Kohustuslik kirjandus
-
Külaline
Kohustuslik kirjandus
Kas olete läbi lugenud ja mäletate kõiki neid raamatuid, mida pidite lugema? Kuidas lapsele selgitada, et on raamatuid, mida peavad kõik läbi lugema? Või seda, et milleks üldse on kohustuslik kirjandus? Laps, ütleb et loeb mõned kokkuvõtted AI -lt ja mujalt netist ja saab nii ka "loetud" ja töö koolis tehtud. Et kui on vaja õppida veel kõiki muid aineid, käia trennis,siis raamatu lugemiseks ei jää aega. Olete te lugenud läbi kõik kohustusliku kirjanduse või üritanud viilida sellega?
-
Külaline
Loomulikukt olen.
Väike spikker, mida rohkem lugeda, seda kiiremini õpib lugema ja ülla-ülla ka tekstist aru saama. Ja jääb aega ka teiste asjade jaoks.
Väike spikker, mida rohkem lugeda, seda kiiremini õpib lugema ja ülla-ülla ka tekstist aru saama. Ja jääb aega ka teiste asjade jaoks.
-
Külaline
Kas ka Kalevipoeg on läbi loetud?Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 08:42 Loomulikukt olen.
-
Külaline
Meil Kalevipoeg kaanest kaaneni kohustusliku kirjanduse hulgas polnud. Aga muidu olin jube raamatukoi ja kohustusliku kirjanduse hulka kuuluv oli mul juba ammu enne läbi loetud, kui koolis teada anti, et see või teine raamat on kohustuslik läbi lugeda. Algklassides käisin õhtupoolses vahetuses ja tavaline oli, et lugesin igal õhtul 3-4 tundi, lõpetades kl 1-2 paiku öösel.
-
Külaline
Ikka, mida küsimust. Kujuta ette, ka Sõda ja Rahu oli põhikooli lõpuks paar korda läbi loetud, rääkimata Zola's või Stendal'ist.
-
Külaline
Olen kõik läbi lugenud. Enamgi veel, olen need hiljem ka üle lugenud.
Oma laste puhul olen leppinud sellega, et nad lugemist ei armasta. Lugesin neile ette, kuniks nad said 12, koolilapsena muidugi lugesid juba ka ise kohustuslikku kirjandust. Iga päev peavad 20 minutit lugema, kas siis kohustuslikku kirjandust või vabal valikul midagi.
Oma laste puhul olen leppinud sellega, et nad lugemist ei armasta. Lugesin neile ette, kuniks nad said 12, koolilapsena muidugi lugesid juba ka ise kohustuslikku kirjandust. Iga päev peavad 20 minutit lugema, kas siis kohustuslikku kirjandust või vabal valikul midagi.
-
Külaline
Aga telefonis surfamiseks jääb meie noortel alati aega. Õhtuti voodites on ju vähemalt 2h ninapidi telefonis. Minu oma küll on. Aga vot raamatu lugemiseks neil aega pole. Siis on selline kiun ja hala lahti, kui ütlen, et pane nüüd telef käest ja võta raamat. Siis olen ma jälle paha ja kamandav ema. Jube võitlus käib selle raamatu lugemise pärast. Ära tüüdanud mind igastahes, aga ikka surun last õhtuti lugema, sest peab ju. Kusjuures ma ise olen kõva lugeja ja samuti lastele väiksest saati pidevalt õhtujutte ette lugenud. No ei ole kasu.
-
Külaline
Loomulikult ei ole lugenud. See kohustuslik teeb asja hullemeks. Midagi ei taha lugeda ja ei tunne vajadustki.
Koolis kuidagi vingerdasin ära ja vehkisin maha.
Kas tõesti midagi targemat koolis pole teha. Veel kullen suvel pidi lugema. Vastik.
Koolis kuidagi vingerdasin ära ja vehkisin maha.
Kas tõesti midagi targemat koolis pole teha. Veel kullen suvel pidi lugema. Vastik.
-
Külaline
Vot see on küll valus. Ok, kohustuslikus korras ei taha lugeda, aga et üldse ei taha midagi lugeda, see on küll jama. Vähemalt foorumeid armastad lugeda, asi seegi
-
Külaline
Raamatuid ja sellelaadseid ei taha.Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 10:48 Vot see on küll valus. Ok, kohustuslikus korras ei taha lugeda, aga et üldse ei taha midagi lugeda, see on küll jama. Vähemalt foorumeid armastad lugeda, asi seegi![]()
Tegelt ühe raamatu lugesin, aga see polnud tavaline raamat, vaid rohkem eneseabi/ arengu moodi asi. Sealse õpetuse järgi võiks isegi üle saada vastikust tundest raamatute lugemise vastu.
-
Külaline
Troll veeres kohale. Raamatute lugemisega peaks tekib muide ka kriitiline meel, mis võimaldab muuhulgas trolli tuvastada.Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 11:17Raamatuid ja sellelaadseid ei taha.Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 10:48 Vot see on küll valus. Ok, kohustuslikus korras ei taha lugeda, aga et üldse ei taha midagi lugeda, see on küll jama. Vähemalt foorumeid armastad lugeda, asi seegi![]()
Tegelt ühe raamatu lugesin, aga see polnud tavaline raamat, vaid rohkem eneseabi/ arengu moodi asi. Sealse õpetuse järgi võiks isegi üle saada vastikust tundest raamatute lugemise vastu.
Endale meeldib lugeda, ei lugenud kõiki, aga neid mis meeldisid, teadsin vaata et peast, Knut Hamsun, Ristikivi, Kevade, Orwell, Tolstoi Anna Karenina, Madame Bovary, Kuristik Rukkis, jne. See lugemine andis elus aluse, mis aitab vastu pidada.
-
Külaline
Siis võiksid aru saada, et tegu pole trolliga.Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 11:37
Troll veeres kohale. Raamatute lugemisega peaks tekib muide ka kriitiline meel, mis võimaldab muuhulgas trolli tuvastada.
Endale meeldib lugeda….
Kui sulle meeldib lugeda ei tähenda, et kõigile teistele peaks meeldima lugeda. Selliselt sa ise ka teed selle lugemise vastikuks.
Ja nagu ei võiks vastata teisiti nagu sina soovid.
Kommentaarist on juba teavitatud.
-
Külaline
Kuidagi õnnestus koolitee läbida nii, et lugesin mõne üksiku raamatu ja need ka algklassides. Kalevipoega, Tõde ja õigust, Fausti jne pole kättegi võtnud. Lugesin kõikvõimalikke kokkuvõtteid ja kasutasin klassikaaslaste abi. Kirjanduse hinne oli 4. Vähemalt pool klassi kasutas samu võtteid nagu mina.
Enda lapsed on mul sellised, et poeg (10. kl) loeb, aga tütar (7. kl) on minusse. Kui saab lugemata oma positiivse hinde kätte, siis lasku käia. Siiani on see õnnestunud.
Enda lapsed on mul sellised, et poeg (10. kl) loeb, aga tütar (7. kl) on minusse. Kui saab lugemata oma positiivse hinde kätte, siis lasku käia. Siiani on see õnnestunud.
-
Külaline
Lollide inimestega on nagu surnutega, ise ei saa midagi aru, ainult teistel on kurb.
-
Külaline
Ikka lugesin kõik kohustusliku läbi. Meil oli nii osav kirjandusõpetaja ja ta sai kohe aru, kui raamatut tegelikult loetud ei olnud. Oskas osavalt teatud asju küsida.
Olen ise suur lugeja, lapsed kasvasid raamatute peal ja lugesime iga päev koos kuni teismeea alguseni. Nüüd meeldib nutitelefonis olla, aga vahel ikka loevad ka. Kohustusliku kirjanduse osas jälgin, et raamatu ikka korralikult läbi loeks.
Mina ei põe kohustusliku kirjanduse pärast. Ei nõustu, et kõik, mis n-ö kohustuslik, on ilmtingimata paha-paha ja tekitab lapses ilmtingimata just vastikust. Kuhu me niimoodi oletades lõpuks välja jõuaksime? Koolis käimine on kohustuslik, tööl käimine on kohustuslik - ikka tuleb ette päevi, mil ei taha ja ei viitsi. Kui vahel harva tuleb, siis võib kodus puhata. Aga kui iga nädal on soov vedeleda kodus, siis läheb juba paljuks ja tulebki "sundida". Samuti tuleb teismelist vahel sundida tegema ära bioloogia referaati, õppima mata kontrolltööks, pesema ära oma nõud jne. Kas siis kõik need asjad muutuksid kohe vastikuks, kuna ema käib peale nendega? See ongi elu, muide. Seega minu meelest ei tasu seda kohustuse-sõna nii hirmsasti peljata. Pisut enesekontrolli ja enda kokkuvõtmist ei tee ühelegi noorele paha.
Arusaadav, et raamat nutitelefoniga võistelda ei suuda. Raamat on vaikne, ei karju sulle ägedaid lööklauseid näkku ega mängi tempokat muusikat, sealt ei saa vaadata naljakaid videoid ega totakaid meeme. Selleks, et raamatust seda iva üles leida, pead ise ka omalt poolt tööd tegema - avama raamatu, keerama lehti, püüdma keskenduda ja hoidma oma pilgu süvenenult sõnadel. Raske ju, eks. Aga tänu sellele just aju arenebki, tekivad seosed, oskus teksti mõista, kujutlusvõime areneb, kuna lugeja peab ise oma fantaasia abil kuivad sõnad elavateks piltideks muutma jne. Ekraanil on need pildid juba valmiskujul silme ees olemas, aga raamatut lugedes tuleb lugejal pilt silme ette luua täitsa ise. See teebki raamatu ajule kasulikuks.
Mina ei põe kohustusliku kirjanduse pärast. Ei nõustu, et kõik, mis n-ö kohustuslik, on ilmtingimata paha-paha ja tekitab lapses ilmtingimata just vastikust. Kuhu me niimoodi oletades lõpuks välja jõuaksime? Koolis käimine on kohustuslik, tööl käimine on kohustuslik - ikka tuleb ette päevi, mil ei taha ja ei viitsi. Kui vahel harva tuleb, siis võib kodus puhata. Aga kui iga nädal on soov vedeleda kodus, siis läheb juba paljuks ja tulebki "sundida". Samuti tuleb teismelist vahel sundida tegema ära bioloogia referaati, õppima mata kontrolltööks, pesema ära oma nõud jne. Kas siis kõik need asjad muutuksid kohe vastikuks, kuna ema käib peale nendega? See ongi elu, muide. Seega minu meelest ei tasu seda kohustuse-sõna nii hirmsasti peljata. Pisut enesekontrolli ja enda kokkuvõtmist ei tee ühelegi noorele paha.
Arusaadav, et raamat nutitelefoniga võistelda ei suuda. Raamat on vaikne, ei karju sulle ägedaid lööklauseid näkku ega mängi tempokat muusikat, sealt ei saa vaadata naljakaid videoid ega totakaid meeme. Selleks, et raamatust seda iva üles leida, pead ise ka omalt poolt tööd tegema - avama raamatu, keerama lehti, püüdma keskenduda ja hoidma oma pilgu süvenenult sõnadel. Raske ju, eks. Aga tänu sellele just aju arenebki, tekivad seosed, oskus teksti mõista, kujutlusvõime areneb, kuna lugeja peab ise oma fantaasia abil kuivad sõnad elavateks piltideks muutma jne. Ekraanil on need pildid juba valmiskujul silme ees olemas, aga raamatut lugedes tuleb lugejal pilt silme ette luua täitsa ise. See teebki raamatu ajule kasulikuks.
-
Külaline
Meil oli keskkooli lõpuks umbes 5 - 6 oivikut, kes kõik läbi lugesid. Ülejäänud üritasid muudmoodi hakkama saada. Tundub, et kõik need raamatukoid on siia teemasse sattunud. 
-
Külaline
Jah, enamuse ikka lugesin läbi, ehkki õppisin tugeva humanitaarsuunaga eliitkoolis ja meie kohustusliku kirjanduse nimekiri oli oluliselt pikem kui tavakoolides. Sõitsin iga päev 45 minutit bussiga kooli ja 45 minutit koolist koju ja see andis päevas poolteist tundi puhast lugemise aega.
Kirjutasime iga nädal mitu kirjandit ka ja vähemalt üks neist oli alati mõne teose analüüs. Seal poleks sisukokkuvõttega väga midagi teha olnud.
Kirjutasime iga nädal mitu kirjandit ka ja vähemalt üks neist oli alati mõne teose analüüs. Seal poleks sisukokkuvõttega väga midagi teha olnud.
-
Külaline
Mina olin/olen tohutu suur lugeja ja raamatukoi aga kohustuslikku kirjandust olen valikuliselt vaid nuusutanud. Pealegi nämmutati need enne kirjandeid ja lugemiskontrolle tundides veel detailideni läbi ja nii need kontrollid kõik positiivsete tulemustega tehtud ka said. Olen kogu aeg palju lugenud aga ma valin mida ma loen. Sama lubasin teha ka oma lastel - lugegu seda, mis huvitab ja milleks tuju on. Kui ei taha kohustuslikku kirjandust lugeda, lugegu kokkuvõtteid ja tehku oma arvestused-asjad nende põhjal ära. Mitte midagi hullu ei juhtu.
-
Külaline
Miks sellest postitusest on "teavitatud"? Tean ka inimesi, kes pärast kooli pole midagi lugenud peale piltidega kokaraamatute või eneseabi. Mõni mees on pärast kooli lugenud ainult ajalehte. Nagu näha, ei avarda ilukirjandus silmaringi, sest kuidas muidu saab pidada trollideks kõiki neid, kes on "liiga" teistsugused.Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 11:48Siis võiksid aru saada, et tegu pole trolliga.Külaline kirjutas: ↑22 Okt 2024 11:37
Troll veeres kohale. Raamatute lugemisega peaks tekib muide ka kriitiline meel, mis võimaldab muuhulgas trolli tuvastada.
Endale meeldib lugeda….
Kui sulle meeldib lugeda ei tähenda, et kõigile teistele peaks meeldima lugeda. Selliselt sa ise ka teed selle lugemise vastikuks.
Ja nagu ei võiks vastata teisiti nagu sina soovid.
Kommentaarist on juba teavitatud.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot] ja 10 külalist