Kas eelistate elada korteris või majas?

vana hea klassika
Tolmukübe
Kontakt:

Kas eelistate elada korteris või majas?

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kui on vaiksed naabrid, eelistan elada korteris. Kõik mugavused, ei pea vaatama, kes muru niidab, jne. Kui on selline maja, mis on kõigi mugavustega, siis võib seal ka elada, saab oma aias ka natuke nokitseda. Olen mõelnud, kas uutes majades on juba keskküte olemas? Need, mis alles ehitatud ja kalli hinnaga müüki tulnud.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tolmukübe kirjutas: 07 Jaan 2025 08:36 Kui on vaiksed naabrid, eelistan elada korteris. Kõik mugavused, ei pea vaatama, kes muru niidab, jne. Kui on selline maja, mis on kõigi mugavustega, siis võib seal ka elada, saab oma aias ka natuke nokitseda. Olen mõelnud, kas uutes majades on juba keskküte olemas? Need, mis alles ehitatud ja kalli hinnaga müüki tulnud.
Sa oled veneaegne mutt, pole maaküttest või õhkpumbast kuulnudki?
Külaline

Paljudes uusarendustes on gaasiküte.
Külaline

Meie elame oma majas. See on mu suguvõsa põliskodu, olen siin sündinud, samuti mu ema. Ei oska nagu korterit tahta, kui kogemust korteris elamisega pole.

Eks kohati on raske. Vana maja tahab alailma kõpitsemist, soojustamiseks kogume praegu raha. Kõik tuleb ise teha, eriti tüütud on talvehommikud, mil algab auto lumest välja kaevamine ning ka jalgsi tänavale pääsemiseks tuleb pikka maad üle hangede ronida.

Samas pole kunagi pidanud lapsi keelama, kui nad tahavad toas kilgates joosta või rulluiskudega sõita. Lisaks tundub, et oma maja annab natuke rohkem paindlikkust ka siis, kui pereliikmete arv muutub. Tuttavad korterielanikud pidevalt kolivad - näiteks sünnib laps, kolivad suuremasse korterisse. Saavad lapsed suureks ja lahkuvad, kolivad jälle väiksemasse jne. Kahetoaline korter jääb kahetoaliseks, seda naljalt ühe- või kolmetoaliseks ringi ei ehita.
Kui peres on parajasti rohkem inimesi, saab teha oma majale juurdeehituse. Kui lapsed kasvavad suureks ja mõned neist kolivad välja, saab jälle seinu vahelt maha lõhkuda või muuta endise ühe lapse toa terrassiks vms. Aga jah, seda viitsimist ja rahagi peab oma majas ikka rohkem olema kui korteris elades.
Külaline

Sama vahe mis ettevõtjal ja palgatöölisel.
Külaline

Korteris elamine võib olla väga erinev kogemus. Toon kaks äärmuslikku näidet.
1. Lasnamäe 9 kordne kortermaja, mis on täis slaavlasi ja mille hoov on üpris ahtake ja autosid täis, lapsel pole mängida kusagil.
2. 4 korteriga väikeelamu Pelgulinnas, Kassisabas, Uus-Maailmas, Lillekülas, millel on oma kinnine hoov, kus laps saab vabalt mängida.

Nende kahe äärmuse vahele jääb veel igasugu kortermaju, suuremate ja väiksemate hoovidega.
Selliseid teemasid on siin foorumis ja Perekoolis ka varem olnud. Ühest vastust ei ole, oma head ja vead on mõlemal variandil. Oleneb inimese vanusest, laste arvust, inimese harjumusest ja kümnest muust asjast veel.
Külaline

Mina elasin terve lapsepõlve kuni 17 aastaseni oma majas. Aga seda jagati isapoolse vanaemaga(tema maja see oligi). Ma ei tea miks aga tol ajal ma ikka unistasin korteris elamisest.
Ja nüüd elan korteris ja mulle sobib. Maja soov oleks vaid lemmikloomade pärast. Ma tahaks lisaks kassidele koera ka aga ma tean, et ma olen nii laisk ja mitte hommiku inimene, et korteris elades ma üldse ei hakka koera piinama. Oma majas oleks aia olemasolu hommikuse pissitamise lahenduseks. Õhtuti käia ja jalutada mul probleemi pole.
Tihane
Kontakt:

Postitus Postitas Tihane »

Hetkel eelistan korterit ja ka elan piiratud aiaga väikese kortermaja korteris, rahulikus piirkonnas.. Maja ja aed, isegi kui seal midagi ei kasva peale muru, vajavad rohkem hooldamist ning selleks paraku praegu aega ega tahtmist ei ole.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 12:00 Sama vahe mis ettevõtjal ja palgatöölisel.
Täpselt õige.
Külaline

Mul on maja (pärandus) ja korter (oma ostetud). Eelistan igaljuhul korterit, sellepärast selle ka ostsin. Aga loomulikult olen nõus juba väljatooduga, et korteril ja korteril on vahe. Mõne mäe üheksakordse maja korterile eelistan tõesti maja.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 15:57 Mul on maja (pärandus) ja korter (oma ostetud). Eelistan igaljuhul korterit, sellepärast selle ka ostsin. Aga loomulikult olen nõus juba väljatooduga, et korteril ja korteril on vahe. Mõne mäe üheksakordse maja korterile eelistan tõesti maja.
Ja majal ja majal on veel suurem vahe. Üks on Kilingi-Nõmmel vanaemalt päritud aastal 38 ehitatud kuut, kus peldik on kuiv ja kelder vesine ning teine on päris Nõmmel maaküttega ja baurocist.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 16:25
Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 15:57 Mul on maja (pärandus) ja korter (oma ostetud). Eelistan igaljuhul korterit, sellepärast selle ka ostsin. Aga loomulikult olen nõus juba väljatooduga, et korteril ja korteril on vahe. Mõne mäe üheksakordse maja korterile eelistan tõesti maja.
Ja majal ja majal on veel suurem vahe. Üks on Kilingi-Nõmmel vanaemalt päritud aastal 38 ehitatud kuut, kus peldik on kuiv ja kelder vesine ning teine on päris Nõmmel maaküttega ja baurocist.
Nõus. Kusjuures minu maja ongi päris Nõmmel, aga ikkagi paras vana kuut :) Ilgelt suur, aga mina temaga jamada ei viitsi. Ja Nõmme mulle ei meeldi ka eriti. Eelistan korterit.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 16:44
Nõus. Kusjuures minu maja ongi päris Nõmmel, aga ikkagi paras vana kuut :) Ilgelt suur, aga mina temaga jamada ei viitsi. Ja Nõmme mulle ei meeldi ka eriti. Eelistan korterit.
Jajah. Ja mina olen bitcoini miljonär, aga eelistan boldi toidukullerina töötada.
Külaline

Majas iga kell, sest suurem vabadus. Rahulikum, naabrid piisavalt kaugel, vähem nelja seina tunnet (suur vahe ikka, kas pind on 35 rm või 200 rm), oma aed, kus grillida ja chillida. Keegi ei sega. Lisaks on meil koerad, kellega on majas oluliselt mugavam kui korteris.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 16:50

Jajah. Ja mina olen bitcoini miljonär, aga eelistan boldi toidukullerina töötada.
No pole minu süü, et ma selle päranduseks sain. Ära usu jah. Ära seda ka usu, et ma annaks kolm sellist maja ära, et oma kallis vanaema tagasi saada. Vanaema käest ma selle sain. Kui sulle meeldib lund rookida ja katust parandada, siis roogi ja paranda terviseks. Minule ei meeldi.
Külaline

Lapsena harjusin elama nii, et põhikodu oli korteris ja koolivaheajal maal majas. Mina võin mõlemas elada. Kuigi, oleneb ka olukorrast. Üksi elades eelistaksin korterit (üksik inimene ei vaja ju palju ruumi, vähem koristada), väikeste lastega elades on eelistatavam jällegi maja.

Mees on elanud eluaeg majas ja tema korteris elamist ette ei kujuta, sest talle meeldib teha oma äranägemise järgi, mitte, et on korteriühistu, kus üks korteriomanik arvab maja asjadest nii ja teine naa. Tema on majainimene ehk eelistus on igal juhul isiklik maja.
Külaline

Mul on enda ostetud nii maja kui korter. Korter on ühetoaline ja maja ise pole ka eriti suur, samas aed on pirakas. Mõlemad Tallinnas. Üles kasvanud olen majas ja hingelt ikka majainimene. Kusjuures olen selline veider naine, kes 90+% kõikidest vajalikest töödest saab ise tehtud ja meeldib veel ka. Ainult ahju pole vist ise ehitanud. Seega maja ja aiaga kaasnevad pidevad teemad ei heiduta, pigem hoiavad vaimu virge.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 17:04

No pole minu süü, et ma selle päranduseks sain. Ära usu jah. Ära seda ka usu, et ma annaks kolm sellist maja ära, et oma kallis vanaema tagasi saada. Vanaema käest ma selle sain. Kui sulle meeldib lund rookida ja katust parandada, siis roogi ja paranda terviseks. Minule ei meeldi.
Mulle ka ei meeldi, seega seda ei tee ja selle jaoks on palgatud töötajad. Imelik, et sa ise selle peale ei tule.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 22:26
Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 17:04
Mulle ka ei meeldi, seega seda ei tee ja selle jaoks on palgatud töötajad. Imelik, et sa ise selle peale ei tule.
Jajah.. on on.
Külaline

Mina elasin terve lapsepõlve ja noorusaja majades. Vanematel ja ühtedel vanavanematel olid majad aedlinnades, suured aiad. Teisel vanaemal oli suur talu maal.
No küll ma unistasin korterist! Kõik mugavused, ei mingit muret ega igapäevast tööd!
Mu mees elas kogu elu korterites. Tema unistas vaid oma majast.
Abielludes ostsime korteri ja elasime seal üle 10 aasta. Algul oli minul tore, kõik mugavused, midagi tegema ei pidanud. Aga paari aasta pärast tekkis tunne, et kõik aastaajad jooksevad niisama mööda. Pole midagi teha. Mingit jälge üldse ei jää. Lastel ka nagu pole seda õiget kodu, korter vaid.
Mees igatses ka ikka päris oma tahtmise järgi elamist, mitte ühistut.
Leidsime pika otsimise peale eraldatud krundi päris metsa, ehitasime suurema osa majast oma kätega, iga palgi ja kivi ja kännu küljes on ka oma mälestus.
Tööd on majas muidugi rohkem, aga see ongi kodu ja kodutunne.
Korter on alles, v-o vanaks jäädes kolime sinna tagasi. Kuigi tundub, et ka siis peaks selle välja vahetama, liiga suur.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Nõiamoor, SeaTongue ja 9 külalist