Sült

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Sült

Postitus Postitas Külaline »

Proovin esimest korda sülti keeta.

Potti läks 3 seajalga ja üks koot(lõpusmaitseained ja sibul ning porgand)
Keetsin seda eile õhtul ca 3h. Kuna aga kell oli palju, lõpetasin öösel selle ära. Viisin rõdule jahtuma. Kogu kraam jäi niimoodi potti, nagu panin(luudega). Öö jooksul vedelik ära ei kallerdunud(kas sai liiga palju vett?).

Liha tundub pehme olevat küll. Kas sellest 3 tunnist piisab? Võin ma seda täna edasi keeta, või on asi untsus ja ei tasu edasi teha. Mõtlesin paar tundi veel lisaks keeta vaikselt ja siis liha ära nokkida. Porgandi ja sibula võtsin välja.
Ambur666
Kontakt:

Postitus Postitas Ambur666 »

Palju sa vett panid. Vett tuleb lisada niipalju, et see vaevu kataks liha. Tegin eile, mina kooti ei kasuta. Panin kaks seajalga ja tüki kondiga loomaliha. Ilusti kallerdus. Keetsin kusagil 3,5 tundi peale kupatamist ja teisel veel vahu korjamist.
Võid proovida liha kohe ära puhastada ja leent natuke keeta. Külmikus tardub ka paremini kui rõdul. usun, et seda annab päästa.
Külaline

Sul on muidugi sült juba valmis. Lahti polnud mitte midagi, sülti võib soojendada lõikumiseks ja uuesti keeta. Kui leem kallerdus, siis oligi juba kõik ok. Veidi peab soe leem olema soolasem ja maitsekam, sest ta jahtudes tõümbab maitse tagasi. Mu vanaema pani süldi alla kaussidesse imepeeneks hakitud toorest küüslauku.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 17:53 Sul on muidugi sült juba valmis. Lahti polnud mitte midagi, sülti võib soojendada lõikumiseks ja uuesti keeta. Kui leem kallerdus, siis oligi juba kõik ok. Veidi peab soe leem olema soolasem ja maitsekam, sest ta jahtudes tõümbab maitse tagasi. Mu vanaema pani süldi alla kaussidesse imepeeneks hakitud toorest küüslauku.

Olen Teemaalgataja.
Ei leem ei kallerdunud eile🙄
Keetsin täna ikka lisa ja nüüd liha lagunes luudelt ja tundub, et leem sai ka veel lisa, et tahkuks ära. Liha ainult tuli jube vähe.
Külaline

Anonymous kirjutas: 22 Dets 2024 09:52Potti läks 3 seajalga ja üks koot(lõpusmaitseained ja sibul ning porgand)
Ikka tükk liha pandi ka. Seakõrvad annavad hästi kallerdist.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 20:07
Anonymous kirjutas: 22 Dets 2024 09:52Potti läks 3 seajalga ja üks koot(lõpusmaitseained ja sibul ning porgand)
Kõrvad? Ei kõrvu polnud ju. Jalad ja koot. Jah lihatüki oleks ka veel lisaks pidanud panema. Esimene katse kah. Järgmine kord olen targem.
Külaline

Sülti tulebki pikalt keeta selleks, et liigestest ja kõhredest liimaine välja keeks, vast õnnestub. (Ma eiie ei lugenud korralikult, et leem ei kallerdunud.)
Kui tõesti sel korral ka ei kallerdu, eks siis tuleb pisut pettust teha, uuesti soojaks ajada ja zelatiini sisse sulatada (natukene, mitte vetruvaks tennisepalliks). Valdav osa poesülte on lisatud zelatiiniga (MAtsimoka oma vist ainult on naturaalse kallerdisega). Kuidas maitse jäi?
Hoian pöialt, et homme hommikul on korras :)
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 20:31
Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 20:07
Kõrvad? Ei kõrvu polnud ju. Jalad ja koot. Jah lihatüki oleks ka veel lisaks pidanud panema. Esimene katse kah. Järgmine kord olen targem.
Meil on just kallerdumise huvides alati ka paar-kolm kõrva pandud. Liha kindlasti, meeldib just lihane sült. Koodist puhastame liha süldi sisse veidi kah, aga jalad jäävad niisama nokkimiseks. Põhiline sisu tuleb ikka lihatükist.
Väga vaiksel tulel podiseb ca 4 h, vett ainult nii palju, et oleks muu kraamiga tasa.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Vaata notsu pilti ja saad ise ka aru, et kui jalg/koot valet pidi potti panna siis ei saa sülti.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 17:53 Sul on muidugi sült juba valmis. Lahti polnud mitte midagi, sülti võib soojendada lõikumiseks ja uuesti keeta. Kui leem kallerdus, siis oligi juba kõik ok. Veidi peab soe leem olema soolasem ja maitsekam, sest ta jahtudes tõümbab maitse tagasi. Mu vanaema pani süldi alla kaussidesse imepeeneks hakitud toorest küüslauku.
Milleks see hea on?
Külaline

Anonymous kirjutas: 22 Dets 2024 22:16
Mu vanaema pani süldi alla kaussidesse imepeeneks hakitud toorest küüslauku.
Milleks see hea on?
Vanaema luges sinna juurde salmi ka, jõuluaeg ju.

Sibul see teeb muidu lusti
küüslauk ajab otsa püsti

Olin laps ja aru ei saanud.
Külaline

Võeh kui rõve vanainimene!
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 22:16
Milleks see hea on?
Ikka maitseks.
Külaline

Sööd ja haised nagu parm.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 23:31
Milleks see hea on?
Ikka maitseks.
Minu meelest eestlased ei pane süldi sisse küüslauku. Minu vanaema pani küll hapukurkidele veidi, aga nii vähe et maitset tunda ei olnud. Mul oli kunagi üks tore venelannast töökaaslane, kes aeg-ajalt ka koduseid küpsetisi tööle teistele maitsmiseks tõi. Enamasti imehead. Üks kord tõi sülti, seal olid suured küüslaugu tükid sees. Õudne. Nii piinlik kui see ka pole, siis sokutasin vaikselt prügikasti selle tüki.
Teemaalgataja pani ilmselt liiga palju vett, et ei kallerdu. Lihtsalt ümberkeetmine ilmselt ei aita, ma vist prooviks zelatiiniga, poesüldid ju kõik sellega tarretatud. Või siis teeks süldist mingi muu roa, pajatoidu või supi.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Dets 2024 13:00
Külaline kirjutas: 22 Dets 2024 23:31
Milleks see hea on?
Ikka maitseks.
Minu meelest eestlased ei pane süldi sisse küüslauku. Minu vanaema pani küll hapukurkidele veidi, aga nii vähe et maitset tunda ei olnud. Mul oli kunagi üks tore venelannast töökaaslane, kes aeg-ajalt ka koduseid küpsetisi tööle teistele maitsmiseks tõi. Enamasti imehead. Üks kord tõi sülti, seal olid suured küüslaugu tükid sees. Õudne. Nii piinlik kui see ka pole, siis sokutasin vaikselt prügikasti selle tüki.
Teemaalgataja pani ilmselt liiga palju vett, et ei kallerdu. Lihtsalt ümberkeetmine ilmselt ei aita, ma vist prooviks zelatiiniga, poesüldid ju kõik sellega tarretatud. Või siis teeks süldist mingi muu roa, pajatoidu või supi.

Sült sai valmis. Teisel päeval keetsin vist ca 4 tundi. Niiet kokku umbes 7-8 tundi ja nüüd kallerdus puljong ka ilusti ära. Ei pea mingit zelatiini kasutama.
Aga häbiväärselt vähe liha sai. No koodi küljest esmavaatlusel seda ikka paistis.
Järgmise satsiga panen uhkelt suure lisalihatüki ka potti.

Aga keerulist pole tegelt midagi.

Ja soola kulus mulle üllatuseks päris palju.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Mina olen teinud selle retsepti järgi: https://www.kokkama.ee/2015/12/sult-min ... jargi.html

Igatahes liha peabki palju panema. Teiseks peab see väga-väga kaua madalal tulel podisema, et liimaine kontidest välja tuleks. Parim sült tuleb puuküttega pliidil.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 1 külaline