Palun nõu fotograafina koostöödeks

vana hea klassika
Külaline

Palun nõu fotograafina koostöödeks

Postitus Postitas Külaline »

Tervitus!
Olen fotograaf (Lõuna-Eestis) ning kliendibaasi suurendamiseks oleks tarvis teha koostöid - mõtlesin, et teen siin pisut turu-uuringut ja olen tänulik, kui leiad mahti vastata.
Pildistan peamiselt portreid, aga ka peresid ning mitmesuguseid sündmuseid, nii et haare on (hetkel) üsna lai, ma veel ei ole väga kitsalt nii-öelda spetsialiserunud.
küsimus - kas sul on mõni lemmik suunamudija, pereema, mõjuisik, kunstnik jne, kes on sotsmeedias aktiivne ja omab x tuhat jälgijat?
Kindlasti ei otsi ma sobivat inimest pelgalt jälgijate arvu järgi, pigem on tähtis nende aktiivsus, lojaalsus jms. Minu arvates on kaugele näha, kui influkas loob sisu ainult raha saamiseks (kreemitops käes ja ütleb, et "mmm, nii hea lõhn ja superhea kreem!"). Ja kui 90% konto sisust on reklaam ja selles leidub kõike põrandalapist, lutist, reisist, koera kuudi ja meigipalettideni välja, siis ei tundu, et tal just üleliia kindel sihtgrupp ja aktiivsed jälgijad oleks.

Ehk sai natuke segane jutt, aga proovisin end veidi selgitada. Minu üks koostöö näide portreefoto raames: paneme paika vajalikud detailid, mis pildistamist puudutavad, saame kokku, pildistame ja jäädvustame ka telgitaguseid ning sina postitad neid pilte ja räägid natuke sellest sessioonist. Mis olid meie plaanid ja ootused, kuidas läks, mis oli eriti kihvt, mida saaks veel paremini teha jms. Kindlasti ei eelda monotoonset kiidulaulu, see oleks igati ebausutav nagunii. :D

Aitäh mõtete eest!
Külaline

Tänapäeval on vist keeruline fotograafiaga ära elada, kuna igaüks, kellel on vähe kallim nutitelefon, oskab ise oma koerad ja lapsed ritta seada ja üles pildistada. Ja nende sadade piltide hulka satub ikka mõni selline parem võte ka, mis välja printida ja ära raamida. Ja reeglina on sellised tabatud hetked palju huvitavamad, kui need banaalsed kompositsioonid, mida enamus fotograafe pakub.
Külaline

Eks neid fotograafe on ka tekkinud nagu seeni pärast vihma. Käiakse kolm päeva kursusel ja ollaksegi juba valmis fotograaf ja hakatakse teenust pakkuma lootes sellest elatuda.
Külaline

Kui digikaamerad tekkisid, hakkas fotograafia paljusid huvitama. Kui fotograafina otsida teenust, siis sellega ära kindlasti ei ela, pigem tasuks leida mingi oma tee ja siis läbi nende piltide jääda avalikusele meelde ja siis kõrvalt pakkuda teenust. Aga selleks peab olema kunstiandega fotograaf.
Külaline

Kui midagi teha ei oska või ei viitsi hakka fotograafiks, suunamudijaks jne, jne. Mis imeloom see fotograaf on tänapäeval, et talle maksma peab. Teed pildi ja lased AI-l teha selliseks kunstfotoks, et anna olla
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2024 22:40 Kui midagi teha ei oska või ei viitsi hakka fotograafiks, suunamudijaks jne, jne. Mis imeloom see fotograaf on tänapäeval, et talle maksma peab. Teed pildi ja lased AI-l teha selliseks kunstfotoks, et anna olla
Kuidas sa iseendast pilte teed? AI teeb sulle sellise pildi kus sul pole jalga või kätt otsas.
Külaline

Fotograafe on pidevalt vaja ettevõtete korraldatavatele sündmustele: igasugused avamised, firmapeod, konverentsid jne. Aga seal loeb lisaks heade kaadrite tabamisele ka võimekus kiiresti fotod tellijale üle anda. Keegi ei taha oma olulise sündmuse pilte nädal aega oodata. Eriti, kui on pressi jaoks vaja, tahetakse kohe.
Külaline

Jah, fotograafe tellitakse tänapäevalgi endiselt palju pulma, lasteaedadesse ja koolidesse, raamatuesitlustele ja teistele suurtele üritustele.

Ootan piltnikult eelkõige korrektseid pilte. Mäletan, kuis kunagi aastate eest ühel üritusel oli keegi meesfotograaf, professionaalne, aga need pildid, mis ta tegi ja pärast lingiga saatis, panid küll väga kulmu kergitama. Oli pildistanud näiteks osalejat toolil istumas ja konverentsi jälgimas, tollel üks silm kinni, teine lahti, üks suunurk rippumas kergelt allapoole, käsi veidralt, üks sõrm imelikult poolkonksus. Siis küll tekkis mõte, et milles selle fotograafi professionaalsus seisneb? Niisugust pilti ei prindita kunagi välja, ei säilitata. Ainult mõni pahatahtlikum kiusaja saaks selle kaaperdada ja sotsiaalmeediasse koos mingi ilkuva tekstiga paisata.

Ja öelda, et aga mis mina teha saan, kui inimene oligi selline!, ei ole eriti tõene. Sest me kõik teeme päevad läbi liigutusi, mille poole pealt tabamine jätab inimesest veidra mulje ja mis ei ole fotografeerimist aastatepikkuse säilitamise eesmärgil mõttekas. Õige fotograafi tunnebki ära selle järgi, et ta oskab suurest failide kuhjast välja selekteerida need parimad - sellised, mida inimene ise tahaks hoida ja säilitada palju aastaid, mis tekitavad inimeses hea tunde ja annavad talle jõudu.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2024 09:52
Ja öelda, et aga mis mina teha saan, kui inimene oligi selline!, ei ole eriti tõene. Sest me kõik teeme päevad läbi liigutusi, mille poole pealt tabamine jätab inimesest veidra mulje ja mis ei ole fotografeerimist aastatepikkuse säilitamise eesmärgil mõttekas. Õige fotograafi tunnebki ära selle järgi, et ta oskab suurest failide kuhjast välja selekteerida need parimad - sellised, mida inimene ise tahaks hoida ja säilitada palju aastaid, mis tekitavad inimeses hea tunde ja annavad talle jõudu.
See on külle õigus. Ühiskonnas ebapopulaarsetest inimestest paisatakse tihti meediasse sellised fotod, kus ta on suu lahti või muidu rumala või kurja ilmega, aga saan aru, et see ongi taotluslik, et ilmestada pildi juures olevat teksti, kuidas see inimene ongi ju täielik paaria. Et kes juttu ei usu, vaadaku pilti :)
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2024 23:12 Fotograafe on pidevalt vaja ettevõtete korraldatavatele sündmustele: igasugused avamised, firmapeod, konverentsid jne. Aga seal loeb lisaks heade kaadrite tabamisele ka võimekus kiiresti fotod tellijale üle anda. Keegi ei taha oma olulise sündmuse pilte nädal aega oodata. Eriti, kui on pressi jaoks vaja, tahetakse kohe.
Probleem on selles, et sellest siiski ei ela ära. Kui sooviks kasvõi miinimumpalka kuus teenida, siis peaks neid üritusi pildistama iga päev, kahjuks nii palju tellimisi kindlasti ei saa, sest konkurents fotograafias on päris suur. Paljud fotograafid peavad elus ka muud tööd tegema palga teenimiseks. Foto varustus maksab palju raha, väga kallis ettevõtte vorm.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Kui reklaami teed ja oled tõesti usaldusväärne fotograaf, mitte "guy with camera" (meil on küllaga selliseid kutte). siis võid ju oma nimega esineda, mitte külalisena? Samuti panna üles portfoolio.
Külaline

Postituse autor ütleb sõna sekka.
Ausalt öeldes ma kohe üldse ei saa aru, miks need kibestunud, kurjad ja sajatavad kommentaarid vajalikud on, aga olgu peale, võtan seda kui freakshowd. :D Kui on tunne, et teema ei kõneta või ajab x põhjusel lausa närvisüsteemi rikkesse, siis enda ja teiste vaimse tervise huvides ei pea ju seda lahti klkkima. Aeg on raha ning kui pole midagi head öelda, siis ole pigem kuss ja nii edasi. ;)

Mu küsimus oli päris konkreetne, kuid tänud siiski ka neile paarile kommenteerijale, kes seda toredasti edasi laiendasid.
Fotograafe, seal hulgas lihtsalt vähe kabedama kaameraga piltnikke on tõepoolest palju. Enamik bneist klõpsutavad päevavalguses ilusaid naisterahvaid või ka peresid-paare.
Täiesti teemavälised ja püstitatud küsimusse mittepuutuvad aspektid, aga olgu need siis öeldud - jah, ma olen juba aastaid kätt harjutanud. Jah, mul on mõlemast meie kõrgharidust pakkuvatest kõige tuntumatest koolidest haridus ja veel ohtralt kamaluga muid teadmisi ning oskusi. Sain ka riigipoolse ettevõtluse alustamise toetuse ja nüüd siis ongi tarvis tiibadele võimalikult kiire lend alla saada. Jah, ma armastan fotograafiat ning jah, sellest saab peagi mu põhiline sissetulekuallikas.

Veel kord, kuna ma ise jälgin suunamudijaid, influkaid, mõjuisikuid üliminimaalselt, siis ehk keegi teab kedagi, kes tundub mingil põhjusel sümpaatne. Tegu võib olla mis iganes eluvaldkonna inimesega. Olgu, jah, lennukeid ma ei pildista ja 5-päevaseid vastsündunuid kangasse keerata ei oska. Ega soovi.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2024 21:03 Postituse autor ütleb sõna sekka.
Ausalt öeldes ma kohe üldse ei saa aru, miks need kibestunud, kurjad ja sajatavad kommentaarid vajalikud on, aga olgu peale, võtan seda kui freakshowd. :D Kui on tunne, et teema ei kõneta või ajab x põhjusel lausa närvisüsteemi rikkesse, siis enda ja teiste vaimse tervise huvides ei pea ju seda lahti klkkima. Aeg on raha ning kui pole midagi head öelda, siis ole pigem kuss ja nii edasi. ;)

Mu küsimus oli päris konkreetne, kuid tänud siiski ka neile paarile kommenteerijale, kes seda toredasti edasi laiendasid.
Fotograafe, seal hulgas lihtsalt vähe kabedama kaameraga piltnikke on tõepoolest palju. Enamik bneist klõpsutavad päevavalguses ilusaid naisterahvaid või ka peresid-paare.
Täiesti teemavälised ja püstitatud küsimusse mittepuutuvad aspektid, aga olgu need siis öeldud - jah, ma olen juba aastaid kätt harjutanud. Jah, mul on mõlemast meie kõrgharidust pakkuvatest kõige tuntumatest koolidest haridus ja veel ohtralt kamaluga muid teadmisi ning oskusi. Sain ka riigipoolse ettevõtluse alustamise toetuse ja nüüd siis ongi tarvis tiibadele võimalikult kiire lend alla saada. Jah, ma armastan fotograafiat ning jah, sellest saab peagi mu põhiline sissetulekuallikas.

Veel kord, kuna ma ise jälgin suunamudijaid, influkaid, mõjuisikuid üliminimaalselt, siis ehk keegi teab kedagi, kes tundub mingil põhjusel sümpaatne. Tegu võib olla mis iganes eluvaldkonna inimesega. Olgu, jah, lennukeid ma ei pildista ja 5-päevaseid vastsündunuid kangasse keerata ei oska. Ega soovi.
Miks kõike negatiivselt võtad? Inimesed tunnevad turgu, sina ei tunne, miks muidu tegid teema. Miks solvuda ja teisi halvustada, äkki teised on sama tee juba läbinud? Kui oled juba aastaid kätt harjutanud, mida siis siit foorumist soovid? Sinu jutt ei lähe sinu kiitlemistega kokku.
Äriplaan algab alati sellest kas sul on klient või ei ole. Kui on kliendid, milleks siis teema? :lol: :lol: :lol: :lol:
Külaline

Anonymous kirjutas: 09 Okt 2024 22:08Kui on kliendid, milleks siis teema?
Asi ongi selles, et kätt on juba aastaid harjutatud, aga vorsti leiva peale see veel toonud ei ole. Ilmselt influencerid, kel on mobiil käpa külge liimitud, fotograafi abi ei vaja. Filmivad end ise ja postitavad seda sisu sotsiaalmeediasse.
Külaline

Mina olen ka fotograafiaga tegelenud kuigi mul mingeid erilisi oskuseid ei olnud. Tudeerisin netis mida huvitavat teha, leidsin ettevõtteid kes soovisid oma tooteid pildistada, e-poed soovisid seda. Mul polnud isegi mingit kallist kaamerat, aga teenust osutasin. Mingi hetk sain aru et selle kõigega mingit väga raha ei teeni ja lõpetasin ära kui isu sai täis. Selline see fotograafia ongi kui ei ole seda talenti. Päris raha ei tule ju kellegi ürituste pildistamistega vaid ikka mingite kuulsuste pildistamistega. Kuntsiga saab raha teenida, aga siis peab oskama teha kunsti. Mis seal keerulist on?
Kui Picasso ära suri, leiti tema pea 14 000 avaldamatut teost mida ta terve elu jooksul tootis. Kujutage ette tema töövõimet eks. Kes töötab, see ka teenib.
Külaline

Teemapüstitaja.
Tunnen su energiast ja stiilist tugevat negativismi, aga ei hooma, miks see vajalik on. Samamoodi pole ju mõtet mulle kirjutada stiilis "müü kaamera maha" või "sa nagunii ei oska" või "x arv inimesi ei suuda pelgalt fotografeerimisega sissetulekut tekitada" või "minu sugulane küll pilti teha ei oska, vaevalt sinagi".
Täiesti taktitundetu lahmimine ju? :lol: Selle kommentaari peale, kust selgus, et head teenistust saab vaid kuulsuste pildistamisega, naersin ma päris südamest, aitüma! (Oot, aga kes on Eestis kuulsused? Siit võiks häid vihjeid saada, kelle poole pöörduda!)
Pildista sa vaid haaknõelu, matuseid, lillekimpe või vastsündinuid - igas žanris võib olla väga edukas ja seda ka meie konnatiigis. Siinkohal on palju erinevaid aspekte, aga see läheks juba algteemast liiga kaugele.
Ah jaa, kes siin eelnevalt puid ladusid, et "aastaid ju pildistanud ja ikka pole (koos)töid" vms, siis tuleb vist sulle/teile suureks üllatuseks, et soovin tegutseda ametlikult mitte põranda all ehk kuidas peaks saama ettevõtetega koostöid teha ja tööalaseid suhteid luua, kui mul endal ettevõe puudub? :lol:
Külaline

Sul on mõlemast meie kõrgharidust pakkuvast kõrgkoolist fotoalane haridus? Kõigepealt lõpetasid Kunstaiakadeemia ja siis läksid sama eriala ka Pallasesse õppima? Miks küll?
Külaline

Oleks lihtsam soovitada kui teaks keda sina pildistada soovid, kes su sihtrühm on. Saan aru, et lapsi ei soovi pildistada, siis ei ole ju mõtet soovitada kedagi väikeste lastega influkat, sest tema jälgijaskonnast moodustavad suure osa ilmselt väikelastega emad jne. Ehk siis suur abi oleks sellest, kui sa natuke enda käekirja kirjeldaksid ning oskaksid enam-vähem öelda mida/keda/kus pildistada eelistad.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Okt 2024 11:07 Sul on mõlemast meie kõrgharidust pakkuvast kõrgkoolist fotoalane haridus? Kõigepealt lõpetasid Kunstaiakadeemia ja siis läksid sama eriala ka Pallasesse õppima? Miks küll?
Äkki rikka mehe beibeke kes igavusest käib pehmetel aladel koolus. Kõik makstakse kinni niikaua kui teenus tasemel ja keha,nägu,rinnad veel OK. Nüüd tahaks igavusest nn "tööd" teha ja saadud sandikopikate hulga otsas röökida ala ega mõni ülalpeetav pole.
Külaline

Väga nipsakas vastus TA-lt. Keegi midagi halvasti ju ei öelnud, aga nii segase teemapüstituse ja ebamäärase eneseväljenduse koha pealt ongi keeruline head nõu anda. Öeldi, et fotograafina raha teenimine on hobi korras, oma tutvusringkonna põhjal nõustun selle väitega - isegi kui sul on stuudio, siis ikka tehakse muud tööd ka.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 5 külalist