6-aastase matemaatilised oskused

1-6 aastased
Vasta
Khkh

6-aastase matemaatilised oskused

Postitus Postitas Khkh »

Kodus just 6-aastaseks saanud laps, sügisel eelkooli ja järgmisel sügisel kooli. Loeb väga hästi, võimalik et isegi eakohasest paremini, aga mureks on matemaatika! Ta ei saa absoluutselt plussmärgi ega miinusmärgi tähendusest aru. Suuliselt enamvähem saab, kui öelda, et võta 2 kommi, pane 2 juurde, mitu nüüd kokku on? Aga kui sama asi paberil teha või isegi kommidega koos samal ajal paberil, siis on näha, et ta tegelikult ei saa veel kontseptsioonist aru. Kas ta lihtsalt ei olegi veel valmis või on tegemist mingi algava õpiraskusega? Ma olen väga mures, et kuidas ta eelkoolis ja päris koolis hakkama saab. Millised olid või on teie 6ste matemaatilised oskused?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ma arvan, et ei pea muretsema. Mul just 7-aastaseks saanud tüdrukul oli vastupidine probleem lugemise ja kirjutamisega aga arenguvestlusel selgitati, et võibki olla nii, et ühel hetkel pakub üks teema oluliselt rohkem huvi ja pärast teine. Tüdruk arvutas juba eelmine aasta vabalt 20 piires, seehulgas korrutamine ja jagamine aga lause kokku lugemisega eelkooli töölehtedel ja sellest ka arusaamisega pidasime harjutusi tehes selliseid sõdu maha, et õudne.
Külaline

Oleks mures. 6 aastasena oli minul terve korrutustabel peas, liitmine ja lahutamine 100 piires ei valmistanud üldse muret.
Külaline

Mu poisil oli samuti vatupidine värk. Lugemisega kuidagi ei edenenud aga arvutada oskas veidi. Eelkoolis tuli siis praktiliselt üleöö ka lugemine.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 14:59 Oleks mures. 6 aastasena oli minul terve korrutustabel peas, liitmine ja lahutamine 100 piires ei valmistanud üldse muret.
Kirjutan meelepärasema vastuse:

Ära muretse! Kui laps 6, 10, 12 aastasena suurt lugeda ja arvutada ei oska. Naabrimees ei saanud aga siiski sai temast hinnatud töömees! 6 aastasena on haruldane matemaatikat osata! :lol:
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Omades ise lasteaiaõpetaja tunnistust julgen öelda, et selles vanuses ei peagi laps veel plussmärgist aru saama. Tal on kooliminekuni veel rohkem kui aasta aega. On täiesti normaalne ja eakohane, kui selles vanuses laps ei oska veel näiteks arve võrrelda, ei saa aru, mida tähendab juurdepanemine ja äravõtmine jne. Harjutate tasapisi, igapäevaelu käigus, ja küll ta aru saama hakkab! Tähtis on tavaline igapäevasuhtlus lapsega, nt poes palud tuua kaks pakki hapukoort ja ütled, et paneme siia korvi veel ühe piima ka juurde. Küll need seosed tasapisi tekivad.

See, kui mõni teine sama vana laps plussmärgist aru saab, ei tähenda mitte midagi. Ju siis temal on nii ja tore. See teine laps ehk ei suuda õppida v-o näiteks tähti kokku lugema, samas Sinu laps juba oskab.

Normaalsuse diapasoon on hästi lai ja vaadeldes lapsi, kes lähevad kooli rohkem kui aasta pärast, siis ühed oskavad lugeda, osa mitte, teised oskavad arvutada, osa mitte ja kolmandad ei oska mitte kumbagi - ei lugeda ega arvutada. Ning nad kõik on täpselt sama normaalsed ja terved lapsed. Ka tuleviku osas ei saa siin mitte mingeid põhjapanevaid hinnanguid anda stiilis, et see laps, kes viieselt luges, saab professoriks, ent teine laps, kes seda ei teinud, jääb koristajaks. Lapsega tegeleda muidugi tuleb, ja tuleb talle ka arvutamist ja lugemist tutvustada, kuid kuuestel ei peaks see käima sundimise teel, vaid mänguliselt.
Külaline

Kuuesena teadis lihtsamaid ruutjuure ja mõne algelise kuupjuure vastust. Arvutas paberil. Kirjatähtedes raamatut luges soravalt viieselt.
Nisu Kuuno

Postitus Postitas Nisu Kuuno »

Mulle tundub, et siin teemas on läinud juba üksteise ületrumpamiseks :D
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 18:09 Kuuesena teadis lihtsamaid ruutjuure ja mõne algelise kuupjuure vastust. Arvutas paberil. Kirjatähtedes raamatut luges soravalt viieselt.
Appi, ma oleks küll veits mures, kas Rajaleidjasse oled pöördunud? Algeline kuupjuur ei kõla küll kuigi paljutõotavalt.
Mu laps luges sünnitusmajast koju saades veerides, kirjutas küll siiski veel vigadega, nt Pampers võis kirjutada nõrga b-ga.
Külaline

Võib olla lööb pea numbrite koha pealt lihtsalt hiljem lahti kui ema sooviks. Mina soovitaks paariks kuuks asjaga üldse mitte tegeleda, või vahepeal väga mänguliselt. Proovi lapsega koos mängida ja siis nt 2le autole kaks juurde panna ka küsida palju nüüd on. Ära plusside ja miinuste keeles räägi. Ja tähtis on lapsele mitte sellega pinget tekitada, hiljem tekib koolis vastumeelsus kuna kaks viimast aastat on miinuste ja plussidega seletatud. Lase lihtsalt hetkeks lahti. Küll neid muresid tuleb hiljem, ära praegu juurde tekita kunstlikult.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline