Teismeliste toidueelistused

köök, kodu korrashoid ja aed
Nõiamoor
Kontakt:

Teismeliste toidueelistused

Postitus Postitas Nõiamoor »

Mida teie teismelised - just poisid vanuses 12-16 söövad meelsasti, mida kuidagi käib kahh ja millest keelduvad? No pole vist vaja mainida, et burkse ja pizzasid ilmselt söövad enamus, aga pean just silmas koduseid toidukordi. Millised toidud teie teismelistele üldse sobivad?
Mul on nimelt sinu-minu-meie lapsed ja ma olen natuke kimpus 2 teismelisega, kellel mõlemal erinevad toidueelistused ja siis ka umbes pooled minu tavapärased toidud ei sobi kummalegi - nt peediga toidud, borš sealhulgas, vahest ka seljanka. Kartulite peale on "jälle kartul", pastat iga päev ei taheta, kõik pastakombod ei meeldigi, tatar ei ole ok, köögiviljad toorena null ja toorsalatid. Supid - loterii, kana-klimbi hdaga läheb, aga köögivilju peab seal vähe olema...jne.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Mul on vanem laps (poeg), aga lisaks hamburgerile, pitsale, friikatele ja pelmeenidele tahab liha, ja veel kord liha. Ja kõiki lihasid.
Külaline

Mul värske 12 aastane. Tema lemmik on boršisupp, kapsahautis, bolognese makaron. Bolognese spagettidega(lihapallid tomatikadtmes, teen ise) . Tegelt ka frikadelli supp(ise teen frikadellid).
Hakkliha igal kujul. Ma teen nüüd viimasel ajal palju seda omatehtud kebabi(küpsetuspaberi vahel).
Ja tõesti liha. Palju läheb puhast liha. Kana näiteks. Ribid bbq kastmes.

Ja siis vahepeal on täiesti 0. "Ei tea" mida süüa tahab. Burkse, pitsadi ja friikaid annan vaid viimases hädas. Makaroni ka pigem väldime.

Kõrvale salatitest ta valib pigem kapsa, porgandi, kurgi salati.
Talle tomat+kurk ja hapukoor ei meeldi. Või lihtsalt riivitud porgand.
Külaline

Minu teismelised söövad näiteks hoisin kana, meekana, teriyaki lõhet, bolognese pastat (teen seda originaalretsepti järgi 3 tundi), lasanjet, juurvilju (kartul, bataat) küpsetan air-fryeris, siis on krõbedad. Suvel grillime suht tihti, kõrvale kreeka salat või näiteks see salat on suur lemmik https://www.onceuponachef.com/recipes/a ... ssing.html
Nõiamoor
Kontakt:

See viimane salat võiks mulle väga maitseda, aga kahtlustan, et kumbki laps ei sööks seda ka keelitades, sest nad ei söö ühtegi toorsalatit ja isegi kurk kuskil võileival on selline "mehh". Kirsstomateid vahest söövad kausist ja õnneks erinevaid puuvilju. Sooja ahjuvõileva vahel võib õnneks sibul ka olla ja tomat, koos singi ja juustuga. Eelsitsued ongi pigem sinna "sai ja liha ja midagi rasvast, pluss tomativiil". Aga ma ei saa ju perele süüa teha saiast ja lihast. Liha ja kala teen meelsasti, soolalõhe õnneks läheb, ahjulõhe ka. Aga kui liharoa juures on kartul -köögivili, siis on juba jama....kartulipuder sobib.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Enda omad on juba suured, aga sugulaste teismeliste pealt vaatan, et kartulipuder hakklihakastmega ja pasta chili con carne on kindlad valikud, mida raudselt süüakse. Salatit võetakse pika hambaga, aga lihakraami anna ainult kätte.
Külaline

Kindlapeale minek hommikuti - omlett singiga või herkulopuder. Kes moosiga, kes võiga, kes hapukoorega.
Muul ajal - grillitud liha, kana, vorstid või punane kala.
Tummine lihakaste igasuguste lisanditega, olgu riis, kartul, makaron või tatar.
Makaroni- või kartulisalat.
Kapsa-hakkliha hautis riisiga - kõik ühes potis keedetud.
Pannkoogid.
Kanapasta.
Porgandit ja (hapu)kurki söövad niisama, paprikaribasid dipikastmega.
10-aastane poiss valib poest täitsa ise pea alati paki neid beebiporgandeid.
Kõiksugu marjad ja puuviljad maitsevad õnneks samuti.
Külaline

Üsna keeruline on leida mingit kodus valminud toitu, mida mu 3 teismelised poega ei sööks või isegi lapsena poleks söönud. Halvad näited ehk selles mõttes. Mees on tunduvalt pirtsakam.
Palju nende meelistoite on juba eelpool mainitud, aga neile lisaks - hernesupp, hapukapsasupp, mulgi puder, praetud ja tambitud sealiha (paneerimata), kodune sushi, täidetud munad, avokaado, täidetud paprikad riisi ja hakklihaga, marineeritud praetud räimed, praetud suvikõrvits, kodujuust erineval kujul, kotletid (hakkliha teen tihti ise, sest selle hinna-kvaliteedi suhe on viimasel ajal kuidagi kõikuv), mustikakissell, marja-kohupiima plaadikook, krõbedad küüslauguleivad.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 03 Juul 2026 20:15 Mida teie teismelised - just poisid vanuses 12-16 söövad meelsasti, mida kuidagi käib kahh ja millest keelduvad? No pole vist vaja mainida, et burkse ja pizzasid ilmselt söövad enamus
Mul on pojad 15 ja 28. Kumbki pole elu sees tahtnud süüa ei pitsat ega burksi. Kiirtoitudest söövad friikaid (aga ilma igasuguse kastme, ketšupi vmt lisandita) ja hot dogi (ilma kastmeteta).

Kodustest toitudest on nõus sööma pastat (vanemal pojal sobib, kui see on segamini nt suitsusingiga, nooremale sobib tuunikalaga - kummalgi juhul ei tohi olla mingit koort vmt lisatud), praetud kartulit (kui till vmt on pea, siis on out), sinna kõrvale võib olla kotlet näiteks. Noorem sööb kiievi kotletti, požarski kotletti, lihapalle, kalapulki, praetud kala. Värkest kraamist söövad ainult kurki ja see ei tohi olla millegagi segatud. Õnneks söövad palju õunu-pirne-marju. Banaani. Vanem sööb ka hernesuppi ja kanasuppi. Noorem on ühe korra söönud koolis mingit frikadellisuppi, aga kodus mitte. Vanem on täiskasvanuna hakanud sööma ka igasugust grillitud liha, noorem veel mitte.
Nõiamoor
Kontakt:

Külaline kirjutas: 04 Juul 2026 10:49
Nõiamoor kirjutas: 03 Juul 2026 20:15 Mida teie teismelised - just poisid vanuses 12-16 söövad meelsasti, mida kuidagi käib kahh ja millest keelduvad? No pole vist vaja mainida, et burkse ja pizzasid ilmselt söövad enamus
Mul on pojad 15 ja 28. Kumbki pole elu sees tahtnud süüa ei pitsat ega burksi. Kiirtoitudest söövad friikaid (aga ilma igasuguse kastme, ketšupi vmt lisandita) ja hot dogi (ilma kastmeteta).

Kodustest toitudest on nõus sööma pastat (vanemal pojal sobib, kui see on segamini nt suitsusingiga, nooremale sobib tuunikalaga - kummalgi juhul ei tohi olla mingit koort vmt lisatud), praetud kartulit (kui till vmt on pea, siis on out), sinna kõrvale võib olla kotlet näiteks. Noorem sööb kiievi kotletti, požarski kotletti, lihapalle, kalapulki, praetud kala. Värkest kraamist söövad ainult kurki ja see ei tohi olla millegagi segatud. Õnneks söövad palju õunu-pirne-marju. Banaani. Vanem sööb ka hernesuppi ja kanasuppi. Noorem on ühe korra söönud koolis mingit frikadellisuppi, aga kodus mitte. Vanem on täiskasvanuna hakanud sööma ka igasugust grillitud liha, noorem veel mitte.
Kui ma seda loen, siis vaatan, et mul on isegi hästi läinud, hommikuks oli singi ja rohelise sibulaga omlett ja tomativiilud tilli ja sidrunipipraga, läks kõik kaubaks. Aga hernesupp eriti ei lähe, konserherneid ja rohelisi herneid ei tohi ka üldse olla - noorem küll sööb herneid.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 03 Juul 2026 20:15 Mida teie teismelised - just poisid vanuses 12-16 söövad meelsasti, mida kuidagi käib kahh ja millest keelduvad? No pole vist vaja mainida, et burkse ja pizzasid ilmselt söövad enamus, aga pean just silmas koduseid toidukordi. Millised toidud teie teismelistele üldse sobivad?
Mul on nimelt sinu-minu-meie lapsed ja ma olen natuke kimpus 2 teismelisega, kellel mõlemal erinevad toidueelistused ja siis ka umbes pooled minu tavapärased toidud ei sobi kummalegi - nt peediga toidud, borš sealhulgas, vahest ka seljanka. Kartulite peale on "jälle kartul", pastat iga päev ei taheta, kõik pastakombod ei meeldigi, tatar ei ole ok, köögiviljad toorena null ja toorsalatid. Supid - loterii, kana-klimbi hdaga läheb, aga köögivilju peab seal vähe olema...jne.
Huvitav, meie majas pidi selles 12-16a vanuses olema boršisupp vähemalt korra nädalas. Kui ise sõitsime nt suvilasse või läksime õhtul teatrisse ja meie poiss koju üksi jäi ja ta pidi ise omale süüa tegema, oli 1.valikuks salvesti purgisupp, kuhu lisas keetmise ajal veel minimakarone.
teine asi mida tihti koolist tulles omale tehti, oli paneeritud kalafilee + friikartulid (sügavkülmikust ja mikros üles kuumutatud).
pastatoidud muutusid lemmikuks kuskil 16+ vanuses, pizzad 20+ vanuses. Toorsalatid ja ahjujuurikad on aga meie majas alati söödavaks osutunud, välja arvatud brokoli.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mina sõin teismelisena kõige parema meelega keeduvorsti, praetud puravikke, marineeritud puravikke, seenesuppi, värskekapsasuppi ja šokolaadi. Siin teemas mõni kaasaja teismeline kapsasuppi on söönud, muud minu mainitud toidud vist peale ei lähe. Vorst muidugi enam ei kõlba, ma pole ammu sellele ligi läinud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 04 Juul 2026 17:39 Mina sõin teismelisena kõige parema meelega keeduvorsti, praetud puravikke, marineeritud puravikke, seenesuppi, värskekapsasuppi ja šokolaadi. Siin teemas mõni kaasaja teismeline kapsasuppi on söönud, muud minu mainitud toidud vist peale ei lähe. Vorst muidugi enam ei kõlba, ma pole ammu sellele ligi läinud.
Hea, et vorsti meenutasid. See minu 15-aastane poeg sööb doktorivorsti. Võileiba teeb nii, et paneb leivaviilule vorstiviilu. Võid muidugi mitte. Ise ma vorsti ei söö, aga mees ja noorem laps söövad.
Külaline

Väga tihti räägitakse, et mida kodus pole pakutud lapsest saati, seda ka ei sööda.
Kogemus oma laste ja lastelastega ütleb vastupidist.
Teeme suppe paar korda nädalas, meile väga maitsevad. Kõik lapsed sõid ka mõnuga kuni ca neljaseks saamiseni. Et viimast lonksu kätte saada, jõid kausi tühjaks, küsisid juurdegi.
Siis oli aamen. No enam ei läinud peale mitte ükski! Enne maitses nii borš, seljanka, kapsasupp ja vürtsikas hartšo, isegi külasupp.
Tütred hakkasid uuesti suppe sööma alles täiskasvanuna, keedavad kodus samuti. Aga nende lastest söövad suppe vaid suht tited. Vanemad lapsed parajasti protestivad.
Nõiamoor
Kontakt:

Minu näite puhul vist ei tehtud seal kodus nii palju erinevaid kodutoite, kui mina ise teen. Oma laps sõi ka kuni 5-6 eluaastani kõike, s.h heeirngasalatit ja vürtsikat aasia toitu, ainult maksakastet ei söönud ja allergia tõttu seeni. Hiljem pirtustas küll ühe, küll teise toidugrupiga või mõne komponendiga, aga hetkel sööb kõike, kui ta parasjagu jälle mingit jusaali dieeti ei tee...
Samas nende teismelistega olen hädas - ma ei saa ju süüa aastaid friikaid ja burkse (mulle tegelikult need kumbki üldse ei maitse ka ja jube kallis oleks iga päev väljas söömas käiav koju tellida) ja pastat (mis ka ei ole mu lemmik, aga vahest ikka teen, rohkem küll teistele). Sushi mulle küll meeldib ja nemad sööks ka, aga viimati tellisin 27.-eurose komplekti ja ega sellest kolmekesi kõhtu täis ei oleks saanud... rohkem maitsesin korra. Kuidas ma nad sööma saaksin...? Rohkem selliseid igapäevaseid asju...?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kui nad friikaid ja burkse söövad, vbl söövad siis ka ahjukartulit või praetud kartulit (need ka kartulid, nagu friikas) majoneesikastme ja kotletiga ja salatiga (kõik need kolm komponenti ka burgeri sees)?
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 04 Juul 2026 13:59
Külaline kirjutas: 04 Juul 2026 10:49

Kui ma seda loen, siis vaatan, et mul on isegi hästi läinud, hommikuks oli singi ja rohelise sibulaga omlett ja tomativiilud tilli ja sidrunipipraga, läks kõik kaubaks. Aga hernesupp eriti ei lähe, konserherneid ja rohelisi herneid ei tohi ka üldse olla - noorem küll sööb herneid.
Minu teismeline klassikalist jernesuppi ei söö. Küll aga püree oma. Prismas müüakse. Seda söön ise ka. Panen duitsusinki alati juirde. Mulle endale ka tavaline hernesupp ei maitse.
Külaline

Eks mõni lasteaia või kooli autorideet ütleb mida süüa sünnib.
Külaline

Heaoluühiskonna teema. Sööki nii palju käes, et ise ka ei tea, mida tahta.
Kuigi, jah, laste ja noorte toidueelistused saavad alguse lapsepõlvest, mida on harjutud peres sööma.
Veider lugeda, et tänapäeval veel nii palju köögiviljapõlgust.
Külaline

Kas tõesti peaks neid veidi näljas hoidma?
Vaatan vahel mingit hõimu elu fb-st. Pisikesed lapsed korjavad keevast pajast väljaulatuvatuvaid mingeid rupskeid ja venitavad neid hammustada. Keegi ei jookse ära kui süüa saab.
Ja siis ma mõtlen, mis trikke ja meelitusi olen mina ise ka teinud et nad sööks. A ma pole julgenud neid u nädalaks nälga või minimaalsele toidule ka jätta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 4 külalist