Terviseuudised

sh kaaluga seotud teemad
Krissse
Kontakt:

Postitus Postitas Krissse »

Külaline kirjutas: 03 Juul 2026 11:43
Krissse kirjutas: 01 Veebr 2026 21:43 Uus uuring kolesterooli kohta kohta:
üllatav uus uuring näitab, et kui kahe päeva jooksul süüa ainult kaerahelvetest putru, võib see aidata vähendada „halva” kolesterooli taset ja kaitsta südant nädalateks. Kaera on juba ammu seostatud tervislikuma kolesteroolitasemega – kuid teadlased ütlevad nüüd, et mõju võib avalduda palju kiiremini kui varem arvati.

Bonni ülikooli eksperdid leidsid, et kõrge südamehaiguste riskiga inimestel langes kahjuliku LDL-kolesterooli tase, mis on seotud suurema südameataki ja insuldi riskiga, 10 protsenti pärast seda, kui nad olid kahe päeva jooksul järginud kaloreid piiravat dieeti, mis koosnes peaaegu täielikult pudrust.
Kaer sisaldab beetaglükaani, mis on teatud tüüpi lahustuv kiudaine, mis teadaolevalt aitab alandada kolesterooli. Mõju püsis stabiilsena kuus nädalat pärast dieediga seotud sekkumist.

Ehk siis iga kuue nädala järel süüa kaks päeva ainult kaerahelvestest putru, täiesti mõeldav, isegi kui ei armasta kaera.
Aitähh, vihje eest. Kuna mul endal ka just kõrge kolesterool probleemiks, siis otsisin selle artikli välja ja lugesin läbi.

Põhimõtteliselt nad tegid neid uuringuid mitmes jaos: ühel seltskonnal kästi süüa kahel järjestikusel 3x päevas veega keedetud kaerahelbeputru (NB! puder 3x100g kaerahelvestest!!!!), kuhu polnud lisatud ei suhkurt ega soola, küll aga võis tarvitada (kogust polnud kirjutatud) ka õunu, pirne, marju, spinatit ja porrut. Nende kolesterooli tase oli ka 6 nädalat hiljem ok.
teine uuringugrupp sai võimaluse 6 nädala jooksul asendada 1 söögikord päevas 80g kaerahelvestest tehtud toiduga, ei olnud vaid puder. Sellel grupil kolesterool eriliselt ei langenud.

Ühest küljest ju väga lahe, sööd 2p 1,5 kuu tagant kaerahelbeputru ja tervis korras. Aga mind hämmastasid need kogused:
Ühe toidukorra kohta tuli 100g kaerahelbeid, päeva kohta 3x100g ehk 300g.
See on ju meeeeeeeeeeletu kogus!
100g kaerahelbeid on 250ml helbeid ja see annab koos veega kokku ca 600g putru (üheks söögikorraks!).
Me teeme igal hommikul küll tavaliselt sellise portsu putru, aga sööjaid on 4: 3 täiskasvanut ja 1 suur koer.
Minu tavaline hommikune pudruports on 100-110g, mehel ja pojal ca 160-170g, ok, me võtame igaüks küll selle pudrukoguse kõrvale ka mingi võileiva tavaliselt, aga sellegipoolest, 3x päevas 600g putru korraga sisse süüa, kui oled harjunud 3,5-6x väiksemate portsudega, tundub täielik ulme.
Ma isegi ei kujuta ette, milliseid toidukoguseid siis selles uuringus osalejad muidu manustasid, kui sinna artiklisse oli kirjutatud, et nüüd, eksperimendi 2-l päeval, sõid nad poole vähem kui tavaliselt. Mina ei suudaks, kuigi kuulun uuringus osalenutega samasse vanusegruppi, olen samuti ülekaaluline ja ka mu KMI jääb samasse vahemikku, mis uuringus osalenutel.
Jah, võimalik et need osalejad olid kogukad ja harjunud palju sööma, seega pidi see kogus nälja ära võtma, et katse ülepea õnnestuks. Suur mees sööb kindlasti suurema koguse, kui väiksem naine. Sellele vaatamata on tulemus tõenäoliselt sama hea. Igal juhul tasub proovida, mitte takerduda kogusesse, vaid eesmärgiks siis süüa lihtsalt kogu päev seda putru nii, et nälga poleks.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Krissse kirjutas: 05 Juul 2026 00:11

Jah, võimalik et need osalejad olid kogukad ja harjunud palju sööma, seega pidi see kogus nälja ära võtma, et katse ülepea õnnestuks. Suur mees sööb kindlasti suurema koguse, kui väiksem naine. Sellele vaatamata on tulemus tõenäoliselt sama hea. Igal juhul tasub proovida, mitte takerduda kogusesse, vaid eesmärgiks siis süüa lihtsalt kogu päev seda putru nii, et nälga poleks.
Nonii, kannan ette: proovisin läbi ja oli küll kasu ;)
2 päeva järjest sõin kolmel söögikorral soola ja suhkruta ning veega keedetud kaerahelbeputru. Pudrule lisasin maitsestamiseks neid puuvilju-marju- köögvilju mida kodus või sügavkülmas parasjagu oli. Joogiks must kohv, vesi, tee, veega tehtud marjasmuuti.
sissesöödud kaerahelveste kogused polnud küll nii suured, kui seal saksa teadlaste uuringus oli (neil 300g päevas, mina suutsin 160-185g päevas pudruks keeta), aga mõju oli olemas.
Käisin peale "katse" lõppu uusi analüüse andmas.
Võrreldes nädal tagasi tehtud vereanalüüsiga, oli mu üldkolesterool langenud 0,7 võrra ja boonusena oli ka kehakaal langenud nende kahe päeva jooksul 900grammi.
Kahjuks jäi ka mu praegune kolesteroolinäit normist väheke kõrgemaks, nii et ma arvan, et mõne nädala pärast teen uue 2-päevase pudrukuuri.
seda uuringut tutvustav artikkel on siin: https://www.nature.com/articles/s41467-026-68303-9
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2026 11:43
Krissse kirjutas: 01 Veebr 2026 21:43 Uus uuring kolesterooli kohta kohta:
üllatav uus uuring näitab, et kui kahe päeva jooksul süüa ainult kaerahelvetest putru, võib see aidata vähendada „halva” kolesterooli taset ja kaitsta südant nädalateks. Kaera on juba ammu seostatud tervislikuma kolesteroolitasemega – kuid teadlased ütlevad nüüd, et mõju võib avalduda palju kiiremini kui varem arvati.

Bonni ülikooli eksperdid leidsid, et kõrge südamehaiguste riskiga inimestel langes kahjuliku LDL-kolesterooli tase, mis on seotud suurema südameataki ja insuldi riskiga, 10 protsenti pärast seda, kui nad olid kahe päeva jooksul järginud kaloreid piiravat dieeti, mis koosnes peaaegu täielikult pudrust.
Kaer sisaldab beetaglükaani, mis on teatud tüüpi lahustuv kiudaine, mis teadaolevalt aitab alandada kolesterooli. Mõju püsis stabiilsena kuus nädalat pärast dieediga seotud sekkumist.

Ehk siis iga kuue nädala järel süüa kaks päeva ainult kaerahelvestest putru, täiesti mõeldav, isegi kui ei armasta kaera.
Aitähh, vihje eest. Kuna mul endal ka just kõrge kolesterool probleemiks, siis otsisin selle artikli välja ja lugesin läbi.

Põhimõtteliselt nad tegid neid uuringuid mitmes jaos: ühel seltskonnal kästi süüa kahel järjestikusel 3x päevas veega keedetud kaerahelbeputru (NB! puder 3x100g kaerahelvestest!!!!), kuhu polnud lisatud ei suhkurt ega soola, küll aga võis tarvitada (kogust polnud kirjutatud) ka õunu, pirne, marju, spinatit ja porrut. Nende kolesterooli tase oli ka 6 nädalat hiljem ok.
teine uuringugrupp sai võimaluse 6 nädala jooksul asendada 1 söögikord päevas 80g kaerahelvestest tehtud toiduga, ei olnud vaid puder. Sellel grupil kolesterool eriliselt ei langenud.

100g kaerahelbeid on 250ml helbeid ja see annab koos veega kokku ca 600g putru (üheks söögikorraks!).
Me teeme igal hommikul küll tavaliselt sellise portsu putru, aga sööjaid on 4: 3 täiskasvanut ja 1 suur koer.
Minu tavaline hommikune pudruports on 100-110g, mehel ja pojal ca 160-170g, ok, me võtame igaüks küll selle pudrukoguse kõrvale ka mingi võileiva tavaliselt, aga sellegipoolest, 3x päevas 600g putru korraga sisse süüa, kui oled harjunud 3,5-6x väiksemate portsudega, tundub täielik ulme.
Ma isegi ei kujuta ette, milliseid toidukoguseid siis selles uuringus osalejad muidu manustasid, kui sinna artiklisse oli kirjutatud, et nüüd, eksperimendi 2-l päeval, sõid nad poole vähem kui tavaliselt. Mina ei suudaks, kuigi kuulun uuringus osalenutega samasse vanusegruppi, olen samuti ülekaaluline ja ka mu KMI jääb samasse vahemikku, mis uuringus osalenutel.
100g helbeid 4 peale on küll kahtlaselt vähe, see on aastaste laste ports.
Meie sööme inimese kohta 50-60g helbeid, keedame loomulikult piimaga.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2026 19:20 100g helbeid 4 peale on küll kahtlaselt vähe, see on aastaste laste ports.
Ma arvan, et sa ajad praegu massi ja ruumala mõõtühikud sassi.
50g jämedaid kaerahelbeid on umbes 120ml ja neist saab 300-350g putru.
Seega 100g kaerahelbeid, umbes 600-700g putru.
Jätkub tõesti mitmele, kui pudrule lisaks hommikusöögiks ka veel näiteks võileiba, muna või puuvilju juurde süüakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2026 19:40
Külaline kirjutas: 07 Juul 2026 19:20 100g helbeid 4 peale on küll kahtlaselt vähe, see on aastaste laste ports.
Ma arvan, et sa ajad praegu massi ja ruumala mõõtühikud sassi.
50g jämedaid kaerahelbeid on umbes 120ml ja neist saab 300-350g putru.
Seega 100g kaerahelbeid, umbes 600-700g putru.
Jätkub tõesti mitmele, kui pudrule lisaks hommikusöögiks ka veel näiteks võileiba, muna või puuvilju juurde süüakse.
Mitte midagi ma sassi ei aja, ma nimelt kaalun need eelnevalt.
Ma ei kujuta ette, kuidas sul 100g kaerahelbeid on 700g putru, kui retsept on 1:2, ehk siis 100g helbeid on 300g putru.
Krissse
Kontakt:

Külaline kirjutas: 07 Juul 2026 19:15
Krissse kirjutas: 05 Juul 2026 00:11

Nonii, kannan ette: proovisin läbi ja oli küll kasu ;)
2 päeva järjest sõin kolmel söögikorral soola ja suhkruta ning veega keedetud kaerahelbeputru. Pudrule lisasin maitsestamiseks neid puuvilju-marju- köögvilju mida kodus või sügavkülmas parasjagu oli. Joogiks must kohv, vesi, tee, veega tehtud marjasmuuti.
sissesöödud kaerahelveste kogused polnud küll nii suured, kui seal saksa teadlaste uuringus oli (neil 300g päevas, mina suutsin 160-185g päevas pudruks keeta), aga mõju oli olemas.
Käisin peale "katse" lõppu uusi analüüse andmas.
Võrreldes nädal tagasi tehtud vereanalüüsiga, oli mu üldkolesterool langenud 0,7 võrra ja boonusena oli ka kehakaal langenud nende kahe päeva jooksul 900grammi.
Kahjuks jäi ka mu praegune kolesteroolinäit normist väheke kõrgemaks, nii et ma arvan, et mõne nädala pärast teen uue 2-päevase pudrukuuri.
seda uuringut tutvustav artikkel on siin: https://www.nature.com/articles/s41467-026-68303-9
Väga tubli! Ma arvasin, et kogustesse ei maksa takerduda. Loomulikult võib teha seda tihedamalt, kuni näit on normi saadud. Ja kui oled saanud, siis võib ju jätkata nii, et igal hommikul see puder ja ülejäänud aegadel tavaline tervislik toit.
Krissse
Kontakt:

On veel üks uus ravim:

USA teadlased avalikustasid läbimurdelise igapäevase tableti, mis vähendab "halva" kolesterooli taset tugevamalt kui statiinid – see annab lootust uue olulise relva väljatöötamiseks südameatakkide ja insultide vastu.
Suures ülemaailmses uuringus vähendas ravim LDL-kolesterooli enam kui 57 protsenti patsientidel, kes juba saavad standardravi – see on suurim langus, mida on kunagi standardse suukaudse ravimi puhul täheldatud.
Ekspertide sõnul võib see pill muuta miljonite inimeste ravi, kellel on raskusi kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmisega või kes ei talu statiine.
Ravim, mida nimetatakse enlitsiidiidiks, töötati välja pärast aastakümneid kestnud uuringuid UT Southwesterni meditsiinikeskuses ja see aitab maksal kahjulikku kolesterooli vereringest tõhusamalt eemaldada.
Oluline on see, et see on suunatud ainevahetusrajale, mis oli varem ligipääsetav ainult süstide kaudu – muutes selle maailma esimeseks tõhusaks suukaudseks tabletiks, mis sel viisil toimib.
Lisaks kolesterooli alandavatele eelistele parandas ravim ka paljusid teisi südamehaigustega seotud vere rasvasisalduse näitajaid.
Oluline on see, et patsientidel ei esinenud sagedamini statiinidega seotud kõrvaltoimeid, nagu lihasvalu, maksaprobleemid või II tüüpi diabeedi suurenenud risk.
UT Southwesterni kardioloog ja uuringu juht dr Ann Marie Navar ütles: „Vähem kui pooled diagnoositud südame-veresoonkonna haigusega patsientidest saavutavad praegu oma LDL-kolesterooli eesmärgid.
Külaline

100g helbeid 4 peale on küll kahtlaselt vähe, see on aastaste laste ports.
[/quote]

Miks loomulikult? Meie sööme kaerahelbeputru AINULT (vähese) veega keedetuna, piimaga jääb selline lödi tumm.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Juul 2026 08:49 100g helbeid 4 peale on küll kahtlaselt vähe, see on aastaste laste ports.
Miks loomulikult? Meie sööme kaerahelbeputru AINULT (vähese) veega keedetuna, piimaga jääb selline lödi tumm.
[/quote]

Fui.
Krissse
Kontakt:

Eks neid viise ole mitmeid, maitse asi. Mina näiteks keedan veega, aga lõpus lisan piima väiksema koguse.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mina ei keedagi. Panen helbed kruusi, ajan piima soojaks, valan peale, segan ära, ongi pehmed. Toortoit pidi nagunii tervislikum olema, kui töödeldud. Ja võtan mett kõrvale.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Juul 2026 07:30 Mina ei keedagi. Panen helbed kruusi, ajan piima soojaks, valan peale, segan ära, ongi pehmed. Toortoit pidi nagunii tervislikum olema, kui töödeldud. Ja võtan mett kõrvale.
EI pea tingimata paika, toortoit võib olla ka organismil palju raskem ümbertöödelda, tegelikult on hautatud toit kõige kasulikum ja seedimissõbralik.
Tolmukübe
Kontakt:

Väga võimalik. Minu gastroenteroloog ikka seletas, et mida süüa, et keedetud ja hautatud toidud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Juul 2026 07:30 Mina ei keedagi. Panen helbed kruusi, ajan piima soojaks, valan peale, segan ära, ongi pehmed. Toortoit pidi nagunii tervislikum olema, kui töödeldud. Ja võtan mett kõrvale.
Niimoodi lähevad pehmeks ainult eelnevalt töödeldud ehk need nn kiirkaerahelbed. Tavalisi tuleb kas öö otsa seista lasta või siis keeta, et pehmeks läheksid.
Tolmukübe
Kontakt:

Jah, ma selliseid sööngi, just sel põhjusel, et keetmata pehmed. Pidi ka täistera olema, seega, tervislikud nemadki...
Külaline

Kiirkaerahelbeid vast täiskasvanud inimesed eriti ei söö.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juul 2026 17:55 Kiirkaerahelbeid vast täiskasvanud inimesed eriti ei söö.
TK sööb!
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2026 18:28
Guest kirjutas: 10 Juul 2026 17:55 Kiirkaerahelbeid vast täiskasvanud inimesed eriti ei söö.
TK sööb!
Tean, et tited söövad, sellised alla 3a.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Juul 2026 17:43 Jah, ma selliseid sööngi, just sel põhjusel, et keetmata pehmed. Pidi ka täistera olema, seega, tervislikud nemadki...
Aga see on eelnevalt kuumtöödeldud ja mitte nii tervislik.
Kui tahad kiiresti ja vaevata tervislikku putru, siis võid täistera kaerahelbed õhtul juba likku panna. Nii keeb see homikul kiiremini.
Külaline

minu "retsept" on klaas suuri täisterakaerahelbeid sama koguse veega (natuke soola ka) keeta 6 minutit. Söön võiga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist