Veganlapsed

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 17:43 Õhtulehe artiklis kirjutatakse emast, kes ei saa tööl käia, kuna peab lastele lasteaeda taimetoitu kaasa valmistama. Ma ütleks: liiga hästi elame!
Ma mõtlen, ka, et ok, kui mõte lihast jm loomsest kraamist toidu tegemisest tekitab tõrke, eks tee siis kodus vegantoitu ja paku seda ka lastele.

Aga milleks väljaspool kodu (lastaias, külas) hakata laste elu nii keeruliseks ajama, et näiteks külas on kook ja ema ütleb: "Siin on muna ja või, stopp, seda sa ei võta!" Oleks veel mingi haigus, aga lihtsalt mingi põhimõtte pärast niimoodi lastega mässata... No ja pole ju garanteeritud, et püüdlikult lasteias vegantoidul hoitud laps (ei, sa ei tohi süüa seda, mida ülejäänud rühm - sööd kodust kaasaantut) näit. kodust lahkudes ülikooli ühikas juustutüki järele ei haara...
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 22:52 purgisupid jne jne.
Oli üks veganist töökaaslane ja sageli lõunapausil soojendas just (ilma lihata) purgisuppe endale.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 22:52 Kas end täiskasvanud inimesteks pidavad olendid ikka ei mõista, et ultratöödeldud tooted põhjustavad vähki? Nendeks toodeteks ongi need viinerid, eeltöödeldud friikartulid, kartulikrõpsud, purgisupid jne jne. Miks naistel siis see rinnavähk möllab, sest töödeldud toit põhjustabki vähki. Võite end lollitada nagu see on mingi jama, aga ta ei ole jama.
Samas, ultratöödeldud toidu vältimine ja veganlus ei ole sama. Kui eesmärgiks on ainult ultratöödeldud toidu vältimine, siis võid rahus panna muna keema, toore lihalõigu (ise paned soola/pipart) pannile ja lusika meepurki torgata. Vegani jaoks on kõik eelpoolkirjeldatu aga kindel ei.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 23:23
Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 22:52 Kas end täiskasvanud inimesteks pidavad olendid ikka ei mõista, et ultratöödeldud tooted põhjustavad vähki? Nendeks toodeteks ongi need viinerid, eeltöödeldud friikartulid, kartulikrõpsud, purgisupid jne jne. Miks naistel siis see rinnavähk möllab, sest töödeldud toit põhjustabki vähki. Võite end lollitada nagu see on mingi jama, aga ta ei ole jama.
Samas, ultratöödeldud toidu vältimine ja veganlus ei ole sama. Kui eesmärgiks on ainult ultratöödeldud toidu vältimine, siis võid rahus panna muna keema, toore lihalõigu (ise paned soola/pipart) pannile ja lusika meepurki torgata. Vegani jaoks on kõik eelpoolkirjeldatu aga kindel ei.
No jaapanlased on kuulsad väga pika eluea pärast, nemad liha palju ei söö, sest nende saarel need lehmad ja sead ei ela, sest pole niidumaad. Mida nad sisse ostavad on kanaliha ja siis kõik mis tuleb merest. Punane liha on nende toidulaual väga kallis kaup, erinevalt meist.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 23:27
Külaline kirjutas: 28 Nov 2024 23:23
No jaapanlased on kuulsad väga pika eluea pärast, nemad liha palju ei söö, sest nende saarel need lehmad ja sead ei ela, sest pole niidumaad. Mida nad sisse ostavad on kanaliha ja siis kõik mis tuleb merest. Punane liha on nende toidulaual väga kallis kaup, erinevalt meist.
Täitsa vale info. Okinawa saar Jaapanis on piirkond, kus kasvatatakse kõige rohkem sigu. Need inimesed söövad kõige rohkem sealiha võrreldes teiste jaapanlastega ja ühtlasi on tegemist piirkonnaga, kus on kõige pikaealisemad inimesed. Okinawa on üks nn. siniseid alasid kogu maailmas.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

No ilmselgelt ju on mingi rahvastiku pikema eluea saladus keerulisem kui et kas sööb lehmi või ei söö. Toitumine üldiselt aga on üks tervislikult elatud elu olulisi mõjutajaid küll.
Ma ei tunne kõiki maailma veganeid, aga nii palju, kui silma-kõrva on jäänud, näivad nad tõesti sageli toitumist üsna teadlikult võtvat ja söövad väga mitmekesiselt kõike, mida taimedest teha annab - mu meelest on hüpersilmakirjalik neile kaela karata, nagu oleks nende toitumine ebatervislikum kui ülejäänutel - nimelt neist ülejäänutest väga suur osa sööb (ka) äärmiselt ühekülgselt ja ebatervislikult, need lihalõhna sisaldavad poolfabrikaadid, mida hirmus palju tarbitakse (teame-teame, et mitte siin foorumis, siin tehakse nullist maitsvad praed ja supid iga päev) ei muuda ühtegi mitteveganit ju kuidagi tervislikult toitujaks ometi.

Minu jaoks tundub veganlus lihtsalt tüütu, Eestis veel eriti, Tallinnast väljaspool nt väljas süües tulekski siis pm lihtsalt kartuliga leppida ja poed ka just väga rohkelt veganvalikuid ei paku. Aga usun, et tervise ja tegelikult ka eetika seisukohast oleks igati tervitatav, kui liha jm loomset söödaks praegusest märksa vähem - ja siis, kui söödaks, siis puhtamal kujul, mitte viineriteks või nagitsateks pressitult.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

iiR kirjutas: 29 Nov 2024 09:22 No ilmselgelt ju on mingi rahvastiku pikema eluea saladus keerulisem kui et kas sööb lehmi või ei söö. Toitumine üldiselt aga on üks tervislikult elatud elu olulisi mõjutajaid küll.
Ma ei tunne kõiki maailma veganeid, aga nii palju, kui silma-kõrva on jäänud, näivad nad tõesti sageli toitumist üsna teadlikult võtvat ja söövad väga mitmekesiselt kõike, mida taimedest teha annab - mu meelest on hüpersilmakirjalik neile kaela karata, nagu oleks nende toitumine ebatervislikum kui ülejäänutel - nimelt neist ülejäänutest väga suur osa sööb (ka) äärmiselt ühekülgselt ja ebatervislikult, need lihalõhna sisaldavad poolfabrikaadid, mida hirmus palju tarbitakse (teame-teame, et mitte siin foorumis, siin tehakse nullist maitsvad praed ja supid iga päev) ei muuda ühtegi mitteveganit ju kuidagi tervislikult toitujaks ometi.

Minu jaoks tundub veganlus lihtsalt tüütu, Eestis veel eriti, Tallinnast väljaspool nt väljas süües tulekski siis pm lihtsalt kartuliga leppida ja poed ka just väga rohkelt veganvalikuid ei paku. Aga usun, et tervise ja tegelikult ka eetika seisukohast oleks igati tervitatav, kui liha jm loomset söödaks praegusest märksa vähem - ja siis, kui söödaks, siis puhtamal kujul, mitte viineriteks või nagitsateks pressitult.
Ainult taimsest toidust ei saa inimene kätte kõiki vajalikke aineid. See on teaduslik fakt.
Näiteks b12 vitamiini saab ainult loomsest toidust.
Taimetoidulised inimesed peavad neid aineid juurde sööma (saadakse loomadest). Muidu nad surevad ära.

Aga muidu jah, taimetoidulised. Shalalaa.
Külaline

See tuleb kuntshormoonidest, mida juba enne täiskasvanuks saamist manustama hakatakse, sest boyfriend peab tänapäeval alates lasteaiast olema, muidu oled mingi imelik.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

WD40 kirjutas: 29 Nov 2024 09:33
Ainult taimsest toidust ei saa inimene kätte kõiki vajalikke aineid. See on teaduslik fakt.
Taimetoidulised inimesed peavad neid aineid juurde sööma (saadakse loomadest). Muidu nad surevad ära.

Mu point oli selles, et ka mittetaimetoitlased ei saa kätte "kõiki vajalikke aineid", sest ülisageli ei sööda selleks, et kõik vajalik kätte saada, piisavalt tervislikult ja mitmekülgselt, aga erinevalt paljudest taimetoitlastest ei osata mingeid puudujääke karta, sest elatakse õndsas teadmises, et "ma ju söön kõike". Ja seda ei kinnita mitte üksnes teoreetilised uuringud, vaid ka reaalne igapäevaelu ja statistika.
Ma üldse ei ole mingi veganite eest võitleja, vaid ütlen, et väga suur osa elanikkonnast EI SÖÖ tervislikumalt kui enamik veganeid ja võiks seega suu koomal hoida, kui läheb veganite mõnitamiseks, kui kohutavalt ebatervislikud nood on. Sest meie oleme valdavalt ka.
Külaline

Diabeet, veresoonkonna jm põletikust tingitud haigused tulenevad suures osas siiski süsivesikute ja eriti suhkrute ületarbimisest. Siin ei päästa veganlus mitte kuidagi - pigem vastupidi. Lisaks võiks veganid aru saada, et ka taimed on täoselt sama elusad kui loomad. Lihtsalt nende teadvelolek on piisavalt erinev ja seega tundub meile inimestena lihtsam neid oma söögiks kasutada, kuna ei samastu nendega võrdväärselt imetajatega. Just oli mingi katse, kus toataimed väidetavalt tundsid juba paari kilomeetri kauguselt ära, kui nende eest hoolitseja lähenes.
Külaline

Kas end täiskasvanud inimesteks pidavad olendid ikka ei mõista, et ultratöödeldud tooted põhjustavad vähki? Nendeks toodeteks ongi need viinerid, eeltöödeldud friikartulid, kartulikrõpsud, purgisupid jne jne. Miks naistel siis see rinnavähk möllab, sest töödeldud toit põhjustabki vähki. Võite end lollitada nagu see on mingi jama, aga ta ei ole jama.
Purgisupis pole mingeid töödeldud aineid.
Külaline

Mina jälgin üht ameerika youtuberi paari, kellel on üks laps. Nad kolmekesi on veganid ja nad rändavad maailmas ringi, mitte ei ela Ameerikas, aga vot see vegan laps on neil trullakas ja tema kõne areng pole eakohane. Muidu on väga tublid lapsevanemad ja tegelevad oma lapsega kogu aeg. Minu arvates lapse piimast ja lihast eraldamine annab siiski lapse tervises tunda.
Külaline

Kui ühe lastelaialapse toitmiseks peab üks täiskasvanu terve päeva toitu valmistama ja ei saa seetõttu tööl käia, siis on see tagasipöördumine korilusse. Ei kujuta ette, kui kestlik see on. Võib olla on. Võib olla mitte.

Aga lapsele usku (mis see muud sellel juhul on) pealesurumist ma ei poolda.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

iiR kirjutas: 29 Nov 2024 09:42
WD40 kirjutas: 29 Nov 2024 09:33

Mu point oli selles, et ka mittetaimetoitlased ei saa kätte "kõiki vajalikke aineid", sest ülisageli ei sööda selleks, et kõik vajalik kätte saada, piisavalt tervislikult ja mitmekülgselt, aga erinevalt paljudest taimetoitlastest ei osata mingeid puudujääke karta, sest elatakse õndsas teadmises, et "ma ju söön kõike". Ja seda ei kinnita mitte üksnes teoreetilised uuringud, vaid ka reaalne igapäevaelu ja statistika.
Ma üldse ei ole mingi veganite eest võitleja, vaid ütlen, et väga suur osa elanikkonnast EI SÖÖ tervislikumalt kui enamik veganeid ja võiks seega suu koomal hoida, kui läheb veganite mõnitamiseks, kui kohutavalt ebatervislikud nood on. Sest meie oleme valdavalt ka.
Enamik inimesi ei peaks laulma ka, aga ikka laulavad. Juuatäis peaga kindlasti.
Jah, paljud lisaks veganitele ei söö tervislikult. Mis ei muuda fakti, et puhas taimne toit tapab inimese.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Nov 2024 09:44
Kas end täiskasvanud inimesteks pidavad olendid ikka ei mõista, et ultratöödeldud tooted põhjustavad vähki? Nendeks toodeteks ongi need viinerid, eeltöödeldud friikartulid, kartulikrõpsud, purgisupid jne jne. Miks naistel siis see rinnavähk möllab, sest töödeldud toit põhjustabki vähki. Võite end lollitada nagu see on mingi jama, aga ta ei ole jama.
Purgisupis pole mingeid töödeldud aineid.
????????
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Nov 2024 09:46 Kui ühe lastelaialapse toitmiseks peab üks täiskasvanu terve päeva toitu valmistama ja ei saa seetõttu tööl käia, siis on see tagasipöördumine korilusse. Ei kujuta ette, kui kestlik see on. Võib olla on. Võib olla mitte.

Sel juhul võiks absoluutselt kõige peale öelda, et ei tohi lapsele peale suruda. Ei tohi talle kooli peale suruda, sest ta tahaks mängida jne. Religiooniga on täiskasvanuna palju raskem alustada. Laps on siiski pere osa ja ei saa jääda üksi koju, mil ülejäänud lähevad oma kogudusse ja keegi talle ei räägi, millega täiskasvanud seal tegelevad.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Nov 2024 09:46 Kui ühe lastelaialapse toitmiseks peab üks täiskasvanu terve päeva toitu valmistama ja ei saa seetõttu tööl käia, siis on see tagasipöördumine korilusse. Ei kujuta ette, kui kestlik see on. Võib olla on. Võib olla mitte.

No mitte töödeldud toidu valmistamine on ju palju lihtsam. Kõik on toorelt taldrikul. Ei mingit pikka küpsetamist ja keetmist. Teine asi, kui see toit soovitakse ka ise kasvatada. Jah see on ajamahukas.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 29 Nov 2024 10:07

No mitte töödeldud toidu valmistamine on ju palju lihtsam. Kõik on toorelt taldrikul. Ei mingit pikka küpsetamist ja keetmist. Teine asi, kui see toit soovitakse ka ise kasvatada. Jah see on ajamahukas.
Taldrikule panemine on ju ka töötlemine. Sa räägid endale vastu.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 29 Nov 2024 10:04

Sel juhul võiks absoluutselt kõige peale öelda, et ei tohi lapsele peale suruda. Ei tohi talle kooli peale suruda, sest ta tahaks mängida jne. Religiooniga on täiskasvanuna palju raskem alustada. Laps on siiski pere osa ja ei saa jääda üksi koju, mil ülejäänud lähevad oma kogudusse ja keegi talle ei räägi, millega täiskasvanud seal tegelevad.
Aga miks üldse peaks religiooniga "alustama"?
Külaline

Ultratöödeldud toit on hoopis teine teema kui vegantoit! Ka vegantoidud võivad olla ja ongi ultratöödeldud, alates neistsamadest friikartulitest kuni vegan"pihvide-juustude-majoneeside-munamasside" jne välja. Mitte miski ei takista olemast näiteks väga ebatervislik vegan jahutoodete ja frititud köögivilja jms peal, rasvunud ja haige.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], kaegu ja 8 külalist