Aegunud tervisetõend - kas julgeksite sõita?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 17:38
Eesti süsteemil pole häda midagi. Aga ma ei mäleta, et mul seda kunagi teel kontrollitud oleks. Kui sa just matsu panna ei kavatse, siis ei huvita see kedagi ja vaevalt, et see just homme juhtub, kui oled normaalne liikleja.
No kõik asjad kontrollitakse ära, kui sind kinni peetakse. Aga selleks tuleb jah enne tavaliselt midagi teha, et kinni peetaks.
Tervisetõendit eraldi pole kontrollida vaja, sest Eestis kaotab juhiluba kehtivuse samal kuupäeval, mil tervisetõend. See on politseinikele andmebaasis kohe näha.
Mu kogemus ütleb, et sind ei pea keegi mingi rikkumise pärast isegi kinni pidama. Sõitsin suvalise ametiautoga, politsei masin oli selja taga foori all. Veidi maad edasi sunniti mind peatuma. Öeldi, et liikluskindlustus ei kehti. Nad olid lihtsalt numbrimärgi möödaminnes andmebaasi toksinud.
Muidugi kontrollisid nad seejärel ka minu loa kehtivust ja ütlesid, et peaksin varsti oma luba uuendama.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 22:51
Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 17:38
Eesti süsteemil pole häda midagi. Aga ma ei mäleta, et mul seda kunagi teel kontrollitud oleks. Kui sa just matsu panna ei kavatse, siis ei huvita see kedagi ja vaevalt, et see just homme juhtub, kui oled normaalne liikleja.
No kõik asjad kontrollitakse ära, kui sind kinni peetakse. Aga selleks tuleb jah enne tavaliselt midagi teha, et kinni peetaks.
Tervisetõendit eraldi pole kontrollida vaja, sest Eestis kaotab juhiluba kehtivuse samal kuupäeval, mil tervisetõend. See on politseinikele andmebaasis kohe näha.
Mu kogemus ütleb, et sind ei pea keegi mingi rikkumise pärast isegi kinni pidama. Sõitsin suvalise ametiautoga, politsei masin oli selja taga foori all. Veidi maad edasi sunniti mind peatuma. Öeldi, et liikluskindlustus ei kehti. Nad olid lihtsalt numbrimärgi möödaminnes andmebaasi toksinud.
Muidugi kontrollisid nad seejärel ka minu loa kehtivust ja ütlesid, et peaksin varsti oma luba uuendama.
Auto kohta saavad jah nii info, isegi toksida pole vaja, kaamera skännib.
Aga juhi kohta peab uurima eraldi ja kedagi ilma põhjuseta peatada ei tohi. Võite kohe mendilt küsida miks te mind peatasite ja ta peab andma mingi põhjuse. Põhjus pole "tahtsin kontrollida"
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 13:41
Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 12:55
Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 12:20 Mul soome load, kehtivad kuni 2034 ja mingit tervisetõendit pole kunagi küsitud. Süsteem on selline, et kui on tõsisem tervisehäda, siis luba peatatakse. Sada korda inimlikum kui see tasuliste tõenditega rändamine.
Nii. Aga vaata millised sent surmale võlgu inimesed siin Soomes roolis ka on. Avariioht on iga päev ja sellisel juhul on alati tudisev vanur roolis.
Tervisetõend on ikka asja pärast.
Siin jah antakse pikaks ajaks. Mul on ka Soomest load. Anti välja 2019 ja kehtivad samuti 2034. Aga vahetuse ajal siiski pidi olema kehtiv tervisetõend. Muidu oleks pidanud siin selle uuesti tegema, maksulise.
Siin on vahemik 15 aastat. Kui kauaks Eestis antakse? Oli vist 10? Kui eksin, parandage.
Palju hullem on ühes Kes-Euroopa riigis- veel paarkümend aastat tagasi ei olnud mingit eksamit ega teooriatunde ega midagi- kui sa juba olid küllalt jõukas, et osta auto, siis küllap oled ka küllalt nutikas, et aru saada, kuidas liigelda. Taotlesid, juhiluba anti niisama ja ELUKSAJAKS, ei mingit pikendamist. Olid sellised roosad erinevas räbaldumisastmes lipakad noorepõlvepildiga. Nüüd on nad süsteeme muutnud, aga õudne, missugused vanurid siin liiklevad, tõepoolest sent surmale võlgu. Ja siis ei julge mööda ka minna, kui selline (Jaguariga näiteks, mis kord-paar aastat garaazist välja saab) tänaval ees tudiseb- mine tea, vanainimene ehmatab ja kes teab, mis teeb. Eriti ohtralt veeres selliseid paar aastat tagasi vaktsineerimiskeskuste lähistel :lol:
Belgia?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 22:51 Mu kogemus ütleb, et sind ei pea keegi mingi rikkumise pärast isegi kinni pidama. Sõitsin suvalise ametiautoga, politsei masin oli selja taga foori all. Veidi maad edasi sunniti mind peatuma. Öeldi, et liikluskindlustus ei kehti. Nad olid lihtsalt numbrimärgi möödaminnes andmebaasi toksinud.
No see on hoopis teine asi, loomulikult tehakse pistelist kontrolli numbrimärgi alusel liikluses, aga kes juhib, seda ei kontrollita ju nii. Kui kinni peetakse või liiklusõnnetuses osaline oled, siis loomulikult on jama.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 22:51 Mu kogemus ütleb, et sind ei pea keegi mingi rikkumise pärast isegi kinni pidama. Sõitsin suvalise ametiautoga, politsei masin oli selja taga foori all. Veidi maad edasi sunniti mind peatuma. Öeldi, et liikluskindlustus ei kehti. Nad olid lihtsalt numbrimärgi möödaminnes andmebaasi toksinud.
No see oli ju vägagi rikkumine, kui sõitsid kindustuseta autoga!
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 12:58 Viimased 10 aastat on mootorsõidukijuhi tervisetõend olnud digitaalne ja kuna see kehtib 10 aastat, siis on vist sul ka aeg seda uuendada.
Aga kuna tervisetõendi peab enne ära tegema kui juhiluba üldse uuendada saab, siis ongi olukord, kus tervisetõend kaotab kehtivuse varem kui juhiluba ise. Vaatasin "sportlikust huvist" (nagu siin on moodne öelda)- minu puhul nt tervisetõend kaotab kehtivuse 3 nädalat enne juhiluba- ju tegin tervisetõendi niipalju varem kui uus luba vormistati. Pole just palju, aga kes pagan sellist asja mäletaks...

Ja digitervisetõendil on kõik su retseptid-diagnoosid jms juba ette märgitud, ei saa ankeedis valetada, et "pole midagi viga" :) ja niismaa enam välja ei kirjutata.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 12:29
Külaline kirjutas: 19 Sept 2024 12:58 Viimased 10 aastat on mootorsõidukijuhi tervisetõend olnud digitaalne ja kuna see kehtib 10 aastat, siis on vist sul ka aeg seda uuendada.
Aga kuna tervisetõendi peab enne ära tegema kui juhiluba üldse uuendada saab, siis ongi olukord, kus tervisetõend kaotab kehtivuse varem kui juhiluba ise. Vaatasin "sportlikust huvist" (nagu siin on moodne öelda)- minu puhul nt tervisetõend kaotab kehtivuse 3 nädalat enne juhiluba- ju tegin tervisetõendi niipalju varem kui uus luba vormistati. Pole just palju, aga kes pagan sellist asja mäletaks...

Ja digitervisetõendil on kõik su retseptid-diagnoosid jms juba ette märgitud, ei saa ankeedis valetada, et "pole midagi viga" :) ja niismaa enam välja ei kirjutata.
Seda enam veider on see "tervisetõenditega" jändamine. Vastik bürokraatide riik.
Kui Soomes peatab arst juhtimisõiguse vastavalt tõsise tervisehäda ilmnemiseni, siis meil on ju olukord, kus juhiluba kehtib, sest tervisetõend kehtib! Maksab paber. Inimene näiteks läheb lolliks, saab skisofreenia diagnoosi ja pussitas naabri vanaema, väikest last ja sülekoera, sest kahtlustab neid sidemetes ufodega. Ütleme näiteks nädal peale tervisetõendi saamist. Ta võib veel rahulikult autoga sõita, sest tõend ju on!
Külaline

Loomulikult võib tervistetõendi ja juhtimisõiguse igal hetkel peatatada Eestis ka, ära nüüd üle dramatiseeri!
Külaline

Loodame, et teemaalgataja ka teavitab, kas läks sõitma või mitte. Mina oleks läinud, kui juhiluba kui selline ikka kehtis. Aga see tahab ka vist lähitulevikus tähelepanu, et kehtivus üsna pea lõppeb!
Nisu Kuuno

Postitus Postitas Nisu Kuuno »

Anonymous kirjutas: 19 Sept 2024 22:59Auto kohta saavad jah nii info, isegi toksida pole vaja, kaamera skännib.
Aga juhi kohta peab uurima eraldi ja kedagi ilma põhjuseta peatada ei tohi. Võite kohe mendilt küsida miks te mind peatasite ja ta peab andma mingi põhjuse. Põhjus pole "tahtsin kontrollida"
Vanasti pidi toksima, nüüd kaamera ise skännib. Politsei sõidab teie auto taga ja kui teie juhiluba, tervisetõend, kindlustus ei kehti, siis viskab neil ekraanile teate ja teid peetakse kinni. Peatamise põhjuseks (juhul kui paberitega on kõik korras) kõlbab hästi- meile tundus teie auto sõidustiil kahtlane.
Külaline

Nisu Kuuno kirjutas: 20 Sept 2024 13:31
Anonymous kirjutas: 19 Sept 2024 22:59Auto kohta saavad jah nii info, isegi toksida pole vaja, kaamera skännib.
Vanasti pidi toksima, nüüd kaamera ise skännib. Politsei sõidab teie auto taga ja kui teie juhiluba, tervisetõend, kindlustus ei kehti, siis viskab neil ekraanile teate ja teid peetakse kinni. Peatamise põhjuseks (juhul kui paberitega on kõik korras) kõlbab hästi- meile tundus teie auto sõidustiil kahtlane.
Ah nii kukla järgi skännib kohe juhi isiku ära?
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 13:41
Nisu Kuuno kirjutas: 20 Sept 2024 13:31
Ah nii kukla järgi skännib kohe juhi isiku ära?
Autol on ju kasutajad kirjas.
Külaline

Anonymous kirjutas: 20 Sept 2024 13:55Autol on ju kasutajad kirjas.
Ei pea olema.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 13:05 Loodame, et teemaalgataja ka teavitab, kas läks sõitma või mitte. Mina oleks läinud, kui juhiluba kui selline ikka kehtis. Aga see tahab ka vist lähitulevikus tähelepanu, et kehtivus üsna pea lõppeb!
Ei läinud sõitma. Täna sain uue tõendi.
Imelik on see, et Maanteeamet peaks saatma meeldetuletuse kui tõend aeguma hakkab, aga mulle ei tulnud midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 13:00 Loomulikult võib tervistetõendi ja juhtimisõiguse igal hetkel peatatada Eestis ka, ära nüüd üle dramatiseeri!
Võib aga kohustust pole. Ja kuna keegi ei nõua, siis seda ka ei tehta. Sellest ju ajakirjanduseski räägitud.
Nisu Kuuno

Postitus Postitas Nisu Kuuno »

Anonymous kirjutas: 20 Sept 2024 13:41Ah nii kukla järgi skännib kohe juhi isiku ära?
Isikut ei skanneeri. Auto numbri tuvastab. Oletame, et autol puudub kindlustus. Politsei sõidab selle auto taga ja politseiautos viskab ekraanile kirja number 000AAA autol puudub kindlustus. Politsei paneb vilkurid põlema, auto peatub. Vahet pole kes auto roolis.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 12:29
Aga kuna tervisetõendi peab enne ära tegema kui juhiluba üldse uuendada saab, siis ongi olukord, kus tervisetõend kaotab kehtivuse varem kui juhiluba ise.
Noo mul on küll tervisetõendi jajuhiloa kehtivus täesti erinev. tervisetõendi tegin kehtivusega 10 aastat. 5 aastat hiljem abiellusin ning nime vahetusega seoses taotlesin uue juhiloa. Uus juhiluba kehtib ka 10 aastat, aga algus on taotlemise ajast, mil tervisetõendi kehtivust oli järgi vaid 5 a. Nüüd mingi aja pärast tervisetõend kaotab kehtivuse, aga juhiluba kehtib veel 5 aastat.
Külaline

Juhiloa kehtivusaeg pole Eestis sõites üldse oluline. Piisab id-kaardist.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 15:40 Juhiloa kehtivusaeg pole Eestis sõites üldse oluline. Piisab id-kaardist.
ID-kaardiga tuvastatakse su isik ja vaadatakse, kas sul on kehtiv juhtimisõigus või mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 15:52
Külaline kirjutas: 20 Sept 2024 15:40 Juhiloa kehtivusaeg pole Eestis sõites üldse oluline. Piisab id-kaardist.
ID-kaardiga tuvastatakse su isik ja vaadatakse, kas sul on kehtiv juhtimisõigus või mitte.
Ei vaata nad midagi. Mul võib olla teise riigi luba.
Vasta