Millal õunapuu hakkab saaki kandma?
-
Külaline
Millal õunapuu hakkab saaki kandma?
Ostsin laadalt kaks õunapuud. Üks ca 8 aastat tagasi, teine 3 aastat tagasi. Puu kõrgus oli ostes ca 2 m või vähem. Kumbki puu pole seni kandma hakanud. Sel kevadel ei olnud isegi mitte ühtegi õit peal.
Kui kaua peab umbes ootama, et saaki hakkaks tulema? Vanem puu on tänaseks ca 2,5 m ja noorem 2-2,5 m. Vanem puu sai ühel talvel (ca 5 a tagasi) jäneste kahjustuse, kuid lõikasin kahjustatud tüve maha ja kasvama jäi kõrvalt tulnud terve võrse. Teine puu pole kahjustusi saanud, kuid on ikkagi viljatu.
Kui kaua peab umbes ootama, et saaki hakkaks tulema? Vanem puu on tänaseks ca 2,5 m ja noorem 2-2,5 m. Vanem puu sai ühel talvel (ca 5 a tagasi) jäneste kahjustuse, kuid lõikasin kahjustatud tüve maha ja kasvama jäi kõrvalt tulnud terve võrse. Teine puu pole kahjustusi saanud, kuid on ikkagi viljatu.
-
Külaline
Mul tuli eelmisel kevadel ostetud õunapuul (ka u 2 m) kohe samal suvel esimene ubin külge. Oli kas "Valge klaar" või "Suislepp". Täpselt ei mäleta, koer sõi ära.
-
Külaline
Sordid on viljakande alguse poolest erinevad. Vanemal puul võis viljakande algust edasi lükata ka see, et pidi peale jänese kahjustust uut tüve kasvatama hakkama (loodetavasti hakkas ikka ülevalt poolt pookekohta kasvama, mitte alt alus).
Kui oleks sordid teada, siis võiks nende kohta lugeda, kas sort on varase või hilise viljakande algusega, kui kapriisne on viljakandmisel (kas kaldub iga aasta kandma või kaldub aastaid vahele jätma (seda nimetatakse viljakande perioodilisuseks).
Kui oleks sordid teada, siis võiks nende kohta lugeda, kas sort on varase või hilise viljakande algusega, kui kapriisne on viljakandmisel (kas kaldub iga aasta kandma või kaldub aastaid vahele jätma (seda nimetatakse viljakande perioodilisuseks).
Need varajase viljakande algusega sordid.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2026 08:22 Mul tuli eelmisel kevadel ostetud õunapuul (ka u 2 m) kohe samal suvel esimene ubin külge. Oli kas "Valge klaar" või "Suislepp". Täpselt ei mäleta, koer sõi ära.
Suislepa kohta on öeldud:
"Suislepa õunapuu hakkab vilja kandma varakult. Noored puud võivad saaki andma hakata juba 3–5 aasta jooksul pärast istutamist, kuigi mõningate aiapidajate kogemused näitavad, et kandeeani jõudmine võib sõltuvalt kasvutingimustest võtta ka kuni 6–9 aastat"
Nii et kui isegi 3-5a pärast istutamist kandma hakkab, on see vara.
Valge klaari kohta ongi öeldud: "Suviõun "Valge klaar" hakkab varakult ehk noorelt kandma ja on saagikas, kuid võib kanda vaheldumisi (aasta-aastalt)"
Need varajase viljakande algusega sordid.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2026 08:22 Mul tuli eelmisel kevadel ostetud õunapuul (ka u 2 m) kohe samal suvel esimene ubin külge. Oli kas "Valge klaar" või "Suislepp". Täpselt ei mäleta, koer sõi ära.
Suislepa kohta on öeldud:
"Suislepa õunapuu hakkab vilja kandma varakult. Noored puud võivad saaki andma hakata juba 3–5 aasta jooksul pärast istutamist, kuigi mõningate aiapidajate kogemused näitavad, et kandeeani jõudmine võib sõltuvalt kasvutingimustest võtta ka kuni 6–9 aastat"
Nii et kui isegi 3-5a pärast istutamist kandma hakkab, on see vara.
Valge klaari kohta ongi öeldud: "Suviõun "Valge klaar" hakkab varakult ehk noorelt kandma ja on saagikas, kuid võib kanda vaheldumisi (aasta-aastalt)"
-
Külaline
Minu 2 uut puud kandsid kohe järgmisel aastal (mõned õunad) ja edasi oli juba palju õunu. Sordid olid Kasper ja Krügeri tuviõun.
-
Külaline
Meil Tiina, Kuldrenett ja Pirjo. Õunad olid küljes esimesel suvel (sügisel istutasime).Külaline kirjutas: ↑01 Juul 2026 12:16 Minu 2 uut puud kandsid kohe järgmisel aastal (mõned õunad) ja edasi oli juba palju õunu. Sordid olid Kasper ja Krügeri tuviõun.
-
Külaline
Mul on sama olnud, et kui olen istikud ostnud, on juba mõned õied küljes ja samal aastal olen juba saanud paar õuna, kui kevadel olen istutanud. Järgmisel aastal rohkem ja rohkem. Üks on mul kolm aastat vana õunapuu, ei mäleta sorti, see on väga täis õunu.
-
Külaline
TA olen. Sort on "Martsipan".
Seda sain ise ka aru, et vanem puu on jänese kahjustuse pärast põdema jäänud. Aga noorem puu on korras, aga ka ootab midagi.
Seda sain ise ka aru, et vanem puu on jänese kahjustuse pärast põdema jäänud. Aga noorem puu on korras, aga ka ootab midagi.
-
Külaline
Mulle ütles mingil laadal üks müüja just Martsipani kohta, et 10 aastat võib minna. Läksin ka küsima, et mis jama on, 5 aastat kasvab ja ei midagi.
Esimesel aastal saime 3 kribulat, aga maitsesid õigesti. Vähemalt oli teada, et õige sort.
Pärast seda mitte miskit. Vahel õitses, vahel mitte, vahel tuli mõni pabul külge, aga suureks ei kasvanud.
Martsipan oli ainus puu, mida meil jänesed ja kitsed ka ei tahtnud. Teised näriti ka natuke ära, aga kujundati väga mõnusaks - latv läinud, külgmised oksad alles, need kandsid kohe.
Esimesel aastal saime 3 kribulat, aga maitsesid õigesti. Vähemalt oli teada, et õige sort.
Pärast seda mitte miskit. Vahel õitses, vahel mitte, vahel tuli mõni pabul külge, aga suureks ei kasvanud.
Martsipan oli ainus puu, mida meil jänesed ja kitsed ka ei tahtnud. Teised näriti ka natuke ära, aga kujundati väga mõnusaks - latv läinud, külgmised oksad alles, need kandsid kohe.
-
Külaline
Tegelikult meenub, et mul see vanem marstipan andis ka enne jäneste kahjut ühe korra saaki - täpselt ühe õuna. Pärast seda on aastaid vaikus. Vat seda nüüd ei tea, kas uus võsu tuli pealtpoolt pooget või alt. See üks õun maitses nagu õige martsipan. Aga saan aru, et kui võsu on allapoole pooget arenema hakanud, siis ei tule sealt enam õiget Martsipani.Guest kirjutas: ↑01 Juul 2026 20:34 Mulle ütles mingil laadal üks müüja just Martsipani kohta, et 10 aastat võib minna. Läksin ka küsima, et mis jama on, 5 aastat kasvab ja ei midagi.
-
Külaline
Kui need puud sind ei sega, las siis ootavad oma aega. Mina ei tea, kui teadja see vanem mees seal laadal oli, aga rääkis nii mitmegi inimesega põhjalikult ja taimi oli tal kaasas palju. Ei tundunud vaid päris suva onu.
See 10 aastat võib ju õige olla.
See 10 aastat võib ju õige olla.
-
Külaline
Keegi võiks üle vaadata, kas võrse on sordist või alusest. Kui sort jäneste rünnakus hävis ja alus võrset kasvab, siis söögiõuna see ei kanna.
-
Külaline
ma nii tahaks, et meie Martsipan ainult õitseks, aga vilju ei kannaks. Täiesti ebameeldiva maitsega õun, lääge ja magus. Kahjuks kannab palju, õunad on kribalad ja plekilised. Muidu ilusa võraga puu.
-
Külaline
Minul ka! Lobo ja KristaGuest kirjutas: ↑01 Juul 2026 12:16 Minu 2 uut puud kandsid kohe järgmisel aastal (mõned õunad) ja edasi oli juba palju õunu. Sordid olid Kasper ja Krügeri tuviõun.
-
Külaline
Lase siis ümber pookida ja panna mõned paremad sordid sinna peale kasvama.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2026 11:10ma nii tahaks, et meie Martsipan ainult õitseks, aga vilju ei kannaks. Täiesti ebameeldiva maitsega õun, lääge ja magus. Kahjuks kannab palju, õunad on kribalad ja plekilised. Muidu ilusa võraga puu.
-
Külaline
Eks ilmselt maitse asi. Aga "Martsina" on üks minu lemmikuid. Vanaema tuleb kohe meelde. Tal oli see õunapuu aias ja alati sai kottide viisi neid koju veetud
Meil endal seda polnud. Oli kõike muud. Aga tõesti väikesed ja natuke "kärnased" olid küll. Puu oli vana ka juba.
Meil endal seda polnud. Oli kõike muud. Aga tõesti väikesed ja natuke "kärnased" olid küll. Puu oli vana ka juba.
-
Külaline
Kui õunad kribalad, tahab rohkem lõikamist.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2026 11:10 ma nii tahaks, et meie Martsipan ainult õitseks, aga vilju ei kannaks. Täiesti ebameeldiva maitsega õun, lääge ja magus. Kahjuks kannab palju, õunad on kribalad ja plekilised. Muidu ilusa võraga puu.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist