension on kuskil 830 neto, 30% umbes 250 eurot.Pille kirjutas: ↑25 Juun 2026 14:33Kui käia täiskoormusega, siis ei. Liita-lahutada kõik töölkäimisega seotud kulud, mida mõnel on väga vähe, aga minul kulub küll töölkäimisele sadu eurosid aastas. Mitte küll tuhandeid. Pidasin silmas, kui teha mõnusa pensionärielu kõrvalt mingeid juppe, vahetusi, osapäevi, osaleda konkreetsetes projektides. Ametlikult muidugi.Külaline kirjutas: ↑25 Juun 2026 14:22
See 30,5% on kuskil 200 eurot. Kas tõesti on kellegi palk sellest väiksem?
Ei propageeri midagi.
-
Külaline
Läksin varajasele pensionile, millest sa kirjutad. Mille jooksul kas töötad või oled pensionil. Rabasin pärast taasisesesivumist teadlikult palju tööd teha, kui vähegi sai. Eesmärk oli alati minna varem tööelust ära. Investeeringuid palju ei kogunenud, mõningased säästud ikka, küll aga sotsiaalmaksu maksti minu pealt palju. Kui vaadata ainult esimest sammast, siis saan pärast varasema pensionilemineku trahvi 1411 igakuiselt pensioni peo peale ja ei kurda. Töötamine tasus end ära.Külaline kirjutas: ↑25 Juun 2026 15:13 Ma tean vaid üht inimest, kes sellele eelpensionile (see, kus tööd samal ajal teha ei tohi) läks.
Olen 58, plaanin minna pensionile 3,5 aasta pärast 11.12.2029. Esimene töökoht oli 16 aastaselt (2 kuud), siis 3a õpinguid koos praktikatega (3kuud+1,5 kuud) , nõuka armee, siis töökoht, mingi lühikese aja, aasta-paar, olin ka töötu, 96-st aastast FIE ja 2016 aastast oma firmas palgatööl miinimumpalgaga.
Kui suureks mu pension võib kujuneda?
Varem lähen pensionile laste pealt, poiste emaga on kokkulepe, et annan selle 3,5a, mis ma varem saan, poole pensionist talle.
Kui ,,lastekaitse,, poleks vussinud, oleks pensionile saanud 2 aasta pärast.
Varem lähen pensionile laste pealt, poiste emaga on kokkulepe, et annan selle 3,5a, mis ma varem saan, poole pensionist talle.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
-
Külaline
Saad oma oletatavat pensionit Pensionikeskusest vaadata.Tõutäkk kirjutas: ↑02 Juul 2026 06:47 Olen 58, plaanin minna pensionile 3,5 aasta pärast 11.12.2029. Esimene töökoht oli 16 aastaselt (2 kuud), siis 3a õpinguid koos praktikatega (3kuud+1,5 kuud) , nõuka armee, siis töökoht, mingi lühikese aja, aasta-paar, olin ka töötu, 96-st aastast FIE ja 2016 aastast oma firmas palgatööl miinimumpalgaga.
-
Külaline
Kuna ma just hiljuti läksin pensionile, siis pensioniarvestuse põhimõte selline, et kuni 1998a-ni annab iga töötatud või kutse- või ülikooli päevases õppes õpitud aasta 1 staažiaasta. Sealt edasi on väga pikk periood, kus tööstaaž sõltub vaid sulle makstud palga suhtest parasjagu kehtinud riigi keskmisesse palka. Kuna ka mina olin vahepeal FIE + töötasin riigiametis, mille palk oli riigi keskmisest väiksem, siis kõigi nende aastate eest ei arvestatud mul staaži mitte 1a, vaid mingi 0,midagi aastat. Viimastel aastatel on mingi uus arvestussüsteem nüüd tuleb mingi koefitsendiga mängu töötamise fakt ja mingi koefitsendiga palk. Ma olen terve oma täiskasvanuelu tööl käinud, aga pension on nüüd, peale 2x indekseerimist, jõudnud 750€ lähedale.Tõutäkk kirjutas: ↑02 Juul 2026 06:47 Olen 58, plaanin minna pensionile 3,5 aasta pärast 11.12.2029. Esimene töökoht oli 16 aastaselt (2 kuud), siis 3a õpinguid koos praktikatega (3kuud+1,5 kuud) , nõuka armee, siis töökoht, mingi lühikese aja, aasta-paar, olin ka töötu, 96-st aastast FIE ja 2016 aastast oma firmas palgatööl miinimumpalgaga.
Seega ole valmis igasugusteks imelikeks üllatusteks.
-
Külaline
Kas see 750 on koos II ja III sambaga?Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2026 11:53Kuna ma just hiljuti läksin pensionile, siis pensioniarvestuse põhimõte selline, et kuni 1998a-ni annab iga töötatud või kutse- või ülikooli päevases õppes õpitud aasta 1 staažiaasta. Sealt edasi on väga pikk periood, kus tööstaaž sõltub vaid sulle makstud palga suhtest parasjagu kehtinud riigi keskmisesse palka. Kuna ka mina olin vahepeal FIE + töötasin riigiametis, mille palk oli riigi keskmisest väiksem, siis kõigi nende aastate eest ei arvestatud mul staaži mitte 1a, vaid mingi 0,midagi aastat. Viimastel aastatel on mingi uus arvestussüsteem nüüd tuleb mingi koefitsendiga mängu töötamise fakt ja mingi koefitsendiga palk. Ma olen terve oma täiskasvanuelu tööl käinud, aga pension on nüüd, peale 2x indekseerimist, jõudnud 750€ lähedale.Tõutäkk kirjutas: ↑02 Juul 2026 06:47 Olen 58, plaanin minna pensionile 3,5 aasta pärast 11.12.2029. Esimene töökoht oli 16 aastaselt (2 kuud), siis 3a õpinguid koos praktikatega (3kuud+1,5 kuud) , nõuka armee, siis töökoht, mingi lühikese aja, aasta-paar, olin ka töötu, 96-st aastast FIE ja 2016 aastast oma firmas palgatööl miinimumpalgaga.
-
Külaline
Ei ilma. Kuna ma töötan veel edasi, siis on mul mõistlikum sambaid veel edasi koguda.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2026 12:07Kas see 750 on koos II ja III sambaga?Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2026 11:53
Kuna ma just hiljuti läksin pensionile, siis pensioniarvestuse põhimõte selline, et kuni 1998a-ni annab iga töötatud või kutse- või ülikooli päevases õppes õpitud aasta 1 staažiaasta. Sealt edasi on väga pikk periood, kus tööstaaž sõltub vaid sulle makstud palga suhtest parasjagu kehtinud riigi keskmisesse palka. Kuna ka mina olin vahepeal FIE + töötasin riigiametis, mille palk oli riigi keskmisest väiksem, siis kõigi nende aastate eest ei arvestatud mul staaži mitte 1a, vaid mingi 0,midagi aastat. Viimastel aastatel on mingi uus arvestussüsteem nüüd tuleb mingi koefitsendiga mängu töötamise fakt ja mingi koefitsendiga palk. Ma olen terve oma täiskasvanuelu tööl käinud, aga pension on nüüd, peale 2x indekseerimist, jõudnud 750€ lähedale.
2.sammas on mul tõstetud 6% peale ja kuna tegin lolli peaga 3.samba alles 2a enne pensionileminekut - ei teadnud, et 5a ei tohi peale loomist torkda - siis mul pole mõtet enne 5a täitumist sellega midagi ette võtta. Kui 5a samba loomisest täis ja ma ei tööta siis enam, siis saan -10%ga välja võtta ja kas võlakirjadesse või ETFidesse investeerida. Pensionina sammastest väljavõtmisel kaotaks muidu rahaliselt liiga palju.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 5 külalist