Olles ise erivajadusega lapse ema, nõustun selle kommentaariga täielikult. Ka mina ei näe Rajaleidjas mingit suurt mõtet. Kiidujutt oma vajalikkusest on neil muidugi kõlav, aga vabalt on enne neid kõigi probleemidega, millega nemad praegu tegeleda üritavad, juba niigi hakkama saadud ja raudselt saadakse hakkama ka tulevikus, kui Rajaleidja ära kaob. Ainult hulk maksumaksja raha jääb alles.Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2024 04:26Reaalsuses on see pidurdav ja segav faktor. Rajaleidja ametnikud ei ole pädevad panema lastele diagnoose, hindama nende õpioskusi jms. Sageli on nende otsused lastele (seeläbi kõigile) kahjulikud. Praktikas lonkab see süsteem tõesti kahte jalga.Külaline kirjutas: ↑23 Aug 2024 21:06Rajaleidja ei ole vahendaja. Rajaleidja on üle-eestiline võrgustik, mis pakub tasuta õppenõustamist lapsi/õppijaid haridusteel toetavatele täiskasvanutele – vanematele, õpetajatele, tugispetsialistidele jt. Kui õppenõustamise käigus selgub, et lapsele/õppijale sobiva haridustee korraldamiseks on vaja ametlikku otsust ehk haldusakti (nt lasteaias sobitus- või erirühma määramiseks, koolimineku edasilükkamiseks, koolis lihtsustatud õppe rakendamiseks), siis sellise otsuse teeb lapsevanema taotluse alusel Rajaleidja tugispetsialistist koosnev kooliväline nõustamismeeskond, kuhu kuuluvad sotsiaalpedagoog, eripedagoog, logopeed ja psühholoog.Külaline kirjutas: ↑23 Aug 2024 20:19 Logopeedid ja psühholoogid saavad ise oma teenust pakutud ja ei vaja vahendajat.
Sääraste asutuste märg unistus on reklaamslogan, et "kõik vajalik teie lapsele ühest kohast!" Kuid minu kogemustel ei pruugi see olla üldsegi nõnda hea ja suurepärane, koondada kõik hunnikusse ühe asutuse katuse alla kokku. Minu lapsele sattus Rajaleidjas kehv spetsialist, kes väga vähese info põhjal koostas plauhti! mingi oma nägemuse, mil lapsega tegelikult seost polnud, ja hakkas seda oma kolleegidelegi peale suruma. Ja kuna nad töötasid koos, siis oli tulemuseks, et lapsele pandud vale diagnoosi ei seatud aastaid isegi mitte kahtluse alla - sest no kuidas sa omaenda maja kolleegi arvamuses kahelda tohid, ta ju sisuliselt sinu sõbranna! Kõik nendesamade inimeste poolt korraldatud ümarlaud käisid algusest lõpuni vaid ühte suunda, raiuti ühte omaenda peas loodud dogmat. Mistõttu laps jäeti ilma abita.
Alles mitu aastat hiljem, kui ma juba väga häälekalt nõudsin nende "spetsialistide" ümber vahetamist, õnnestus mul (ilma loata, omaalgatuslikult) vahetada lapsega tegelev inimene ringi hoopis teise, nende isiklikust majast väljaspool asuva spetsialisti vastu. Too uus, sõltumatu ja ajupesu mittesaanud spetsialist vestles lapsega ja perega, tutvus tema kohta käivate toimikutega ja pani hoopis teise diagnoosi! Mis osutus ka õigeks. Kuid kahjuks oli tõeline abi selle lapse jaoks juba pöördumatult hiljaks jäänud.
Seega mina väga kardan sihukesi hüper-super-vägevaid maksumaksja rohke raha eest ülal peetavaid kohti, kuhu väidetavalt olevat koondatud kõik vinged spetsialistid, kes üheskoos tiimina mingit hiiglauhket tööd tegevat, nii et inimesel kusagile mujale pöörduda polevatki üldse vaja. See on illusioon, röövib peredelt õiguse valida lapsele spetsialiste ja võib last pigem kahjustada.