Paadunud ateist kiriklikule matusele..appi!!!!!!

vana hea klassika
Külaline

Paadunud ateist kiriklikule matusele..appi!!!!!!

Postitus Postitas Külaline »

Loll olukord igati . Olen autistlike joontega inimene, kes vihkab totaalselt mõningaid asju. Ja üks neist on kirik, kõik usku puudutav ajab mind enamasti kas põlglikult irvitama või lausa vihale. Nüüd aga on surnud mu nooruspõlve parim sõbranna ja tema lähedased organisseivad talle kirikliku matuse. Nad on arvestanud loomulikult ka minu tulekuga ja ma olin kindel et lähen, aga täna küsisin kas ilmalik või kiriklik ja sain vastuse, et kiriklik. No nüüd olen ikka täitsa jamas! Mul on lapsest peale olnud ka ebausklik? haiglane? hirm, et kõik kirikuga seonduv toob mulle halba õnne ja kahjuks on ka paar kogemust sellist, kus nooremana kord sai sõbrannadega jõulu ajal kirikus käidud vaatamas ja kuigi minu suhtumine oli tavapäraselt põlglik, järgmisel päeval lagunes mu elus üks väga oluline sõprussuhe. Ja teinekord, või pigem see oli varemgi, käisin naabrimehe ristimesel-tollal oli moes täiskasvanute ristimine, 90-ndate algul ja paari päeva pärast visati mind esimest korda kodust välja.
Sõbrannaga olime noorena lahutamatud, hommikust õhtuni koos ja tema pere ootab mind sinna. Ma ise olen kahevahel- rahaliselt suur väljaminek see teise linna sõitmine, edasi -tagasi koos lillede ja liikumisraskuste tõttu ka kodulinnas taksosõitudega 50 eurot on minu jaoks kahe nädala elamisraha. Samas ma tean, et hakkaksin hiljem põdema mitteminekut.. aga nüüd kohe ei tea mis teha. Ei tea, kas suudan end vaos hoida ja mitte lõustu teha kirikuõpetajale vms. Samas minemine oleks ju tegelikult elementaarne, see oleks suureks ppettumuseks kõigile, kui ma ei lähe.
Külaline

Pane mask ette, kui kardad lõustu teha. Praegu on nagunii viiruste hooaeg, just eile nägin toidupoes maskiga tädikest.
Aga muidu kiriklikud matused on väga ilusad, olen korra käinud Kaarli kirikus ja Jaani kirikus. Olen ka täitsa usukauge inimene, mitte küll autist, aga kirikud üldiselt tunduvad kõhedad. No ja kui kohe kuidagi ei suuda minna, siis vabandad, et jäid haigeks.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 00:51 Pane mask ette, kui kardad lõustu teha. Praegu on nagunii viiruste hooaeg, just eile nägin toidupoes maskiga tädikest.
Aga muidu kiriklikud matused on väga ilusad, olen korra käinud Kaarli kirikus ja Jaani kirikus. Olen ka täitsa usukauge inimene, mitte küll autist, aga kirikud üldiselt tunduvad kõhedad. No ja kui kohe kuidagi ei suuda minna, siis vabandad, et jäid haigeks.
Ma ei saa maski kanda, isegi mitte selle kuulsa koroona ajal oli mul arstitõendiga vabastus. Ei saa hingata, kui midagi näo ees on.
Haige ma tegelikult natuke olengi-köhin ja hääl mitu päeva ära, aga nii nõme tundub ka minemata jätmine..nad vajavad mind seal
Külaline

Väga lihtne küsimus minu meelest. Kui mina oleks see lahkunu sugulane ja mul oleks valida, kas siis üldjoontes normaalne ja pidulik matus, aga ilma ühe aastatetaguse lapsepõlvesõbrannata, kellega teistel leinajatel eriline side puudub. Või siis sama matus, aga seltskkonda on lisandunud üks inimene kaugest minevikust, pööritab silmi, teeb kohati imelikke kommentaare ja tunneb muret, et äkki põhjustab see üritus talle halba õnne ja põeb oma 50 euro pärast. Siis 100 % esimene variant, kui on võimalus, et rikud kellegi jaoks niigi kurva sündmuse ära ja ise ka muretsed kui ebameeldiv sul võib seal olla, siis ära parem mine.
Külaline

Surnuaeda kohale minemise võimaust pole? See kiriklik leinatalitus nagunii sind eriliselt ei rõõmusta.
JA oled ikka kindel, et kadunud lapsed jt sugulased nii kangesti ei saa ilma mingi lapsepõlvesõbrannata, keda nad heal juhul põgusalt tunnevad, või oleks neil suht ükskõik, kas tuled kirikusse kohale või mitte. Tead ütlust "olla ihal matusel kadunuke"? Sa pole sellel üritusel kõige tähtsam isik, kelle puudumist märgataks jne.
Külaline

Variant on ka liituda matuselistega teel hauale, mina autistina ilmselt kasutaks seda. Oma kiiksudega kirikusse, leinavate lähedaste ette silmi pööritama kindlasti ei läheks. Kui enesekontroll puudub, jää koju - keegi ei vaja sind sinna ja lein on tugev tunne, sinu puudumine ei tekita suurt pettumust mitte kellelegi. Kutsuti kuna eeldati, et soovid sõbranna ärasaatmisel osaleda ning sinul endal võib seda hüvastijättu vaja olla.
Külaline

Anonymous kirjutas: 11 Nov 2024 00:13Ei tea, kas suudan end vaos hoida ja mitte lõustu teha kirikuõpetajale vms.
Ma olen enam kui kindel, et sa hakkad seal lõustu tegema. Aga ära minemata jäta.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 09:42
Postitus on kustutatud
Selliseid inimesi on olemas. Tean kedagi, kes enne tuppa minemist piltlikult öeldes 3 korda ümber maja käib, sest “muidu läheb halvasti” ning sammugi rõdule ei astu, sest “muidu läheb halvasti”
Tervel inimesel ongi raske aru saada ja ajab isegi muigama.
Külaline

Inimene on "ateist" ehk mitteusklik, samas on ebausklik mitme eest, seega ikkagi usklik :lol: ... Kui kirikuviha on suurem kui tahtmine oma lapsepõlvesõbrannat viimast korda ära saata, siis nii ongi. Mine siis surnuaeda kohale.
Külaline

Kuidas te üldse saite sõbrannad olla? Kui on organiseeritud kiriklik matus, siis peab sõbrannal/tema lähedastel olema mingi seos kirikuga. Eluaeg kirikukaugele inimesele ju ei hakata kirikus matust korraldama.
Aga sa ei peaks minema. Kui sõbranna oli sulle oluline, siis sa ei mõtleks kui palju raha läheb ja millises hoones leinatalitus toimub. Kui sa autistina saad aru, et sul on probleem, siis võiks sa ju ka suuta endale selgeks teha, et sa teed seda sõbranna jaoks. Kindlasti on su elus ka muid häirivaid asju, millega sa pead hakkama saama. Mõtled mingeid omi asju ja ei trügi esiritta istuma. Või siis lähed kohale, avaldad kaastunnet ning lähed teenistuse ajaks õue. Variante ju on. Lihtsalt sa ei ole seal kõige tähtam ja peaksid ka vastavalt käituma. Kui seda ei suuda, siis ära mine.
elke
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas elke »

.............
elke
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas elke »

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 10:57
Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 01:48 Postitus on kustutatud
Postitus on kustutatud
Autist ei pruugi sugugi tahta tähelepanu keskmes olla, ta lihtsalt ei kontrolli oma reaktsioone.
Külaline

elke kirjutas: 11 Nov 2024 11:11
Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 10:57
Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 01:48 Postitus on kustutatud
Postitus on kustutatud
Autist ei pruugi sugugi tahta tähelepanu keskmes olla, ta lihtsalt ei kontrolli oma reaktsioone.
Inimesel, kes oma reaktsioone igas olukorras ei kontrolli on elu jooksul kinnistunud ka oma toimivad toimetulekumehhanismid. Autistina tean seda omast käest. Kui on oht, et kontoll võib kaduda, siis ei lähe sellistele üritustele. Autist õpib ühiskonnas vasttavalt enda võimetele hakkama saama, mitte ühiskond ei säti end kellegi diagnoosi järgi.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 10:59 Kuidas te üldse saite sõbrannad olla? Kui on organiseeritud kiriklik matus, siis peab sõbrannal/tema lähedastel olema mingi seos kirikuga. Eluaeg kirikukaugele inimesele ju ei hakata kirikus matust korraldama.
Aga sa ei peaks minema. Kui sõbranna oli sulle oluline, siis sa ei mõtleks kui palju raha läheb ja millises hoones leinatalitus toimub. Kui sa autistina saad aru, et sul on probleem, siis võiks sa ju ka suuta endale selgeks teha, et sa teed seda sõbranna jaoks. Kindlasti on su elus ka muid häirivaid asju, millega sa pead hakkama saama. Mõtled mingeid omi asju ja ei trügi esiritta istuma. Või siis lähed kohale, avaldad kaastunnet ning lähed teenistuse ajaks õue. Variante ju on. Lihtsalt sa ei ole seal kõige tähtam ja peaksid ka vastavalt käituma. Kui seda ei suuda, siis ära mine.
Arvan, et ta ei tea oma sõbranna elust midagi pärast lapsepõlve (või lasteaia) möödumist. Kumbki elas oma elu teineteise vastu huvi tundmata.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 11:44
Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 10:59 Kuidas te üldse saite sõbrannad olla? Kui on organiseeritud kiriklik matus, siis peab sõbrannal/tema lähedastel olema mingi seos kirikuga. Eluaeg kirikukaugele inimesele ju ei hakata kirikus matust korraldama.
Arvan, et ta ei tea oma sõbranna elust midagi pärast lapsepõlve (või lasteaia) möödumist. Kumbki elas oma elu teineteise vastu huvi tundmata.
Ju siis vanemad arvasid, et figureeris palju lapsepõlvepiltidel, peaks kutsuma. Aga tegelikult see sõbranna ju selle autistiga hilisemas elus ei suhelnud ega arvanud, et midagi ühist on, pärast nukudega mängimise east välja kasvamist. Seega ei usu, et sõbranna sooviks teda oma matustele.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 00:13
Ja üks neist on kirik, kõik usku puudutav ajab mind enamasti kas põlglikult irvitama või lausa vihale.
Noh, kui sul on juba ebausk, siis ei tohiks usku puudutav sind küll vihale ajada, sest ebausk on samuti usk. Mina näiteks pean ennast agnostikuks, sest see jätab lahti kõik uksed.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 11:49
Külaline kirjutas: 11 Nov 2024 11:44
Ju siis vanemad arvasid, et figureeris palju lapsepõlvepiltidel, peaks kutsuma. Aga tegelikult see sõbranna ju selle autistiga hilisemas elus ei suhelnud ega arvanud, et midagi ühist on, pärast nukudega mängimise east välja kasvamist. Seega ei usu, et sõbranna sooviks teda oma matustele.
Tegelikul olime selle sõbrannaga lahutamatud mingi 25 aastat...algklassist kuni kolmekümnendateni. Siis viis elu meid teineteisest kaugele, erinevatesse eesti otstesse ja kuna mõlemad olime rahaliselt väga hullus seisus, siis me eriti enam ei kohtunud. Helistasime küll sageli. Kuid meie elustiilid olid nii erinevad, et ...meil polnud millestki väga enam rääkida, tema elu valitses alkohol ja mina olen karsklane alkoholi suhtes. Nii me viimasel ajal jäime natuke võõramaks, aga just selle ühise mineviku pärast, mil tema pere ja sõbrad olid mulle rohkem oma pere kui vanemad ja sugulased, selle pärast olin ma üks esimestest kellele teada anti, mis juhtunud on ja see on nagu ilmselge neile seal, et ma tulen.. Kuni selle eilse teadasaamiseni olin 100% kindel et lähen, aga vihkan kõike usuga seonduvat ja kardan, et ei suuda end vaos hoida.
Külaline

Kui lahkunu oleks tõesti su sõbranna, et tekiks sul ühtegi sellist mõtet. Võid rahulikult kodus istuda.
Külaline

Ma saan täitsa aru sellest inimesest. Käisin ise matusel kus inimene maeti kirikus. Ta polnud mingi usklik üldse, aga lahkunu lesk otsustas nii. Pärast kuulsin, et kirikumees nõudis mingit altkäemaksu kõigepealt, et üldse saaks sinna esivanematega samale platsile kiriku aeda maksta. Ja pärast kirikus jahus see paks kirikumees ka enamus aega sellest, et tuleb ikka koguduse liige olla ja "panus anda" eluajal, vahepeal läks kadunuke sootuks meelest. Vastik, väga vastik kogemus. Täiesti kohatu on see silmapaistev rahaahnus ja põrguga hirmutamine 21. sajandil.
Külaline

Anonymous kirjutas: 11 Nov 2024 12:19 Kuni selle eilse teadasaamiseni olin 100% kindel et lähen, aga vihkan kõike usuga seonduvat ja kardan, et ei suuda end vaos hoida.
No mis seal niiväga hullu ikka juhtuda saab? Ei suuda end vaos hoida. No pööritad natukene silmi ja mis siis. Põhiline on see, et sa kirikus üksi kõva häälega laulma ei kukuks. See rikus matuse ära.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline