Suhtumine, teenindus

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 15 Juul 2026 12:12
Siisiki, olles otsustanud säilitada professionaalsuse, nagu ka siin eespool seda mõistet mainiti, jätkan ma sihikindlalt tõe ütlemist, sest selleks ma seal kabinetis istun, mitte selleks, et patsientidele meele järgi olla.
Päriselt või? Äkki võtad mõne psühholoogiakursuse siis, kui sul on nii väärad arusaamad patsientidega käitumisest. Kas sa tõesti arvad, et su "tõe kuulutamine" kuskile viib. Kas arvad, et ükski nõustaja saavutaks mingi tulemuse, kui ta hakkaks "tõde kuulutama". Sinu ülesanne pole mingit tõde kuulutada, vaid serveerida seda nii, et inimene hakkab ise mõtlema, et ta võiks midagi muuta. Kui sa ajad inimese kohe pingesse ja kaitsepositsiooni, oled ilmselgelt lähenenud valesti ja ta on sinu juurde tulekuga oma aega raisanud. Ta ei ole enam valmis mingisuguseks koostööks ja see mõjutab otseselt ravitulemust. Oled väga vilets arst. See on elementaarne asi, mida kõikidele inimestega töötavatele professionaalidele esimese asjana õpetatakse. Motiveeriva intervjuu tehnikast oled midagi kuulnud? Sul oleks hädasti tarvis mõnda täienduskoolitust suhtlemise alal.
Sulle kuluks ka mõni suhtlemiskoolitus ära ja ilmselt ka närviteraapia.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2026 12:05
Ei, sa ei istu seal kabinetis selleks, et tõde kuulutada, vaid selleks, et lahendusi pakkuda. Kas sa arvad, et inimene ise ei tea, et ta on paks? Kas sa arvad, et ta tahab paks olla või? Mis lahenduse sa arstina pakud sellele inimesele, kes ilmselgelt ei suuda oma kehakaalu langetada?
Mina ei ole arst, aga ma saan ka aru, et mingit lahendust ei saagi ju pakkuda, kui liigne kehakaal endiselt organite ja liigeste peale rõhub. Arst ometigi ei saa tulla patsiendi suud kinni hoidma, et see vähem sööks. Täiskasvanud inimesed ju ometi kõik, vastutage ise oma valikute ja tegude eest!
Külaline

Veider rünnak arsti täiesti õige kommentaari peale. On päris palju haiguseid, mille inimene ise on tekitanud istuva eluviisi, vale toitumise, võrerõhu kõrgenemise ignoreerimise või suisa diabeediravimite mitte võtmisega, sest "ma tunnen end juba väga hästi" (näide elust enesest, tagajärjeks siis neuropaatia). Arstil pole aega selle lühikese vatsuvõtu ajal hakata mõjutamise tehnikaid kasutama, sageli just järsk tõde paneb inimese hiljem mõtlema. Mis muidugi ei tähenda, et ta midagi ette võtab.
Täpselt nagu siinsed õelutsejad, kujutavad paljud patsiendidki ette, et arstil on imerohi, mis laisa ja rumala terveks teeb.
Külaline

Veider rünnak arsti täiesti õige kommentaari peale.
Ilmselgelt pole see mingi arst, vaid võib-olla õde või sanitar, kellel on mingi kokkupuude meditsiiniga, aga kes endale siin ametikõrgendust annab. Need nätaki lajatajad tavaliselt pole arstid, kellel on natuke rohkem haridust, et mis mõjub ja mis mitte. Mu sõbranna käis hiljuti nõustamisel diabeediõe juures, kes oli ise paksem kui mu sõbranna, aga tal oli ka palju kommentaare sõbranna ülekaalu suhtes. Muidugi on kehakaalu osas palju erinevaid lahendusi ja nendest tuleb rääkida, mitte midagi siin omaarust lajatada. Pärast käis sõbranna nõustamisel arsti juures ja see oli nagu öö ja päev. Kui arsti juurest lahkus sõbranna täis indu ja muutumisplaanidega, siis selle õe juurest tundega, et sinna ta rohkem enam ei lähe.
Külaline

Täpselt nagu siinsed õelutsejad, kujutavad paljud patsiendidki ette, et arstil on imerohi, mis laisa ja rumala terveks teeb.
Kui arst hakkaks kõiki laisku ja rumalaid nahutama, kes ise oma probleemides süüdi on, ei saaks ta üldse kedagi ravida. Ükski tänapäevane arst ei mõtle nii, mõni nõukaaegne penskar äkki. Arst pakub lahendusi, mis on igale probleemile olemas, mitte ei tegele asjatu tänitamisega, mis kuskile ei vii.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2026 16:49

Arst pakub lahendusi, mis on igale probleemile olemas, mitte ei tegele asjatu tänitamisega, mis kuskile ei vii.
Millised lahendused võiksid arstil olla õgardil söömist keelata?! Nüüd on Ozempic, aga veel nii 5-10 aastat tagasi?
Külaline

Kui arst hakkaks kõiki laisku ja rumalaid nahutama, kes ise oma probleemides süüdi on, ei saaks ta üldse kedagi ravida. Ükski tänapäevane arst ei mõtle nii, mõni nõukaaegne penskar äkki. Arst pakub lahendusi, mis on igale probleemile olemas, mitte ei tegele asjatu tänitamisega, mis kuskile ei vii.
Sa ajad arsti jumalaga sassi. Kui inimene ise oma tervisest ei hooli, siis pole arstil seal midagi teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Juul 2026 17:21
Sa ajad arsti jumalaga sassi. Kui inimene ise oma tervisest ei hooli, siis pole arstil seal midagi teha.
Tõesti või, siis peaks meie meditsiinisüsteemi laiali saatma. EMO-s on üle poole inimestest juua täis. Õnnetused, traumad juhtuvad sageli alko- või narkojoobes. Suitsetamine ja vähene liikumine on tapjad number üks. 75 protsenti 50+ meestest on ülekaalulised. Saadame kõik kukele ja tänitame niisama?
Külaline

Noo jh, mina olen see arst, kes siin enne sõna võttis. Mina ei ole tervisenõustaja ega toitumisnõustaja, mina olen konkreetselt eriarst, kelle juurde saadetakse liigesevaludega patsiendid. Patsiendil valutavad puusad, põlved ja labajalad, patsient on tõsiselt ülekaaluline ja teeb jalgel tööd. Mina ütlen talle, et tema jalavalude põhjuseks on tema jalgel töö ja ülekaal, sest mitte ükski uuring, mis talle on tehtud, mingit muud liigesehaigust ei tuvasta. Sellepeale hakkab patsient vastu, et 'tema ei söö mitte midagi' jne. Ja et tema ülekaalus ei ole mitte tema ise süüdi, vaid tont teab kes või mis. Mina olen kohe kindlasti oma eriala professionaal, ma proovin alati patsienti suunata õigele teele ja talle selgitada, mis on tema vaevuste põhjuseks, kuid sageli patsient ei võta seda kuulda ja ei usu mind. Ma ei saa sellest aru, et kui inimene arsti nagunii ei usu, miks ta siis üldse arsti vastuvõtule tuleb.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Juul 2026 07:18Kujutlusvõime on sul kül vägev. Aga muidugi mugav on niimoodi "meditsiinilist tõde" kuulutades ja leiba luusse aega õhtusse lasta. Peasi, et ei peaks mõtlema ega uurima, mis patsiendil viga on.
Minul on erialased teadmised, mitte kujutlusvõime. Ma mõtlen ja uurin, mis patsiendil viga on, ja jõuan lõpuks ikkagi järeldusele, et tema ainus viga on ülekaal. Ma ei lase leiba luusse, vaid ma teen oma tööd.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Roosad tulbid ja 2 külalist