Kirik ja väärtused
-
Külaline
Mis väärtused? Vagadus ja kombekus, mis tänapäeva olustikku üle kantuna võiks tähendada, et üle kahte- kolme paralleelset suhet pole kombekas omada. Ära tapa, ära tee teisele kurja ja austa oma vanemaid.Külaline kirjutas: ↑05 Juul 2026 20:46 Milliste väärtuste eest seisab kirik? Mis teie arvate?
Muud nagu rohkem pähe ei tule.
-
Külaline
Esmalt täpsusta, milline kirik.Guest kirjutas: ↑05 Juul 2026 20:46 Milliste väärtuste eest seisab kirik? Mis teie arvate?
-
Külaline
Masside kuulekus ja rahaline toetus. Kõik muu on variserlikkus. Petad, varastad ja himutsed naabri naist, käid kirikust läbi ja kõik on andeks antud. Järgmisel päeval jätkad sama rada rahuliku südamega, küll pühapäeval saab jälle patte kahetsetud.
Usklikud teatud mõttes vastuvõtlikud mõjutustele ja ajupesule, saavad rahulduse tundest, et kontroll on kellegi teise käes, pole enda vastutust ega oma vigadega silmitsi seismist ja kirik meelsasti soodustab sellist sõltuvust. TÄnapäeval küll usklike arv kahaneb järjekindlalt.
Usklikud teatud mõttes vastuvõtlikud mõjutustele ja ajupesule, saavad rahulduse tundest, et kontroll on kellegi teise käes, pole enda vastutust ega oma vigadega silmitsi seismist ja kirik meelsasti soodustab sellist sõltuvust. TÄnapäeval küll usklike arv kahaneb järjekindlalt.
-
Külaline
Ma just lugesin tegelikult vastupidist infot kusagilt, et noored on hakanud taas kirikusse tee leidma. Seda on seostatud noorema generatsiooni radikaliseerumisega. Noored mehed arvavad üha enam, et naise koht on pliidi ääres ja kusagilt jäi isegi silma, et üllatavalt suur protsent 12-16 aastaseid poisse leidis, et naistel ei peaks olema valimisõigust. Ja ma ei räägi siin mosleminoortest vaid tavalistest Euroopa noortest.Külaline kirjutas: ↑06 Juul 2026 15:44 TÄnapäeval küll usklike arv kahaneb järjekindlalt.
Suur osa selliste noorte maailmavaatest kujundavad paraku Andrew Tate ja muud lollakad influencerid. Kirik oma radikaalse maailmavaatega sobib sinna kompotti kenasti.
-
Külaline
Õnneks see ei käi meie kohta, me siin kõige usuleigem rahvas vist ülepea.Külaline kirjutas: ↑06 Juul 2026 17:08Ma just lugesin tegelikult vastupidist infot kusagilt, et noored on hakanud taas kirikusse tee leidma. Seda on seostatud noorema generatsiooni radikaliseerumisega. Noored mehed arvavad üha enam, et naise koht on pliidi ääres ja kusagilt jäi isegi silma, et üllatavalt suur protsent 12-16 aastaseid poisse leidis, et naistel ei peaks olema valimisõigust. Ja ma ei räägi siin mosleminoortest vaid tavalistest Euroopa noortest.Külaline kirjutas: ↑06 Juul 2026 15:44 TÄnapäeval küll usklike arv kahaneb järjekindlalt.
Suur osa selliste noorte maailmavaatest kujundavad paraku Andrew Tate ja muud lollakad influencerid. Kirik oma radikaalse maailmavaatega sobib sinna kompotti kenasti.
Aga selge see, et meestele ei meeldi naiste iseseisvuse võidukäik, kui naine saab ise hakkama, on edukas, siis ta meest ei vaja. Ehk mees peab hakkama vaeva nägema, kompromisse leiutama ja oma osa ebamugavatest tegevustest tegema, et naisele meeldida. Teine otsene tulemus on see, et see pingutamine muutub pigem kohustuseks - sa ei saa loota enam, et küll ma kellegi leian. Iseseisev naine ootab teatud standardit - ok, oled lühike, aga kui oled laia silmaringiga ja hea voodis, siis kõlbad või oled küll ehitaja, aga loed palju, mängid lastega, oled truu ja koduhoidja, sobid ka. Päris ilma jäävad siis need, kes ei viitsi midagi teha ega naise nimel pingutada. See vihane rühm siis kuulabki neid Tate soperdusi, lootes, et ajalugu saab tagasi keerata. Kurb tegelikult, et raiskavad aega, selle asemel, et ennast arendada.
-
Külaline
Kirikus neil “radikaalsetel meestel” pole naise leidmisega küll mingit erilist muret - usklikel noortel meestel on valikut kirikus alati olnud, sest sealgi - nagu paljudes teistes sotsiaalsetes kogukondades, on naisi/tüdrukuid tunduvalt rohkem kui mehi. Ei soovi need usklikud naised uskmatuid mehi, ega ka usklikud mehed ei unista salaja mingist “iseseisvast usuleigest naisest”.
-
Külaline
See on küll naljakas väide. Kui sul on juba üle ühe suhte korraga, ei ole küll mingit vahet, kas neid on kaks, kolm, viis või rohkem. Oled liiderdaja ja kombekusest sama kaugel kui maa kuust.üle kahte- kolme paralleelset suhet pole kombekas omada.
-
Külaline
„Sain eelmisel pühapäeval ristitud,“ pajatas Kriisa. „Tegin oma usus suure sammu, mille üle ma väga uhke olen. Mul läks aega, et Jumalalt abi otsida, kuid tegin lõpuks selle sammu ja tunnen end suurepäraselt. Olen seetõttu enda üle väga uhke.“
-
Külaline
See oli irooniana mõeldud.Külaline kirjutas: ↑06 Juul 2026 21:45See on küll naljakas väide. Kui sul on juba üle ühe suhte korraga, ei ole küll mingit vahet, kas neid on kaks, kolm, viis või rohkem. Oled liiderdaja ja kombekusest sama kaugel kui maa kuust.üle kahte- kolme paralleelset suhet pole kombekas omada.
-
Külaline
Kirikusse minnaksegi abi otsima, ajast aega on see nii olnud. Kui sa selle siia irooniaga panid, siis ei läinud pihta. Usk on viimane varjupaik, lootusekiir. Inimesed teevad kuritegusid enamasti ikkagi vigade ja valede valikute, mitte sünnipärase kurjuse tagajärjel.Guest kirjutas: ↑06 Juul 2026 22:58 „Sain eelmisel pühapäeval ristitud,“ pajatas Kriisa. „Tegin oma usus suure sammu, mille üle ma väga uhke olen. Mul läks aega, et Jumalalt abi otsida, kuid tegin lõpuks selle sammu ja tunnen end suurepäraselt. Olen seetõttu enda üle väga uhke.“
Pole neil mingeid väärtusi, kuid mõnel juhul võib neist ühiskonnale abi olla küll- vangide rehabiliteerimisel, sõdurite rindele kihutamisel, eluga ummikusse jõudnud inimeste toetamisel. Õnneks domineerib Eestis luteri kirik, seega suures mahus hulle asju nagu massiline pedofiilia või riigivastane tegevus kartma ei pea.Guest kirjutas: ↑05 Juul 2026 20:46 Milliste väärtuste eest seisab kirik? Mis teie arvate?
-
Külaline
Luteri kirikul (mis meie kultuuriruumis suuresti = usk) pole häda midagi, nendest kogudustest saavad vanurid -keda on kogususte hingekirjades enim- seltsi ja tuge (maakohtades on see mõnikord vähene kooskäimise koht), saavad paljulapselised abi, sotsiaalseid projekte on palju, EELK noorteühendused ja ringid-bändid-laagrid on täiesti olemas ja radikaliseerumist pole neis märganud küll kuskilt otsast, vt Euroopas Taize jms.
-
Külaline
Keegi polegi öelnud, et kirik on radikaliseerunud vaid räägiti noorte seas tehtud uurimusest, mis näitas, et tänapäeva noored on rohkem radikaluseerunud. Sellel ei pea kirikuga otsest seost olema, vaid radikaluseerumine on lai mõiste mis hõlmab maailmanägemust, käitumist ja palju muud.Külaline kirjutas: ↑10 Juul 2026 11:33 Luteri kirikul (mis meie kultuuriruumis suuresti = usk) pole häda midagi, nendest kogudustest saavad vanurid -keda on kogususte hingekirjades enim- seltsi ja tuge (maakohtades on see mõnikord vähene kooskäimise koht), saavad paljulapselised abi, sotsiaalseid projekte on palju, EELK noorteühendused ja ringid-bändid-laagrid on täiesti olemas ja radikaliseerumist pole neis märganud küll kuskilt otsast, vt Euroopas Taize jms.
-
Külaline
Lihtsalt vahemärkusena: Taizé ei ole luterlik. See on oikumeeniline klooster.Guest kirjutas: ↑10 Juul 2026 11:33 Luteri kirikul (mis meie kultuuriruumis suuresti = usk) pole häda midagi, nendest kogudustest saavad vanurid -keda on kogususte hingekirjades enim- seltsi ja tuge (maakohtades on see mõnikord vähene kooskäimise koht), saavad paljulapselised abi, sotsiaalseid projekte on palju, EELK noorteühendused ja ringid-bändid-laagrid on täiesti olemas ja radikaliseerumist pole neis märganud küll kuskilt otsast, vt Euroopas Taize jms.
-
Külaline
Nad üritasid paarkümmend aastat tagasi Eestis kanda kinnitada, aga kuna eestlane on nii usuleige, siis jäi see huvipuudusel ära. Mitu tuttavat käisid nende kaudu Prantsusmaal sealse kloostrieluga tutvumas ja tulid ahhetades tagasi, et kui tore ja äge. Sinnapaika see asi ka jäi ja paari aasta pärast käisid nad juba mingi jätgmise sekti koosolekutel, kus midagi tasuta pakuti.Külaline kirjutas: ↑10 Juul 2026 23:02Lihtsalt vahemärkusena: Taizé ei ole luterlik. See on oikumeeniline klooster.Guest kirjutas: ↑10 Juul 2026 11:33 Luteri kirikul (mis meie kultuuriruumis suuresti = usk) pole häda midagi, nendest kogudustest saavad vanurid -keda on kogususte hingekirjades enim- seltsi ja tuge (maakohtades on see mõnikord vähene kooskäimise koht), saavad paljulapselised abi, sotsiaalseid projekte on palju, EELK noorteühendused ja ringid-bändid-laagrid on täiesti olemas ja radikaliseerumist pole neis märganud küll kuskilt otsast, vt Euroopas Taize jms.
Nende põnevate nimedega sektidega on nagu Compostela palvematkaga, et algul kõik vaimustuvad ja jooksevad ja paari aasta pärast on huvi lahtunud.
-
Külaline
Vaadates seda, mida need vanainimesed praegu maailmas korraldavad, julgeks väita, et keskealised ja vanainimesed on ikka tunduvalt rohkem radikaliseerunud. Milliseid terrori või sõja algatamisi sa viimasel ajal noorte poolt näinud oled? Mis on Eestis radikaliseerunud noorte tegevuse viljad? Mingid autopommid lõhkevad ja inimestele antakse tänaval nuga nagu minu noorusajal 90ndatel ikka igapäevaselt ette tuli? Teadmised ja inspiratsioon selleks on tänu internetile/tehisarule ju palju kättesaadavamalt olemas.Külaline kirjutas: ↑10 Juul 2026 22:55Keegi polegi öelnud, et kirik on radikaliseerunud vaid räägiti noorte seas tehtud uurimusest, mis näitas, et tänapäeva noored on rohkem radikaluseerunud. Sellel ei pea kirikuga otsest seost olema, vaid radikaluseerumine on lai mõiste mis hõlmab maailmanägemust, käitumist ja palju muud
-
Külaline
Mida seksist kirik arvab? Ainult laste saamiseks?Külaline kirjutas: ↑05 Juul 2026 20:46 Milliste väärtuste eest seisab kirik? Mis teie arvate?
Abielus tuleb olla kuni lõpuni? Nagu vangistatud teisega kui ei taha olla?
-
Külaline
Seksist ei arva ükski meie kirik täna nii. Hooramine on keelatud, oma kaaslasega hea seks on väärtustatud.
Abielus tuleb loomulikult võimalusel olla elu lõpuni, seda arvan ka mina, mitteusklik. Erandiks on vägivaldsus, sõltuvused, muud võimalikud olukorrad, kus põhjus on kaaslase muutumises, mis halvendab sinu elukvaliteeti ja mida sa ise kuidagi juhtida ei saa. Elu lõpuni on võimalik abielus olla juhul, kui abielu eel on asi korralikult läbi mõeldud, mitte ei lipata sädeluse ja liblikate järel. Nii peakski see olema ja seda õpetab ka usk.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], kaegu ja 8 külalist