Ma ei taha üldse nagu päriselt õel või vastik olla aga lugesin lausa mitu korda...miks koondatud ema uut tööd ei otsinud?Külaline kirjutas: ↑19 Sept 2024 18:44 Olin 18-aastane kehalise puudega noor, püüdsin puudest hoolimata omandada gümnaasiumiharidust. Mu ema (üksikema) koondati ja nii polnud meil enam millestki elada. Jah, saime piskut minu puuderaha, selle eest toitsime ära iseendid ja meie koera ja kassi. Aga ei piisanud, ja nii läksin tööle. Töö oli, nagu lihttööd tihtipeale ikka, raske, igav ja väsitav. Kuna käisin gümnaasiumis, ei saanud ma teha täistööpäevi ja sellevõrra oli ka palk palju väiksem. Aga midagi polnud teha. Teised minuvanused noored lõbutsesid ja käisid mööda pidusid, kui mina pärast gümnaasiumi- ja tööpäeva varisesin lihtsalt voodisse. Kogu mu palk läks pere ülal pidamiseks. Elasime ju emaga koos, lisaks koer ja kass. Ema õpetas, et ära sa pensioniametile ütle, et töötad, või muidu võetakse sult puuderaha suuremas osas ära! Nii ma ei öelnudki, ehk siis jah, ma skeemitasin.
Sain sedasi töötada täpselt pool aastat. Siis tuldi töökohta kontrollima. Avastati, et siin töötab üks invaliid, ja saab ometigi täispuuderaha! See vägev Riik tegutses siin küll ülikiirelt ja tõhusalt ning mult, teismeliselt koolilapselt, võeti nii edas- kui ka tagantjärele kõik summad maha. Maksin neid puuderahasid kuude kaupa tagasi, endal polnud enam isegi leivapätsi kodus, sest palk oli nii väike. Kõht oli pidevalt tühi, gaas ja elekter lülitati välja, kuna meil polnud raha nende eest tasumiseks. Mäletan, kuidas ma keetsin suppi õues lõkke peal. Kui pöördusime emaga LOV sotsiaaltöötaja poole, sõimas too meil vaid näo täis, käskis koera ja kassi hukata ja ajas minema. Mingit abi ei saanud. Arvestasin, et mul olnuks palju kasulikum mitte tööl käia, vaid kodus istuda, kuna palk oli nii pisike, et täispuuderaha oli sellest isegi suurem. Seega panin lahkumisavalduse lauale ja edaspidi elatusin puuderahast. Astusin ülikooli, sain pingereas parimatele tudengitele makstava stipendiumi, mis oli ka suureks abiks, ja pärast ülikooli lõpetamist õnnestus teha läbimurre ning pääseda erialasele tööle. Lõpp hea, kõik hea?
Ent siiamaani on mul okas hinges meenutades, kui ükskõikne ja lausa vaenulik oli see Riik minu, vigase ja vaese koolilapse vastu siis, kui ma kõige enam abi vajasin. Ei ole see Riik midagi, kes minu eest hoolitseb, ja sestap ei pea ka mina ennast Riigi heaks ohverdama ega teda kuidagi austama.
Miks sina, koolilaps pidid vastutuse endale võtma?
Kui sina, liikumispuudega ja lausa kooli kõrvalt olid võimeline töökoha saama, mis siis ema takistas?
Riik nüüd küll süüdi polnud. Üksikema või ei, tema oleks pidanud sind ülal pidama, mitte vastupidi.