Nõukaaegsed magustoidud

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ajan siin vist kõigil nüüd südame pahaks, aga minu lapsepõlve üks lemmiktoitudest oli ternespiimavorm. Tehakse esimesel 2-3 päeval, kui lehm on poeginud, lehma ternespiimast. Valatakse ternespiim ahjuvormi ja küpsetatakse kuni tahkumiseni ning pealt veidi pruuniks. Peale kaneel + suhkur. Ternespiimavormil on täiesti eriline tekstuur, natuke meenutab juustu, maitse on veidi magus ja rammus. Nagu ahjus üleküpsetatud muna ja koore segu, aga tugevam.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Üks retsept proovimiseks. Ostke magusat kondentspiima, plekkpurgis, vanasti Lätis tehti. Keetke seda purki keevas vees. No vist tunnike umbes. Siis avage konserviavajaga kaas ja asuge maitsma.
Külaline

Mauno kirjutas: 15 Aug 2024 21:07 Kas see võiks ka sobida? https://pahklid.ee/lossipulber-1kg/
Jah, ma arvan küll.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 23:17 Ajan siin vist kõigil nüüd südame pahaks, aga minu lapsepõlve üks lemmiktoitudest oli ternespiimavorm. Tehakse esimesel 2-3 päeval, kui lehm on poeginud, lehma ternespiimast. Valatakse ternespiim ahjuvormi ja küpsetatakse kuni tahkumiseni ning pealt veidi pruuniks. Peale kaneel + suhkur. Ternespiimavormil on täiesti eriline tekstuur, natuke meenutab juustu, maitse on veidi magus ja rammus. Nagu ahjus üleküpsetatud muna ja koore segu, aga tugevam.
Isegi seda proovinud, minu jaoks oli liiga rammus :D
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 17:49

Vat karamellkissell on asi, millega mina ise kohe kuidagi hakkama ei saa. Parem ostan juba seda tetrapakis valmiskisselli :lol:
Seda kõige venivamat tehti väga venivatest iiriskommidest, neid vist enam ei olegi saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 23:17 Ajan siin vist kõigil nüüd südame pahaks, aga minu lapsepõlve üks lemmiktoitudest oli ternespiimavorm. Tehakse esimesel 2-3 päeval, kui lehm on poeginud, lehma ternespiimast. Valatakse ternespiim ahjuvormi ja küpsetatakse kuni tahkumiseni ning pealt veidi pruuniks. Peale kaneel + suhkur. Ternespiimavormil on täiesti eriline tekstuur, natuke meenutab juustu, maitse on veidi magus ja rammus. Nagu ahjus üleküpsetatud muna ja koore segu, aga tugevam.
See oli ülihea. Meil suhkrut ja kaneeli küll ei pandud. Ikka nö soolane toit oli. Seda tahaks küll veel.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 23:17 Ajan siin vist kõigil nüüd südame pahaks, aga minu lapsepõlve üks lemmiktoitudest oli ternespiimavorm. Tehakse esimesel 2-3 päeval, kui lehm on poeginud, lehma ternespiimast.
/.../
Väga huvitav. Selle prooviks meeleldi isegi ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 16:07
Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 16:05 meil oli nõukaaja lapsena magustoit alati lõuna lõpetuseks, ja suurt osa neist teen ise siiamaani:
saiavorm, kohupiimavorm, riisivorm
mustikasupp saiakuubikutega
erinevad kohupiimakreemid
ahjus kohupiimasaiad
praetud sai, mis on enne munast läbi käinud ja siis kuumana suhkur ja kaneel peale
leivasupp

Lumepallisupp ei maitse, piima-riisi supp meeldis vanasti, aga pole teinud ise.
Kuidas sa riisivormi teed?
Keedan riisipudru (vesi ja piim pooleks), rosinad ka kohe sisse, veidi soola. Kui valmis, siis vahustan paar muna suhkruga, vanilli ka, segan pudruga kokku ja küpsetan ahjuvormis.

Piima-riisi suppi söödi meil suhkru ja kaneeliga, ning tingimata oli kiluvõileib kõrval. Kombo oli imeline.
Külaline

taivopalm kirjutas: 15 Aug 2024 23:19 Üks retsept proovimiseks. Ostke magusat kondentspiima, plekkpurgis, vanasti Lätis tehti. Keetke seda purki keevas vees. No vist tunnike umbes. Siis avage konserviavajaga kaas ja asuge maitsma.

Oled ajast maha jäänud. Tänapäeval on see keedetud kondenspiim juba lettides tootena olemas, kasutan Banoffee tegemisel.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 11:53
taivopalm kirjutas: 15 Aug 2024 23:19 Üks retsept proovimiseks. Ostke magusat kondentspiima, plekkpurgis, vanasti Lätis tehti. Keetke seda purki keevas vees. No vist tunnike umbes. Siis avage konserviavajaga kaas ja asuge maitsma.

Oled ajast maha jäänud. Tänapäeval on see keedetud kondenspiim juba lettides tootena olemas, kasutan Banoffee tegemisel.
Mina seevastu keedan siiani seda ise. Mitte kül tihti, aga siiski. Poe oma ei maitse nii hästi, kui oma keedetud.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Aga siis jääb ära rõõm ise tegemisest :D
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 12:16

Mina seevastu keedan siiani seda ise. Mitte kül tihti, aga siiski. Poe oma ei maitse nii hästi, kui oma keedetud.
Kui kaua keedad? Ma ise täpselt ei mäleta, sest viimati tegin seda aastate eest. Välja tuleb selline lehmakommimaitseline pruun asi.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 15:43 Mida teie kodus tehti ja mis meeldis, olete ehk ka tänapäevaste toorainetega samu asju proovinud teha?
Ema tegi palju ise süüa ja küpsetas, nii et tegime ikka kõikvõimalikke magustoite:

* Kissellid mahlast, rabarberist, marjadest, õuntest, kuivatatud puuviljadest (aprikoosid, rosinad, ploomid, õunad), piimakissell, karamellkissell, kakaokissell.
* Kisselliga koos pakikohupiim segatud hapukoore ja suhkruga, mannapuder, riisipuder, manna või jahuga tehtud bubert, kihiline mannapuder (teha mannapuder valmis, poolele kogusele segada hulka 1-2 sl kakaod, valada kaussi kihiti, hiljem lõigata tükid).
* Tarretis mahlast või kompotist, vahukoorega.
* Küpsisetort: kandilised Kalevi küpsised, pakikohupiim segatud suhkru ja hapukoorega, kodune hapu moos kihiti sügavasse kaussi, pealt kaunistada marmelaaditükkide, šokolaadiga, marjadega vms.
* Pannkoogid: pärmipannkoogid, lusikapannkoogid hapupiimast või keefirist, ülepannikoogid. Juurde kodus keedetud moos.
* Munamagustoidud: bubert, lumepallisupp, sametsupp (mis on sama retsepti järgi nagu lumepallisupp, aga munavalgest ei tehta pilvekesi, vaid segatakse kokku munakollastest keedetud kisselliga, nii et jääb õhuline magustoit).
* Kohupiim moosiga, kisselliga, sõrnikud hapukoorega, saiaviiludele pandud kohupiimasegu, mis ahjus üle küpsetati. Hea retsept on veel laduda kandilise küpsetusvormi põhja Kalevi küpsised, peale segu kohupiimast, munast, suhkrust, rosinatest, vanilliinist, küpsetada nagu kohupiimakooki.
* Pärmitainast kõikvõimalikud soolased ja magusad saiakesed ja pirukad, kringel, rosinasai.
* Hapupiima-mannakook, karask odrajahust, ahjupannkook rabarberi/marjade/õuntega. Vahvlid.
* Leivasupp rosinatega (hapukoorega), mannavaht, saiavorm moosiga või kohupiimaga.
* Kakaokreem (vahukoor suhkruga ja kakaoga), kohvikreem (vahukoor suhkru ja lahustuva kohviga), moos peale.

Oskan neid kõiki ise valmistada ja olen ka valmistanud, aga teralise pakikohupiima asemel kasutan kohupiimapastat või toorjuustu. Õppisin valmistama torte, mida ema kunagi kodus ise ei teinud, nõukaajal osteti tort poest, sõltus mida parasjagu saada oli, kas puuvilja-, trühvli, sefiiritort, hind ei olnud kallis. Mäletan, et lihtsam võikreemitort maksis mingi 2 rbl 45 kop.
Külaline

Minu lapsepõlvekodus magustoite ei tehtud, nii et ma ei tea neid nõukaaegseid magustoite üldse. Kisselli vahel vanaema keetis, kui rabarberit või õunu oli, aga kisselli ma ei söö.

Sünnipäevadel söödi torti (ma ei söönud torte) ja suvel vahel oli jäätist poes.
lugeja

Postitus Postitas lugeja »

Tegin paar päeva tagasi endale ja lapsele nostalgilist magustoitu: hapukoor, veidi suhkrut ja kakaod, segad, sööd. Mõlemale maitses. Hapukoor siis otse külmkapist, soojana vast ei tahaks seda 🙂
Külaline

Huvitav, et keegi pole maininud google magustoitu :) ehk siis koogel-moogelit. Vahustasid munakollased tassis suhkruga heledaks ja sõid :). Lusikaga kloppides läks aega kõva 10 minutit.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 15:54 Huvitav, et keegi pole maininud google magustoitu :) ehk siis koogel-moogelit. Vahustasid munakollased tassis suhkruga heledaks ja sõid :). Lusikaga kloppides läks aega kõva 10 minutit.
Meil ema lubas seda teha vaid suvel maal käies, kodukana munadest. Poe omadest ei tohtinud, sõbrannad tegid küll :D
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Lumepallisupp?
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 15:54 Huvitav, et keegi pole maininud google magustoitu :) ehk siis koogel-moogelit. Vahustasid munakollased tassis suhkruga heledaks ja sõid :). Lusikaga kloppides läks aega kõva 10 minutit.
No kahvliga läks kiiremini...pole kuulnud, et keegi lusikaga muna klopib.
kurari
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas kurari »

Külaline kirjutas: 16 Aug 2024 17:05
No kahvliga läks kiiremini...pole kuulnud, et keegi lusikaga muna klopib.
Meil oli selline vedru moodi vispel, millega tassi sees sai koogel-moogelit kloppida. Aga me tegime tervest munast, mitte ainult kollasest. Ja poemunadest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kiisu, Krissse ja 3 külalist