Kas usute õigesse kasvatusse?

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 17:45
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 11:10
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 09:22

Ja kes asemele tuleb, sina??! Mine-mine kooli tööle, palk on ju korralik, tööpäevad lühikesed, puhkus pikk 😁.

Õpetajatest niigi suur puudus praegu, huvitav küll miks?
Selleks, et rohkem häid õpetajaid kooli tuleks, peaks see amet olema atraktiivne - ja muu hulgas ka hästi tasustatud. Siis lähevad noored ka parema meelega kooli tööle, tekib konkurents. Praegu hoitakse ka kehvasid õpetajaid tööl, sest ei ole kedagi asemele võtta.

Ja õpetaja vanus ei ole küll mingi näitaja. Minu ühel lapsel on klassiõpetaja üle 60, täiesti imeline õpetaja, lapsed armastavad teda.
"Mine ise!" - seda lausekest näkku loopida sa oskad. Ka minu elualal on töötajatest tohutu suur puudus, muide, ja ka palk ei ole sentigi suurem õpetajate omast (olen samuti kõrgharitud spetsialist). Ja kui ma enam ei jaksa, siis lihtsalt julmalt ütlengi uusi tellimusi ära, midagi pole teha. Kuid päris kindlasti ei tähenda töötajate puudus minu ametis seda, et ma võin ülejala lasta, inimesi, kellega koos töökohal viibin, mõnitada ja sõimata ning oletuslikel põhjustel karistada.
Kui minu elualal tuleb negatiivset tagasisidet, siis me analüüsime seda, ilma et hakkaks kohe üldistama ja tooma mingeid asjassepuutumatuid negatiivseid näiteid. Vaid me tegeleme konkreetselt selle küsimusega ja mõtleme läbi, mida saaks edaspidi paremini teha. Mitte ei hakka karjuma, et mine ise sellele tööle või istu kodus ja tee ise meie töö ära. See on elementaarne suhtluskultuur.
Kas see on sinu tekst? "Need 30 aastat töödanud ja praegu 50 ja enam mutikesed koolist tuleks suure buldooseriga koolidest minema lükata."
Väga intelligentne ja kõrgharitud spetsialisti vääriline sõnavõtt, ei ole kohe üldsegi üldistav 😁. Tõepoolest väärtuslik tagasiside, mida iga õpetaja peaks kohe analüüsima hakkama.

P.S. Mina ei ole (enam) õpetaja. Töötan erasektoris, palk peaaegu kaks korda suurem ja närvikulu 10 korda väiksem. Kooliga puutun kokku ainult lapsevanema rollis.
Ei ennusta sulle erasektoris pikka iga. Kes ikka harjunud koolis olesklema ei see mujal hakkama saa. Ja vaevalt su palk 3000 eur on. Valetaja.
Külaline

Barbara kirjutas: 07 Jaan 2025 11:55
Tolmukübe kirjutas: 30 Dets 2024 10:07 Või see ikkagi ei aita? Sünnib juba halva iseloomuga või nt päriliku isiksusehäirega vms, kasvatad või mitte, vahet ju pole.
Kusjuures "teadlased väidavad", et isegi psüühika/käitumishäiretega või intellektipuudega lapse arenemisel on tohutu vahe lõpptulemuses, kas kodu ja vanemad ja keskkond on "kasvatanud" (võimaldanud ea- ja võimekohast arengut, treeninud, õpetanud) või on lastud lihtsalt niisama olla, sest "kasvatad või mitte, mis vahet seal on". Ka andekad lapsed manduvad täitsa tavalisteks, kui vanemad ei viitsi lapsega tegeleda. Loomulikult on kasvatusel ja mittekasvatamisel (või valesti kasvatamisel) vahe sees. Ärme hakkame üldse rääkimagi, kuidas võib tulevase elu ära rikkuda lapse väärkohtlemine (tulemuseks depressioon, suhtemured, psüühikahäired täiskasvanuna)
Defineeri "kasvatamine"!
Külaline

Defineeri "defineeri"... mis käsutad siin, kui lihtsatest sõnadest ei suuda aru saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 15:56 Defineeri "defineeri"... mis käsutad siin, kui lihtsatest sõnadest ei suuda aru saada.
Kui sa ei suuda enda kasutatud mõisteid defineerida, siis ei ole sa ise neist aru saanud :D
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 04:13 Viimasel väga õige kirjeldus olukorrast. Mind ajab öökima ja oksele see õpetajae kiun PALKA, PALKA, PALKA. Need 30 aastat töödanud ja praegu 50 ja enam mutikesed koolist tuleks suure buldooseriga koolidest minema lükata. 4-5 tun di päevas ja siis suur jutt kuidas nemad kodus teevad tööd., Tglt lasevad vana rasva pealt viimasased 20 aastat liugu. Sama on direktoritega. Kui oled üle 50 ja üle 5 a pukis tuleb kohe kinga anda

Just sellepärast seda palka vaja ongi. Õpetajakutse ja kutsumusega inimesi on palju, aga suur osa neist eelistab muus ametis palju rohkem teenida.
Õpetajaametisse pole mingit konkurentsi ja need mutikesed töötavad surmani. Sest muidu poleks üldse kedagi klassi ees...
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 11:17
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 18:01
M.o.t.t. Mitte kool polnud ju süüdi, su lapsel polnud oma algklassiõpetajaga klappi. Selle pole küll ülejäänud kool süüdi.
Ah soo. Aga siin muide oligi jutt ju õpetajatest? Mitte mingisugusest anonüümsest moodustisest nimega "kool". Kool on akendega maja.

Teiseks sa väänad mu juttu, öeldes et "su lapsel polnud oma algklassiõpetajaga klappi". Õpetaja käitumine enamuse lastega oli ebaprofessionaalne. Sina üritad viimases hädas õpetaja ebaprofessionaalset käitumist tituleerida "klapi" puudumiseks, ja seda pealegi ainult üheainukese õpilase osas. Ometi ma kirjutasin selgelt, et vanemad hakkasid oma lapsi sealt klassist ära võtma. Muide, see sai nii massiliseks, et praeguseks on see klass hoopiski suletud, kuna jäi tühjaks ja üksikud allesjäänud õpilased liideti paralleelklassidega. Seega sinu jutt, nagu oleksin ainult mina üksinda sellise imeliku lapse vanem, kes ei leidnud õpetajaga klappi, on praegu puhas demagoogia.
Mis "viimases hädas?" Sul on luulud, mitte minul pole häda, sinul ju on. Lisaks ajad mind ilmselt kellegagi segamini.

Kool ei ole lihtsalt akendega maja. Koolist teevad kooli inimesed seal sees ja kui üks õpetaja (ja üks laps) sinna ei sobitu siis see ei tähenda, et võiks üldistada seda kogu koolile.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 18:57
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 04:13 Viimasel väga õige kirjeldus olukorrast. Mind ajab öökima ja oksele see õpetajae kiun PALKA, PALKA, PALKA. Need 30 aastat töödanud ja praegu 50 ja enam mutikesed koolist tuleks suure buldooseriga koolidest minema lükata. 4-5 tun di päevas ja siis suur jutt kuidas nemad kodus teevad tööd., Tglt lasevad vana rasva pealt viimasased 20 aastat liugu. Sama on direktoritega. Kui oled üle 50 ja üle 5 a pukis tuleb kohe kinga anda

Just sellepärast seda palka vaja ongi. Õpetajakutse ja kutsumusega inimesi on palju, aga suur osa neist eelistab muus ametis palju rohkem teenida.
Õpetajaametisse pole mingit konkurentsi ja need mutikesed töötavad surmani. Sest muidu poleks üldse kedagi klassi ees...
Mina ei ole õpetaja, küll aga töötan kõrgharitud spetsialistina, ja minu palk on õpetaja omast isegi pisut väiksem. Vastutus ja pinge aga on kohati suuremadki. Kui ma oma töös midagi valesti teen, siis maksan selle ise välja. Pole kuulda olnud, et õpetaja peaks kunagi mõnele õpilasele, kes tunnis ta ainet selgeks ei saa, oma raha eest eraõpetaja palkama?

Tegelikult ei saa siin kisada, et "aga mine siis ise sinna või tänna!" Selleks et töötada kellenagi, on vaja teatud isikuomadusi. Õpetaja peab eeskätt olema hea suhtleja, ta peab olema liidrikalduvustega ja nautima suure karja ees seismist ja nende üle valitsemist. Kes seda ei naudi ega tunne end kui kala vees, need ei sobi õpetajaks.

Ja samuti võib õpetaja ametiga hästi toimetulevale inimesele olla kohutavalt raske teha näiteks süvenemist ja äärmist keskendumist nõudvat kirjatööd. Tundide kaupa pikkade numbrijadade jälgimine või lehekülgede hoolikas lugemine ajab ta lihtsalt hulluks. Samas teine spetsialist naudib jällegi seda.

Nii et küsimus ei olegi pigem mitte palkades, vaid suurelt osalt selles, kas inimene sobib sellele tööle või mitte. Ja eks muidugi, kui õnnestub saada tuhandeeurose palga pealt kuskile kolme tuhandese palgaga tööle, siis jooksevad nii see õpetaja kui ka spetsialistist kontoritöötaja mõlemad sinnapoole, jalad seljas. Aga kõigile neid suurte palkadega ja imelihtsaid töökohti ei jagu - ei pääse kõik marjamaale, muist peab jääma ikka karjamaale kah.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 19:53
Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 11:17
M.o.t.t. Mitte kool polnud ju süüdi, su lapsel polnud oma algklassiõpetajaga klappi. Selle pole küll ülejäänud kool süüdi.
Ah soo. Aga siin muide oligi jutt ju õpetajatest? Mitte mingisugusest anonüümsest moodustisest nimega "kool". Kool on akendega maja.

Teiseks sa väänad mu juttu, öeldes et "su lapsel polnud oma algklassiõpetajaga klappi". Õpetaja käitumine enamuse lastega oli ebaprofessionaalne. Sina üritad viimases hädas õpetaja ebaprofessionaalset käitumist tituleerida "klapi" puudumiseks, ja seda pealegi ainult üheainukese õpilase osas. Ometi ma kirjutasin selgelt, et vanemad hakkasid oma lapsi sealt klassist ära võtma. Muide, see sai nii massiliseks, et praeguseks on see klass hoopiski suletud, kuna jäi tühjaks ja üksikud allesjäänud õpilased liideti paralleelklassidega. Seega sinu jutt, nagu oleksin ainult mina üksinda sellise imeliku lapse vanem, kes ei leidnud õpetajaga klappi, on praegu puhas demagoogia.
Mis "viimases hädas?" Sul on luulud, mitte minul pole häda, sinul ju on. Lisaks ajad mind ilmselt kellegagi segamini.

Kool ei ole lihtsalt akendega maja. Koolist teevad kooli inimesed seal sees ja kui üks õpetaja (ja üks laps) sinna ei sobitu siis see ei tähenda, et võiks üldistada seda kogu koolile.
Sul endal on luulud. Ja mingit häda mul pole, mu laps on ammugi põhikooli lõpetanud - olles vahetanud kooli. Kirjutasin ju korduvalt, kuidas lapsed massiliselt hakkasid sellest klassist lahkuma. Üks õpetaja, jah, ei sobitunud kooli, aga ära minna ta ka ei tahtnud. Ja nii jõuamegi tegelikult teema algse poindini, et üks mittesobiv õpetaja suudab teha lastele päris palju kahju. Tulemuseks on rikutud psüühika lastel, suur mahajäämus tolle õpetaja poolt õpetatavas aines ja pettumine koolis (sest olgem ausad, eks õpetaja esinda ju koolitöötajaid lapse jaoks).
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 14:20
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 11:10

"Mine ise!" - seda lausekest näkku loopida sa oskad. Ka minu elualal on töötajatest tohutu suur puudus, muide, ja ka palk ei ole sentigi suurem õpetajate omast (olen samuti kõrgharitud spetsialist). Ja kui ma enam ei jaksa, siis lihtsalt julmalt ütlengi uusi tellimusi ära, midagi pole teha. Kuid päris kindlasti ei tähenda töötajate puudus minu ametis seda, et ma võin ülejala lasta, inimesi, kellega koos töökohal viibin, mõnitada ja sõimata ning oletuslikel põhjustel karistada.
Kui minu elualal tuleb negatiivset tagasisidet, siis me analüüsime seda, ilma et hakkaks kohe üldistama ja tooma mingeid asjassepuutumatuid negatiivseid näiteid. Vaid me tegeleme konkreetselt selle küsimusega ja mõtleme läbi, mida saaks edaspidi paremini teha. Mitte ei hakka karjuma, et mine ise sellele tööle või istu kodus ja tee ise meie töö ära. See on elementaarne suhtluskultuur.
Kas see on sinu tekst? "Need 30 aastat töödanud ja praegu 50 ja enam mutikesed koolist tuleks suure buldooseriga koolidest minema lükata."
Väga intelligentne ja kõrgharitud spetsialisti vääriline sõnavõtt, ei ole kohe üldsegi üldistav 😁. Tõepoolest väärtuslik tagasiside, mida iga õpetaja peaks kohe analüüsima hakkama.

P.S. Mina ei ole (enam) õpetaja. Töötan erasektoris, palk peaaegu kaks korda suurem ja närvikulu 10 korda väiksem. Kooliga puutun kokku ainult lapsevanema rollis.
Ei ennusta sulle erasektoris pikka iga. Kes ikka harjunud koolis olesklema ei see mujal hakkama saa. Ja vaevalt su palk 3000 eur on. Valetaja.
Õpetaja miinimumpalk, mida enamus õpetajaid ka saavad, on pisut üle 1800 bruto. Sellest kaks korda suurem palk on pisut üle 3600 bruto. Kui ma viitsiks päris täiskohaga töötada, siis see olekski mu praegune palk (töötan natuke vähem kui täiskohaga, nii et palk sellevõrra natuke väiksem).

Koolis pidasin vastu kaks aastat, siis õppisin ümber ja nüüd juba 9 aastat ITs. Elu parim otsus, selle "koolis olesklemisega" oleksin praegu juba läbi põlenud või hullaris.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2025 07:29
Külaline kirjutas: 07 Jaan 2025 14:20

Õpetaja miinimumpalk, mida enamus õpetajaid ka saavad, on pisut üle 1800 bruto. Sellest kaks korda suurem palk on pisut üle 3600 bruto. Kui ma viitsiks päris täiskohaga töötada, siis see olekski mu praegune palk (töötan natuke vähem kui täiskohaga, nii et palk sellevõrra natuke väiksem).

Koolis pidasin vastu kaks aastat, siis õppisin ümber ja nüüd juba 9 aastat ITs. Elu parim otsus, selle "koolis olesklemisega" oleksin praegu juba läbi põlenud või hullaris.
Mis kohal emakeele ja kirjanduse õpetaja sellise summa saaks ja mitu sellist töökohta Eestis on?
Külaline

Ma ei ole küll see, kes antud olukorda kirjeldas aga kommenteerin su vastust siiski. Olukorras, kus üks algklassiõpetaja peaaegu terve klassi koolist välja sööb, on justnimelt kool, st siis kooli juhtkond süüdi. Kooli juhtkond oleks pidanud selle probleemiga õigel ajal tegelema ja väikestele algklassilastele normaalse kooli alguse kindlustama. Seega süüdi on siiski kool lisaks sellele õpetajale.

Loomulikult võis samas koolis olla ka häid õpetajaid, aga neid pisikesi see ei aidanud ja juhtkond lasi sel toimuda.
Külaline

Mina vaatan oma lapse koolis, et juba igasuguseid võetakse õpetajana tööle, sest keegi ei taha õpetaja olla. Kvalifitseeritud õpetajad jooksevad laiali, sest palk on 1820 bruto ja nüüd on öeldud, et järgmisel aastal palk sentigi ei tõuse, ehk siis muutub tänu maksutõusudele ja inflatsioonile veel väiksemaks. Lisaks see paljude lapsevanemate suhtumine, mis siingi välja tuleb, õpetajad on lollid ja halvad, teenindagu minu last ja olgu vait. Midagi nad nagunii ei oska ja kiusavad lapsi ilmaasjata. Lisaks virutatakse neile kogu aeg lisatöid juurde, sest õpetajaid pole. Minu lapse klassis ei leitudki klassiõpetajat, vana klassijuhataja sai lapse, läks minema, teine kes võeti, ei saanud hakkama, sest klassis oli 2 käitumishäirega last. Siis jagati tunnid lihtsalt suvaliste õpeajate vahel ära. Esimese klassi lapsi ei aidanud koolis keegi, ise pidid minema igale poole, oma asju otsima, vanematega keegi ei suhelnud. Ja asi lähebki aina hullemaks. Süüdistada võib siin jah mõnda konkreetset inimest, koolijuhti või keda iganes, aga tegelikult on ju asi muus.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2025 14:34Kvalifitseeritud õpetajad jooksevad laiali, sest palk on 1820 bruto ja nüüd on öeldud, et järgmisel aastal palk sentigi ei tõuse, ehk siis muutub tänu maksutõusudele ja inflatsioonile veel väiksemaks.
Jube vastik lugu. Kuidas haridusministeerium sellist asja lubab? Mis edasi saab siis?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2025 14:34 Mina vaatan oma lapse koolis, et juba igasuguseid võetakse õpetajana tööle, sest keegi ei taha õpetaja olla. Kvalifitseeritud õpetajad jooksevad laiali, sest palk on 1820 bruto ja nüüd on öeldud, et järgmisel aastal palk sentigi ei tõuse, ehk siis muutub tänu maksutõusudele ja inflatsioonile veel väiksemaks. Lisaks see paljude lapsevanemate suhtumine, mis siingi välja tuleb, õpetajad on lollid ja halvad, teenindagu minu last ja olgu vait. Midagi nad nagunii ei oska ja kiusavad lapsi ilmaasjata. Lisaks virutatakse neile kogu aeg lisatöid juurde, sest õpetajaid pole. Minu lapse klassis ei leitudki klassiõpetajat, vana klassijuhataja sai lapse, läks minema, teine kes võeti, ei saanud hakkama, sest klassis oli 2 käitumishäirega last. Siis jagati tunnid lihtsalt suvaliste õpeajate vahel ära. Esimese klassi lapsi ei aidanud koolis keegi, ise pidid minema igale poole, oma asju otsima, vanematega keegi ei suhelnud. Ja asi lähebki aina hullemaks. Süüdistada võib siin jah mõnda konkreetset inimest, koolijuhti või keda iganes, aga tegelikult on ju asi muus.
Mina lapsevanemana näen küll hoopis midagi muud. Näen, kuidas lapsevanemad poevad lausa nahast välja, et õpetajale meeldida, tassivad neile meelehead nagu nõukogude ajal ja poevad kuis suudavad - suures hirmus, et muidu hakkab pedagoog nende last koolis kiusama ja siis pole lapsele tuge ega kaitset loota mitte kusagilt (v.a kooli vahetus vaid). Pigem olen omal nahal tunda saanud õpetaja eelarvamusi, mille kohaselt kõik lapsevanemad on lollid ja halvad, täitku vaid pedagoogi käsku ja olgu vait. Muidu süüakse laps koolist välja ja neid rikutud lapsenärve ei tee korda enam ükski psühholoog.

Ning mis puutub õpetajate puudusesse, siis häid spetsialiste otsitakse tikutulega taga igal elualal. Ka teiste elualade inimesed on pidanud aeg-ajalt võtma oma lahkunud kolleegi ülesanded enda peale, kuna uut ei ole kuskilt võtta.
Külaline

Ka teiste elualade inimesed on pidanud aeg-ajalt võtma oma lahkunud kolleegi ülesanded enda peale, kuna uut ei ole kuskilt võtta.
Siin ongi väike vahe, et teistel elualadel tehakse seda aeg-ajalt, aga õpetajatel on see pidev. Mingitest väljasöömistest mina oma lapse kooli põhjal ei tea midagi, pigem on mitme lapse pärast ikka õpetajad lahkunud. Igas klassis on väga halva käitumisega lapsi, kes tervel klassil õppida ei lase. Eks võib-olla oleneb ka koolist. Mina ei tea, kus see sinu ussipesa on, kus need õelad mutid massidena laste närve söövad ja neid koolist välja söövad, minu lapse kool on teistsugune.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2025 21:55
Ka teiste elualade inimesed on pidanud aeg-ajalt võtma oma lahkunud kolleegi ülesanded enda peale, kuna uut ei ole kuskilt võtta.
Siin ongi väike vahe, et teistel elualadel tehakse seda aeg-ajalt, aga õpetajatel on see pidev. Mingitest väljasöömistest mina oma lapse kooli põhjal ei tea midagi, pigem on mitme lapse pärast ikka õpetajad lahkunud. Igas klassis on väga halva käitumisega lapsi, kes tervel klassil õppida ei lase. Eks võib-olla oleneb ka koolist. Mina ei tea, kus see sinu ussipesa on, kus need õelad mutid massidena laste närve söövad ja neid koolist välja söövad, minu lapse kool on teistsugune.
Ei tundu tegelikult, et õpetajate puhul lahkumine pidevam oleks kui teiste ametite puhul. Ja mingitest "õelate muttide massidest", millest sina siin teistele sõnu suhu pannes luuletad, ei ole mina rääkinud. Küll aga näen, kuis sind hirmsasti häirib, kui keegi julgeb selle lõputu "pahade laste ja nende halbade vanemate" sõimamisele vahelduseks tuua esile ka õpetajatega esinevad probleemid. Viimaseid on täpselt samamoodi nagu ka halva käitumisega lapsi.
Külaline

"töödanud" mnajh. sinu õpetajale ja sinu loogika järgi vast ka sünnitajale ja kasvatajale tuleks küll kohe kinga anda.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Jaan 2025 07:36
"töödanud" mnajh. sinu õpetajale ja sinu loogika järgi vast ka sünnitajale ja kasvatajale tuleks küll kohe kinga anda.
Millal enne õpetaja millegi eest on vastutanud?
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

Külaline kirjutas: 09 Jaan 2025 08:25
vaata - õpetaja töö on tellija materjalist. ja kui materjal on täielik saast - ei ole sellest kuningarüüd võimalik teha. ka mitte kõige osavamal rätsepal.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Jaan 2025 08:25
Õpetajaid kontrollitakse pidevalt, kui sa veel ei teadnud. Kogu aeg peavad oma tegevuse üle aru andma. Esitama tunnikavasid, vastama, miks on halvad hinded, kõigile peavad vastu tulema järelvastamiste osas, peavad kõiki edasi lohistama. Eliitkoolid valivad õpilasi ja nende vanemaid, tavakoolidel seda luksust pole.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Semrush [Bot] ja 3 külalist