Sinatamine

vana hea klassika
Külaline

Sinatamine

Postitus Postitas Külaline »

Kuidas suhtute sellesse, kui teenindajad teid sinatavad? Mu läksin hiljuti uude kohta tööle ja avastasin, et mu töökaaslane teeb seda. Mul on nii võõras seda kuulda, aga ma ei tea, äkki see on tänapäeval okei :D
Külaline

Üldjuhul hoian ma sellest poest/teeninduskohast, kus klienti sinatakse, edaspidi eemale.

Erandiks võib olla olukord, kui teenindaja on täiskasvanu ja klient lapseealine, nt kui 7a laps kommi ostab, siis võiks müüja teda küll sinatada.
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 20:59 Kuidas suhtute sellesse, kui teenindajad teid sinatavad? Mu läksin hiljuti uude kohta tööle ja avastasin, et mu töökaaslane teeb seda. Mul on nii võõras seda kuulda, aga ma ei tea, äkki see on tänapäeval okei :D
See on väga ok, saa üle.
Külaline

Jah see on tänapäeval okei, ise olen 50+ ja mind see ei häiri.
Simon says:
Kontakt:

Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 21:03 Üldjuhul hoian ma sellest poest/teeninduskohast, kus klienti sinatakse, edaspidi eemale.

Erandiks võib olla olukord, kui teenindaja on täiskasvanu ja klient lapseealine, nt kui 7a laps kommi ostab, siis võiks müüja teda küll sinatada.
Et oma üleolekut näidata või? Üldiselt on kombeks teietada kuningliku perekonna liikmeid. Meil siin on vabariik.
Külaline

Mulle tegelikult ei meeldi, kui aastakümneid noorem müüja mind sinatab. Aga no annan endale aru, et see on põlvkondade ja kasvatuse vahe. Püüan kuidagi alla neelata selle sinatamise.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 22:52 Mulle tegelikult ei meeldi, kui aastakümneid noorem müüja mind sinatab. Aga no annan endale aru, et see on põlvkondade ja kasvatuse vahe. Püüan kuidagi alla neelata selle sinatamise.
Mulle ka ei meeldi. Aga probleemi ei tee. Ma teietan rahulikult ikka vastu. See mu oma kiiks. Mõne teenindajaga on juba palju aastaid suhtlus selline, et tema sinatab, mina ikka teietan.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 20:59 Kuidas suhtute sellesse, kui teenindajad teid sinatavad? Mu läksin hiljuti uude kohta tööle ja avastasin, et mu töökaaslane teeb seda. Mul on nii võõras seda kuulda, aga ma ei tea, äkki see on tänapäeval okei :D
Tsirkus! Mõni sinatab, mõnda võib sinatada, mõni solvub kui teda sinatatakse. Olgu siis juba üheselt selge kas tänasest sinatame või teietame kõiki, mitte mingi vahepeal kõlkumine.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 21:05 Jah see on tänapäeval okei, ise olen 50+ ja mind see ei häiri.
Samavana, aga tohutult häirib. Ei ütle midagi ega selga ka ei keera, kuid ise selleni ei lasku, et vastu sinatan. Väga ebameeldiv. Kasvatamatus on sinatamine.
Külaline

Simon says: kirjutas: 18 Sept 2024 21:06
Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 21:03 Üldjuhul hoian ma sellest poest/teeninduskohast, kus klienti sinatakse, edaspidi eemale.

Et oma üleolekut näidata või? Üldiselt on kombeks teietada kuningliku perekonna liikmeid. Meil siin on vabariik.
Vabariik ei tähenda matslikkust. See on ülim ebaviisakas ja jube vastik, kui nooremad inimesed sinatavad vanemaid. Õnneks ei ole see ainult põlvkondade küsimus. Küsimus on ikka kasvatuses. Tunnen mõningaid eliitkoolide õpilasi, no vähemalt nende suust, keda mina tunnen, ei tule küll vanemale inimesele sina. Arvan, et see on üldine neis koolides. Meil on seda lollust ja ebaviisakust süle ja seljaga, ülikahju.
Külaline

Simon says: kirjutas: 18 Sept 2024 23:36Mis eliitkoole puudutab, siis seal juba ammu esimese klassi lapsed kutsuvad õpetajat eesnimega.
Esimeste klasside lapsed kutsuvad paljudes koolides õpetajaid eesnimega. Ka meie mitte-eliitkoolis. See on normaalne ja tavaline väikeste puhul. Gümnaasiumis nad seda enam ei tee ja ka õpetajad teietavad õpilasi.
Simon says:
Kontakt:

Külaline kirjutas: 18 Sept 2024 23:51
Simon says: kirjutas: 18 Sept 2024 23:36Mis eliitkoole puudutab, siis seal juba ammu esimese klassi lapsed kutsuvad õpetajat eesnimega.
Esimeste klasside lapsed kutsuvad paljudes koolides õpetajaid eesnimega. Ka meie mitte-eliitkoolis. See on normaalne ja tavaline väikeste puhul. Gümnaasiumis nad seda enam ei tee ja ka õpetajad teietavad õpilasi.
Et 9 aastat kutsuvad eesnimega ja siis asuvad teietama või???!! Mis koolis see asi nii käib?
Külaline

Ma olen 35 ja mind ka häirib, kui võõras sinatab. Lapsed ei häiri aga noor täiskasvanud inimene võiks ikkagi juba seda viisakust vähemalt teada.
Mina ise ikka viisakalt teietan ja noh sellesmõttes ma endast välja ei lähe ja ei lase häirida suhtöusel aga omaette mõtlen küll, et meile omal ajal ikka õpetati viisakas võõrastega olema. Aga noh ajad ja maailm pidevalt muutub.
Samuti tean ma, et viisakas on ennem väljuja uksest välja lasta, mitte ei hakka trügima. Selle viisakuse on just vanemad inimesed millegipärast unustanud.
Külaline

Hästi suhtun. See käib kaasas tavaliselt veits hipsteri suunda stiili äridega ja need mulle meeldivad, lähen heal meelel tagasi (kui nad just liiga kallid pole, mida ka juhtub).
Külaline

Simon says: kirjutas: 18 Sept 2024 23:57
Et 9 aastat kutsuvad eesnimega ja siis asuvad teietama või???!! Mis koolis see asi nii käib?
Eesnimega kutsuvad algklasside lapsed. Hiljem enam mitte ja gümnaasiumis teietatakse. Igas koolis kindlasti mitte, koole ja inimesi ongi erinevaid. Õnneks on veel selliseid koole.
Simon says:
Kontakt:

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 08:18

Eesnimega kutsuvad algklasside lapsed. Hiljem enam mitte ja gümnaasiumis teietatakse. Igas koolis kindlasti mitte, koole ja inimesi ongi erinevaid. Õnneks on veel selliseid koole.
Et nagu 9 aastat ütles Andres ja homsest on Teie või?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 08:18 Eesnimega kutsuvad algklasside lapsed. Hiljem enam mitte ja gümnaasiumis teietatakse. Igas koolis kindlasti mitte, koole ja inimesi ongi erinevaid. Õnneks on veel selliseid koole.
:D Nii lolli teksti väga tihti ei näe!
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Üldiselt meie kultuuriruumis on siiski kombeks võõraid täiskasvanuid teietada. Kui mõnes poes peaks müüja mulle ligi hüppama ja tuttavlikult sinatama hakkama, siis see oleks mulle pigem ebameeldiv ja peletaks eemale. See ei jäta muljet, et minust kuidagi "hoolitakse", vaid tekitab üksnes tunde pealetükkivast soovist saada kätte mu raha.

Samas jälle, kui oleme müüjaga mingit pidi pikemat aega tuttavad juba, nt olen aasta otsa igal nädalal käinud tema juures mingit kindlat kaubaartiklit ostmas ja vahel tekivad väikesed sõbralikud vestlusedki, siis võiks ju sina peale üle minna küll. Kindlameelne edasi teietamine olukorras, kus juba pikka aega on puhutud üpris tuttavlikult juttu, tundub ülepingutatud ja kramplik.
Külaline

Simon says: kirjutas: 19 Sept 2024 08:25
Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 08:18
Et nagu 9 aastat ütles Andres ja homsest on Teie või?
Algklassid ei kesta 9 aastat, nii palju võiks ikka teada
Külaline

Võõra inimese poole pöördun alati teietades ja riivab kõrva, kui võõras sinatab. Foorumites olen anonüümsele kasutajale vastades läinud sinatamisele üle, samas FB kommentaarides ilmselt teietaks, kui konkreetsele isikule vastaks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kaegu, Kirile, Triibu ja 7 külalist