Kopsupõletik

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Kopsupõletik

Postitus Postitas Külaline »

Lapsel 13.aastasel avastati pika köha tulemusena kopsupõletik. Avastati alles tänu röntgenile. Eilsest 39.5 palavik, aga saadeti ikka Emost kodusele ravile. Köhib vahetpidamata ja aina magab.Palavik õnneks alaneb, aga varsti on jälle kõrge. Kas on okei, et saadeti koju ravile? Kas ei peaks kopsupõletikuga pigem haiglasse jääma? Eile õhtul sai esimese antibiootikumi. Elame väikeses linnas ja siinne Emo arvas et läheme koju ravile. Olen täitsa mures :(
Kehva enesetunnet ta ei kurda. Loeb raamatut või istub telefonis samal ajal köhides. Kui palavik tõuseb siis hakkab vaid külm. Ütleb et halb ei ole.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2025 13:14 Lapsel 13.aastasel avastati pika köha tulemusena kopsupõletik. Avastati alles tänu röntgenile. Eilsest 39.5 palavik, aga saadeti ikka Emost kodusele
Vabandust, mul ka 13-aastane laps ja ma ei kujuta ette, kuidas selline asi võimalik on.

Kui laps on nädala köhinud ja näha on, et see ei allu kodusele ravile (igapäevane auruinhalaator, köharohi, rohke vedelik), siis ta läheb perearsti juurde, teeb vereanalüüsi ja röntgeni ning saab vajadusel AB-ravi, kui on selge, et on bakteriaalne kopsupõletik. Aga enne selleni jõudmist on ikka väga kaua vaja oodata (isegi kopsupõletik on alguses ikka viiruslik ning alles ravimata kopsupõletik muutub bakteriaalseks ja vajab AB-d).

Nagu sa ütled, pika köha tulemusena. Tagantjärele tarkus, aga miks te oma lastega õigel ajal arsti juurde ei lähe ja ei väldi selliseid olukordi? Nüüd ei ole muud teha, kui teed sedasama, mida haiglas tehtaks: pidev auruinhalatsioon, AB, palju juua, puhata ja pulssoksümeetriga (osta apteegist, ei ole kallis) kontrollid aeg-ajalt, et vere hapnikusisaldus oleks okei. Hapnikutaset jälgides saad kindlustunde, et kopsud varustavad verd piisava hapnikuga, vastasel juhul vajab inimene kiiresti arstiabi. Kui näit langeb alla kriitilise piiri, on see kiirabile indikaatoriks haige hospitaliseerida.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2025 14:30
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2025 13:14 Lapsel 13.aastasel avastati pika köha tulemusena kopsupõletik. Avastati alles tänu röntgenile. Eilsest 39.5 palavik, aga saadeti ikka Emost kodusele
Vabandust, mul ka 13-aastane laps ja ma ei kujuta ette, kuidas selline asi võimalik on.

Kui laps on nädala köhinud ja näha on, et see ei allu kodusele ravile (igapäevane auruinhalaator, köharohi, rohke vedelik), siis ta läheb perearsti juurde, teeb vereanalüüsi ja röntgeni ning saab vajadusel AB-ravi, kui on selge, et on bakteriaalne kopsupõletik. Aga enne selleni jõudmist on ikka väga kaua vaja oodata (isegi kopsupõletik on alguses ikka viiruslik ning alles ravimata kopsupõletik muutub bakteriaalseks ja vajab AB-d).

Nagu sa ütled, pika köha tulemusena. Tagantjärele tarkus, aga miks te oma lastega õigel ajal arsti juurde ei lähe ja ei väldi selliseid olukordi? Nüüd ei ole muud teha, kui teed sedasama, mida haiglas tehtaks: pidev auruinhalatsioon, AB, palju juua, puhata ja pulssoksümeetriga (osta apteegist, ei ole kallis) kontrollid aeg-ajalt, et vere hapnikusisaldus oleks okei. Hapnikutaset jälgides saad kindlustunde, et kopsud varustavad verd piisava hapnikuga, vastasel juhul vajab inimene kiiresti arstiabi. Kui näit langeb alla kriitilise piiri, on see kiirabile indikaatoriks haige hospitaliseerida.
Et miks ma lapsega õigel ajal arstile ei lähe?
Kui lapsel tekib köha siis ilmselgelt ravin seda esialgu tavalise köhasiirupina, palju teed jne. Või lähen kohe arstile paari päeva jooksul? Viirustena on seda köha nii palju ja no tõesti ei arvanud, et kui köha on kolmas nädal jooksmas siis kohe vaja kopsupilti. Mul 3.aastasel lapsel oli köha kuu aega. Ja lõpuks kadus ise. Käisin ju perearstil ja Tallinna lastehaigla emos ka lõpuks väikelinna emos. Mida ma nüüd tegemata jätsin? Mina olen süüdi, et arst 2 nädalat peale köha kohe röntgeni ei teinud? Kui verenäitaja on korras ja palavikku pole siis mis see arst rohkem teha oleks saanud? Ma ei tunne hetkel et ise midagi valesti olen teinud.
Jälle mingi jobu targutaja otsa sattunud. Saan aru kui ma oleks mitu kuud lasknud lapsel köhas vaevelda.
Lapsel hapnikutase korras.
Keegi ei tee nädalase köha tulemusena kohe röntgeni. Eriti kui lapsel pole palavikku.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2025 14:30

Ilmselt üks hullumeelne ema kes kohe iga väikese nohu, köha või näpuvaluga kohe lendab haiglasse ja nõuab igast vereproove ja värke. Laps haiglasse sisse kohe, pole mingit juttu. Ise ka ei tea, et ükski arst kohe nädalase köhaga teeb kohe röntgeni ja paanitseb. Köha ongi pikk haigus ja võib kesta nädalaid. Kunagi eitea millal tavaline köha läheb kopsupõletikuks. Ei saa aru milles TA hetkel süüdi on.
Külaline

Antibiootikum peaks aitama kuskil 3. tableti/andmiskorra juures ca 2., hiljemalt 3. päeval. Palavikku vahepeal muidugi alandada teiste vahenditega. Kui oleks olnud hingamisraskused, põletikunäit ülikõrge või hapnikutase madal, küll siis oleks ka haiglasse jäetud, aga üldiselt võib ka kodus ravida- tegu pole kriitilises seisus väikelapsega, üsna suur inimene juba. Kui üsna ruttu paremaks ei lähe, siis muidugi haiglasse tagasi.
Meil oli haiglasõit ka kuskil üle nädalase põdemise järel- viirushaigusest sai lõputu köha ja palavik muudkui tõusis. Perearsti telefon seletas, et no viirusega võib ka veel 4.-5. päeval palavik olla, siis läheb üle, me muudkui ootasime. Laps oli väikelaps ka, ei tahtnud nii kaua enam oodata, haiglas oli põletikunäit üle 300. Arstid siis küsisid, et mida imet me niikaua ootasine...
Madal on haige lapse ema kallal veel tänitada, midagi ei ole "väga kaua oodata".
Kris
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kris »

Kas poletikunäit võeti? AB peaks tõesti paari päeva jooksul mõjuma. Anna palju juua vett või veega mahla pooleks ja puuvilju - kiivit ja apelsini.
Kopsupõletikuga ei jäeta ammu juba haiglasse, kui niiöelda kergem vorm. Kas läkaköha ei kahtslustatud? Minu 12aastasel
Pojal eelmisel aastal nii kopsupõletik kui ka läkaköha - köhis väga kaua…
Külaline

Kris kirjutas: 12 Jaan 2025 02:09 Kas poletikunäit võeti? AB peaks tõesti paari päeva jooksul mõjuma. Anna palju juua vett või veega mahla pooleks ja puuvilju - kiivit ja apelsini.
Kopsupõletikuga ei jäeta ammu juba haiglasse, kui niiöelda kergem vorm. Kas läkaköha ei kahtslustatud? Minu 12aastasel

Põletikunäit võeti esimest korda 5 päeva tagasi, siis oli see 6. Ja nüüd võeti mõni päev tagasi, siis oli 14. Mitte oluliselt kõrge.
Palavikku enam ei ole, kuid köhib siiani. Enam mitte nii palju kui varem õnneks. Saab öösiti ka magada. Aga kui köhahoog ikka tuleb siis köhib, vahepeal võib tunnis vaid korra köhatada.
Külaline

Mul oli ka poisil pikalt köha. Kaks kuud kestnud oli, läksime arstile. Arst arvas ka, et läkakoha. Aga kuna köha algamisest oli nii kaua möödas, siis antibiootikumi ei määranud enam. Neeluproovi ka ei vetud.
Ja ega sellele otsest ravi polegi. Kui välja arvatud ab aga see on tõhus vaid siis, kui nakatumisest on nädal või kaks möödas.

Kokku kestis umbes 3 kuud ja siis läks üle. Palavikku polnud kordagi.
Külaline

Läksköha ongi raske avastada, kui kohe ei võeta proovi ja kaebus on lihtsalt pikk köha ja kõvad köhahood. Inglisekeeles ongi läheköha rahvanimetus "kolme kuu köha", ja umbes nii kaua see köhahoogudega põdemine võibki kesta, ega seal teha on vähe.

Aga kopsupõletik oli teema ja küllap ab mõjul läheb olemine juba paremaks. Ega haiglas poleks midagi teistmoodi tehtud ja 3x päevas tabletti võtta saab kodus ka, ning parem olla oma kodus, kui haiguse kulg pole raske.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Isegi väikelapsi ei jäeta enam kopsupõletikuga sisse üldiselt, mu sõbrannal just aastane laps saadeti emo-st koju, ka antibiots peale ja edasi perearstile jälgimisele.
Ja kopsupõletik võib tekkida justnimelt väga hiilivalt, hea, et laps ravi peale sai ja juba paranemas on!
Külaline

Kui diagnoos paigas, rohud peal ja seis ei ole kriitiline, siis ei ole haiglaravi tarvis. Kiiret paranemist!
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Jaan 2025 13:09 Läksköha ongi raske avastada, kui kohe ei võeta proovi ja kaebus on lihtsalt pikk köha ja kõvad köhahood. Inglisekeeles ongi läheköha rahvanimetus "kolme kuu köha", ja umbes nii kaua see köhahoogudega põdemine võibki kesta, ega seal teha on vähe.

Aga kopsupõletik oli teema ja küllap ab mõjul läheb olemine juba paremaks. Ega haiglas poleks midagi teistmoodi tehtud ja 3x päevas tabletti võtta saab kodus ka, ning parem olla oma kodus, kui haiguse kulg pole raske.
Kopsupõletik võib olla ka ilma köhata muideks. Nii et teemasid võib olla kaks: kopsupõletik ja palavik ja köha, mis võib olla näiteks põhjustatud läkaköha bakterist.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Jaan 2025 07:27
Kris kirjutas: 12 Jaan 2025 02:09 Kas poletikunäit võeti? AB peaks tõesti paari päeva jooksul mõjuma. Anna palju juua vett või veega mahla pooleks ja puuvilju - kiivit ja apelsini.

Põletikunäit võeti esimest korda 5 päeva tagasi, siis oli see 6. Ja nüüd võeti mõni päev tagasi, siis oli 14. Mitte oluliselt kõrge.
Palavikku enam ei ole, kuid köhib siiani. Enam mitte nii palju kui varem õnneks. Saab öösiti ka magada. Aga kui köhahoog ikka tuleb siis köhib, vahepeal võib tunnis vaid korra köhatada.
Huvitav et nii väikse põletikunäiduga ikka antib. anti... Aga igatahes, hea et palavik läinud ja laps saab magada. Ehk läheb ka köha üle varsti!
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2025 14:54 Ilmselt üks hullumeelne ema kes kohe iga väikese nohu, köha või näpuvaluga kohe lendab haiglasse ja nõuab igast vereproove ja värke. Laps haiglasse sisse kohe, pole mingit juttu. Ise ka ei tea, et ükski arst kohe nädalase köhaga teeb kohe röntgeni ja paanitseb. Köha ongi pikk haigus ja võib kesta nädalaid. Kunagi eitea millal tavaline köha läheb kopsupõletikuks. Ei saa aru milles TA hetkel süüdi on.
Ei, ma ei ole hullumeelne ja ma ei ole kunagi oma lapsega haiglasse lennanud. Vastupidi, ma ravin kohe algusest peale adekvaatselt. Ja kui köha on üle nädala kestnud hoolimata inhalatsioonist ja kodusest ravist, siis teen küll röntgeni ja vereproovi. Ei oota igaks juhuks kuu-kaks, et siis avastada, et on läkaköha või kopsupõletik.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 15:23
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2025 14:54 Ilmselt üks hullumeelne ema kes kohe iga väikese nohu, köha või näpuvaluga kohe lendab haiglasse ja nõuab igast vereproove ja värke. Laps haiglasse sisse kohe, pole mingit juttu. Ise ka ei tea, et ükski arst kohe nädalase köhaga teeb kohe röntgeni ja paanitseb. Köha ongi pikk haigus ja võib kesta nädalaid. Kunagi eitea millal tavaline köha läheb kopsupõletikuks. Ei saa aru milles TA hetkel süüdi on.
Ei, ma ei ole hullumeelne ja ma ei ole kunagi oma lapsega haiglasse lennanud. Vastupidi, ma ravin kohe algusest peale adekvaatselt. Ja kui köha on üle nädala kestnud hoolimata inhalatsioonist ja kodusest ravist, siis teen küll röntgeni ja vereproovi. Ei oota igaks juhuks kuu-kaks, et siis avastada, et on läkaköha või kopsupõletik.
Ei tasu nagu üle ka pingutada. Enne polnud palavikkugi, see tuli alles nüüd. Iga nädalase köha pärast, kui pole palavikku ja põletikunäit on nii väike, ei tehta röntgenit, see pole ju kahjutu, et seda iga tühja-tähja pärast teha. Haigla pole ka praegu näidustatud.
Külaline

Täna just terevisioonis räägiti, et läkaköha juhtumid on hüppeliselt kasvanud. Juba selle kahtlusega praegusel ajal ma pöörduks emosse.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 21:01 Täna just terevisioonis räägiti, et läkaköha juhtumid on hüppeliselt kasvanud. Juba selle kahtlusega praegusel ajal ma pöörduks emosse.
Miks emosse? Eeldatavasti on laps vaktsineeritud.
Ma ka köhin, ilmselt läkaköha, võimatu on röga lahti saada. Käin tööl, palavikku pole, lihtsalt köhin. Kui rääkima ei pea, siis ei köhi.
Külaline

Meie pere just põdes läkaköha. Kõigil oli 10-14 päeva palavik, algul ikka kõrge - kuni 39,9. Köha oli selline, et võttis silme eest mustaks ja lapsed ka oksendasid peale köhahooge.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 21:37
Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 21:01 Täna just terevisioonis räägiti, et läkaköha juhtumid on hüppeliselt kasvanud. Juba selle kahtlusega praegusel ajal ma pöörduks emosse.
Ma ka köhin, ilmselt läkaköha, võimatu on röga lahti saada. Käin tööl, palavikku pole, lihtsalt köhin. Kui rääkima ei pea, siis ei köhi.
Siis saab diagnoosi kirja ja ei levita seda. Ohustatud on eriti väikelapsed, kes oma vanuse tõttu veel seda saanud pole(eriti kui väike beebi ka veel kodus on) ja kui vaktsiinist on 10a möödas, siis ka mõju juba nõrgenenud. Esimesel paaril nädalal saab testiga kindlaks teha ja ab ravi on ka tõhusam.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 22:13
Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 21:37
Siis saab diagnoosi kirja ja ei levita seda. Ohustatud on eriti väikelapsed, kes oma vanuse tõttu veel seda saanud pole(eriti kui väike beebi ka veel kodus on) ja kui vaktsiinist on 10a möödas, siis ka mõju juba nõrgenenud. Esimesel paaril nädalal saab testiga kindlaks teha ja ab ravi on ka tõhusam.
Perearst ei tee siis testi või?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: xqwerty ja 2 külalist