Abort
Abort
Kas teeksite, kui pääsu pole, või sünnitaksite? Mina aborti ei poolda, on ju igasuguseid vahendeid, aga miniabort vast tuleks kõne alla, kui muud varianti poleks. Päris abort võib lastetuks jätta.
Kui abordist pääsu ei ole, siis kuidas saab sünnitada?
Isiklikult teeksid kindlasti aborti kui loode on vigane (väärarengud, geneetilised rikked jne). Ma ei ole võimeline ega valmis puudega last kasvatama, eriti kui mul on selles osas valik.
Planeerimata raseduse korral täna ilmselt ei teeks, kuigi lapsi rohkem ei taha. Kuidagi veider oleks abielus olles teha, seda enam, et abikaasa tahaks veel lapsi. Muidu suuremas plaanis ei välista ka seda varianti ning nooremana oleks rasestumise korral teatud juhtudel teinud ka.
Isiklikult teeksid kindlasti aborti kui loode on vigane (väärarengud, geneetilised rikked jne). Ma ei ole võimeline ega valmis puudega last kasvatama, eriti kui mul on selles osas valik.
Planeerimata raseduse korral täna ilmselt ei teeks, kuigi lapsi rohkem ei taha. Kuidagi veider oleks abielus olles teha, seda enam, et abikaasa tahaks veel lapsi. Muidu suuremas plaanis ei välista ka seda varianti ning nooremana oleks rasestumise korral teatud juhtudel teinud ka.
-
Külaline
Ei ole kunagi aborti teinud, iseeneslikke oodatud raseduste katkemisi kahjuks on ette tulnud.
Mina olen mugavusabortide vastane. St, ma saan aru, kui aborte tehakse nt loote väärarengute tõttu. Sest haiget last hakkavad kasvatama siiski tema vanemad, mitte need ütlejad-moraalitsejad. Samas olen täheldanud, kuidas mugavusaborti üritatakse mõnikord kavalalt serveerida hädavajaliku abordina stiilis, et "oi, ma võtsin eostamise aja paiku kolm supilusikatäit köhatinktuuri, seal ju alkohol sees, nüüd pean kindlasti abordi tegema või muidu mul sünnib vigane laps!"
Meie perre tuli teine laps üpris ootamatult ja oli pisikesena üsna keerulise ning rahutu iseloomuga. Mitu korda tabasin end salaja mõtlemast, et oli seda teist ikka vaja, oleks võinud mõnusasti jääda ühe lapsega. Aga aastad läksid ja nüüd on sellest rahutust tegelasest sirgunud vahva noor neiu, kes paistab silma just nimelt vastutustunde ja mõistlikkusega.
Mina olen mugavusabortide vastane. St, ma saan aru, kui aborte tehakse nt loote väärarengute tõttu. Sest haiget last hakkavad kasvatama siiski tema vanemad, mitte need ütlejad-moraalitsejad. Samas olen täheldanud, kuidas mugavusaborti üritatakse mõnikord kavalalt serveerida hädavajaliku abordina stiilis, et "oi, ma võtsin eostamise aja paiku kolm supilusikatäit köhatinktuuri, seal ju alkohol sees, nüüd pean kindlasti abordi tegema või muidu mul sünnib vigane laps!"
Meie perre tuli teine laps üpris ootamatult ja oli pisikesena üsna keerulise ning rahutu iseloomuga. Mitu korda tabasin end salaja mõtlemast, et oli seda teist ikka vaja, oleks võinud mõnusasti jääda ühe lapsega. Aga aastad läksid ja nüüd on sellest rahutust tegelasest sirgunud vahva noor neiu, kes paistab silma just nimelt vastutustunde ja mõistlikkusega.
-
Külaline
Never say never. Ei ole kunagi teinud ja enam ilmselt pole vaja teha ka. Kui praegu jääks, siis.. uhh, siis oleks ikka palju jama küll.
Ei usu, et treks, aga kindel ka ei ole.
Suhtun aborti kui millessegi vajalikku aga väga kurba ja ebameeldivasse asja.
Suhtun aborti kui millessegi vajalikku aga väga kurba ja ebameeldivasse asja.
Tuleks kaalumisele alla ainult meditsiinilisel näidustusel (nt loote väärareng). Muul juhul mitte, kuigi otseselt rohkem lapsi ideaalis ei soovi. Õnneks ei ole sellega varasemalt kogemust.
-
Külaline
Sama suhtumine.Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 11:20Suhtun aborti kui millessegi vajalikku aga väga kurba ja ebameeldivasse asja.
-
Külaline
Mis asi see miniabort on? Elad kuskil nõukaajas. On kas tableti- või kirurgiline abort. Tänapäeval neid kirurgilisi tehakse väga harva. Vaatasin, et Confidos maksab see 900 eurot ka veel. Ja abort on alati päris, ei ole sellist asja nagu mänguabort.
-
Külaline
https://www.keskhaigla.ee/patsiendile/h ... hinnakiri/Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 16:55Mis asi see miniabort on? Elad kuskil nõukaajas. On kas tableti- või kirurgiline abort. Tänapäeval neid kirurgilisi tehakse väga harva. Vaatasin, et Confidos maksab see 900 eurot ka veel. Ja abort on alati päris, ei ole sellist asja nagu mänguabort.
Abort maksab 17-39 eurot.
-
Külaline
Confidost rääkisin. Sina räägid haigekassa poolt tasutavast omaosalusest. Mis see siia puutub üldse praegu.Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 16:59https://www.keskhaigla.ee/patsiendile/h ... hinnakiri/Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 16:55Mis asi see miniabort on? Elad kuskil nõukaajas. On kas tableti- või kirurgiline abort. Tänapäeval neid kirurgilisi tehakse väga harva. Vaatasin, et Confidos maksab see 900 eurot ka veel. Ja abort on alati päris, ei ole sellist asja nagu mänguabort.
-
Külaline
-
Külaline
Vanasti tehti nn. miniabort. Tehti polikliinikus günek.osakonnas, kohaliku narkoosiga, kui rasedus oli hästi algusjärgus. Lihtsalt tõmmati vaakumiga emakas tühjaks.
-
Külaline
Enamik inimesi on abordi poolt juhul kui lootel on väärareng. Igati arusaadav.
Kuid omaette küsimus on, et kas see loote väärareng on kindel või oletatav. Looteveeanalüüsi tehakse 12. rasedusnädalal ja selleks ajaks on abordiks Eestis juba suhteliselt hilja, saab rasedust katkestada küll, aga see on juba päris suur rasedus. Samuti ultrahelis jäsemete ülelugemine ja lapse pildi järgi otsustamine, kas laps on terve, eeldab juba üsna suurt rasedust.
Hästi tihti on tegemist oletusliku väärarengu või vigasusega. Näiteks minu ämm oli raudkindlalt veendunud, et kui raseduse algul määrib, siis see olevat kindel märk vigasest lapsest ja see rasedus tuleb kindlasti katkestada. Tegelikult nii muidugi polnud. Mu sõbrannale ütles tuttav, et kui sul raseduse algul süda paha ei ole, siis puudub su lapsel järelikult immunoloogiline kaitse ja kindlasti on tegemist haige lapsega. Seegi müüt ei pidanud paika.
Kuid omaette küsimus on, et kas see loote väärareng on kindel või oletatav. Looteveeanalüüsi tehakse 12. rasedusnädalal ja selleks ajaks on abordiks Eestis juba suhteliselt hilja, saab rasedust katkestada küll, aga see on juba päris suur rasedus. Samuti ultrahelis jäsemete ülelugemine ja lapse pildi järgi otsustamine, kas laps on terve, eeldab juba üsna suurt rasedust.
Hästi tihti on tegemist oletusliku väärarengu või vigasusega. Näiteks minu ämm oli raudkindlalt veendunud, et kui raseduse algul määrib, siis see olevat kindel märk vigasest lapsest ja see rasedus tuleb kindlasti katkestada. Tegelikult nii muidugi polnud. Mu sõbrannale ütles tuttav, et kui sul raseduse algul süda paha ei ole, siis puudub su lapsel järelikult immunoloogiline kaitse ja kindlasti on tegemist haige lapsega. Seegi müüt ei pidanud paika.
-
Külaline
Mis see Confido siia puutub üldse praegu?Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 17:18Confidost rääkisin. Sina räägid haigekassa poolt tasutavast omaosalusest. Mis see siia puutub üldse praegu.Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 16:59https://www.keskhaigla.ee/patsiendile/h ... hinnakiri/Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 16:55
Mis asi see miniabort on? Elad kuskil nõukaajas. On kas tableti- või kirurgiline abort. Tänapäeval neid kirurgilisi tehakse väga harva. Vaatasin, et Confidos maksab see 900 eurot ka veel. Ja abort on alati päris, ei ole sellist asja nagu mänguabort.
-
Külaline
12. nädala paiku tehakse esimene ultraheli, kus mh mõõdetakse kuklavolti, mille järgi saab tuvastada nt Downi sündroomi võimalikkuse. Samuti tehakse umbes siis (vist oli küll pisut varem?) OSCAR veretest või mis iganes vereteste parasjagu tehakse - need on olnud ajas muutuvas. Looteveeuuringut tavaliselt enne 20. nädalat ei tehta ja selleks peab ikka väga kindel näidustus olema. Varem saab geenimutatsioone kindlalt tuvastada ainult koorionbiopsiaga, aga ma ei teagi, kas seda Eestis tehakse või mis puhul tehtaks. Minul, kellel mõlema rasedusega on vereproovid mega korrast ära olnud ja mis on näidanud suuri tõenäosusi väärarengutele, igatahes pole midagi tehtud. Looteveeuuringuid küll. Lapsed õnneks terved ja tublid, kuigi esimesega valmistusin psühholoogiliselt Edwardsi sündroomiga lapse sünniks ja peatseks surmaks.Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 20:16 Looteveeanalüüsi tehakse 12. rasedusnädalal ja selleks ajaks on abordiks Eestis juba suhteliselt hilja, saab rasedust katkestada küll, aga see on juba päris suur rasedus.
Point, et ka 12. nädal on juba suht hilja, siiski jääb. Statistika järgi on enamus aborte tänapäeval tabletiabordid, mida tehakse üsna alguses ja mis ei erine kogemuslikult iseeneslikust katkemisest. Ehk põhimõtteliselt saad vererohked päevad.
Üks iseenesliku katkemise kogemus 10. nädala paiku mul on, aborte õnneks pole pidanud tegema.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 20:37Varem saab geenimutatsioone kindlalt tuvastada ainult koorionbiopsiaga, aga ma ei teagi, kas seda Eestis tehakse või mis puhul tehtaks.Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 20:16 Looteveeanalüüsi tehakse 12. rasedusnädalal ja selleks ajaks on abordiks Eestis juba suhteliselt hilja, saab rasedust katkestada küll, aga see on juba päris suur rasedus.
Minul on ühe lapse puhul koorionibiopsiat tehtud. Oli korras.
-
Külaline
Ei ole õnneks pidanud aborte tegema, iseeneslikke katkemisi on olnud. Teeksin abordi nt loote väärarengute puhul. Vastane kindlasti ei ole.
-
Külaline
kuidas suhtun? kui vaja, tuleb teha. soovimatuid lapsi ei ole tarvis siia ilma juurde toota. paljud siin räägivad, et teeksid loote väärarengu korra. mul miniale diagnoositi miljon erinevat väärarengut lootele - sündis väga terve ja asjalik titt. või siis jälle, et on piisavalt vahendeid raseduse ära hoidmiseks - minul sündis tütar jälle põhimõtteliselt "spiraal otsaees", nagu arst ütles. seega ei ole mõtet vastu rinda kõmistada ja mingeid dogmasid välja reklaamida.
-
Külaline
Suhtumine sõltub situatsioonist. Üks tuttav tegi omal ajal aastate jooksul 27 vms aborti, oli abielus… rasedaks jäi oma mehega.
Ise tegin 20ndate alguses, elu oli alles ees. Isa kandidaate oli kaks, ühte väga hästi ei tundudki. No ei kujuta ette, et oleks nii noorelt üksi last kasvatanud. Ei tulnud sekundiks mõte pähegi laps alles jätta. Aga kohutav kogemus oli. Jäi ka viimaseks korraks.
Ise tegin 20ndate alguses, elu oli alles ees. Isa kandidaate oli kaks, ühte väga hästi ei tundudki. No ei kujuta ette, et oleks nii noorelt üksi last kasvatanud. Ei tulnud sekundiks mõte pähegi laps alles jätta. Aga kohutav kogemus oli. Jäi ka viimaseks korraks.
-
Külaline
Minuarust ei ole lapse saamine ainult tema sünnitamine. See peaks olema ikkagi teaflik otsus ja valmosolek pühenduda sellele lapsele vähemalt 18 aastat. Ka majanduslikud võimalused ja emotsionaalne stabiilsus peaks olemas olema. Mina ise olen olnud soovimatu laps, see elu oli paras põrgu. Sellist lapsepõlve ei sooviks mitte kellelegi. Mul endal on 3 last, nüüdseks juba suured ja olid soovitud lapsed kõik. Praegusel hetkel kui peaksin rasedaks jääma veel, siis kindlasti enam ei sünnitaks. Majanduslik pool ok, aga ei jaksaks enam seda tralli läbi teha.
-
Külaline
ebameeldiv, kuid vahel vajalik, ja kindlasti ainult naise otsus. Raske otsus niikuinii.
Olen teinud 17-aastaselt, mäletan siiani seda vabaduse- ja kergendusetunnet, mis mind peale ärkamist valdas.
Olen teinud 17-aastaselt, mäletan siiani seda vabaduse- ja kergendusetunnet, mis mind peale ärkamist valdas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 5 külalist