Autoga või autota?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Autoga või autota?

Postitus Postitas Külaline »

Mul peikal ei olnud autot. Ta on läbilõhki linnainimene ja kulges linnas jala, rattaga või ühiskondliku transpordiga. Kui oli vaja sõita vanemate juurde Pärnusse, siis läks sinna alati bussiga.

Minuga tutvudes hakkas ta rohkem ringi liikuma ja sageli oli nii häiriv, et ta ei saanud tulla mulle maale külla (Järvamaale), siis kui ise tahtis, vaid sõltus bussidest. Ja siis pidin alati bussile vastu minema.

Niisiis, ta leidis, et tuleb auto osta. Ostiski! Ja meie väga suureks üllatuseks selgus, et autoga liiklemine tuleb odavam kui bussiga reisida. Ma isegi ei olnud selle peale varem mõelnud, sest koguaeg tiksus teadmine, et ühiskondlik transport on alati odavam. Aga tuleb välja, et ei olegi!

Hiljuti tahtsin lapsega minna Tallinnast Pärnusse spaasse. Kahekesi edasi-tagasi bussipileti hind tuli kohe oluliselt kallim kui autoga.

Niisama, täiesti ajaviiteline teema. Tahtsin lihtsalt oma üllatust jagada.
Külaline

loogiline. meie maakoht on tsivilisatsioonist 7 km eemal. rong sõidab 12 km kaugusele. ma ei kujuta ette, kuidas me ilma autota navigeeriksime. ükskord oli mul vaja varem linna sõita, mees jäi maale, et tuleb õhtul bussiga. tatsas 7 km bussi peale ja siis tuli välja, et jah. need bussid, mis sõiduplaanis märgitud olid, vurasid kenasti mööda, aga kinni ei pidanud. mees hääletas hilisõhtuks linna, mul oli juba plaanis talle tee-äärde järgi minna. selline imeline ühitransport meil.
Külaline

Ja autos saab seksida ka veel.
Külaline

Olen viimased 18 aastat Tallinna kesklinnas elanud ja alati on auto olnud. Mis jutt see on, et kesklinnas autot pole vaja. Käin isegi 400 m kaugusel asuvas poes autoga, sest ei viitsi tassida.
Külaline

Mul on viimasel ajal siginenud palju tuttavaid, kes on autost loobunud, sest see on moekas. Aga minu koormus on ausalt öelda tõusnud, kes ma sõidan ikka vanamoodsalt autoga. Kõik kohtumised keegi sokutab ennast peale, vii sinna, vii tänna. Alles eile oli töökaaslastega kohtumine 30 km Tallinnast. Sinna läheb ka rong, aga seda ei valinud mitte keegi. Ikka võeti ühendust nendega, kes on autoga. Mina pidin siis minema esialgu Koplisse, Viljandi maanteele ja ostma kõik snäkid, sest ma olen ju autoga. Kõigi nende arust on autoga sõitmine tasuta.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 15:06 Olen viimased 18 aastat Tallinna kesklinnas elanud ja alati on auto olnud. Mis jutt see on, et kesklinnas autot pole vaja. Käin isegi 400 m kaugusel asuvas poes autoga, sest ei viitsi tassida.
Mina ei öelnud, et kesklinnas ei ole autot vaja. Lihtsalt temal, üksikul meesterahval ei olnud vaja. Igale poole, kuhu vaja, sai muu vahendiga. Üksi elades ei ole tal ka suuri toidukotte vaja tassida.

Aga nüüd on ta hirmus rahul küll, sest on aru saanud, millise vabaduse auto ikkagi annab. Eilegi sõitis ta minu maakodust ära - kell oli 1 öösel.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 15:20 Mul on viimasel ajal siginenud palju tuttavaid, kes on autost loobunud, sest see on moekas. Aga minu koormus on ausalt öelda tõusnud, kes ma sõidan ikka vanamoodsalt autoga. Kõik kohtumised keegi sokutab ennast peale, vii sinna, vii tänna. Alles eile oli töökaaslastega kohtumine 30 km Tallinnast. Sinna läheb ka rong, aga seda ei valinud mitte keegi. Ikka võeti ühendust nendega, kes on autoga. Mina pidin siis minema esialgu Koplisse, Viljandi maanteele ja ostma kõik snäkid, sest ma olen ju autoga. Kõigi nende arust on autoga sõitmine tasuta.
Veider. Sellised otsad tehakse taksoga. Ise küll eales end kuhugi ei sokuta. Auto mul küll on, aga sünnipäevadel ja pidudel, kus kavatsen ka napsu võtta, käin taksoga. Eestis on see nii odav, tihtipeale soodsam, kui parkimistasu.
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 15:06 Olen viimased 18 aastat Tallinna kesklinnas elanud ja alati on auto olnud. Mis jutt see on, et kesklinnas autot pole vaja. Käin isegi 400 m kaugusel asuvas poes autoga, sest ei viitsi tassida.
tassida ei viitsi keegi - selleks on Selver.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 14:29Niisiis, ta leidis, et tuleb auto osta. Ostiski! Ja meie väga suureks üllatuseks selgus, et autoga liiklemine tuleb odavam kui bussiga reisida. Ma isegi ei olnud selle peale varem mõelnud, sest koguaeg tiksus teadmine, et ühiskondlik transport on alati odavam. Aga tuleb välja, et ei olegi!
Paistab, et keegi teist ei oska auto tegelikke kulusid (auto väärtuse langus, liisinguintress, kindlustus, automaksud, parkimine, ülevaatus, remont, pesu, hooldus, rehvivahetus, garaaži hind jne) kokku arvutada, kui sellisele toredale järeldusele jõudsite. Auto reaalsed kulud aastas on Eesti leibkonnal keskmiselt 5000-8000 eurot. Selle eest saaks juba palju huvitamatesse kohtadesse sõita.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 18:15 Paistab, et keegi teist ei oska auto tegelikke kulusid (auto väärtuse langus, liisinguintress, kindlustus, automaksud, parkimine, ülevaatus, remont, pesu, hooldus, rehvivahetus, garaaži hind jne) kokku arvutada, kui sellisele toredale järeldusele jõudsite. Auto reaalsed kulud aastas on Eesti leibkonnal keskmiselt 5000-8000 eurot.
Minu parkimiskulu aastas on 200 eurot. Auto on välja ostetud, seega mingit liisingutasu vmt ei ole. Kindlustus maksab 109 eurot aastas. Garaaži ei ole, seisab maja ees. Rehve ei vaheta igal aastal, sest on lamellid. Ülevaatus ja mingid pisiremondid tõesti on, aga tuhandetest eurodest jääb asi ikka väga kaugele.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 15:20Mul on viimasel ajal siginenud palju tuttavaid, kes on autost loobunud, sest see on moekas.
Mis see asi saab moekas olla.
Minuarust on asi mugavuses ja vajaduses.
Mingi moekuse asja pole kuulnudki.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 18:26
Guest kirjutas: 11 Juul 2026 18:15 Paistab, et keegi teist ei oska auto tegelikke kulusid (auto väärtuse langus, liisinguintress, kindlustus, automaksud, parkimine, ülevaatus, remont, pesu, hooldus, rehvivahetus, garaaži hind jne) kokku arvutada, kui sellisele toredale järeldusele jõudsite. Auto reaalsed kulud aastas on Eesti leibkonnal keskmiselt 5000-8000 eurot.
Minu parkimiskulu aastas on 200 eurot. Auto on välja ostetud, seega mingit liisingutasu vmt ei ole. Kindlustus maksab 109 eurot aastas. Garaaži ei ole, seisab maja ees. Rehve ei vaheta igal aastal, sest on lamellid. Ülevaatus ja mingid pisiremondid tõesti on, aga tuhandetest eurodest jääb asi ikka väga kaugele.
Kui auto on kasutatult ostetud ja väga väikse turuväärtusega, samas suurepärases korras, siis ehk tõesti. Igasuguste uuemate masinate väärtus langeb igal aastal kolinal ja amortisatsioon on rahaliselt üsna suur kulu kokkuvõttes.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 18:52
Guest kirjutas: 11 Juul 2026 18:26
Kui auto on kasutatult ostetud ja väga väikse turuväärtusega, samas suurepärases korras, siis ehk tõesti. Igasuguste uuemate masinate väärtus langeb igal aastal kolinal ja amortisatsioon on rahaliselt üsna suur kulu kokkuvõttes.
Mul on kasutatuna ostetud auto, mis on korralik, tugev, kõrge ja igati sobilik maateedel sõitmiseks. Elan küll ka Tallinna kesklinnas, aga maakodu on sellises kohas, et mingi fancy ja madala autoga oleks oht kinni jääda. Minu jaoks on auto vahend iseenda, oma pere ja oma kola vedamiseks võimalikult turvaliselt, kiirelt ja mugavalt.
Külaline

Ilma autota meest on võimatu tõsiselt võtta. Mehel peab olema nii auto kui load. Kui neid ei ole, siis autojuht või maksku absull kõik sõidud taksoga kinni. Mingi ratas ja ühistransport unustagu ära
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 20:27 Ilma autota meest on võimatu tõsiselt võtta. Mehel peab olema nii auto kui load. Kui neid ei ole, siis autojuht või maksku absull kõik sõidud taksoga kinni. Mingi ratas ja ühistransport unustagu ära
irw. auto on minul. mehel pole lubegi :D ja mind ei ole vaja vedada ega taksotada. daaaa-aaaah.
Külaline

On auto, aga kasutan harva. Enamus liikumine jalgsi või bussiga. Elan linnas seega autoga liikumine on suht mõttetu. Auto ongi pigem linnast välja sõitmiseks või vajadusel ka linnas midagi vedada vms.
400m kaugusel poes käimine autoga on küll puhas laiskus. Kui sa just nädala varusid korraga kokku ei osta.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 20:27 Ilma autota meest on võimatu tõsiselt võtta. Mehel peab olema nii auto kui load. Kui neid ei ole, siis autojuht või maksku absull kõik sõidud taksoga kinni. Mingi ratas ja ühistransport unustagu ära
Kuidas sa seda mõtlesid - et sul endal autot pole, aga mees peab sind sõidutama? Soovid endale autojuhti, mitte head kaaslast? Palka endale ise ometi.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 20:59400m kaugusel poes käimine autoga on küll puhas laiskus. Kui sa just nädala varusid korraga kokku ei osta.
Kui koju tellida veel ei saanud, siis ostsin ikka päris suure varu koju. 4-5 kotitäit. Ei meeldinud iga päev poes käia.
Praegu tellin kogu toidu ja paar korda kuus käin poes nipet-näpet ostmas.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 18:15Paistab, et keegi teist ei oska auto tegelikke kulusid (auto väärtuse langus, liisinguintress, kindlustus, automaksud, parkimine, ülevaatus, remont, pesu, hooldus, rehvivahetus, garaaži hind jne) kokku arvutada, kui sellisele toredale järeldusele jõudsite. Auto reaalsed kulud aastas on Eesti leibkonnal keskmiselt 5000-8000 eurot. Selle eest saaks juba palju huvitamatesse kohtadesse sõita.
Palun tee detailen ülevaade, kuidas sa sellise numbri kokku said.
Ja auto väärtuse langus mind isiklikult kohe üldse ei huvita, mul on auto kasutamiseks, mitte investeeringuks. Tänu autole võidetud aeg on minu jaoks kordades väärtuslikum kui auto väärtuse langusele kulunud raha. Ja ma muide kasutan niipalju ühistransporti kui võimalik, aga paljudesse huvitavatesse kohtadesse on ühistranspordiga ülimalt keeruline või üldse võimatu pääseda.
Külaline

Igati tubli mees, et leidis, et ostis auto, et naisele külla minna, siis kui soov tuleb. Kui enne polnud vaja, siis naise saamisega tekkis vajadus.

Mina autol küll ei vaata mis see amortisatsioon on.
Auto pole ettevõte, mis peab kasumit tootma.
Ise olen siiani kasutatud autod ostnud. Kui miski viga, siis parandan ära kui ise jahu saab.
Praegu mõtlen tuli uue auto peale. Need vist ei pea hästi vastu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], kaegu ja 9 külalist