Nõukaaegsed magustoidud

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 09:03
Vanast leivast tegime magustoitu: leib ära riivida, praadida vähese võiga pannil pruuniks, natuke suhkrut hulka, et ära karamellistuks, kui oli, siis kaneeli ka veidi maitseks. Kihiti kohupiimavahuga ja moosiga suurde kaussi, nii et viimane pealmine kiht oli ka riivleib. Külmkapis mõned tunnid seista ja väga maitsev oli. Sama võis teha ka praetud kaerahelvestega. Hea magustoit, mida pole aastakümneid enam teinud, kuigi võiks. Tervislik pealegi.
Selle ma proovin kindlasti ära. Meeldivad toidud leivast ja see kooslus moosi ja vahukoorega tundub huvitav.
Külaline

see ju Taani talutüdruk! Super hea magustoit, teen vahel kui suur isu peal.
Külaline

Kohupiima aeti läbi sõela ja segati vahukoorega, et kreemisemaks saada. Meie kodus tehti küpsisekooki pigem hapukoorega, kuhu suhkrut ja kakaod segatud. Kohupiimaga versioon kippus enamasti olema liiga kuiv, sest küpsis ei läinud piisavalt pehmeks. Meie rajoonis oli hapukoor ja piim klaasanumates, Viljandi rajooni tetrapakendid mõjusid eksootiliselt.

Kaubavalik oli ju piiratud ja selliseid kohe valmis söödavaid asju, mis ühtlasi ruttu riknevad, müüdigi väga vähe. Ise tegid söögi algosadest valmis. Egas täna keegi sinna piima ja hapukoore sisse midagi rohkemat lisa kui vanasti. Säilitusained on enamasti toodetes, mida nõukajal poes ei pakutud. Peale viineri ja sardelli sul mingeid ruttu valmivaid pallikesi, pihve ja nagitsaid jne valikus ei olnud. Egas need viinerid muidu nii populaarsed ei olnud, sest toorest lihast eine valmistamine on ajakulukas.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 17:15 see ju Taani talutüdruk! Super hea magustoit, teen vahel kui suur isu peal.
Tegime kodus seda magustoitu pakikohupiimast. Segasime kohupiima kas hapukoore või vähese piimaga vedelamaks, veidike suhkrut ka maitseks ning siis moosi ja praetud riivleivaga kaussi kihiti.

Nami-Namist leidsin sarnase retsepti:
https://nami-nami.ee/retsept/2674/kohup ... _magustoit
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 18:33 Kohupiima aeti läbi sõela ja segati vahukoorega, et kreemisemaks saada. Meie kodus tehti küpsisekooki pigem hapukoorega, kuhu suhkrut ja kakaod segatud. Kohupiimaga versioon kippus enamasti olema liiga kuiv, sest küpsis ei läinud piisavalt pehmeks. Meie rajoonis oli hapukoor ja piim klaasanumates, Viljandi rajooni tetrapakendid mõjusid eksootiliselt.
Meie kastsime küpsised enne kompoti sisse, et mahlasem tuleks. Siis alles läks kohupiim peale. Sinna otsa veel mõned tükeldatud kompotimarjad. Kõige ülemisele kihile riivisime peale šokolaadi, et pidulikum saaks. 🙂
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Aug 2024 10:50
Külaline kirjutas: 21 Aug 2024 10:42 Teraline kohupiim oli, müüdi paki sees, nagu võid.
Ma ei saa aru, kas mõni ajab nõukaaja mingi hilisema ajaga segamini? Või on siin mõni überkommunisti laps, kelle kogu kaup tuli eripoest? Jätaks selke nagu välja.
Kohupiim segati/hõõruti kodus piimaga, et saada pastat. Meil oli kolhoosipiim, selle rasvaprotsent oli üüratu.
https://www.osta.ee/nouka-aegne-kohupii ... 10304.html

https://www.osta.ee/hapukoore-ja-kohuke ... 94315.html

Kui natuke allapoole kerid, näed silte.
Oli ka väiksemas paberpakis rosinatega kohupiima, mis oli ka üsna kreemine.
Tartus müüdi kindlasti.
Lahtiselt müüdi ka vanilli ja rosinatega varianti, nimetati magusaks kohupiimaks. See maitses ja oli konsistentsilt küll teistsugune kui tänapäeva kohupiimapasta. Polnud nii vedel ja vesine.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Minu vanaema ja vanaisa tegid küpsisetordi kreemi hoopis kakao ja suhkruga segatud sulavõist, osade kihtide vahele panid kreegimoosi ja osade vahele seda kakaovõid. Hästi tihke ja tugevamaitseline kook oli, hõrk, aga mulle lapsena meeldis ikka oma ema tehtud kohupiima-vahukoore versioon palju rohkem.

Tädi tegi aga rummipallikesi piimapulbrist, võist ja tilgast rummiessensist, pärast veeretas pallikesi mõrkjas kakaos, nimetasime neid rummibabkadeks. Need olid imehead.
Külaline

Tutiga Täi kirjutas: 22 Aug 2024 20:26
Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 18:33 Kohupiima aeti läbi sõela ja segati vahukoorega, et kreemisemaks saada. Meie kodus tehti küpsisekooki pigem hapukoorega, kuhu suhkrut ja kakaod segatud. Kohupiimaga versioon kippus enamasti olema liiga kuiv, sest küpsis ei läinud piisavalt pehmeks. Meie rajoonis oli hapukoor ja piim klaasanumates, Viljandi rajooni tetrapakendid mõjusid eksootiliselt.
Meie kastsime küpsised enne kompoti sisse, et mahlasem tuleks. Siis alles läks kohupiim peale. Sinna otsa veel mõned tükeldatud kompotimarjad. Kõige ülemisele kihile riivisime peale šokolaadi, et pidulikum saaks. 🙂
Meil kasteti ka küpsised enne kas kompoti vedelikku, piima või musta kohvi sisse, olenevalt sellest mis peale läks ja kellele kooki pakuti. Täiskasvanute variandil oli üks kakaokreemi lisand nimega Vana Tallinn veel lisaks ;)
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 10:58 Meil kasteti ka küpsised enne kas kompoti vedelikku, piima või musta kohvi sisse, olenevalt sellest mis peale läks ja kellele kooki pakuti. Täiskasvanute variandil oli üks kakaokreemi lisand nimega Vana Tallinn veel lisaks ;)
Oojaa, see oli ka meil mõnikord pidulaual. Küpsisetort Vana Tallinna lisandiga, mis oli lastele keelatud.

Sellega seoses meenub veel üks nõukaaegne "magustoit"- viinatarretis. Mu vanemad on rääkinud, et nõukaajal oli mingi aeg nö "kuiv seadus", kus alkoholi tarbimist piirati. Pidudel ei tohtinud viina pakkuda ja selle seaduse järgimist kontrolliti. Inimesed olid aga leidlikud ja vedela alkoholi asemel pakuti külalistele viina tarretise kujul.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Alkohol tarretisena oli ja on populaarne siiani. Polnud üldse nõukaaja leiutis. Netist leiab hulgim retsepte.

https://abeautifulmess.com/how-to-make- ... ith-video/

Aga tol ajal tõesti kasutati kõikvõimalikke nippe, et mitte näidata alkoholipudeleid laual (või ka laua kõrval). Tean pidusid, kus kokteilid segati valmis mineraalvee pudelitesse, kartulikeedu pottidesse (sees oli ka paar kartulit), isegi vanadesse metallist laste pissipottidesse. Need seisid mitmes nurgas ja sealt käidi kulbiga ammutamas 😃
No oli kummaline aeg tõesti. Õnneks ei kestnud kaua.
Ka USA eksperimenteeris kuiva seadusega, no ei olnud sellest tolku.
Külaline

Siis küll enam nõukaaeg ei olnud(olen sündinud 89) aga meil tehti küpsisetorti alati või ja halvaakreemiga. Küpsised kasteti kohvi sisse.
Külaline

No kasteti jah morsi või kohvi sisse ja küpsis läks pehmeks, aga see kohupiim erinevalt hapukoorest ei imbunud hõrgult sinna küpsise sisse ja ei olnud suurem asi kombinatsioon.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 12:43 No kasteti jah morsi või kohvi sisse ja küpsis läks pehmeks, aga see kohupiim erinevalt hapukoorest ei imbunud hõrgult sinna küpsise sisse ja ei olnud suurem asi kombinatsioon.
Ju siis ei osanud teha. See kohupiim oli tunduvalt parem kui praegune.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Nn. Lumepallisupp oli lemmik
Kirilee
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kirilee »

Meenus veel mustikasupp klimpidega, polegi ise seda teinud.
Lumepallisuppi ja bubertit olen ka oma perele ikka teinud n-ö vanaema köögist.
Külaline

Ma igatsen taga vanaema tehtud torte. Kõik naturaalsetest algkomponentidest. Biskviit maamunadest, nii kollane ja niiii hea! kaunistamine ja vahekihid sõltusid aastaajast, sellest mida saada oli. Suvel ikka marjadega.

Kui ma poe võikreemiga torti ei taha ampsugi siis vanaema tehtud võikreemitorti võisin lõpmatult süüa, nii hea oli!

Muid toite igatsen ka. Soolaseid ja magusaid. Ükskõik mida tegi, alati sai väga hea.
Külaline

Mina igatsen neid Balti jaamas müügil olnud moositäidisega rasvapirukaid. Lihatäidisega olid ka, aga need ei olnud nii maitsvad. Nendel sõin saia ümbert ära ja "liha" läks koerale. See moosisisuga oli mu lemmik. Huvitav, kas neid tänapäeval kuskilt saaks? 🤔
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 23:00 Mina igatsen neid Balti jaamas müügil olnud moositäidisega rasvapirukaid. Lihatäidisega olid ka, aga need ei olnud nii maitsvad. Nendel sõin saia ümbert ära ja "liha" läks koerale. See moosisisuga oli mu lemmik. Huvitav, kas neid tänapäeval kuskilt saaks? 🤔
ei neid enam ei saa kui just ise valmis ei tee. Olevat olnud ikka niiii ebahügieenilised jne. Aga maitsesid nad kõigile.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 20:49 Ma igatsen taga vanaema tehtud torte. Kõik naturaalsetest algkomponentidest. Biskviit maamunadest, nii kollane ja niiii hea! kaunistamine ja vahekihid sõltusid aastaajast, sellest mida saada oli. Suvel ikka marjadega.

Kui ma poe võikreemiga torti ei taha ampsugi siis vanaema tehtud võikreemitorti võisin lõpmatult süüa, nii hea oli!

Muid toite igatsen ka. Soolaseid ja magusaid. Ükskõik mida tegi, alati sai väga hea.
Kusjuures kui sa neid asju praegu saaksid siis ei ole nad enam üldse nii head. Lapsena söödud asjad tunduvadki head, maitsetunne oli teravam. Mulle hirmsasti meeldis lasteaias käies rukkijahu puder moosiga, proovisin hiljem ja õudne löga, aga siis maitses.
Nell

Postitus Postitas Nell »

Külaline kirjutas: 15 Aug 2024 22:06 Sama sai tehtud kissellipulbriga. Oli selline väike nelinurkne pakike, mis maksis mõned kopikad. Sisu oli tihtipeale kõvastunud. Vahel sai peale kooli poest läbi mindud ja koduteel siis otse pakist limpsisime seda.
A1000 marketis on need kissellikuubikud praegu ka müügil, maitsevad sama hästi nagu siis ja isegi maitsvat kisselli saab nendest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot] ja 2 külalist