Milliseid nimesid lapsele ealeski ei paneks?

seks, suhted ja pereteemad
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 18:07
Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 17:54
Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 15:07 Ei paneks nime, mida kuuldes kangastub ette keskealine kuni vanem inimene, näiteks:
Tiiu, Ene, Leida, Laine, Sirje, Tiina, Anne, Ene, Piret, Riina, Anneli, Merike, Maie, Maire, Meida, Tiia, Mare, Malle, Reet, Annika, Karin, Merle, Pille, Urve, Lea, Aini, Helle, Krista
Mina paneksin küll neid nimesid oma lapsele. Just neidsamu nõukaaegseid nimesid, need on väga lahedad. Mul ei kangastu nende nimedega mingid keskealised või vanad inimesed, ma võiks neid täitsa vabalt oma lapsele panna. Kui mul nüüd varsti laps sünnib, siis ma nende nimede hulgast täitsa valingi. Mul sünnibki tüdruk.
Pane. Nimestatistikat vaadates enamus ei pane oma armsakesele beebile heino või urve nimeks. Aga lase käia! Mina oma lapsele ealeski ühtki nendest nimedest ei paneks ja ei pane.
Mina ka paneks vabalt Tiina, Urve, Lea, Malle jt sealt valikust. Minu meelest väga ilusad nimed.
Mina ei paneks jällegi mitte ühtegi nime, mis seal “nimestatistikas” esineb. Ega laps pole altlaienevad püksid, et trendi järgi nimetame :)
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 21:07
Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 18:07
Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 17:54

Mina paneksin küll neid nimesid oma lapsele. Just neidsamu nõukaaegseid nimesid, need on väga lahedad. Mul ei kangastu nende nimedega mingid keskealised või vanad inimesed, ma võiks neid täitsa vabalt oma lapsele panna. Kui mul nüüd varsti laps sünnib, siis ma nende nimede hulgast täitsa valingi. Mul sünnibki tüdruk.
Pane. Nimestatistikat vaadates enamus ei pane oma armsakesele beebile heino või urve nimeks. Aga lase käia! Mina oma lapsele ealeski ühtki nendest nimedest ei paneks ja ei pane.
Mina ka paneks vabalt Tiina, Urve, Lea, Malle jt sealt valikust. Minu meelest väga ilusad nimed.
Mina ei paneks jällegi mitte ühtegi nime, mis seal “nimestatistikas” esineb. Ega laps pole altlaienevad püksid, et trendi järgi nimetame :)
Kas selle taktika nimi on kiidame heaks, äkki mõni lugejatest jääb uskuma ja paneb oma tütrele Malle nimeks? Praeguses kultuuris soovitan soojalt Heino ja karen panna. Väga positiivse taustaga nimed
“Rögabert ja Dildomar on imeliselt kaunikõlaliser nimed, vabalt paneks oma pojale” *hõõrub muiates käsi kokku, ehk jäädakse uskuma”. Siis oma lapse kaasaegne nimi paistab silma ja konkurentsi vähem eks ;)
Külaline

Külaline kirjutas: Kõikide nimede kandjad saavad kord keskealiseks ja siis vanaks. Kui täna sündinud Sirje saab keskealiseks, siis on tüüpilise keskealise nimi Mia, Sofia, Rasmus, Markus jne. See Sirje tundub just midagi modernset. Nii nagu on taas popiks saabud nimed, mis minu lapsepõlves olid eakate nimed, sest neid inimesi enam pole ja noored pole neid kunagi näinud.
Ja sul pole kordagi pähe tulnud, et need eakad on kunagi lapsed olnud?
Pole kunagi mõistnud seda lähenemist, et osad nimed on justkui laste nimed ja osad eakate omad. Ka lapsenimega tädi Milly on kunagi laps olnud. Päriselt.
Külaline

Moodi lähevadki need nimed, mis on 80-100 aastaste nimed. Sirjede aeg veel tuleb. Johanna oli kunagi vanamuttide nimi, aga siis äkki hakati massiliselt panema.
Külaline

https://www.stat.ee/nimed/TOP_AASTAD
Nimed 1935- 2023. Väga huvitav.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 23:30 https://www.stat.ee/nimed/TOP_AASTAD
Nimed 1935- 2023. Väga huvitav.
Vene ja Eesti nimedele võiks eraldi statistika olla. Venelastel on nimevariante kõvasti vähem ja seepärast esikümne hõivavad suuresti ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 23:17 Moodi lähevadki need nimed, mis on 80-100 aastaste nimed. Sirjede aeg veel tuleb. Johanna oli kunagi vanamuttide nimi, aga siis äkki hakati massiliselt panema.
Hugo ja Oskar - praegu väga populaarsed, väga vanade meeste nimed.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 22:57
Külaline kirjutas: Kõikide nimede kandjad saavad kord keskealiseks ja siis vanaks. Kui täna sündinud Sirje saab keskealiseks, siis on tüüpilise keskealise nimi Mia, Sofia, Rasmus, Markus jne. See Sirje tundub just midagi modernset. Nii nagu on taas popiks saabud nimed, mis minu lapsepõlves olid eakate nimed, sest neid inimesi enam pole ja noored pole neid kunagi näinud.
Pole kunagi mõistnud seda lähenemist, et osad nimed on justkui laste nimed ja osad eakate omad. Ka lapsenimega tädi Milly on kunagi laps olnud. Päriselt.
Igas generatsioonis on omad nimetrendid. Praegu on Mia, Sofia ja Rasmus meile võrdlemisi noore inimese nimed. Kui nood saavad pensioniealiseks koos selle generatsiooni hittnimedega siis muutuvadki nood vanainimeste nimedeks järgmistele generatsioonidele.
Mida sa ei mõista? Väga vabalt võivad 18-19 sajandi nimed tagasituleku teha, sest uus generatsioon pole kohanud selliste nimedega vanureid ja nende jaoks ei ole nimel vanamehe-naise maiku juures, puhas leht. No ega ikka ei pane küll oma lapsele nime mida lugedes arvatakse et tegu on penskariga
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Aug 2024 09:20
Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 22:57
Igas generatsioonis on omad nimetrendid. Praegu on Mia, Sofia ja Rasmus meile võrdlemisi noore inimese nimed. Kui nood saavad pensioniealiseks koos selle generatsiooni hittnimedega siis muutuvadki nood vanainimeste nimedeks järgmistele generatsioonidele.
Mida sa ei mõista? Väga vabalt võivad 18-19 sajandi nimed tagasituleku teha, sest uus generatsioon pole kohanud selliste nimedega vanureid ja nende jaoks ei ole nimel vanamehe-naise maiku juures, puhas leht. No ega ikka ei pane küll oma lapsele nime mida lugedes arvatakse et tegu on penskariga
Lugejad on ka erinevas vanuses. Need vanainimeste nimed, mis olid minu lapsepõlves, on nüüd paljud tagasi. Mina mäletan selgelt selle nimega vanu inimesi, aga ei teki küll sama nimega last nähes mingit imelikku tunnet, et ei võiks noore inimese nimi olla. Pigem väga meeldib. Mina kindlasti ei paneks parasjagu moes olevat nime, sest sellest saabki selle generatsiooni Sirje või Urmas.
Külaline

Mulle meeldib, et mulle ei pandud seda nn oma generatsiooni nime a la Jaanika, Anneli, Kaja. Nimed ise kenad, aga vanuse võid selle järgi ära öelda. Nimede valik on nii suur, milleks mingi järjekordne Mia ja Sebastian, sest teised ka panevad ja tulevikus on vanainimese nimi, sest iga kolmas taat ja eit selle nimega
elke
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas elke »

Tahtsin oma tütrele 90-ndatel panna nimeks sidekriipsuga ja tegelikult juba siis "eelneva põlvkonna" nimedest koosnevat nime. Abikaasa ja tema pere arvasid teisiti ja laps sai nimeks Kelly, samanimelisi oli pärast klassis 3-4 tükki.
Kui mul oleks praegu vaja lapsele nime valida, siis kindlasti ei paneks Mia ega mingi-bet(h) lõpuga nime (Ellisabet(h) nt). Paneksin ikka midagi omavanuste põlvkonna nimedest, aga väikeste muutustega. Näiteks Eve Ly, Krista Katrin, Anne Kai vms. Poisile paneksin moenimedest vaid Rasmus, aga tegelikult meeldisid mulle oma põlvkonna nimed -mõned neist ju tegelikult sajanditevanused- Meelis, Jaanus, Janek, Marek
Oma nimega väga rahul, nüüd inglise keele kultuses on hakkanud tekkima tögamist, kuna mu nimi inglise keeles on ühe loomanimetusega sarnane.
Külaline

elke kirjutas: 01 Aug 2024 15:27 Tahtsin oma tütrele 90-ndatel panna nimeks sidekriipsuga ja tegelikult juba siis "eelneva põlvkonna" nimedest koosnevat nime. Abikaasa ja tema pere arvasid teisiti ja laps sai nimeks Kelly, samanimelisi oli pärast klassis 3-4 tükki.
Kui mul oleks praegu vaja lapsele nime valida, siis kindlasti ei paneks Mia ega mingi-bet(h) lõpuga nime (Ellisabet(h) nt). Paneksin ikka midagi omavanuste põlvkonna nimedest, aga väikeste muutustega. Näiteks Eve Ly, Krista Katrin, Anne Kai vms. Poisile paneksin moenimedest vaid Rasmus, aga tegelikult meeldisid mulle oma põlvkonna nimed -mõned neist ju tegelikult sajanditevanused- Meelis, Jaanus, Janek, Marek
Oma nimega väga rahul, nüüd inglise keele kultuses on hakkanud tekkima tögamist, kuna mu nimi inglise keeles on ühe loomanimetusega sarnane.
Koolikaaslane vanaaegsema nimega, tema on õnnetu oma
nime üle. Kui minu ema mulle eve ly, krista või katrin oleks nimeks pannud siis oleks väga nördinud olnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Aug 2024 15:33 Koolikaaslane vanaaegsema nimega, tema on õnnetu oma
nime üle. Kui minu ema mulle eve ly, krista või katrin oleks nimeks pannud siis oleks väga nördinud olnud.
Minu jaoks mõistetamatu, et inimene on oma vanaaegse nime üle õnnetu. Tundub kuidagi nii pseudoprobleem. Nimi on nimi ja selle on su vanemad sulle andnud.

Mõistaks, kui tegu oleks mingi värdnimega, à la Tyse-Ly või Chärylyn, aga tavalise vanaaegse nime pärast õnnetu olla... Hea elu, ma ütleks.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Aug 2024 16:04
Külaline kirjutas: 01 Aug 2024 15:33 Koolikaaslane vanaaegsema nimega, tema on õnnetu oma
Minu jaoks mõistetamatu, et inimene on oma vanaaegse nime üle õnnetu. Tundub kuidagi nii pseudoprobleem. Nimi on nimi ja selle on su vanemad sulle andnud.

Mõistaks, kui tegu oleks mingi värdnimega, à la Tyse-Ly või Chärylyn, aga tavalise vanaaegse nime pärast õnnetu olla... Hea elu, ma ütleks.
Sinu jaoks jah, sina tajud nime teistsugusena kui sinu laps, erinev kasvukeskkond, eakaaslased, vaated. Ja pole sinu asi ka öelda mis on värdnimi. Klassikalised nimed on ilusad, rahvusvahelised nimed on ilusad, noortepärasemad eesti nimed on ilusad. Aga krt ma ei taha olla 17 aastane Leida Maimu vōi Heino Valdur. Vahetaks nime ära kui ema sellise nime paneks, narrimist kui palju.
Külaline

Külaline kirjutas: Sinu jaoks jah, sina tajud nime teistsugusena kui sinu laps, erinev kasvukeskkond, eakaaslased, vaated. Ja pole sinu asi ka öelda mis on värdnimi. Klassikalised nimed on ilusad, rahvusvahelised nimed on ilusad, noortepärasemad eesti nimed on ilusad. Aga krt ma ei taha olla 17 aastane Leida Maimu vōi Heino Valdur. Vahetaks nime ära kui ema sellise nime paneks, narrimist kui palju.
Tubli, et oma kommentaarile peale "sisesta" nuppu vajutamist kohe ka laigi paned. 🤭

Teemasse tulles, siis see narrimine on küll sinu peas kinni. Mul oli 90ndatel mitu kooliõde väga vanaaegsete nimedega (Maie, Linda) ja mitte keegi ei narrinud neid. Pigem on nii, et nende nimedega harjutakse ja lõpuks ei pea keegi neid vanaks või aegunuks.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Aug 2024 16:06
Külaline kirjutas: 01 Aug 2024 16:04

Sinu jaoks jah, sina tajud nime teistsugusena kui sinu laps, erinev kasvukeskkond, eakaaslased, vaated. Ja pole sinu asi ka öelda mis on värdnimi. Klassikalised nimed on ilusad, rahvusvahelised nimed on ilusad, noortepärasemad eesti nimed on ilusad. Aga krt ma ei taha olla 17 aastane Leida Maimu vōi Heino Valdur. Vahetaks nime ära kui ema sellise nime paneks, narrimist kui palju.
Selles vanuses lapsed ei teagi ühtegi Leidat ja Valdurit. Nende vanavanemate generatsioonil on teised nimed. Neile kõlavad just värskelt. Linda, Roosi jne mis minu pubeka ajal oli raudselt vanatädi nimi, on nüüdseks moodne popp nimi. Neid vanatädisid enam pole. Ma ei saa ikka aru, mis rahvusvahelised nimed? Vaadake olümpiat, kõige rahvusvahelusem sündmus üldse. Vaadake võistlejate nimesid. Igas riigis on omad nimed. Jah ameerika ja inglise nimed on meile televisiooni kaudu kõige tuttavamad, aga need ei võrdu rahvusvaheline nimi. Jah teatud hulk skandinaavia, saksa nimedest on meil tavalised, aga need on luteriliku kultuuriruumi nimed mitte rahvusvahelised nimed. Selle kõrval aga on suur hulk Skandinaavias, Saksamaal väga levinud nimesid, mida meil mingil põhjusel praktiliselt üldse ei kasutata.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Aug 2024 15:07 Selles vanuses lapsed ei teagi ühtegi Leidat ja Valdurit. Nende vanavanemate generatsioonil on teised nimed. Neile kõlavad just värskelt. Linda, Roosi jne mis minu pubeka ajal oli raudselt vanatädi nimi, on nüüdseks moodne popp nimi. Neid vanatädisid enam pole. Ma ei saa ikka aru, mis rahvusvahelised nimed? Vaadake olümpiat, kõige rahvusvahelusem sündmus üldse. Vaadake võistlejate nimesid. Igas riigis on omad nimed. Jah ameerika ja inglise nimed on meile televisiooni kaudu kõige tuttavamad, aga need ei võrdu rahvusvaheline nimi. Jah teatud hulk skandinaavia, saksa nimedest on meil tavalised, aga need on luteriliku kultuuriruumi nimed mitte rahvusvahelised nimed. Selle kõrval aga on suur hulk Skandinaavias, Saksamaal väga levinud nimesid, mida meil mingil põhjusel praktiliselt üldse ei kasutata.
Kas sa tõsimeeli üritad väita, et ei ole olemas selliseid nimesid, mida esineb ühtmoodi väga erinevates riikides ja kultuuriruumides? Neid nimetataksegi üldjuhul rahvusvahelisteks nimedeks. Mingit vahet ei ole kust need nimed algselt pärit olid.
Külaline

Ei meenu mulle ka kooliajast, et nimedega seoses oleks mingit narrimist olnud. Oli sul siis nn vanamoodne nimi või üle vindi moodsaks tuunitud. Kui mingi nimi tundub vanaaegne, siis sellest hetkest mitte, mil selle nimega last näeb. Kõikide nimede kandjad saavad vanaks. Ei ole vanamoodsat nime.

Mul on lihtsa kirjapildiga, aga vähe levinud nimi ja oi kuidas sellega kooliajal puterdati. Kesiganes õpetaja esimest korda kõval häälel minu nime ütlema pidi, ajas sassi. Seetõttu tunnen kaasa, kes on saanud nime, mis ka kirjapildilt on tavapäratu ja võõrtähti sisaldav. Ma isegi töistes olukordades ei armasta keerulisi nimesid. Pead enne kuskilt kontaktidest üle kontrollima, kui e-maili saadad.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Aug 2024 15:15
Külaline kirjutas: 08 Aug 2024 15:07 Selles vanuses lapsed ei teagi ühtegi Leidat ja Valdurit. Nende vanavanemate generatsioonil on teised nimed. Neile kõlavad just värskelt. Linda, Roosi jne mis minu pubeka ajal oli raudselt vanatädi nimi, on nüüdseks moodne popp nimi. Neid vanatädisid enam pole. Ma ei saa ikka aru, mis rahvusvahelised nimed? Vaadake olümpiat, kõige rahvusvahelusem sündmus üldse. Vaadake võistlejate nimesid. Igas riigis on omad nimed. Jah ameerika ja inglise nimed on meile televisiooni kaudu kõige tuttavamad, aga need ei võrdu rahvusvaheline nimi. Jah teatud hulk skandinaavia, saksa nimedest on meil tavalised, aga need on luteriliku kultuuriruumi nimed mitte rahvusvahelised nimed. Selle kõrval aga on suur hulk Skandinaavias, Saksamaal väga levinud nimesid, mida meil mingil põhjusel praktiliselt üldse ei kasutata.
Kas sa tõsimeeli üritad väita, et ei ole olemas selliseid nimesid, mida esineb ühtmoodi väga erinevates riikides ja kultuuriruumides? Neid nimetataksegi üldjuhul rahvusvahelisteks nimedeks. Mingit vahet ei ole kust need nimed algselt pärit olid.
Jah on sama algupäraga nimed. Nimed on seotud religiooniga ja kristlike riikide nimed on Piiblist pärit. Teistel religioonidel on omad nimed. Ka need nimed, mida sa nina kirtsutades pead eestipäraseks on tegelikult samuti ikkagi mõnest Piibli nimest välja arenenud. Noja need a la Kõu ja Pikne on tõesti puht eesti nimed, aga neid ju eriti ei kasutata.
Ehk siis jah justkui sama nimi, aga eri riigis on oma versioon sellest. Poolas Katarzyna, Inglismaal Catherine, Venemaal Jekaterina, Eestis Katrin, Katariina, Kadri jne.
Mingid üksikud nimed, millel jah tõesti riigiti vähem erinevaid versioone, aga milleks panna lapsele über levinud nime a la Maria. Võiks pigem haakuda eesti identiteediga ja olla see eesti versioon mingist kristlikust nimest, mitte poolakate, inglaste, ameeriklaste versioon.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Aug 2024 15:40 Mingid üksikud nimed, millel jah tõesti riigiti vähem erinevaid versioone, aga milleks panna lapsele über levinud nime a la Maria. Võiks pigem haakuda eesti identiteediga ja olla see eesti versioon mingist kristlikust nimest, mitte poolakate, inglaste, ameeriklaste versioon.
Maria, Anna, Amelia, Sebastian, Olivia, Nora, Marie, Laura, Helena, Emilia, Emma, Iris, Oliver, Samuel, Mia, Elena, Eva, Hugo jne. on näiteks nimed mida kasutatakse lastel kohe päris samal kujul üle maailma. Mingit vahet ei ole kuskohast nimi pärit on või mis algupäraga. Neid peetaksegi üldiselt rahvusvahelisteks nimedeks. Miks vaielda, kes tahab "rahvusvahelist" nime ei ole kuidagi halvem neist, kes peavad oluliseks teadmist, et nende lapse oma on "piibli algupäraga ja eesti identiteeti rõhutav".
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 4 külalist