Autoga või autota?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 22:05 Mina ei usu, et bussipilet kallim on, kui autoga Pärnusse.
Aga on! Üks ots, ühele inimesele on 11 eurot. Korrutame selle nüüd 4-ga. Kokku tuleb 44 eurot. Bensiini võtsin kohe nimme nii, et enne Pärnusse minekut võtsin paagi täis ja tagasi tulles võtsin uuesti täis. Ja maksis 18 eurot.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2026 23:18
Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 23:10Naine sõidab oma Porschega ringi ja mees samal ajal trammiga? Selline töll ei paku ei huvi ega eruta. Las sõidab oma jalgrattaga edasi ja vaatab mingeid koledaid ökomutte, kellele enda väimus üldse korda ei lähe. Igale oma.
Väga nõmedaks mölaks kisub.
Mis probleem sul üldse on? Ei leia sobivat meest või milles mure?
Ma arvan, et napsitas. Ikkagi laupäeva õhtu ju.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 23:18
Külaline kirjutas: 11 Juul 2026 23:10Naine sõidab oma Porschega ringi ja mees samal ajal trammiga? Selline töll ei paku ei huvi ega eruta. Las sõidab oma jalgrattaga edasi ja vaatab mingeid koledaid ökomutte, kellele enda väimus üldse korda ei lähe. Igale oma.
Mul on sobiv mees täitsa olemas, loomulikult autoga.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 17:33
Pidid vist ise talle selle ostma? Sinusuguse labase suuvärgiga tädi peab vist väga palju peale maksma, et mõni mees teda välja kannataks.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 17:38
Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 17:33
Pidid vist ise talle selle ostma? Sinusuguse labase suuvärgiga tädi peab vist väga palju peale maksma, et mõni mees teda välja kannataks.
Sinu kurvastuseks pean ütlema, et mul ei ole iial olnud meestest puudust. Labasest suuvärgist on asi kaugel, see on mingi sinu soovmõtlemine jälle, et teisi alla tõmmata. Kõik ei ole nii madalal, kui sina :D
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 16:59
Guest kirjutas: 11 Juul 2026 22:05 Mina ei usu, et bussipilet kallim on, kui autoga Pärnusse.
Aga on! Üks ots, ühele inimesele on 11 eurot. Korrutame selle nüüd 4-ga. Kokku tuleb 44 eurot. Bensiini võtsin kohe nimme nii, et enne Pärnusse minekut võtsin paagi täis ja tagasi tulles võtsin uuesti täis. Ja maksis 18 eurot.
Kindlustus, automaks ja kütus läheb juba ühe kuu kohta 300 eurot, kuidas see odavam on?
Külaline

25000 eurot maksev auto, mida kasutakse 10 aastat, “kulutab” ainuüksi lihtsalt väljas seistes umbes 8 eur päevas. Kuus on see 240 eur.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 19:53 25000 eurot maksev auto, mida kasutakse 10 aastat, “kulutab” ainuüksi lihtsalt väljas seistes umbes 8 eur päevas. Kuus on see 240 eur.
Olen oma praeguse autoga sõitnud 8 aastat ning kui arvestada ostuhind ja praegune turuväärtus, on see kaotanud igas kuus 625 eurot. Lisame siia kütuse, kasko, kindlustuse, automaksu, autopesud, poleerimised ja nahahooldused, rehvid, korralised hooldused, remondikulud jm, tuleb iga kuu kuluks pakun, et 1000 eurot kindlasti.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Juul 2026 17:50
Kindlustus, automaks ja kütus läheb juba ühe kuu kohta 300 eurot, kuidas see odavam on?
Kui auto on nagunii olemas, siis on odavam seda ka kasutada kui seista lasta. Nii on see loogika. Kui autot pole, siis loomulikult bussisõidu jaoks auto ostmine tuleb kallim. Kui aga sama autoga käiakse iga päev palju sõidus, siis on jutt juba teine. Ühesõnaga mõttetu võrdlemine käib siin, algandmed on kokku leppimata.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 17:50
No arvutame siis nende andmetega. Kuu kohta 300€, päevas siis 10€. 4 inimest ja pilet 11€ - kokku 44€ ühes suunas - 34€ rohkem, tagasi sama palju. Ilmselgelt ei oma ta autot ainult selleks, et mõnikord Pärnusse ja tagasi sõita, küllap tee veel teisigi sõite nende nelja inimesega.
Kui ma võtan nüüd enda järgi, siis ajaliselt kulub mul oma kodust autoga Pärnusse 1,5h. Bussiga saan sõiduajaks ~2h 15min. Ja seal sees on siis liikumine kahe erineva ühistranspordiga (mis on küll tasuta), et üldse Pärnu bussile saada. Üksi ja seljakotiga liigeldes poleks probleemi. Rohkemate asjadega ja lastega väga enam ei viitsiks.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 20:58
Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 17:50

No arvutame siis nende andmetega. Kuu kohta 300€, päevas siis 10€. 4 inimest ja pilet 11€ - kokku 44€ ühes suunas - 34€ rohkem, tagasi sama palju. Ilmselgelt ei oma ta autot ainult selleks, et mõnikord Pärnusse ja tagasi sõita, küllap tee veel teisigi sõite nende nelja inimesega.
Kui ma võtan nüüd enda järgi, siis ajaliselt kulub mul oma kodust autoga Pärnusse 1,5h. Bussiga saan sõiduajaks ~2h 15min. Ja seal sees on siis liikumine kahe erineva ühistranspordiga (mis on küll tasuta), et üldse Pärnu bussile saada. Üksi ja seljakotiga liigeldes poleks probleemi. Rohkemate asjadega ja lastega väga enam ei viitsiks.
Teine 300 tuleb auto väärtuse kaost ja remondist jm. See on per miinimum.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:13Teine 300 tuleb auto väärtuse kaost ja remondist jm. See on per miinimum.
No las tuleb. Kui ma ei plaani oma autot müüa, siis mind ei huvita ka tema väärtuse kadu ju. Täpselt samamoodi maksab minu aeg.
Ja ma ei tea, mis autod need küll on, mida 300€ eest kuus remontima peab.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:32
Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:13Teine 300 tuleb auto väärtuse kaost ja remondist jm. See on per miinimum.
No las tuleb. Kui ma ei plaani oma autot müüa, siis mind ei huvita ka tema väärtuse kadu ju. Täpselt samamoodi maksab minu aeg.
Ja ma ei tea, mis autod need küll on, mida 300€ eest kuus remontima peab.
Väärtuse kadu on keskmiselt 300 eurot kuus, mis remondist sa räägid? See on tavaline keskmise hinnaga rahvaauto.
Sa vist ei ole eriti majanduslikus mõtlemis tugev, ega? Väärtuse kadu ei ole mõeldud müügiks vaid näitab, kui palju see sulle kuus maksma läheb. Seega suvalise odavapoolse auto aomamine läheb keskmiselt 500-600 eurot kuus maksma.
Külaline

No oleneb ikka väga. Enda auto ostsin kasutatuna ja olen kasutanud 7 aastat. Selle aja jooksul on see väärtust kaotanud ca 3000 eurot. Konkreetselt remondid on selle aja jooksul kokku läinud ca 300 eurot: piduriklotside vahetus ja eraldi, mitu aastat hiljem, pidurivooliku pingutamine. Hooldused ehk õlivahetused jmt vast 250 ca iga pooleteise aasta tagant. (Sõidan aastas alla 10 tuhande km.) Lisame velgedel rehvivahetuse 2x25 EUR aastas ja nüüd viimastel aastatel automaksu 50 EUR aastas. Lisaks veel kindlustus ca 120 aastas. Olgu, paar korda pesu ka, kokku umbes 5 EUR kahe korra eest, kuna käin paar korda aastas kodulähedases selvepesulas. Sisu hooldan ise ja tekstiilipesurit oskan ka vajadusel kasutada, kuigi pole veel vaja läinud. Mingid kojamehed ja aknapesuvedeliku pisikulu võib ju ka juurde arvestada, aga see kogusummat oluliselt ei muuda.

Kokku kulu ca 5650/7 ehk pisut üle 800 EUR aastas= alla 70 EUR kuus. Bensiin nii 70 EUR kuus veel juurde ja saame ca 140 EUR kuus.

Aga tööd teeb see masin mul mehemoodi ja veab kõike küttepuudest (mahutab 1m3) hobutreilerini. Igapäevasõitudest rääkimata. Praegu on kilometraaž umbes 108 000, nii et loodan veel nii mõnegi kena aasta selle autoga läbi ajada. Paari aasta pärast on ilmselt uusi rehve ka vaja, siis lisandub see kulu. Ja peagi ilmselt tuleb rohkem remontima hakata ka, kuid siiski on kogu see kulu pisike võrreldes saadava mugavusega.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:40
No oleneb ikka väga. Enda auto ostsin kasutatuna ja olen kasutanud 7 aastat. Selle aja jooksul on see väärtust kaotanud ca 3000 eurot. Konkreetselt remondid on selle aja jooksul kokku läinud ca 300 eurot: piduriklotside vahetus ja eraldi, mitu aastat hiljem, pidurivooliku pingutamine. Hooldused ehk õlivahetused jmt vast 250 ca iga pooleteise aasta tagant. (Sõidan aastas alla 10 tuhande km.) Lisame velgedel rehvivahetuse 2x25 EUR aastas ja nüüd viimastel aastatel automaksu 50 EUR aastas. Lisaks veel kindlustus ca 120 aastas. Olgu, paar korda pesu ka, kokku umbes 5 EUR kahe korra eest, kuna käin paar korda aastas kodulähedases selvepesulas. Sisu hooldan ise ja tekstiilipesurit oskan ka vajadusel kasutada, kuigi pole veel vaja läinud. Mingid kojamehed ja aknapesuvedeliku pisikulu võib ju ka juurde arvestada, aga see kogusummat oluliselt ei muuda.

Kokku kulu ca 5650/7 ehk pisut üle 800 EUR aastas= alla 70 EUR kuus. Bensiin nii 70 EUR kuus veel juurde ja saame ca 140 EUR kuus.

Aga tööd teeb see masin mul mehemoodi ja veab kõike küttepuudest (mahutab 1m3) hobutreilerini. Igapäevasõitudest rääkimata. Praegu on kilometraaž umbes 108 000, nii et loodan veel nii mõnegi kena aasta selle autoga läbi ajada. Paari aasta pärast on ilmselt uusi rehve ka vaja, siis lisandub see kulu. Ja peagi ilmselt tuleb rohkem remontima hakata ka, kuid siiski on kogu see kulu pisike võrreldes saadava mugavusega.
Ostsin umbes 30 tuhat sõitnud auto, oletame et 30 tuhandega ja see on kaotanud 7 aastaga oma turuväärtusest vaid 3000?
Rehvivahetus 25? Mul on samuti velgedel, üks vahetus maksab 75,.
Pesu maksab 20 eur kord.
70 tuhat oled sõitnud, hooldused ja remondid kokku 1500, uskumatu.
Mul on kindlustus 240 aastas ja kasko 1000 eurot aastas.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:46Ostsin umbes 30 tuhat sõitnud auto, oletame et 30 tuhandega
Ei, mina ostsin ca 60 tuhat sõitnud auto 9500 eest.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Juul 2026 21:46
Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:40

Ostsin umbes 30 tuhat sõitnud auto, oletame et 30 tuhandega ja see on kaotanud 7 aastaga oma turuväärtusest vaid 3000?
Rehvivahetus 25? Mul on samuti velgedel, üks vahetus maksab 75,.
Pesu maksab 20 eur kord.
70 tuhat oled sõitnud, hooldused ja remondid kokku 1500, uskumatu.
Mul on kindlustus 240 aastas ja kasko 1000 eurot aastas.
Minul vahetab mees rattad TASUTA ära. Autot pesen ise suvel. Talveperioodil kasutan iseteeninduspesu - maksab 3 eurot ja tulemus on sama hea, kui päris pesulas.

Automaks aastas 119€
Kasko 14€ kuus
Liiklus 72€ aastas
Bensiin 100€ kuus

Hiljuti vahetas mees pidurikettad ära. Ehkki suht vana auto, siis mingeid erilisi juppide vahetamisi või remonttöid ei ole.

Seega, minu autokulud jäävad aastas kindlasti alla 2000€. Arvestades, kui palju aega auto kokku hoiab ja millist mugavust pakub, siis ei leia, et auto omamine oleks mõttetu.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 21:39Väärtuse kadu on keskmiselt 300 eurot kuus, mis remondist sa räägid? See on tavaline keskmise hinnaga rahvaauto.
Sa vist ei ole eriti majanduslikus mõtlemis tugev, ega? Väärtuse kadu ei ole mõeldud müügiks vaid näitab, kui palju see sulle kuus maksma läheb. Seega suvalise odavapoolse auto aomamine läheb keskmiselt 500-600 eurot kuus maksma.
Mul on suvaline odavamapoolne auto. Mille peale see 500-600€ kuus mul nüüd siis kuluma peaks täpselt? Ja miks sa seda "väärtuse kaoks" nimetad? Väärtuse kadu nimetatakse raamatupidamises tavaliselt amortisatsiooniks ja see näitab vara turuväärtuse vähenemist ajas. Ehk kui ma ostan nt. auto või telefoni, siis nt. aasta pärast seda maha müüa soovides ei saa ma üldjuhul küsida seda hinda, millega ma ostsin, vaid mingi % vähem.
Minu isiklik majanduslik mõtlemine ütleb, et kui mul on võimalus oma elu mugavamaks teha, siis ma seda ka teen. Mulle pole mingit kasu sellest, et ma hoian kokku need sinu 500-600€ kuus ja ei saa minna kuhu ma tahan ja teha seda, mida ma tahan.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 23:34Ehkki suht vana auto, siis mingeid erilisi juppide vahetamisi või remonttöid ei ole.
Äkki avaldad selle imeauto mudeli, oleks teistel ka hea teada, mul on mitmeid tuttavaid peresid, kes on oma vanade autodega hirmsasti hädas ja maksavad neid remontides ikka korralikke summasid.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Juul 2026 17:50
Teemaalgataja olen. Veel kord! võrdlesin vaid bensiinikulu-hinda bussipileti hinnaga.

Aga, kui sul on tingimata vaja kõik kulud sisse arvestada, siis minul kulub auto peale 150 eurot. Siin sees on kõik - automaks, kütus, kindlustus ja muud kõrvalkulud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Mammut ja 13 külalist