Trobikond sugulasi jõuluks meile külla
-
Külaline
Trobikond sugulasi jõuluks meile külla
Ma ei tea kas tahan nõu või lihtsalt veidi pead tuulutada. Olukord on selline, et mehe vennananine kirjutas mulle, et on jõulude ajal pikemalt vabad ja nad tuleks perega siis pikemaks meile külla. Neil on kolm last ja ma armastan neid kõiki, aga mitte just tingimata nädal aega järjest oma koduköögis kell 8 hommikul.
Neil on täiesti teine rütm kui meil, ärkavad vara, on lõbusad ja kohutavalt lärmakad ja ma kordan, et väga toredad ja armsad, aga ma olen alati lihtsalt üliväsinud peale nende külaskäike. Nad elavad Soomes ja meie keset Eestit, seega ikka mõned korrad aastas majutame neid, aga suvel on see palju lihtsam, nad on siis telgis või haagissuvilaga meie suures hoovis ja olen nende lastele selgeks saanud teha, et enne kella 9 meile kopsima ei tule tuppa, mis oli ka eraldi võitlus ja nõudis neilt pikka harjumist ja ma niigi vist olen nende kõigi meelest seetõttu natuke ebaviisakas ja kiiksuga. Meie oma lapsed magavad vabadel päevadel vähemalt 9-10ni, neid on ka 3. Aga mind nii kohutavalt häirib selline kaos ja eriti lärm ja talvel on see palju hullem, sest siis lapsed nii pikalt õues ei mölla ja majutame külalisi oma maja ülakorrusel, kus füüsiliselt ruumi on (nad magavad madratsitel, nende meelest on see vahva).
Hiljuti suri mehe ja ta venna ema, seega nad sel aastal tahavadki et pere oleks jõuluajal koos, mis on õige ja armas mõte ja ma tunnen, et kui ma oleksin päriselt hea inimene, siis ma neelaks selle hullumeelse nädala alla selle nimel, et meie kõigi lastel oleks koos hiiglama tore segasummasuvila ja muidugi olekski meil täiskasvanutel ka tore vestelda ja koos pühi pidada, aga mulle tuleb hoopis nutt peale kui mõtlen, et see terve aasta oodatud rahulik jõuluaeg läheb nüüd täiesti teisiti kui mõelnud olin. Kuna see on meie kodu siis põhikoormus toidutegemisel ja kõige korstamisel langeks ikkagi mulle, nad on superabivalmid jne, aga mina peaks siis ikkagi korraldama ja organiseerima ja mul ei oleks ühtegi rahulikku hetke lihtsalt elutoas diivanil jõulufilme vaadates või raamatut lugedes, ma lihtsalt tean, et see nii lähebki.
Kuna nad on lähedased, siis ma olen püüdnud seda neile ka seletada, aga nad kohe ei saagi aru, tajuad seda tõrjumisena, nad kindlasti vägisi ei tuleks, kui ma otse ütleks, et ei taha, aga kõik oleksid väga kurvad ja ma ju tegelikult ei taha neid tõrjuda, vaid lihtsalt... no et nad mulle ka ruumi annaksid. Mu mees on minuga nõus, et sugulastega terve nädal oleks hullumeelne, aga samas on näha, et ta igatseb venda ja venna peret ja on varmamamlt kui mina nõus seda kaost üle elama. Ah ma ei tea, mida teha.
Neil on täiesti teine rütm kui meil, ärkavad vara, on lõbusad ja kohutavalt lärmakad ja ma kordan, et väga toredad ja armsad, aga ma olen alati lihtsalt üliväsinud peale nende külaskäike. Nad elavad Soomes ja meie keset Eestit, seega ikka mõned korrad aastas majutame neid, aga suvel on see palju lihtsam, nad on siis telgis või haagissuvilaga meie suures hoovis ja olen nende lastele selgeks saanud teha, et enne kella 9 meile kopsima ei tule tuppa, mis oli ka eraldi võitlus ja nõudis neilt pikka harjumist ja ma niigi vist olen nende kõigi meelest seetõttu natuke ebaviisakas ja kiiksuga. Meie oma lapsed magavad vabadel päevadel vähemalt 9-10ni, neid on ka 3. Aga mind nii kohutavalt häirib selline kaos ja eriti lärm ja talvel on see palju hullem, sest siis lapsed nii pikalt õues ei mölla ja majutame külalisi oma maja ülakorrusel, kus füüsiliselt ruumi on (nad magavad madratsitel, nende meelest on see vahva).
Hiljuti suri mehe ja ta venna ema, seega nad sel aastal tahavadki et pere oleks jõuluajal koos, mis on õige ja armas mõte ja ma tunnen, et kui ma oleksin päriselt hea inimene, siis ma neelaks selle hullumeelse nädala alla selle nimel, et meie kõigi lastel oleks koos hiiglama tore segasummasuvila ja muidugi olekski meil täiskasvanutel ka tore vestelda ja koos pühi pidada, aga mulle tuleb hoopis nutt peale kui mõtlen, et see terve aasta oodatud rahulik jõuluaeg läheb nüüd täiesti teisiti kui mõelnud olin. Kuna see on meie kodu siis põhikoormus toidutegemisel ja kõige korstamisel langeks ikkagi mulle, nad on superabivalmid jne, aga mina peaks siis ikkagi korraldama ja organiseerima ja mul ei oleks ühtegi rahulikku hetke lihtsalt elutoas diivanil jõulufilme vaadates või raamatut lugedes, ma lihtsalt tean, et see nii lähebki.
Kuna nad on lähedased, siis ma olen püüdnud seda neile ka seletada, aga nad kohe ei saagi aru, tajuad seda tõrjumisena, nad kindlasti vägisi ei tuleks, kui ma otse ütleks, et ei taha, aga kõik oleksid väga kurvad ja ma ju tegelikult ei taha neid tõrjuda, vaid lihtsalt... no et nad mulle ka ruumi annaksid. Mu mees on minuga nõus, et sugulastega terve nädal oleks hullumeelne, aga samas on näha, et ta igatseb venda ja venna peret ja on varmamamlt kui mina nõus seda kaost üle elama. Ah ma ei tea, mida teha.
-
Külaline
mu jaoks oleks ka jube keeruline olukord.. ühelt poolt jah - tore, aga teisalt väga väsitav. kahju, et inimesed ise piire ei tunneta, võiks ju ometi mõista, et 3 lapsega pere päevi kestev võõrustamine on ikka liig mis liig.
-
Külaline
Lähedastele ja toredatele inimestele ütle ausalt, et sa tahad neid näha küll, aga 3 päeva on võimalik, sets oled aastats väsinud ja tahaks üksi oma perega vaikselt olla. Näiteks. Kolm päeva kannatad ära. Siis üürivad midagi või liiguvad kellegi teise koju.
Mittetoredatele valetaks, et sõidad ise ära ja vastu võtta ei saa (kuigi lähiperega see vist ei mängi välja, saavad nagunii teada).
Mittetoredatele valetaks, et sõidad ise ära ja vastu võtta ei saa (kuigi lähiperega see vist ei mängi välja, saavad nagunii teada).
-
Külaline
No eks ma ju seda ütlesingi, et paariks päevaks oleks suur rõõm kokku saada, aga nädal tundub kole pikk aeg pead-jalad koos elamiseks ja meil muid käike ka plaanitud (tegelikult eriti pole). Aga nad nagu tüürisid siis vestluse sinna, et paariks päevaks neil poleks mõtet tullagi sest pikk sõit, jube kallid laevapiletid jõuluajal, kuskile hotelli nad kindlalt ei läheks, sest nende jaoks mõte oligi selles, et meiega koos olla. Mehe vennanaine ütleski, et ta nii ootab seda, et saab nii külla tulla ja meiega koos olla, et ei pea päevi lugema, vaid võib aja täiesti maha võtta ja lastel on maal pikk ja rahulik unistuste jõuluaeg. No oleks siis rahulik eksole.
Sellele on igatahes jube raske midagi sellist vastata, et poleks ebaviisakas või tõrjuv, aga samas ikkagi saaks öeldud, mida mõtlen. Ma peaks vist enesekehtestamiskursustele minema. Et ei jääks valet muljet siis ma olen tõesti tänulik, et mehe vennapere nii soojad ja meid hoidvad inimesed on, ma annan küll endale aru, et see on väärtus, aga kuidagi ikkagi on tunne et minust sõidetakse üle, lähen tagasi tööle väsinumana kui olin enne jõulu"puhkust".
Sellele on igatahes jube raske midagi sellist vastata, et poleks ebaviisakas või tõrjuv, aga samas ikkagi saaks öeldud, mida mõtlen. Ma peaks vist enesekehtestamiskursustele minema. Et ei jääks valet muljet siis ma olen tõesti tänulik, et mehe vennapere nii soojad ja meid hoidvad inimesed on, ma annan küll endale aru, et see on väärtus, aga kuidagi ikkagi on tunne et minust sõidetakse üle, lähen tagasi tööle väsinumana kui olin enne jõulu"puhkust".
-
Külaline
Aga neil mingeid muid sugulasi pole, kus siis ka käia, mujal linnades jne. Muidugi on tore niimoodi teisele perele selga vajuda puhkama, aga toredad inimesed saavad/saaksid ju ise ka aru, et võõrustajaperele on see lisatöö, mitte puhkus.
Ma tunneks täpselt sama sinu asemel. Täiesti arusaadav.
Ilmselt ütlesingi otse, et paariks päevaks muidugi võib, aga kahjuks mitte nädalaks. Ilmselt Teil endal ka toimetusi ja asjaajamisi.
Väga veider ikka, et osad lihtsalt arvavad, et tulevad nädalaks ja nii on. Piinlikustunnet nagu ei olegi inimestel?
Ei tohi lasta endale pähe istuda
. Võtad vaid paariks päevaks ja ütledki nii ! Kui solvuvad, siis solvuvad. Küll üle saavad.
Ilmselt ütlesingi otse, et paariks päevaks muidugi võib, aga kahjuks mitte nädalaks. Ilmselt Teil endal ka toimetusi ja asjaajamisi.
Väga veider ikka, et osad lihtsalt arvavad, et tulevad nädalaks ja nii on. Piinlikustunnet nagu ei olegi inimestel?
Ei tohi lasta endale pähe istuda
Minu jaoks oleks see ka paras košmaar, aga ma vist olen juba nii vana ja tundetu, et ikkagi ütleksin otse välja, et te olete mulle hiigelkallid, aga üle kolme päeva mina kedagi oma kodus võõrustada ei jaksa, sorry, nii on. Aitaksin otsida läheduses mingeid külaliskortereid või majutusi, kui see saaks variandiks olla, ja neelaksin alla selle vastiku tunde, et võib-olla toredad pereliikmed nüüd pisut solvusid mu peale.
-
Külaline
Kas nad ise selle peale ei tule, et nädal on ehk veidi liiast....? See on väsitav kõigile.
-
Külaline
Lastel ja kõigil teistel külalistel on muidugi hiiglatore, aga perenaistel mitte, kes peavad toitlustama ja kantseldama.
Oeh, nädal on tõesti liig. Ma ausalt öeldes ei taha kellegi juurde ka eriti üheks ööks jääda, rääkimata paarist päevast, ammugi nädalast. Aga nagu ütlesid, et kui neile pakkuda paaripäevast küllatulekut, siis nad pigem ei tule üldse. Ma nüüd ei teagi. Äkki lähete hoopis ise paariks päevaks nende juurde Soome..?!
-
Külaline
Kui tulevad Soomest, siis on nende sissetulekud on min 2-3 korda suuremad teie omast ja sellisel juhul ei tohiks eriline probleem endale (või teile) selleks ajaks mingi airbnb või majutuskoht organiseerida. Kui oleks toredad sugulased kuskilt a la Põlvamaalt siis vast kannataks korra aastas ära.
-
Külaline
No ei pruugi olla. See piima ja pudrumägede aeg on Soomes juba väga ammu möödas. Kes siin argipäevaselt elavad perega, mitte ei ole Kalevipojad 6-kesi ühes toas tööandja poolt kinni makstavas üürikas, siis on ka tavalise pere väljaminekud 2-3x suuremad.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:02 Kui tulevad Soomest, siis on nende sissetulekud on min 2-3 korda suuremad teie omast ja sellisel juhul ei tohiks eriline probleem endale (või teile) selleks ajaks mingi airbnb või majutuskoht organiseerida. Kui oleks toredad sugulased kuskilt a la Põlvamaalt siis vast kannataks korra aastas ära.
Mul saab jaanuaris 13a Soomes elamist. Viimased 4a on Soomes sama hädine, kui mitte hullem olukord, kui Eestis.
-
Külaline
Mina ütleksin vennanaisele, et kui tema organiseerimise ja köögipoole enda kanda võtab, kannatkas selle nädala ära. Ütledki, et sina ei kavatse ühtegi üleliigset liigutust teha ja ka lastele tuleks külas olles viisakusreeglid selgeks teha.
Või ütleb mees seda ise oma vennale.
-
Külaline
Miks nii ebaviisakaid asju soovitad?Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:49 Mina ütleksin vennanaisele, et kui tema organiseerimise ja köögipoole enda kanda võtab, kannatkas selle nädala ära. Ütledki, et sina ei kavatse ühtegi üleliigset liigutust teha ja ka lastele tuleks külas olles viisakusreeglid selgeks teha.
-
Külaline
Ah teoreetiliselt on teil kõigil õigus: et olemegi mömmid ja tõesti meie mehe vennanaisega suhtleme ja orgunnime omavahel rohkem kui mees ja ta vend omavahel, neil on nagu lebom suhtumine kõigesse, eriti mehe vennal. Mehe ma vist olen rohkem endasuguseks nohisejaks koolutanud aastatega paraku. Kui ma mehele ütleks, et ajagu asi korda, siis ta ütleks oma vennale, et ärgu nad tulgu, me oleme aastast väsinud, vend ütleks et aa, kahju, aga okei, ja siis mehe vennanaine ikka oleks ülimalt haavunud minu pihta, mitte ei läheks vastutus meeste endi peale. Ja ma peaks ikka ise üle seletama. No ja ma ju tõesti ei taha meievahelisi suhteid kahjustada või ammugi lõpetada, nad on kõige lähedasemad inimesed nüüd, kes meile üldse järele on jäänud. Mul pole ka soovi neile haiget teha või läbi lillede "ära panna" vms, tahaks kuidagi osata nii öelda neile, et nad saaksid aru, et ma mõtlen seda heaga ja tahan ikka lähedased olla, lihtsalt mitte päris niimoodi, et nad lihtsalt nädalaks sisse sõidavad.
Soome ma ise ei viitsiks ega raatsiks eluseeski minna, meil koer ja kass ka, siis hakka veel neile hoidu organiseerima ja hotelli või korterit otsima, no meie sinna minnes ei jää kunagi neile ööseks, sest ma ise magan siis väga kehvasti, kui pean kellegi pööningul madratsil magama oma 3 lapsega ühes toas, häda pärast kannataks ära, aga mingi kvaliteetaeg see minu jaoks poleks. Nad muidu ise oleks rõõmsalt nõus, et hoopis seal oleksime, kasvõi elutoas põrandal oma laagri üles lööksime, neid üldse selline asi ei häiri minu meelest. Ma tahaks ise ka osata nii stressivabalt ja muretult võtta.
Ja nende lapsed pole ka otseselt ebaviisakad, nad on hästi elavad ja otsekohesed ja valjuhäälsed lihtsalt. Ma arvan, et igaühe meelest oleks nad toredad, aga mitte nii pikalt, nii paljukesi, nii terved päevad (ja ööd).
Aga see on siin juba muidugi lihtsalt heietamine mul, olen saanud küll abi teie vastustest, püüan selle olukorra oma peas veel veidi selgemaks mõelda ja siis ikkagi külaskäigu lühemaks hekseldada.
Soome ma ise ei viitsiks ega raatsiks eluseeski minna, meil koer ja kass ka, siis hakka veel neile hoidu organiseerima ja hotelli või korterit otsima, no meie sinna minnes ei jää kunagi neile ööseks, sest ma ise magan siis väga kehvasti, kui pean kellegi pööningul madratsil magama oma 3 lapsega ühes toas, häda pärast kannataks ära, aga mingi kvaliteetaeg see minu jaoks poleks. Nad muidu ise oleks rõõmsalt nõus, et hoopis seal oleksime, kasvõi elutoas põrandal oma laagri üles lööksime, neid üldse selline asi ei häiri minu meelest. Ma tahaks ise ka osata nii stressivabalt ja muretult võtta.
Ja nende lapsed pole ka otseselt ebaviisakad, nad on hästi elavad ja otsekohesed ja valjuhäälsed lihtsalt. Ma arvan, et igaühe meelest oleks nad toredad, aga mitte nii pikalt, nii paljukesi, nii terved päevad (ja ööd).
Aga see on siin juba muidugi lihtsalt heietamine mul, olen saanud küll abi teie vastustest, püüan selle olukorra oma peas veel veidi selgemaks mõelda ja siis ikkagi külaskäigu lühemaks hekseldada.
-
Külaline
Toit on sama kallis, elekter/küte odavam. Kinnsvarahinnad on varsti praktiliselt samad, selle vahega muidugi, et Soomes on kinnisvara kvaliteetsem. Riided odvamad, bensu hind sama (ehk siis eestlase jaoks 2-3 korda kallim). Mis hirmsad kulud seal Soome peredel siis veel on, et üldse elada ei jaksa?Anonymous kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:09No ei pruugi olla. See piima ja pudrumägede aeg on Soomes juba väga ammu möödas. Kes siin argipäevaselt elavad perega, mitte ei ole Kalevipojad 6-kesi ühes toas tööandja poolt kinni makstavas üürikas, siis on ka tavalise pere väljaminekud 2-3x suuremad.
Mul saab jaanuaris 13a Soomes elamist. Viimased 4a on Soomes sama hädine, kui mitte hullem olukord, kui Eestis.
-
Külaline
Miks see ebaviisakas on?Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:52Miks nii ebaviisakaid asju soovitad?Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:49 Mina ütleksin vennanaisele, et kui tema organiseerimise ja köögipoole enda kanda võtab, kannatkas selle nädala ära. Ütledki, et sina ei kavatse ühtegi üleliigset liigutust teha ja ka lastele tuleks külas olles viisakusreeglid selgeks teha.
Kui on lähedased inimesed, siis nad ka mõistavad seda ausust.
-
Külaline
Üür on 2 korda kallim.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 14:03Toit on sama kallis, elekter/küte odavam. Kinnsvarahinnad on varsti praktiliselt samad, selle vahega muidugi, et Soomes on kinnisvara kvaliteetsem. Riided odvamad, bensu hind sama (ehk siis eestlase jaoks 2-3 korda kallim). Mis hirmsad kulud seal Soome peredel siis veel on, et üldse elada ei jaksa?Anonymous kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:09No ei pruugi olla. See piima ja pudrumägede aeg on Soomes juba väga ammu möödas. Kes siin argipäevaselt elavad perega, mitte ei ole Kalevipojad 6-kesi ühes toas tööandja poolt kinni makstavas üürikas, siis on ka tavalise pere väljaminekud 2-3x suuremad.
-
Külaline
Jah. Kinnisvarahoolduskulud järjest kasvavad. Ka neil, kes laenuga korteri ostnud on. Ka nemad peavad ühistule hooldusmaksu maksma. Laenud jah on väiksema intressiga aga kokkuvõttes igakuine laenumakse+kinnisvara hooldus teeb enamvähem üürihinna kokku. Üürihinnad tõusevad juba 2x aastas.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 14:40Üür on 2 korda kallim.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2024 14:03Toit on sama kallis, elekter/küte odavam. Kinnsvarahinnad on varsti praktiliselt samad, selle vahega muidugi, et Soomes on kinnisvara kvaliteetsem. Riided odvamad, bensu hind sama (ehk siis eestlase jaoks 2-3 korda kallim). Mis hirmsad kulud seal Soome peredel siis veel on, et üldse elada ei jaksa?Anonymous kirjutas: ↑12 Dets 2024 13:09No ei pruugi olla. See piima ja pudrumägede aeg on Soomes juba väga ammu möödas. Kes siin argipäevaselt elavad perega, mitte ei ole Kalevipojad 6-kesi ühes toas tööandja poolt kinni makstavas üürikas, siis on ka tavalise pere väljaminekud 2-3x suuremad.
Ma ei ütleks, et elekter just odav on. Kwh hind vb küll aga kulutatud elektrile maksad veel lisaks siirtomaksu(võrgumaks siis vist eesti keeles),et üldse elektrit tarbida saad. Ma isiklikult priiskaja ei ole ja maksan iga kuu väikese 2 toalise eest kokku 40-50 eur.
Lisaks on muidugi automaks(vero) olenevalt autost 300-700 eur aastas. Kindlustus kallim. Kodu oma ka.
Kui on lasteaiaealised lapsed ja kaks täiskasvanut käivad tööl ja saavad nö normaalset palkka, on lasteaiamaks üsna krõbe(oleneb maakonnast muidugi). Osadel puhkudek llausa 290(max määr).
Töötus järjest kasvab. Tugesid järjest kärbitakse ja õppimine tehakse lausa võimatuks noortel jne. Ma ise pidin ka uuel aastal lapsepuhkuselt tööke minema aga tööd pakkuda ei ole. Seega jään veel edasi koduseks lapsega.
Toit vist on jah enamvähem sama(osad asjad kallimad. Ükd näide näiteks 1kg tatrapakk maksab Soomes 5+ eur. Eestist lasin tuua 1+ euroga kg).
Autokütus nüüd hetkel on 1.7 miskit aga aegajalt on ka üle 2 euri.
Ja ärme unusta ka seda astmelist tulumaksu. Need, kes teenivad hea palkka, siis tulumaks sööb väga suure osa sellest ära lihtsalt.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline