Nõudepesumasin vs käsipesu?

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 05 Juun 2024 10:57
Külaline kirjutas: 04 Juun 2024 23:49 Ja veel! Masinasse kogutud nõud, ei haise! Vähemalt mitte juhul, kui pesed kord ühe-kahe päeva jooksul. Kui nädalaks jäävad, siis ehk tõesti haisevad. Ja üldiselt tasub masina uks lihtsalt kinni panna, kui sinna on juba midagi sisse pandud.
Sõltub ju millega nõud koos on, võivad ikka ka paari päevaga haisema hakata. Mul olid masinas esimesed nõud esmaspäeva õhtust ja täna hommikul oli nii jube hais, et palju ei puudunud öökima hakkamisest. Meie peres on see pigem küll erand, aga ikka sõltub ju mis jäägid seal peal on.
Miks sa siis masina ust kinni ei hoia?

Ise olen täheldanud haisu mõnikord harva suvisel ajal (ja siis ainult ukse avamise hetkel), kui olen üksi kodus ja nõusid kogun kauem kui 2-3 päeva. Muidu mitte kunagi.

Kord 1-2 päeva jooksul pestes ei teki mingit haisu.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2024 20:54 Olen kolme teismelise lapse üksikema ja pesen nõusid käsitsi. Ei ole aru saanud, et see mingi eriline vaev oleks. Lapsed muidugi arvavad vastupidi ja sooviksid küll nõudepesumasinat, aga meil on köök liiga väike, et see sinna mahuks. Mõni aasta tagasi elasin olude sunnil (ühe kodu müügi ja teise ostmise vahel) vanematekodus ja neil oli tollal nõudepesumasin Electrolux. Ei jätnud mulle erilist muljet, sest kõik vähegi rohkem määrdunud nõud tuli enne sinna panemist kraani all üle loputada. Mäletan, kuidas ükskord jõin tassist jogurtit ja panin selle tassi loputamata masinasse, pärast pesu oli see ikkagi jogurtiga koos, ainult et siis oli see jogurt tassi külge kuivanud. Mingite rasvaste ahjupannide masinasse panek oli mõeldamatu, nad poleks seal puhtaks läinud. Neid pesti ikkagi käsitsi. Vanematel olid ilusad mustrilised nõukaaegsed taldrikud - masin pesin neilt ajapikku mustri ja kuldääred maha. Osa neist taldrikutest olid nad mulle andnud, need on siiamaani veel ilusad, sest mina pesen käsitsi. Kui pesemata nõud masinas seisid, läksid haisema ka. Pidevalt juhtus, et otsisin mingit kaussi või kruusi taga, aga ei saanud kasutada, sest see oli parasjagu mustana masinas ootel. Pärast pesu oli omaette vaev, et masin tühjaks teha ning kõik see suur nõuhunnik kappi panna. Kokkuvõttes oli sest masinast minu silmis rohkem tüli kui tulu, aga vanemad olid ikkagi vaimustuses. Nüüd on neil mingi uut marki masin, ehk see peseb paremini, mina enam nende juures ei ela, pole uurinud.
Minu vanematel on vana Opel. Igavene parsa! Pidevalt on vaja juppe vahetada, bensiini sisse osta ja mõnikord on meid üldse tee peale jätnud.

Mulle ei ole auto omamine mingit muljet jätnud. Seetõttu endale ei taha ilmaski autot. Ja soovitan teistel ka mitte seda soetada. Need, kel on, ma ei saa aru, mida nad auto omamises leiavad.

Mul on viis last ja transpordin neid kõiki bussiga kooli-lasteaeda-trenni! Palju mugavam! Ja tervislikum ka! Ja kindlasti olen palju tublim ja eesrindlikum ema, kui need emad, kellel on auto. Võib-olla saan kunagi medali ka selle eest!
Oobik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Oobik »

Ma juba lapsena vaatasin Riga pesumasinat ja unistasin, et selles saaks lisaks pesule ka nõusid pesta. Sel ajal ei teadnud ma nõudepesumasinast veel midagi.
Olen elu jooksul nõusid pesnud igat moodi - kraanikausis, kausis, kaevul, ja jälestanud seda tegevust igal kujul. Kui ühes üürikodus nägin köögis nõudepesumasinat, siis pidin õnnest minestama. Oma koju ostsin nõudepesumasina koheselt, 60 cm laiuse, kuigi pere kõigest kolmeliikmeline. See masin armastab mind vist samapalju kui mina teda, sest on ikka lõputu vastupidavusega.
9 liitrit vett vett pesutsükli kohta on vähem kui ma kasutaksin käsipesu jooksul ühe rasvase poti küürimiseks. Pealegi kipub mul pesuvahendeid kasutades ja ka kummikinnastega atoopiline dermatiit välja lööma. Isegi kui ma elaksin üksi, oleks mul ikka nõudepesumasin. Vanana kohe kindlasti. Kasvõi väike või lauapealne. Mu ema on vastupidiselt minule eluaeg nõude käsitsi pesemist armastanud, aga nüüd vanuigi on vahel öelnud, et kraanikausi ääres on raske seista, jalad valutavad. Ja et sõrmede liigesed pole ka enam selle töö jaoks päris need. Samas masinat ta osta ka ei luba. Teda tundes, ta peseks nõud enne masinasse panekut nagunii kergelt üle ja nulliks seega masina töö. Ja pärast raudselt loputaks ka veel.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juun 2024 20:50
Külaline kirjutas: 04 Juun 2024 23:49 Ja veel! Masinasse kogutud nõud, ei haise! Vähemalt mitte juhul, kui pesed kord ühe-kahe päeva jooksul. Kui nädalaks jäävad, siis ehk tõesti haisevad. Ja üldiselt tasub masina uks lihtsalt kinni panna, kui sinna on juba midagi sisse pandud.
Sõltub ju millega nõud koos on, võivad ikka ka paari päevaga haisema hakata. Mul olid masinas esimesed nõud esmaspäeva õhtust ja täna hommikul oli nii jube hais, et palju ei puudunud öökima hakkamisest. Meie peres on see pigem küll erand, aga ikka sõltub ju mis jäägid seal peal on.

Ise olen täheldanud haisu mõnikord harva suvisel ajal (ja siis ainult ukse avamise hetkel), kui olen üksi kodus ja nõusid kogun kauem kui 2-3 päeva. Muidu mitte kunagi.

Uks loomulikult kinni kui mustad nõud sees on, aga ega kinnine uks muud ei tee kui väldib kogu köögi haisema hakkamist. Bakterid saavad ju nõudel ikka edasi kasvada (eriti praeguste soojade ilmadega). Ja paraku on nii, et vahel tuleb seda ust paotada, et nõusid juurde panna....
Päris võigast haisu tõesti harva, aga mingi hais tekib ikka ja üsna kiiresti. Samas ei välista, et paljud ei märkagi seda, meil abikaasaga lihtsalt üsna tundlikud ninad igasuguste lõhnade osas.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juun 2024 13:14
Külaline kirjutas: 05 Juun 2024 20:50

Uks loomulikult kinni kui mustad nõud sees on, aga ega kinnine uks muud ei tee kui väldib kogu köögi haisema hakkamist. Bakterid saavad ju nõudel ikka edasi kasvada (eriti praeguste soojade ilmadega). Ja paraku on nii, et vahel tuleb seda ust paotada, et nõusid juurde panna....
Päris võigast haisu tõesti harva, aga mingi hais tekib ikka ja üsna kiiresti. Samas ei välista, et paljud ei märkagi seda, meil abikaasaga lihtsalt üsna tundlikud ninad igasuguste lõhnade osas.
Bakterid peseb maha tulikuum vesi. Lisaks kuumutab masin ka programmi lõppedes nõusid kõrgel kuumusel.

Isiklikult minule meeldib, kui mustad nõud on pigem silma alt ära, kinnise uksega nõudepesumasinas kui et vedelevad kraanikausis. Ja eranditult igas peres vedeleb aegajalt kraanikausis musti nõusid. Vähemalt juhul, kui pereliikmeid on rohkem kui üks.

Seega, masina puhul on must nõu silma alt ära, ja koos oma haisuga kinnises masinas. Teisel juhul vedeleb ja haiseb see must nõu kraanikausis, ja riivab nii silma kui ka nina.
Külaline

eiteakes kirjutas: 06 Juun 2024 20:48 Ja eranditult igas peres vedeleb aegajalt kraanikausis musti nõusid. Vähemalt juhul, kui pereliikmeid on rohkem kui üks.

Minu peres ei vedele mustad nõud kraanikuasis, seda juhtub vaid korra aastas või nii kui keegi midagi kraaqnikaussi paneb. Pwereliimeid on 4 ja kõik saavad aru, et kui nad ise nõusid masinasse ei pane, siis elementaarne on panna need kraanikausi kõrvale tööpinnale. Sealt siis panen kas mina või keegi kes nõuidepesunasina tööle paneb need masinasse. Väga jäle on kraanikausist kuhu keegi on vett lasknud mis iganes otstarbel mingeid nõuisiid või lusikaid-kahvleid vee seest koukima hakata.
Seega meil on kraanikauss sihtotsarbekiseks kasutamiseks, vee võtmiseks või mingi nõu kiireks loputamiseks, musti nõusid me sinna ei kogu.
Aga minu kommentaar oligi mõeldud inimesele, kes ütles, et ei kasuta masinat, kuna masinasse kogunenud nõud haisevad ja on baktereid täis. Mina nendingi selle peale, et kui masinat ei kasutata, siis raudselt kogunevad need mustad nõud aegajalt kraanikaussi või töötasapinnale. Et ehk siis, kumb variant ebaesteetilisem on - kas see, kui mustad nõud on masinas, kinnise ukse taga või vedelevad kraanikausis või töötasapinnal, kuni keegi neid pesema hakkab?
Ja seda ma ei usu, et masinata peres mitte kunagi aegajalt mõni must nõu silma alla ripakile ei jää.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juun 2024 13:55
Külaline kirjutas: 04 Juun 2024 16:58 Sugugi mitte ammu sõid kõik nendelt "rasvase kihiga" nõudelt, nüüd on muudkui uih ja fuih - käsitsi pestud nõud. Inimesed muutuvad üha hädisemaks ja rumalamaks.
Hädisuse ja rumalusega pole siin midagi pistmist. Kui on võimalik nõud vähese vaevaga ülipuhtaks saada, siis miks mitte seda teha? Kes tahab, küürib käsitsi edasi.
Novot, minul on meestuttav, kes ütleb, et peres, kus on nõudepesumasin, seal on laisk naine.

Ta ise ei ole elus kunagi nõusid pesnud. Selleks on tal tubli naine, kes peseb käsitsi ja külma veega. Külma veega sellepärast, et kööki ei ole boilerit vaja, kuna mehel ei ole köögis sooja vett vaja.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Sõltub sellest palju on sööjaid. Paari inimese nõud peseb käsitsi, harvade külaliste puhul samuti. Aga kui on ikka pere lai, ja ka peod tihedad, siis kulub nõudepesumasin ära.
Maasikas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Maasikas »

Egalitaar kirjutas: 07 Juun 2024 08:56 Sõltub sellest palju on sööjaid. Paari inimese nõud peseb käsitsi, harvade külaliste puhul samuti. Aga kui on ikka pere lai, ja ka peod tihedad, siis kulub nõudepesumasin ära.
Minu arust ei sõltu. Mul peres ainult kaks liiget, aga nõudepesumasin kulub ikka ära. Ei hakka mina neid nõusid käsitsi pesema, meeldivad ilusad puhtad nõud. Pesen sellega ka palju muud kui ainult igapäevaseid nõusid, hoidiste purke näiteks, külmkapi riiuleid, kapis seisvaid harva kasutatavaid nõusid enne pidu üle, koera kausse, mikrolaineahju taldrikut, ventilatsioonireste, kamme, seebialuseid, kosmeetikakorve, lillevaase, klaasist lambikupleid, koera plastmassist ja kummist mänguasju, lillepotte, auto kummimatte. Kõik saavad palju puhtamaks kui käsitsi nühkides.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juun 2024 21:12
Aga minu kommentaar oligi mõeldud inimesele, kes ütles, et ei kasuta masinat, kuna masinasse kogunenud nõud haisevad ja on baktereid täis. Mina nendingi selle peale, et kui masinat ei kasutata, siis raudselt kogunevad need mustad nõud aegajalt kraanikaussi või töötasapinnale. Et ehk siis, kumb variant ebaesteetilisem on - kas see, kui mustad nõud on masinas, kinnise ukse taga või vedelevad kraanikausis või töötasapinnal, kuni keegi neid pesema hakkab?
Ja seda ma ei usu, et masinata peres mitte kunagi aegajalt mõni must nõu silma alla ripakile ei jää.
Mina kirjutasin sellest, et nõudepesumasinas ikka nõud haisevad ja mitte vähe. Ma ei jäta selle pärast nõudepesumasinat kasutamata. Minu kommentaar oli suunatud vastuseks 04. juuni 2024 23:49 esitatud kommentaarile, kus oli väide "Masinasse kogutud nõud, ei haise! Vähemalt mitte juhul, kui pesed kord ühe-kahe päeva jooksul." Viitasin puhtalt sellele, et selline väide ei vasta tõele. See saab ehk tõele vastata kui nõud enne masinasse panekut pestud/loputatud.

Nõudepesumasin on väga tore leiutis, aga nagu kõikide asjadega, siis kõik inimesed ei vaja neid. Ja miks peakski? Meie kodudes on veel miljon asja, mis ühe jaoks on eluliselt vajalikud ja teise jaoks totaalne rämps.
Maasikas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Maasikas »

Külaline kirjutas: 07 Juun 2024 10:25
Külaline kirjutas: 06 Juun 2024 21:12
Mina kirjutasin sellest, et nõudepesumasinas ikka nõud haisevad ja mitte vähe. Ma ei jäta selle pärast nõudepesumasinat kasutamata. Minu kommentaar oli suunatud vastuseks 04. juuni 2024 23:49 esitatud kommentaarile, kus oli väide "Masinasse kogutud nõud, ei haise! Vähemalt mitte juhul, kui pesed kord ühe-kahe päeva jooksul." Viitasin puhtalt sellele, et selline väide ei vasta tõele. See saab ehk tõele vastata kui nõud enne masinasse panekut pestud/loputatud.

Nõudepesumasin on väga tore leiutis, aga nagu kõikide asjadega, siis kõik inimesed ei vaja neid. Ja miks peakski? Meie kodudes on veel miljon asja, mis ühe jaoks on eluliselt vajalikud ja teise jaoks totaalne rämps.
Eks vaieldakse lihtsalt sellepärast, et tavaliselt nende jutt nõudepesumasinast, kes selle vastu on, on lihtsalt niivõrd ebaadekvaatne: tuleb enne loputada, ei pese puhtaks, ahjupanne peab ikka käsitsi pesema jne, jne. Inimene pole lihtsalt nõudepesumasina eeliseid avastanud, sest tal polegi endal masinat või ei oska kasutada.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Maasikas kirjutas: 07 Juun 2024 09:36
Egalitaar kirjutas: 07 Juun 2024 08:56 Sõltub sellest palju on sööjaid. Paari inimese nõud peseb käsitsi, harvade külaliste puhul samuti. Aga kui on ikka pere lai, ja ka peod tihedad, siis kulub nõudepesumasin ära.
Minu arust ei sõltu. Mul peres ainult kaks liiget, aga nõudepesumasin kulub ikka ära. Ei hakka mina neid nõusid käsitsi pesema, meeldivad ilusad puhtad nõud. Pesen sellega ka palju muud kui ainult igapäevaseid nõusid, hoidiste purke näiteks, külmkapi riiuleid, kapis seisvaid harva kasutatavaid nõusid enne pidu üle, koera kausse, mikrolaineahju taldrikut, ventilatsioonireste, kamme, seebialuseid, kosmeetikakorve, lillevaase, klaasist lambikupleid, koera plastmassist ja kummist mänguasju, lillepotte, auto kummimatte. Kõik saavad palju puhtamaks kui käsitsi nühkides.
Kas nokamütse ka pesta saab?
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 13 Juun 2024 20:03
Maasikas kirjutas: 07 Juun 2024 09:36
Kas nokamütse ka pesta saab?
Nokamütse saab pesumasinas pesta.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Külaline kirjutas: 06 Juun 2024 21:20
Külaline kirjutas: 05 Juun 2024 13:55
Külaline kirjutas: 04 Juun 2024 16:58 Sugugi mitte ammu sõid kõik nendelt "rasvase kihiga" nõudelt, nüüd on muudkui uih ja fuih - käsitsi pestud nõud. Inimesed muutuvad üha hädisemaks ja rumalamaks.
Hädisuse ja rumalusega pole siin midagi pistmist. Kui on võimalik nõud vähese vaevaga ülipuhtaks saada, siis miks mitte seda teha? Kes tahab, küürib käsitsi edasi.
Novot, minul on meestuttav, kes ütleb, et peres, kus on nõudepesumasin, seal on laisk naine.

Ta ise ei ole elus kunagi nõusid pesnud. Selleks on tal tubli naine, kes peseb käsitsi ja külma veega. Külma veega sellepärast, et kööki ei ole boilerit vaja, kuna mehel ei ole köögis sooja vett vaja.
Kas see sinu meestuttav puurib auku seina käsitsi või kasutab akutrelli? Ja kui maakodus vaja paar puud maha võtta, kas siis on temale abiks mootorsaag või nüsib hambulise saega? Kui tänapäevast tehnikat kasutab, siis võid tallegi teada anda, et ta üks laiskvorstist lohe on!

P.S. Nõusid pesku igaüks nii, nagu ise tahab. Puhtuseaste sõltub üsna palju ka kasutatavast pesuvahendist.
Külaline

Meil on Beko nõudepesumasin teeninud juba umbes 10 aastat, seni töötab laitmatult. Kuigi pere ei ole suur, kiidan just suuremat masinat, kuna see peseb puhtaks ka küpsetusplaadid. Taldriku võin ka kraanikausis puhtaks loputada, aga just need suured küpsetusplaadid, millel ahjupraadi sai tehtud, on jube rasvased ja lihtsam nad masinasse pista. Oleme masina rohkem nädalalõppudel kasutajad.
Külaline

Mõni aeg tagasi, kui nõudepesumasinad eestisse tulid, liikus jutt, et vereananüüsi järgi olla näha, et peres on nõudepesumasin..olete seda juttu kuulnud? Kust selline jutt küll tulla võis?
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Külaline kirjutas: 14 Juun 2024 07:56 Mõni aeg tagasi, kui nõudepesumasinad eestisse tulid, liikus jutt, et vereananüüsi järgi olla näha, et peres on nõudepesumasin..olete seda juttu kuulnud? Kust selline jutt küll tulla võis?
Oli isegi jutt, kuidas nõudepesumasina kasutajatel on soolikates "kiht" sellest loputusvahendist :) Oli mingi krimifilm, kus kaks identset kaksikut olid, üks vaene ja teine rikas (sõi nõudepesumasinas pestud nõudelt) ja lahkamisel sai soolikate järgi aru, kumb on kumb :)

kusjuures tuleb irvitamine jätta, ega see ei pruugigi olla nii vale, loputusvahendid, säralisajad jms, mis nõude peale kinni kuivatatakse masinas:
New research has found that the rinse agents used in those dishwashers gets left behind on dishes after the cleaning is done, and those residues may end up contaminating the foods people eat. The rinse agent residue seems to damage the cells that line and protect the gut, which could be increasing the risk of disease. https://www.labroots.com/trending/immun ... %20disease.

Rinse aids in commercial dishwashers often contain alcohol ethoxylate. This substance damages the intestinal epithelium, which can lead to chronic diseases. https://scitechdaily.com/warning-commer ... c-disease/

Ja iga väikelapse ema vms peaks teadma, et käsinõudepesuvahend on kordades ohutum (põhiline oht seisneb vahuainetes), ja vähem mürgine kui nõudepesumasina kapsel, mida tuleb igal juhul laste ja loomade eest varjul hoida.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Ühendasin täna nõudepesumasina ära ja pesin muuhulgas esimese pesukorraga ka nõudepesusvammid ära.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 11 Aug 2024 21:30 Ühendasin täna nõudepesumasina ära ja pesin muuhulgas esimese pesukorraga ka nõudepesusvammid ära.
Mul ka üks tuttav meesterahvas... elas tingimustes, kus köögis sooja vett ei olnud - pole vaja, nõudepesu on ju ometigi naistetöö! Ja küll naine ise vaatab, kuidas ta need nõud puhtaks saab. Kui naine ühel päeval ta maha jättis ja mehe kasvatada jäi mitu last, siis oli kohe soe vesi köögis olemas. Ja nõudepesumasin mõistagi ka!
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 11 Aug 2024 21:30 Ühendasin täna nõudepesumasina ära ja pesin muuhulgas esimese pesukorraga ka nõudepesusvammid ära.
Sinust saab kaheksakümnendaks eluaastaks võib-olla täitsa normaalne inimene lõpuks. Ammu oleks pidanud sulle mõned lapsed üksi kasvatada andma, oleksid varem aru saanud, mis elu on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist