Esoteerikahullus

vana hea klassika
Külaline

Esoteerikahullus

Postitus Postitas Külaline »

Mul on kaks tuttavat, kes juba aastaid on tegelenud vaimsete eneseotsingutega. Sotsiaalmeedias jagavad, mis retriidil jälle sai käidud, milline hingamispraktika, tantrakoolitus või naiseliku väe kursus läbitud. Kõik need koolitused ja retriidid on päris kallid ning tegu ei ole rikaste inimestega, nii et kujutan ette, et see hobi võtab igakuiselt ikka väga suure osa nende sissetulekust enda alla ning ei ole mingit märki, et nende huvi erinevate praktikate vastu väheneks, pigem lähevad retriidid aina pikemaks ja uhkemaks (sel aastal näiteks jagasid mõlemad pilte välismaal toimunud üritustelt).

Kas see on mingi sõltuvus, või miks inimesed nendel koolitustel aastaid järjest käivad? Kas see vaimsus ei saa siis kunagi "valmis", et käid paaril koolitusel, saad sealt teadmised kätte ning saad kodus omaette neid harjutusi edasi teha? Miks aastaid sellistel üritustel käiakse?
Külaline

Tuttav teema. See ongi hullus. Põhjuseid on mitmeid:

- Kõik need uhuu-teadmised on lihtsasti omastatavad. Loed lihtsas keeles kirjutatud ja anekdoote täis raamatukesi, käid koolitusel ja oledki "teadja". Proovi aga mõni võõrkeel selgeks saada, iganädalases raskes trennis käia, mõne hobiga edasijõudnu tasemele jõuda. Ei ole nii lihtne.

- Nad arvavad, et avastasid mingi müstilise ja tähtsa info, mis on tavainimestele teadmata. Väike eneseupitus ja saab hakata teistele nõuandeid ja tarkuseteri jagama.

- Nendel koolitustel tutvutakse inimestega, kellel on sarnane mõttemaailm ja eluviis. Kõik nad julgustavad ja valideerivad üksteiste arvamusi. Uhhuuelust saabki üks nõiaring.
Külaline

See on puhas New Age. Loodus tühja kohta ei salli: kui traditsioonilised uskumused (religioon) ära võetakse, tuleb uhhuu kohe asemele. See jutt, et eestlased on usuleiged või usukauged, on puhas udujutt. Teist nii usklikku rahvast annab otsida, iga teine on kivikeste, astroloogia, reiki, vabastava hingamise ekspert, arengutreener, sertifitseeritud ravitseja või muu jura viljeleja.
Külaline

Mina käisin mõned aastad tagasi grupimeditatsioonides. Mulle meeldis - pärast oli tuju parem ja nägin üldse maailma kuidagi helgemana. Meditatsioonide läbiviija rääkis ka kohati üsna "uhuu" juttu. Seda meeleolu tõusu nimetati sageduse tõusuks näiteks. Ma seda uhuu poolt lasin ühest kõrvast sisse, teisest välja, sest vahet pole, kuidas seda kutsuda - peale meditatsioone oli enesetunne parem ja seda ma tahtsingi. Koolitaja ise oli ka selline hästi positiivne ja helge inimene.

Kõik muutus koroonaajal, kui tuli välja, et see meditatsioonide läbiviija on tuline antivakser. Kokkusaamised olid koroona ajal ju keelatud ning ta oli selle pärast väga vihane, et ei saanud oma tööd edasi teha. Nii et ta hakkas siis sotsiaalmeedias sageli postitama, kõiki koroonapiirangute jälgijaid lammasteks kutsuma ja rääkis, et need, kes vaktsiini said, nendega on nüüd kõik, nad on kadunud jne. (Muidugi ei täpsustanud, mis siis nendega täpselt juhtub.) Mul oli töö tõttu vaja vaktsiin teha, et tööl käia, nii et tegin ära ja peale nende lambaks sõimamise postituste lugemist hiljem nendes meditatsioonitundides enam ei käinud ka. Helge koolitaja näitas ikka hoopis teist palet - kurjust ja halvustamist täis.

Edaspidi olengi meditatsiooni teinud ise kodus - youtube on täis tasuta ingliskeelseid juhendatud meditatsioone. Nii et hea, et koolitaja tõeline pale sotsiaalmeediapostitustest välja tuli, äkki oleksin ise ka muidu mingisse esoteerikavõrku langenud ja ei suudakski enam ilma selle "uhuuta".
Külaline

Üks sõbranna tegeleb mul manifesteerimisega. Ja seda juba aastaid. Ikka püüab armastust ja õnne oma ellu tuua, teeb mingeid vision boarde, mandalaid ja muid selliseid asju. Aastaid tegeleb selle jamaga ning midagi ei muutu - meest ei leia ja õnnelik ka ei ole. Minu meelest peletabki ta oma uhhuundusega kõik mehed eemale - isegi kui mõnega hakkab susisema, siis õige pea viskab meestel see esoteerikajutt üle ja astuvad minema. Kas ta ise ei saa aru, et kui jätaks oma uhhuujura järgi, siis ilmselt leiaks kiiremini selle õnne ja armastuse.
Malme
Kontakt:

Postitus Postitas Malme »

Jah inimene vajab religiooni, usku millesegi ja selle peale ei tasu loota, et see vajadus suudetakse katta psühholoogide teenusega. No las siis käivad, kui see annab neile virgestust Igaüks muidugi vajab erinevas doosis usku ja peab piiri tunnetama. Üledoosi saanud läheb segaseks ja tekivad need antivakserid, kes lasevad lapsel pigem ära surra, sest arstiabi on saatanast.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 18:36 Üks sõbranna tegeleb mul manifesteerimisega. Ja seda juba aastaid. Ikka püüab armastust ja õnne oma ellu tuua, teeb mingeid vision boarde, mandalaid ja muid selliseid asju. Aastaid tegeleb selle jamaga ning midagi ei muutu - meest ei leia ja õnnelik ka ei ole. Minu meelest peletabki ta oma uhhuundusega kõik mehed eemale - isegi kui mõnega hakkab susisema, siis õige pea viskab meestel see esoteerikajutt üle ja astuvad minema. Kas ta ise ei saa aru, et kui jätaks oma uhhuujura järgi, siis ilmselt leiaks kiiremini selle õnne ja armastuse.
Aga mina tekitasin omale manifesteerimisega unistuste elu. Seda, et see on manifesteerimine sain ma alles hiljem teada. Ma tegin seda kuidagi sisemisest vajadusest. Siis ma polnud veel kuulnudki, et sellise asjaga keegi teadlikult tegeleb.
Aga ma ei usu, et siin mind keegi usub. Ja ma ise ka vahepeal ei usu, et päriselt mina elangi nii. Aga päris kõike me maailmast siiski ei tea.
(Ma olen matemaatik muidu ja absoluutselt skeptik kogu muu uhhuu osas. Ja veel, et kindlasti saab seda ka psühholoogiaga seletada. A la: usu ja sulle antakse)
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 18:50
Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 18:36 Üks sõbranna tegeleb mul manifesteerimisega. Ja seda juba aastaid. Ikka püüab armastust ja õnne oma ellu tuua, teeb mingeid vision boarde, mandalaid ja muid selliseid asju. Aastaid tegeleb selle jamaga ning midagi ei muutu - meest ei leia ja õnnelik ka ei ole. Minu meelest peletabki ta oma uhhuundusega kõik mehed eemale - isegi kui mõnega hakkab susisema, siis õige pea viskab meestel see esoteerikajutt üle ja astuvad minema. Kas ta ise ei saa aru, et kui jätaks oma uhhuujura järgi, siis ilmselt leiaks kiiremini selle õnne ja armastuse.
Aga mina tekitasin omale manifesteerimisega unistuste elu. Seda, et see on manifesteerimine sain ma alles hiljem teada. Ma tegin seda kuidagi sisemisest vajadusest. Siis ma polnud veel kuulnudki, et sellise asjaga keegi teadlikult tegeleb.
Aga ma ei usu, et siin mind keegi usub. Ja ma ise ka vahepeal ei usu, et päriselt mina elangi nii. Aga päris kõike me maailmast siiski ei tea.
(Ma olen matemaatik muidu ja absoluutselt skeptik kogu muu uhhuu osas. Ja veel, et kindlasti saab seda ka psühholoogiaga seletada. A la: usu ja sulle antakse)
Matemaatika õpetaja oled või?
Külaline

WD40 kirjutas: 10 Dets 2024 18:55
ei ole õpetaja
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 18:59

ei ole õpetaja
Kus veel töötavad matemaatikud?
Külaline

WD40 kirjutas: 10 Dets 2024 19:03
ei ole õpetaja
Ma ei hakka oma elu sulle jutustama. Esiteks sa nagunii ei usuks ja teiseks on see avalik foorum. Aga nagu ma ütlesin, nii oma töökoha kui oma elu olen ma kõik ise välja mõelnud. Ja reaalsus siis paindub järgi. Päris lõputult ma ei oska teda painutada, aga no täitsa piisavalt.
Ja see kõlab ikka hullupööra uhhuu kui ma üle loen, aga paremini mina seda väljendada ei oska. Veelkord: ma ei usu ühtegi muud uhhuu asja ja üldiselt, tavaelus ma seda oma kogemust ka ei kuuluta.
Külaline

Aga huvitav, mida mu manifesteerija sõbranna siis valesti teeb? Juba mitu aastat käib ka mingites gruppides kus siis üheskoos "luuakse oma reaalsust" jne. Kui sa tegid seda eneselegi teadmata ja õnnestus ning keegi teine punnitab naba paigast, käib koolitusel ja ikka juba mitu aastat ei mingit tulemust. Miks kõigil see ei tööta?
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 19:09 Aga huvitav, mida mu manifesteerija sõbranna siis valesti teeb? Juba mitu aastat käib ka mingites gruppides kus siis üheskoos "luuakse oma reaalsust" jne. Kui sa tegid seda eneselegi teadmata ja õnnestus ning keegi teine punnitab naba paigast, käib koolitusel ja ikka juba mitu aastat ei mingit tulemust. Miks kõigil see ei tööta?
Ausõna ma ei tea. Ja ega ma ei saa ka tahtlikult teha. No umbes, et "manifesteerin omale homseks ford sierra maja ette". Ma nüüd olen youtube'st vaadanud mõnd õpetajat ja nende väitel saab. No mina küll ei saa. Aga kui ma vaatan oma elule tagasi, eriti kui ma loen mingeid asju, mis ma kirja panin ca 20 aastat tagasi ja vaatan kuidas mu elu päriselt on läinud, siis ühegi teise asjaga mina seda oma teekonda kirjeldada ei oska.
Ja uhhuud ma tegelikult ei usu, isegi mitte manifesteerimist otseselt ja ikkagi on see nagu parim selgitus mu enda jaoks.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 19:09
WD40 kirjutas: 10 Dets 2024 19:03

ei ole õpetaja
Ma ei hakka oma elu sulle jutustama. Esiteks sa nagunii ei usuks ja teiseks on see avalik foorum. Aga nagu ma ütlesin, nii oma töökoha kui oma elu olen ma kõik ise välja mõelnud. Ja reaalsus siis paindub järgi. Päris lõputult ma ei oska teda painutada, aga no täitsa piisavalt.
Ja see kõlab ikka hullupööra uhhuu kui ma üle loen, aga paremini mina seda väljendada ei oska. Veelkord: ma ei usu ühtegi muud uhhuu asja ja üldiselt, tavaelus ma seda oma kogemust ka ei kuuluta.
Jah, selge, veel üks valevorst.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 17:31 Mul on kaks tuttavat, kes juba aastaid on tegelenud vaimsete eneseotsingutega. Sotsiaalmeedias jagavad, mis retriidil jälle sai käidud, milline hingamispraktika, tantrakoolitus või naiseliku väe kursus läbitud. Kõik need koolitused ja retriidid on päris kallid ning tegu ei ole rikaste inimestega, nii et kujutan ette, et see hobi võtab igakuiselt ikka väga suure osa nende sissetulekust enda alla ning ei ole mingit märki, et nende huvi erinevate praktikate vastu väheneks, pigem lähevad retriidid aina pikemaks ja uhkemaks (sel aastal näiteks jagasid mõlemad pilte välismaal toimunud üritustelt).

Kas see on mingi sõltuvus, või miks inimesed nendel koolitustel aastaid järjest käivad? Kas see vaimsus ei saa siis kunagi "valmis", et käid paaril koolitusel, saad sealt teadmised kätte ning saad kodus omaette neid harjutusi edasi teha? Miks aastaid sellistel üritustel käiakse?
Ei tea, võib olla mõnele on vaja. Tean inimest kes käib sellistel "retriitidel", kuigi minu meelest on tegemist täiesti külma praktilise introverdiga kes sugugi hingelise inimese kategooriasse ei sobitu.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 19:09 Aga nagu ma ütlesin, nii oma töökoha kui oma elu olen ma kõik ise välja mõelnud. Ja reaalsus siis paindub järgi.
Ma ei taha su tuju rikkuda, aga no enamikul inimestel on mingi plaan või ettekujutus, kuhu suunda nad oma eluga tahavad liikuda, a la, kes tahab juristiks saada, see läheb ülikooli, lõpetab ära ja hakkabki - see ei ole mingi reaalsuse painutamine ega manifesteerimine.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 19:44
Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 19:09 Aga nagu ma ütlesin, nii oma töökoha kui oma elu olen ma kõik ise välja mõelnud. Ja reaalsus siis paindub järgi.
Ma ei taha su tuju rikkuda, aga no enamikul inimestel on mingi plaan või ettekujutus, kuhu suunda nad oma eluga tahavad liikuda, a la, kes tahab juristiks saada, see läheb ülikooli, lõpetab ära ja hakkabki - see ei ole mingi reaalsuse painutamine ega manifesteerimine.
Jah, tõesti ei ole ülikooli lõpetamine ja juristiks hakkamine manifesteerimine. Olen 100% nõus.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2024 19:09 Ma ei hakka oma elu sulle jutustama. Esiteks sa nagunii ei usuks ja teiseks on see avalik foorum. Aga nagu ma ütlesin, nii oma töökoha kui oma elu olen ma kõik ise välja mõelnud. Ja reaalsus siis paindub järgi. Päris lõputult ma ei oska teda painutada, aga no täitsa piisavalt.
Sama siin. Kusjuures ükskord suutsin isegi ühe päris konkreetse situatsiooni - juhusliku kohtumise ühe inimesega teadlikult manifesteerida. Kui viitsisin seda meditatsiooniseisundis teha. Enamasti aga olen mediteerimisekski liiga laisk. See on midagi, mida peab harjutama nagu pillimängu või ükskõik millist oskust, et see hästi ja lihtsalt välja tuleks. Mõnel muidugi on kaasasündinud anne ka võib-olla.

Mina mingitel retriitidel ei käi ega raha ei kuluta ning pole seda ealeski teinud ja sellised valjult oma uhhuundust kuulutavad tegelased või veel hullem - karja kogunevad ja siis kuulutavad pigem häirivad mind. Nagu ükskõik millised usuhullud.

Selle teema üldisemalt avastasin enda jaoks ca 10-aastasena ja olen lihtsalt läbi elu pidevalt juurde lugenud ja katsetanud. Kes tahab, see usub ja katsetab ise ka. Kes ei taha, võib mind vabalt napakaks kutsuda. Minu elu ja elufilosoofiat see ei muuda.
Külaline

Seni kuni selle uhhuu eest mingeid ulmesummasid ei kasseerita, on asi minu meelest ok. Nõmedaks läheb, kui mingi külakabajantsik ütleb ühel hetkel, et tema on suur selgeltnägija-ravitseja ning hakake nüüd mulle raha maksma. Paneb korra mingile kergeusklikule käed peale, lausub mingeid "väesõnu" ja kergeusklik muudkui maksab 200 eurot seansi eest. Vat selline asi on kurjast.
Külaline

Ma arvan, et igaühele oma. Kes just milles oma rahulolu elus leiab ja mis meeldib või millesse usub, pole kellegi arvustada. V-o neil retriitidel saabki keegi rääkida hingest hinge ja tajuda ülisügavaid tundeid, saada osa millestki, mida kodu-töö-kodu ei paku - no andku minna!
Keegi on teinud oma eesmärgiks reisida võimalikult paljudes riikides, mis on vägagi kulukas, keegi kogub mingeid imeasju ja paneb kogu oma raha sinna (ja ma ei räägi markidest või maalidest vm asjadest, mis võivad tõelised investeerimisobjektid olla), keegi fännab mõnd artisti või sportlast ja käib tema kontsertidel või kõigil võistlustel - mis seal vahet. Kui inimene saab sellest mingi hea emotsiooni või rahulolu, olgu siis.
Ega see esoteerika pole ka mingi uus asi ometi, et TA alles nüüd ärkas ja märkas 😃
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], kahupea, taivopalm ja 8 külalist