Kus linnas elada?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 20:56
Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 20:26
Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:11
Kui teed kaugtööd ja oled väikeste lastega pereinimene, siis soovitaks väikelinnu, mis jäävad Tallinnast või Tartust kuni 50 km kaugusele, kus on väljakujunenud infrastruktuur ja olemas lasteaed, põhikool, gümnaasium, perearst, EMO, mõni toidupoood, apteek, pakiautomaadid jms. See vahemaa pole pikk, et suuremas linnas 1-2 korda nädalas tuulutamas käia. Lõuna-Eestist soovitaks Jõgevat, Põlvat või Otepääd, kuigi viimases vist ainult perearstikeskus, aga väikeste lastega on lihtsam, kui olemas ka rkorralise meditsiini osakond, kuhu mingi terviseprobleemi korral kiiresti pöörduda. Kõik elementaarne on neis väikelinnades kohapeal olemas ja Tartu pole kaugel.
Millises Eesti linnas ei ole väljakujunenud infrastruktuur? Kõikides on lasteaed, kool, poed, apteek, pakiatomaadid.

Eestis on 47 linna. Kõikides neis inimesed elavad ja ei jää neil seal miski tegemata ega saamata.
Linnades on, aga asulates pole. Ja kõigis väikelinnades kindlasti ei ole gümnaasiumi (suuremate lastega peredele valikuvõimalus, kõrgkooliealised eelistavad juba omaette elada), EMO (väikelaste või vanurite puhul plussiks) ja mitu toidupoodi valikuvõimaluseks. Lisaks bussiühendusele võiks nt olla ka rongiühendus, eriti kui soojemal ajal on soov rattaga liikuda. Jõgeval ja Põlvas on need kõik olemas. Kuni 50 km kaugusel kannatab vahel käia ka paremaite tervishoiuteenuste pärast, asjaajamiseks ametiasutustes või teatris, kinos, kaubanduskeskustes, kohvikutes jne. Elada võib ka asulates, aga kirjutasin, mida väikelinnade valikul lastega peres arvestada.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:11
Olen mõelnud, et läheks kuhugi väiksemasse kohta, aga kuhu võiks minna. Pärnu? Otepää? Kärdla? Elva?
Kui teed kaugtööd ja oled väikeste lastega pereinimene, siis soovitaks väikelinnu, mis jäävad Tallinnast või Tartust kuni 50 km kaugusele, kus on väljakujunenud infrastruktuur ja olemas lasteaed, põhikool, gümnaasium, perearst, EMO, mõni toidupoood, apteek, pakiautomaadid jms. See vahemaa pole pikk, et suuremas linnas 1-2 korda nädalas tuulutamas käia. Lõuna-Eestist soovitaks Jõgevat, Põlvat või Otepääd, kuigi viimases vist ainult perearstikeskus, aga väikeste lastega on lihtsam, kui olemas ka rkorralise meditsiini osakond, kuhu mingi terviseprobleemi korral kiiresti pöörduda. Kõik elementaarne on neis väikelinnades kohapeal olemas ja Tartu pole kaugel.
Millises Eesti linnas ei ole väljakujunenud infrastruktuur? Kõikides on lasteaed, kool, poed, apteek, pakiatomaadid.

Eestis on 47 linna. Kõikides neis inimesed elavad ja ei jää neil seal miski tegemata ega saamata.
Eestis on 15 linna. Ei pea aegunud vikipeediat tõe pähe võtma.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 20:22
Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 19:52 Ah, mis sa virised, peatänava noored pihlakad on juba väga ilusad ja iga aastaga kenamaks läheb. Tänavat oli vaja uuendada ja need vanemad kleepuvat sodi ajavad pärnad polnud nüüd mingi kohutav ilu, mida taga nutta. Peatänav näeb välja ilusam kui enne.
Tänapäeva looduskauge inimese mõttemall- võtame aga need kleepuvad pärnad maha ja asemele jääb puhas ja steriilne kivilinn. Minu meelest oli küll suur viga need puud seal peatänaval maha võtta.
Tänapäeva looduskauge inimene on hoopis see, kes ei saa aru, et puud ei ela igavesti. Vanad puud muutuvad ühel hetkel linnaruumis ohtlikuks, neil võivad tekkida haigused ja puud muutuvad õõnsaks, väljast ei pruugi asjatundmatu inimene mitte midagi aru saada. Loomulikult tuleb vanu puid vahepeal maha võtta ja uued asemele istutada.
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 10:08
Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 20:22
Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 19:52 Ah, mis sa virised, peatänava noored pihlakad on juba väga ilusad ja iga aastaga kenamaks läheb. Tänavat oli vaja uuendada ja need vanemad kleepuvat sodi ajavad pärnad polnud nüüd mingi kohutav ilu, mida taga nutta. Peatänav näeb välja ilusam kui enne.
Tänapäeva looduskauge inimese mõttemall- võtame aga need kleepuvad pärnad maha ja asemele jääb puhas ja steriilne kivilinn. Minu meelest oli küll suur viga need puud seal peatänaval maha võtta.
Tänapäeva looduskauge inimene on hoopis see, kes ei saa aru, et puud ei ela igavesti. Vanad puud muutuvad ühel hetkel linnaruumis ohtlikuks, neil võivad tekkida haigused ja puud muutuvad õõnsaks, väljast ei pruugi asjatundmatu inimene mitte midagi aru saada. Loomulikult tuleb vanu puid vahepeal maha võtta ja uued asemele istutada.
Jah, kellele puud meeldivad, minge metsa.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:38
Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:28 See pole küll teema point, aga ausalt mitte miski ei meeldi. Nõme venelasi täis linn.
Ja see pole solvang kellelegi, kellele meeldib. Minu subjektiivne arvamus, mis ei pretendeeri absoluutsele tõele.
Tasuta ja tihe transport meeldib? See, et kõik on käe-jala juures? Meri? Absoluutselt igale maitsele vabaaja veetmise võimalused? Suur valik erinevaid turge, poode, keskusi jne? See, et elektrikatkestusi peaaegu pole ja igasugused loodukahjude (nt. langenud puud, üleujutus) likvideerimised toimuvad väga kiiresti? Kohe mitte miski... :?
Elan Tallinna Vanalinnast 10 min kaugusel, aga kvartalisisene lumekoristus, tänavakoristus ja teede olukord on ilmselt sama või hullem, mis Võrus (loodan, et Võru elanikke sellega ei solva). Samas aga ollakse väga agarad kohalikele kohe trahvi tegema, kui suvaliselt mingi ajutine liiklusmärk püsti pannakse. Ühistranspordi funktsionaalsust parem kommenteerima ei hakka. Viimased mõned (!) aastad on kas pidevad marsruudi muudatused või lihtsalt remont ja liin võetakse üldse maha, pole enam aega olnud sellele igapäevaselt pühenduda. Kui regulaarselt trammiga sõitsin paar aastat, siis istus see samamoodi ummikus, kui muudki liiklusvahendid, ei olnud liiga mugav. Ja vene keelt kuuleb meie piirkonnas (mis oli varem valdavalt eestikeelne) ikka kõvasti rohkem. Kui veel 5 aastat tagasi oli turg alati esimene valik erinevate toidukaupade ostmiseks, nüüd on see mingiks ülikalliks välismaalaste teemapargiks muutunud. Kala ja liha veel kannatab osta, aga muu võib ära unustada. Võib tunduda, et valikuid on palju, aga kui see on tavainimesele regulaarseks kasutuseks liiga kallis, siis pole sellest palju abi.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 09:36

Eestis on 15 linna. Ei pea aegunud vikipeediat tõe pähe võtma.
No see, et osa neist liideti valdadega kokku ei tähenda, et sealt linn kui selline sealt ära kadus.
Külaline

Elaksin linna lähedal maal, tööle võiks olla 30 mintsa sõitu. Lapsepõlv möödus tolmused linnatänavatel autode massis. Kahjuks töökoht seda ei võimalda ja nii olen sunnitud kohvri otsas elama. Kaks nädalat maal, kaks tööl.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 11:07 Elaksin linna lähedal maal, tööle võiks olla 30 mintsa sõitu. Lapsepõlv möödus tolmused linnatänavatel autode massis. Kahjuks töökoht seda ei võimalda ja nii olen sunnitud kohvri otsas elama. Kaks nädalat maal, kaks tööl.
Kas sellised kohad nagu Kuusalu, Kehra või Keila ei sobiks? Kahes viimases on suurepärane rongiühendus, põhimõtteliselt saad rongiga kiiremini linna, kui autoga. Kõik infrastruktuurid on olemas ja toimivad.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 11:38
Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 11:07 Elaksin linna lähedal maal, tööle võiks olla 30 mintsa sõitu. Lapsepõlv möödus tolmused linnatänavatel autode massis. Kahjuks töökoht seda ei võimalda ja nii olen sunnitud kohvri otsas elama. Kaks nädalat maal, kaks tööl.
Kas sellised kohad nagu Kuusalu, Kehra või Keila ei sobiks? Kahes viimases on suurepärane rongiühendus, põhimõtteliselt saad rongiga kiiremini linna, kui autoga. Kõik infrastruktuurid on olemas ja toimivad.
Ma ei mõista seda Tallinna kesksust? Miks hirmsasti sinna just vaja saada? Ma elan Eesti teises otsas väikelinnas ja kui vajan midagi suuremast linnast, siis on mul valikus 3 maakonnakeskuse linna. Mõnda asja/teenust tahan ühest, mõnda teisest ja mõnda kolmandast. Kõik on toredad linnad ja pakub meeldivat vaheldust käia erinevates. Tallinnat on mul vaja ainult lennujaama ja sadama pärast. Kõik muu saab muudest linnadest kätte.
Külaline

Elukohta ega maakodu ei plaani vahetada.Igapäevaselt rongis ja autos loksuda pole samuti sooviks, olles varasemalt mitu head aastat kogetud, mida toob kaasa endaga rändliikumine.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 11:46
Ma ei mõista seda Tallinna kesksust? Miks hirmsasti sinna just vaja saada? Ma elan Eesti teises otsas väikelinnas ja kui vajan midagi suuremast linnast, siis on mul valikus 3 maakonnakeskuse linna. Mõnda asja/teenust tahan ühest, mõnda teisest ja mõnda kolmandast. Kõik on toredad linnad ja pakub meeldivat vaheldust käia erinevates. Tallinnat on mul vaja ainult lennujaama ja sadama pärast. Kõik muu saab muudest linnadest kätte.
Ei meeldi ei Tallinn ega Tartu elamiseks. Pealegi tahan, et lapsed saaks omaette olla, kui gümnaasiumi ja kõrgkooli astuvad. Olen ise Tallinnast pärit ja sai ka seal kõrgkoolis käidud, oleksin eelistanud vaheldust ja teist keskkonda.
Simon says:
Kontakt:

Sul on maainimese lihtsad vajadused.
Külaline

Väike armas vanainimene tuleb silme ette. Käib susside sahinal kohalikus poes, räägib naabrimemmega uudiseid ja elu lill.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 20:27 Nõustun. Suured puud kaitsevad ka asfalti sulamise ja troopikakuumuse eest, mis kesklinnas kipub tekkima.
a. Seal peatänaval pole asfaltigi, on kivisillutis.
b. Kohe kõrval on pargid, surnuaed, lossiaed, mänguväljakud jnejne, te räägite nagu oleks need rämpsuajavad pärnad olnud ainukesed puud Haapsalus
c. troopikakuumus Haapsalus, mere ääres...?
d. Igal puuliigil on oma eluiga, pärn on küll pikaealine, aga väidetavalt olid pärnadel pügamisest seenhaigused, tänavaehitusega ja trasside uuendustega oleks juured nagunii kannatada saanud ja lõpuks suured puud võinud ära kuivadajne.
Looduskauguses pole mõtet mind süüdistada, aga iga puukallistamine pole ka mõttekas, rääkides konkreetselt Haapsalu tänavast. Pihlakad kasvavad kenasti ja olid sel aastal juba täitsa varjuks, need olid juba istutades kõrged, mitte põlvekõrgused "vitsakesed".
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 10:12
Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:38
Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:28 See pole küll teema point, aga ausalt mitte miski ei meeldi. Nõme venelasi täis linn.
Ja see pole solvang kellelegi, kellele meeldib. Minu subjektiivne arvamus, mis ei pretendeeri absoluutsele tõele.
Tasuta ja tihe transport meeldib? See, et kõik on käe-jala juures? Meri? Absoluutselt igale maitsele vabaaja veetmise võimalused? Suur valik erinevaid turge, poode, keskusi jne? See, et elektrikatkestusi peaaegu pole ja igasugused loodukahjude (nt. langenud puud, üleujutus) likvideerimised toimuvad väga kiiresti? Kohe mitte miski... :?
Elan Tallinna Vanalinnast 10 min kaugusel, aga kvartalisisene lumekoristus, tänavakoristus ja teede olukord on ilmselt sama või hullem, mis Võrus (loodan, et Võru elanikke sellega ei solva). Samas aga ollakse väga agarad kohalikele kohe trahvi tegema, kui suvaliselt mingi ajutine liiklusmärk püsti pannakse. Ühistranspordi funktsionaalsust parem kommenteerima ei hakka. Viimased mõned (!) aastad on kas pidevad marsruudi muudatused või lihtsalt remont ja liin võetakse üldse maha, pole enam aega olnud sellele igapäevaselt pühenduda. Kui regulaarselt trammiga sõitsin paar aastat, siis istus see samamoodi ummikus, kui muudki liiklusvahendid, ei olnud liiga mugav. Ja vene keelt kuuleb meie piirkonnas (mis oli varem valdavalt eestikeelne) ikka kõvasti rohkem. Kui veel 5 aastat tagasi oli turg alati esimene valik erinevate toidukaupade ostmiseks, nüüd on see mingiks ülikalliks välismaalaste teemapargiks muutunud. Kala ja liha veel kannatab osta, aga muu võib ära unustada. Võib tunduda, et valikuid on palju, aga kui see on tavainimesele regulaarseks kasutuseks liiga kallis, siis pole sellest palju abi.
Ma ilmselt samas piirkonnas. Imelik, kuidas inimesed asju nii erinevalt näevad. Minu meelest kõik toimib. Ja ongi roheline, nunnu, huvitav, lõbus ja mugav. Mind ei häiri peod, õhtuti ringi liikuvad välismaalsed ja noored, armastan balta turgu - konkurentsitult parim turg Eestis (pikk kogemus sama turuga ka renoveerimiseelselt). Veidi rohkem võiks mereäärt kõpitseda, vb mingi liivarand moodustada, aga kuna ma ise Eestis meres ujumas ei käi, siis sellest on mul suht suva. Ja iga kell on võimalus minna kümne minutiga shoppama, kinno, teatrisse, näitusele, kontserdile. Ainus, mis kaugel, on korralik seenemets. Ok jah, see miinus on.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 10:12
Võruga küll võrrelda ei saa, Tallinna tänavakoristus ei saa ligilähedalegi Võru omale. Muide, Võrus ei pea majaomanikud isegi oma krundiga piirnevaid tänavaid koristama, seda teeb linn.
Külaline

Ei taha kedagi solvata, aga minu arvamus on selline, et kui kellelegi on Tallinnas elamise juures kõige suurem probleem "liiga palju" vene keele kuulmine, siis tegemist on mitte eriti targa inimesega. Eriti hea on kuulda selle konkreetse virina tõusu suvekuudel, kui siililegi on selge, et suur osa eestlasi on sõitnud maale (ja muide nii mõnigi kord ka lakuvad ja käratsevad seal nii et vähe pole), aga venelastel pole eriti kuhugi minna. Isiklikult minu ümbruskonnas on viimaste aastate jooksul käinud oma käitumisega tunduvalt rohkem pinda hiljuti siia kolinud eestlastest maakad kui siin ammu elanud linnastunud venelased. Kultuuritust kahjuks leidub iga rahva juures piisavalt, ei maksa endale selles osas illusioone teha. Ma ei väida, et kõik maakad on kultuuritud, aga kahjuks on neid piisavalt palju. On loomulikult ka kultuurituid linlasi.

Ühesõnaga, Tallinnas on sada probleemi, aga kui sul on probleem ennekõike kellegi rahvusega, siis pole asi küll Tallinnas. Selline väike loogikatehe ka veel, et kui ka kõik venelased õpivad perfektselt ära Eesti keele, siis omavahel räägivad nad ju ikka vene keeles edasi. Ainult tohman võib oodata, et sellest muutuks pere või samast rahvusest sõprade ja tuttavatega suhtlemise keel. Ma vähemalt pole küll märganud, et paljukiidetud keeleoskajad eestlased ise välismaal tänaval või muus avalikus kohas teiste eestlastega suheldes kohalikus keeles räägiksid, kui neil seltskonnas kohalikke pole. Et ei tekiks valearusaama, siis need venelased, kes aastakümneid Eestis elades ikka eesti keelt pole viitsinud ära õppida, on tõepoolest tiblad ja sellisest asjast ma kahtlemata lugu ei pea karvavõrdki.

Sorry kui nüüd sai liigset öeldud, aga ma olen Tallinna patrioot ja mul viskab üle pidev hala mu kodulinna üle mingitel täiesti suvalistel põhjustel.
Simon says:
Kontakt:

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 14:36 Ei taha kedagi solvata, aga minu arvamus on selline, et kui kellelegi on Tallinnas elamise juures kõige suurem probleem "liiga palju" vene keele kuulmine, siis tegemist on mitte eriti targa inimesega. Eriti hea on kuulda selle konkreetse virina tõusu suvekuudel, kui siililegi on selge, et suur osa eestlasi on sõitnud maale (ja muide nii mõnigi kord ka lakuvad ja käratsevad seal nii et vähe pole), aga venelastel pole eriti kuhugi minna. Isiklikult minu ümbruskonnas on viimaste aastate jooksul käinud oma käitumisega tunduvalt rohkem pinda hiljuti siia kolinud eestlastest maakad kui siin ammu elanud linnastunud venelased. Kultuuritust kahjuks leidub iga rahva juures piisavalt, ei maksa endale selles osas illusioone teha. Ma ei väida, et kõik maakad on kultuuritud, aga kahjuks on neid piisavalt palju. On loomulikult ka kultuurituid linlasi.

Ühesõnaga, Tallinnas on sada probleemi, aga kui sul on probleem ennekõike kellegi rahvusega, siis pole asi küll Tallinnas. Selline väike loogikatehe ka veel, et kui ka kõik venelased õpivad perfektselt ära Eesti keele, siis omavahel räägivad nad ju ikka vene keeles edasi. Ainult tohman võib oodata, et sellest muutuks pere või samast rahvusest sõprade ja tuttavatega suhtlemise keel. Ma vähemalt pole küll märganud, et paljukiidetud keeleoskajad eestlased ise välismaal tänaval või muus avalikus kohas teiste eestlastega suheldes kohalikus keeles räägiksid, kui neil seltskonnas kohalikke pole. Et ei tekiks valearusaama, siis need venelased, kes aastakümneid Eestis elades ikka eesti keelt pole viitsinud ära õppida, on tõepoolest tiblad ja sellisest asjast ma kahtlemata lugu ei pea karvavõrdki.

Sorry kui nüüd sai liigset öeldud, aga ma olen Tallinna patrioot ja mul viskab üle pidev hala mu kodulinna üle mingitel täiesti suvalistel põhjustel.
Kuidas sa vahet teed kes on maakas ja kes juba piisavalt linnastunud?
Külaline

Simon says: kirjutas: 04 Sept 2024 14:39 Kuidas sa vahet teed kes on maakas ja kes juba piisavalt linnastunud?
Lollaka ja teistega mitte arvestava käitumise põhjal. Linnastunud eestlane näiteks naljalt ei laaberda valjuhäälselt oma rõdul, maakad aga küll. Seda, et nad on maakad, tean nende oma valjuhäälse jutu põhjal, kui see kuidagi arusaamatuks jäi. Täpselt samasugune käitumine kui see, mida meil harilikult venelastele süüks pannakse. Jah, venelased on üleüldiselt valjemad kui eestlased, aga siin majas pole nii valjusid venelasi kunagi olnud. See, et "bljaadide" asemel lendavad "trad" pidevalt, mind küll kuidagi ei rõõmusta.
Külaline

Tore teema, lugesin kõik läbi ka.

Mina elan Tallinnas rohelises kohas, suht väikeasula tüüpi asumis, kus aga peamiselt kortermajad, mitte eramud. Olen peaaegu ekstreemne introvert, sellepärast eelistan Tallinna. Teine variant oleks mets. Seega olen rahul. Tallinnas on kõik olemas, mulle sobib. Minu asumis ei ole sellist kogukondlikkust nagu Eesti väikelinnades, anonüümsus ja omaetteolek säilib, samas on inimesed ümberringi, on liiklus ja on teenused. Liivarannad käeulatuses, metsatukad samuti.
Pärit olen väikelinnast, kus mulle küll meeldis, kuid nüüd Tallinnas elanuna enam tagasi ei koliks. Small-talk iga vastutulijaga pole minu rida lihtsalt, aga kellele see meeldib, võib ennast väikelinnas hästi tunda. No ega mina ka halvasti ei tundnud, aga pärast Tallinnat lihtsalt enam ei tahaks, ei viitsiks.
Kui teemaalgatajal pole midagi selle vastu, et iga vastutulija on tuttav, sa oled kõiki näinud ja kõik on sind näinud, siis on see täitsa hea idee, ära kolida. Aga et Tallinnas kohe mitte miski ei meeldi, seda on raske kujutleda.Igal pool on plusse ja miinuseid. Väikelinna kolides võid avastada, millest kõigest sul nüüd puudu on. Siin on häid soovitusi antud, et proovi enne elada paar nädalatki järjest kuskil mujal ja mõtle, et nii hakkabki nüüd elu olema. Siis saad otsustada.
Näiteks Viljandis on minul nii juhtunud, et iga teine vastutulija on venelane, seejuures täiesti umbkeelne. Väga imestasin. Seevastu Jõhvis juhtus nii, et iga vastutulija ja teenindaja oli puhas eestlane. Nii et esmamulje põhjal ei saa otsustada, pikemalt peab proovima.
Kui aga Tallinna venestumine häirib, siis tuleb ikka küsida, keda sa valisid. Selle järgi ongi sul õigus nuriseda või siis pea suu kinni. Mind ka häirib, kuid mitte ainult venestumine, vaid ka inglistumine. Mina ei tunneta nii, nagu üks postitaja, kes ütles, et pole vaja reisima minnagi, kõiksugu etnosed on sul ümberringi. Vaidlen vastu. Need etnosed on sul siin üksikisikutena, nemad sulanduvad ja muutuvad, pole enam õieti üks ega teine. Reisides sinna, kus on nende kodumaa, saad osa nende kultuurist ja tõelisest olemusest. Immigrandis see olemus ei peegeldu ja kui neid juba nii palju saab, et peegelduma hakkab - tekivad nende kogukonnad, terved asumid, kus on teine kultuur - ega me seda ju ka ei taha? Või tahame?
Kuid õnneks on Tallinnas täielik õigus tahta ikkagi eesti keelt, seda ka saab, siin on eestlasi küll ja küll. Mulle meeldib. Kui peaksin veel kolima, siis ainult kuhugi keset täielikku loodust. Ja internetti! Sellist kohta on tõesti raske leida ja raha ka ei ole. Seega - Tallinn!
Mulle meeldis väga see linnaosade võrdlus väikelinnadega, aitäh!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist