Külaline kirjutas: ↑05 Aug 2024 14:02
Lisaks on neis testides kontroll-küsimused, millega hinnatakse, kas inimene valetab või räägib tõtt. Kui valetab, siis ilmselt ka teistele testi küsimustele vastates püüab tõde varjata. Need testid on siiski väga peenelt koostatud, toetudes pikaajalistele uurimustöödele. Ei ole nii lihtne, et tavaline ilma vastava erihariduseta inimene näeb testist läbi ja vastab "õigesti", kuigi tõde on mujal.
Olen see külaline, kes neist testidest kirjutas. Olen neid teste üsna palju näinud ja vahel ka ise täitnud. Endal küll vaimset häiret diagnoositud ei ole, aga nii tööalaselt kui ka sellise lähedasega koos elades paratamatult ka ise proovid ja katsetad ja annad ka klientidele neid täita. Ja julgen endiselt väita, et paljuski on need testid saadanast ega pretendeeri kindlale tõele. Esiteks see, et kui ühele küsimusele ei ole soovinud vastata ausalt, siis kindlapeale valetad kõiges, on ju puhas oletus. Kõik inimesed mõnikord valetavad. Kui mees ei soovi testis jätta endast muljet kui sooritusvõimetust impotendist, siis see ei tähenda veel, et ta valetaks samamoodi ka näiteks oma magamise või söömise või tööülesannete täitmise kohta.
Ja see erinev sõnastus... kohati on sõnastus niivõrd segane, et ka mina ise vastan kogemata valesti. Aga mitte soovist midagi valetada või varjata, vaid ma lihtsalt ei saa alati aru, mida seal nüüd küsiti. Hästi palju on topelteitusi, mille osas ei saa vastaja aru, kas nüüd tuleks öelda ei või jah. Nii et ei imestaks üldse, kui mind ennast ka nende testide tulemusel mingil hetkel F-diagnoosiliseks tembeldataks ja mu lähedane, kes on suht süüdimatu, võib saada lambist terveks. Kõik on võimalik. Ainuke, mis aitab, on lihtsalt inimese tundmaõppimine, samuti vestlused tema lähedaste, perega. Ehk siis pikaajaline rahulik süvenemine. Seda kunsti ei valda kahjuks kaugeltki mitte kõik eksperdid, ja üha vähemaks selliseid jääb.
Ning isegi kui diagnoos pandud, jääb küsimus - mis me nüüd siis edasi teeme? Saab kätte näiteks isiksushäire või bipolaarse häire või muu sellise diagnoosi, hakkab käima teraapias, hakkab saama tabletti. Aga inimese pea sisse ei näe ja mitte miski ei garanteeri, et teraapiad ja rohud teda niipalju aitavad, et ta enam kunagi midagi sarnast korda ei saada.
Ma väga loodan, et teemas kõnealuse naise ümber satuvad süvenemisvõimega professionaalid, kes viitsivad tõepoolest välja uurida, mis seal siis õigupoolest juhtus. Kas nad naise peas toimunust lõpuks sotti saavad, ma loota ei julge, aga optimist ju võib olla.