Mida teha lahkunud inimese riietega?
-
Külaline
Mul suri ühes üürileantavas korteris üüriline sisse ära. Ma ju ei vestle sellest järgmiste üürilistega.
-
Külaline
Ma ise ei kasutaks. Ära müüks võiks või viiks riiete konteineritesse, mis on suuremates linnades.
https://humanae.ee/riidekonteinerid/
https://www.tallinn.ee/et/ringmajandusk ... onteinerid
Uuskasutuskeskusesse saab ka viia.
https://humanae.ee/riidekonteinerid/
https://www.tallinn.ee/et/ringmajandusk ... onteinerid
Uuskasutuskeskusesse saab ka viia.
-
Külaline
[/quote]
Olen teine vastaja, aga tõepoolest. Võõra, surnud inimese riideid küll ei tahaks kanda. Eriti, kui need oleks noore inimese riided.
[/quote]
Mina vastupidi. Väga lähedase surnud inimese riideid ei tahaks kanda, sest seostub otseselt surmaga. Võõra, surnud inimese riietel ei ole minu jaoks surma hõngu küljes. Lihtsalt asjad.
Olen teine vastaja, aga tõepoolest. Võõra, surnud inimese riideid küll ei tahaks kanda. Eriti, kui need oleks noore inimese riided.
[/quote]
Mina vastupidi. Väga lähedase surnud inimese riideid ei tahaks kanda, sest seostub otseselt surmaga. Võõra, surnud inimese riietel ei ole minu jaoks surma hõngu küljes. Lihtsalt asjad.
-
Külaline
Olen teemaalgataja.
Ebausklik ma ei ole, pigem on mingi tõrge selle osas, et minu lähedase inimese riideid keegi teine kannaks. Ei tahaks, et keegi tuleb tema riietes tänaval vastu. Samas kapitäit korralikke riideid prügimäele viia on teistmoodi ebameeldiv...
Kuidagi ei oska otsustada.
Ebausklik ma ei ole, pigem on mingi tõrge selle osas, et minu lähedase inimese riideid keegi teine kannaks. Ei tahaks, et keegi tuleb tema riietes tänaval vastu. Samas kapitäit korralikke riideid prügimäele viia on teistmoodi ebameeldiv...
-
Külaline
Sul on veel liiga tugev emotsionaalne seotus. Kui võimalik, siis ära tee hetkel midagi.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 12:39 Olen teemaalgataja.
Aga üldiselt on kummaline, et surres muutub inimene mõne jaoks siin millekski ohtlikuks. Kui inimene oli oma eluajal hea ja tore, siis miks ta peaks peale surma hakkama sulle halba soovima?
Halba muidugi ei soovi, kuid surnud inimese riietel on ikkagi surma aura või energia küljes. Ise neid ei kannaks, ehk kui, siis millalgi väga pika aja pärast. Enne peseks ja tuulutaks korduvalt.
-
Külaline
Minu meelest on sinu kommentaaril veidi nagu uhhuu-aura küljes. Mis eriline "aura" nendel riietel siis ikka niiväga on? Pigem on see ebausk, nii nagu ka muud surmaga seotud legendid ja müüdid. Esimesena meenub slaavi komme surnu majas peegel kinni katta, et muidu pidavat halba tooma.
-
Külaline
Täpselt nii, peaasi, et raha saaks. Las need elavad kes soovivad, ise elan uusarenduses ja kaltsukast riideid ei osta.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 12:09Ja võõrale inimesele tahad siis halba, peaasi, et raha saaks? Kui surnu asjad toovad halba õnne, miks võõrad siis niimoodi tanki paned? Või peaks kõik majad üldse maha lammutama, mis on vanemad kui kakskümmend aastat? Ilmselgelt seal mõni inimene ikka ära on ka surnud.
-
Külaline
See ei pruugi aidata, öösel tunned kuidas vikatimehe külm käsi su laupa puudutab...
-
Külaline
Kust see surma aura sinna saab? Ma saan aru kui sa räägid seljas olnud riietest. Aga kust tuleb see aura kapis seisnud riietele külge? Ja kui sul on mehega jagatud riidekapp ning ta sureb, siis kuidas see aura õigeid riideid valib? Ja kuidas sa üldse oma kodus edasi elada saad siis? Isegi kui keegi seal ei sure, siis see aura on ju igsl pool. Mööbel ja toidunõud. Mehe rahal on ka see aura küljes, seda ka kasutada ei tohi.
-
Külaline
Isegi kui oleks aura, ma kardan, et nii maine asi nagu pesemine ja tuulutamine siin kuidagi aitaks.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 18:06Kust see surma aura sinna saab? Ma saan aru kui sa räägid seljas olnud riietest. Aga kust tuleb see aura kapis seisnud riietele külge? Ja kui sul on mehega jagatud riidekapp ning ta sureb, siis kuidas see aura õigeid riideid valib? Ja kuidas sa üldse oma kodus edasi elada saad siis? Isegi kui keegi seal ei sure, siis see aura on ju igsl pool. Mööbel ja toidunõud. Mehe rahal on ka see aura küljes, seda ka kasutada ei tohi.
-
Külaline
Kui minu vanaema suri, siis ema põletas ära kõik vanaema riided, mida ta ise või mina ei tahtnud. Tal oli samasugune kiiks,ei tahtnud et võõrad tema ema asju kannaks. Kui vanaema suri, siis ema oli veel suhteliselt noor ja mina noor täiskasvanu. Nüüd olen mina vanem kui ema sel ajal, eelmisel aastal suri mu isa ja emal polnud enam mingit tõrget isa korralikke riideid taaskasutusse viia (mida mu vend või abikaasa ei tahtnud).Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 12:39 Olen teemaalgataja.
Mul on siiani alles mu teise vanaema noorpõlvekleidid, mulle nad enam selga ei mahu ja mu lapsed neid ka ilmselt ei kanna, sellised käsitsi õmmeldud.
See tänaval vastutuleimise moment, Tallinnas ma seda ei oskaks märgata, ehk mõnes väga väikeses kohas kus taaskasutuspood on, siis võik tõesti silma hakata kui naabrinaine või naabrimees järsku mu lähedase inimese riietega vastu tuleks.
-
Külaline
See tänaval vastutuleimise moment, Tallinnas ma seda ei oskaks märgata, ehk mõnes väga väikeses kohas kus taaskasutuspood on, siis võik tõesti silma hakata kui naabrinaine või naabrimees järsku mu lähedase inimese riietega vastu tuleks.
-----------
Humana on vist öelnud, et taaskasutuskastidest tulnud riideid samas riigis müüki ei panda?
Mu sugulane lasi oma vanaema mitmed riided enda jaoks pisut väiksemaks kohendada, ka pulmakleidi (ei olnud klassikaline valge ja maani), sai väga kauni piduliku kleidi, kannab uhkusega. Täiesti eatu lõige, puhas klassika.
Mu emal oli väga palju ilusaid riideid, kahjuks olen temast palju pikem, muidu poleks mingit tõrget kanda.
Oli suur kuduja ja paljud sugulased soovisid neid kampsuneid, tuunikaid ja mütse-salle. Mingit surnu-hirmu pole keegi tundnud, pigem nagu austusest soovisid endale saada, et ikka tädi/vanatädi oma kätega tehtud.
-----------
Humana on vist öelnud, et taaskasutuskastidest tulnud riideid samas riigis müüki ei panda?
Mu sugulane lasi oma vanaema mitmed riided enda jaoks pisut väiksemaks kohendada, ka pulmakleidi (ei olnud klassikaline valge ja maani), sai väga kauni piduliku kleidi, kannab uhkusega. Täiesti eatu lõige, puhas klassika.
Mu emal oli väga palju ilusaid riideid, kahjuks olen temast palju pikem, muidu poleks mingit tõrget kanda.
Oli suur kuduja ja paljud sugulased soovisid neid kampsuneid, tuunikaid ja mütse-salle. Mingit surnu-hirmu pole keegi tundnud, pigem nagu austusest soovisid endale saada, et ikka tädi/vanatädi oma kätega tehtud.
-
Külaline
Minu arust on ka surnud inimese riietel ja isiklikel asjadel mingi aura juures. Ma ei ole üldse uhhuu-inimene, aga surm on siiski midagi sõnulseletamatut ja müstilist minu jaoks - võõras, tundmatu ja hirmutav teema. Täpsemalt ei oskagi seletada, aga lihtsalt on nii! Miski sisetunne või alateadvus ütleb, et ei ole õige kasutada surnud isiku asju. Ja siinkohal peaks silmas just selliseid intiimseid asju nagu riided, mis on inimese ihu lähedal või isiklikke tarbe-esemeid. Täpselt samamoodi ei tahaks magada voodis, kus on surnud inimene.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 17:50Minu meelest on sinu kommentaaril veidi nagu uhhuu-aura küljes. Mis eriline "aura" nendel riietel siis ikka niiväga on? Pigem on see ebausk, nii nagu ka muud surmaga seotud legendid ja müüdid. Esimesena meenub slaavi komme surnu majas peegel kinni katta, et muidu pidavat halba tooma.
Kui me räägime majast või korterist, siis sellel ei ole surnuga samasugune kontakt. Välja arvatud juhul, kui inimene suri selles majas või korteris.
-
Püha õde
Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 09:34Ma usun, et ega neid inimesi väga ei olegi, kes sooviks surnud inimese kõrval voodis magada. Kui inimene sureb voodis, siis viiakse ta kabelisse ja kaetakse linaga. Ma olen kuulnud, et mõned põletavad selle voodi, kus siis inimene konkreetselt suri ikkagi ära ja ostetakse tuppa uus voodi.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 17:50Täpselt samamoodi ei tahaks magada voodis, kus on surnud inimene.
Kui me räägime majast või korterist, siis sellel ei ole surnuga samasugune kontakt. Välja arvatud juhul, kui inimene suri selles majas või korteris.
-
Külaline
Kuidas see aura siis seal majas või korteris olevatel riietel on, aga mitte majas või korteris endas? Kui inimene on aastaid seal majas või korteris elanud, siis on see ikka ju väga isiklik kontakt.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 09:34
Ja tänaval samades riietes vastu tulemine. Need peavad siis üsna unikaalsed riided olema. Kiirmoekettidest pärit samasuguste riietega võib mitu inimest sulle ühe päeva jooksul tänaval vastu tulla.
Aga üldiselt peaks inimkond juba ammu väljasurnud olema. Ega vanasti keegi korralike riideid ära visanud, sest nende omanik oli ära surema juhtunud. Eks mõnikord tuli see "surmaaura" ka kaasa muidugi. Kui oli tegu mõne nakkushaigusega nt.
-
Külaline
Jah, eks maja/korteriga on nagu väärisesemetega, et kui ikka raha lõhn küljes, siis pole see "halb aura" mingi probleem.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 09:34 Kui me räägime majast või korterist, siis sellel ei ole surnuga samasugune kontakt. Välja arvatud juhul, kui inimene suri selles majas või korteris.
-
Külaline
Väärisesemete puhul siiski on halb aura probleem. Korter, auto jne on sellised tarbeesemed, aga ehted on kaunistuseks ja neil on kandjaga tugev hingeline seos. Eales ei taha saada kusagilt pandimajast kullast ehet.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 11:42Jah, eks maja/korteriga on nagu väärisesemetega, et kui ikka raha lõhn küljes, siis pole see "halb aura" mingi probleem.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 09:34 Kui me räägime majast või korterist, siis sellel ei ole surnuga samasugune kontakt. Välja arvatud juhul, kui inimene suri selles majas või korteris.![]()
-
Külaline
Püha õde kirjutas: ↑30 Juul 2024 10:21Kusjuures olen lugenud, et mõnede hõimude puhul (noh, eks maist vara ole neil ka vähe) on kombeks, et surnu kõik isiklikud asjad põletatakse pärast omaniku surma.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 09:34Ma usun, et ega neid inimesi väga ei olegi, kes sooviks surnud inimese kõrval voodis magada. Kui inimene sureb voodis, siis viiakse ta kabelisse ja kaetakse linaga. Ma olen kuulnud, et mõned põletavad selle voodi, kus siis inimene konkreetselt suri ikkagi ära ja ostetakse tuppa uus voodi.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2024 17:50
Täpselt samamoodi ei tahaks magada voodis, kus on surnud inimene.
-
Külaline
Täiesti nõus!Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 13:01Väärisesemete puhul siiski on halb aura probleem. Korter, auto jne on sellised tarbeesemed, aga ehted on kaunistuseks ja neil on kandjaga tugev hingeline seos. Eales ei taha saada kusagilt pandimajast kullast ehet.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 11:42Jah, eks maja/korteriga on nagu väärisesemetega, et kui ikka raha lõhn küljes, siis pole see "halb aura" mingi probleem.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2024 09:34 Kui me räägime majast või korterist, siis sellel ei ole surnuga samasugune kontakt. Välja arvatud juhul, kui inimene suri selles majas või korteris.![]()
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist