Nõukaaegsed magustoidud

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Pariisi vahukoor - huvitav, kas see oli ainult meie suguvõsa magustoit või tehti kuskil veel? Vahukoor aeti keema ja segati sinna sisse natukuese vahukoorega segatud kakao ja suhkur ja lasti uuesti keema. No nagu kakaod tehti, aga piima asemel vahukoorega. Siis jahutati see maha, pidi külmkapis seisma nii ööpäeva ja siis vahustati. Tulemus oli mingi tänapäevase kakaopudngi laadne kreem. Väga hea oli. See külmkapis vahepeal seisimine on oluline, kui liiga vara vahustama hakata, ei lähe vahtu.

Ja siis olen veel saanud munavalge vahtu maasikatega. Seda sain külas. Täpselt ei tea, aga vist aeti munavalged suhkruga kõvaks vahuks ning siis lisati purustatud maasikad ja vahustati natuke veel. Püsis see vaht korrlikult kõva, ei läinud vedelaks millegipärast maasikate lisamisel. Ja vahukoore sisse pandi ka purustatud maasikaid, kui koor juba vahus oli. Siis jäi tulemus vist pisut vedelam, aga hea oli ikka.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Jaa, munavalgevahtu marjadega tehti meil ka. Mustikatega oli ka ülihea.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 21:02 Pariisi vahukoor - huvitav, kas see oli ainult meie suguvõsa magustoit või tehti kuskil veel? Vahukoor aeti keema ja segati sinna sisse natukuese vahukoorega segatud kakao ja suhkur ja lasti uuesti keema. No nagu kakaod tehti, aga piima asemel vahukoorega. Siis jahutati see maha, pidi külmkapis seisma nii ööpäeva ja siis vahustati. Tulemus oli mingi tänapäevase kakaopudngi laadne kreem. Väga hea oli. See külmkapis vahepeal seisimine on oluline, kui liiga vara vahustama hakata, ei lähe vahtu.

Ja siis olen veel saanud munavalge vahtu maasikatega. Seda sain külas. Täpselt ei tea, aga vist aeti munavalged suhkruga kõvaks vahuks ning siis lisati purustatud maasikad ja vahustati natuke veel. Püsis see vaht korrlikult kõva, ei läinud vedelaks millegipärast maasikate lisamisel. Ja vahukoore sisse pandi ka purustatud maasikaid, kui koor juba vahus oli. Siis jäi tulemus vist pisut vedelam, aga hea oli ikka.
Neist kummagist pole mina näiteks kuulnudki mitte.
Külaline

Mina tegin maasikapiima endale. Kahviga purustasin maasikad, suhkurt peale ja piima ka. Sõin supikausist lusikaga nagu maasikapiimasuppi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 21:29 Mina tegin maasikapiima endale. Kahviga purustasin maasikad, suhkurt peale ja piima ka. Sõin supikausist lusikaga nagu maasikapiimasuppi.
Purustatud maasikad suhkru ja piima, koore või hapukoorega oli ja on ka minu lemmikute hulgas, küll aga on selle söögi konsistents mul ikka pigem maasika toormoosi kui supi moodi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 20:45 Juubelitordi pulbrist tort, vahukoorega ja moos vahel
Meie tegime sellest küpsiseid. Valad õhukese kihi koogisegu suurele ahjuplaadile, seejärel korraks ahju, pidevalt peale passides, et ära ei kõrbeks. Ahjust välja võttes siis kohe väikesteks ruudukesteks lõigata.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 21:02 Pariisi vahukoor - huvitav, kas see oli ainult meie suguvõsa magustoit või tehti kuskil veel? Vahukoor aeti keema ja segati sinna sisse natukuese vahukoorega segatud kakao ja suhkur ja lasti uuesti keema. No nagu kakaod tehti, aga piima asemel vahukoorega. Siis jahutati see maha, pidi külmkapis seisma nii ööpäeva ja siis vahustati. Tulemus oli mingi tänapäevase kakaopudngi laadne kreem. Väga hea oli. See külmkapis vahepeal seisimine on oluline, kui liiga vara vahustama hakata, ei lähe vahtu.
seda tehti veel nii, et segad vahukoore, võib ka vett panna kui liiga rammus on ja moosi või marjad, siis paned zelatiini ja jagad kaussidesse ja siis paned külma. Mõne aja pärast on tarretunud ja saab süüa. Peakski ise tegema, see oli ammu meelest läinud.
Külaline

vanasti oli leivasupi tegemine jube mässamine - segu tuli läbi sõela pressida.
Nüüd on nii lihtne - leib (mina ostan tavaliselt mingi allahinnatud musta leiva, ilma seemneteta) likku, keema, saumikseriga siledaks.
Lisan ploomi- või õunamahla, ploome, rosinad, kuivatatud ploomid ja aprikoosid, suhkrut ja vanilli ja veidi aega podiseb. Meeldib paks supp vahukoorega.
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Üks päev sattusin lugema, et triigiti ka saiaviile :) mina kuulsin sellest esimest korda.
Külaline

Mauno kirjutas: 20 Aug 2024 13:56 Üks päev sattusin lugema, et triigiti ka saiaviile :) mina kuulsin sellest esimest korda.
Seda tehti siis, kui rösterit ei olnud aga tahtsid röstaia :lol:
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Külaline kirjutas: 20 Aug 2024 13:59
Mauno kirjutas: 20 Aug 2024 13:56 Üks päev sattusin lugema, et triigiti ka saiaviile :) mina kuulsin sellest esimest korda.
Seda tehti siis, kui rösterit ei olnud aga tahtsid röstaia :lol:
Okei :D aga sain aru, et pandi ka suhkur peale ja siis oli nagu magus ja krõbe vahvel
Külaline

Mauno kirjutas: 20 Aug 2024 14:02 Okei :D aga sain aru, et pandi ka suhkur peale ja siis oli nagu magus ja krõbe vahvel
Maitselt sama nagu rösterist tulnud saiale suhkur ja kaneel peale panna. aga vajutuse tulemusel õhem ja tihkem.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Aug 2024 14:18
Mauno kirjutas: 20 Aug 2024 14:02 Okei :D aga sain aru, et pandi ka suhkur peale ja siis oli nagu magus ja krõbe vahvel
Maitselt sama nagu rösterist tulnud saiale suhkur ja kaneel peale panna. aga vajutuse tulemusel õhem ja tihkem.
Lahe. "Täna on meil magustoiduks triigitud sai." 😃
Aga nagu öeldud, kehval ajal on inimesed leidlikumad.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Aug 2024 16:41
Külaline kirjutas: 20 Aug 2024 14:18
Lahe. "Täna on meil magustoiduks triigitud sai." 😃
Nõuka ajal olid ka hoopis teistsugused triikrauad. Rasked ja nagu teraspanni pinnaga. Tänapäeva kerged on nende kõrval kökatsid ja ilmselt kõrbeks see sai sinna põhja külge kinni ja annab ikka seda saia lapikuks suruda seal all 😃
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Aug 2024 16:41 Lahe. "Täna on meil magustoiduks triigitud sai." 😃
Haha, sel oli tegelikult mingi eraldi nimi ka aga ma hetkel ei suuda seda meenutada :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 21:29 Mina tegin maasikapiima endale. Kahviga purustasin maasikad, suhkurt peale ja piima ka. Sõin supikausist lusikaga nagu maasikapiimasuppi.
suhkrut
Traksik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Traksik »

Me triikisime saia spordilaagris. Seal midagi väga söödavat polnud (sööklas oli suht jube toit), füüsiline tamp taga ja kogu aeg näljatunne. Talvine laager, toad külmad ja tuul puhus. Soojad saiad olid elupäästjad :)
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Aug 2024 21:02 Pariisi vahukoor - huvitav, kas see oli ainult meie suguvõsa magustoit või tehti kuskil veel?
Meil oli ka see Pariisi vahukoor, aga ka niisama ilma kakaota tehti vahel suhkruga kuumutatud vahukoort, kui oli vaja näiteks mingiks sünnipäevaks tordile vahukoort panna, aga polnud kindel, kas õigel päeval poest saada on (vahukoort tuli meie poodi harva ja siis ka ülivähe, nii et oli rabamist, kellele jätkub ja kellele mitte), siis kuumutatigi vahukoor koos suhkruga läbi, jahutati maha ja pandi külmkappi ootele. Sellisena ta säilis kauem ja lisaks ei vajunud hiljem vahustatuna ka tordil kokku, sest suhkur oli juba eelnevalt kenasti sulanud.
Külaline

pole küll magustoit, aga mina sulatasin radika peal juustu ja panin saiale... Mustakal olid vahepeal jube kuumad need malm radiaatorid.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Kui Te oleks proovinud sinna juurde veel saia meega siis ... oeh ... parim asi.
Aga lumepallisupp? See vist juba keelatud salmonella tõttu?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], käguan ja 1 külaline