Veider arusaam tervislikkusest

vana hea klassika
Külaline

Veider arusaam tervislikkusest

Postitus Postitas Külaline »

Mul üks tuttav tänitas, et kuidas ma saan end sedasi mürgitada, et supi sisse puljongikuubiku panen, et ikka ise tuleb kontidest puljongit keeta. Ise on ta kirglik veipija, kes ei saa tunnikest ka mööda saata ilma oma "lutita".

Ma olen väga hämmingus, kuidas saab tervislik olemise teemadel sedasi teisi paika panna inimene, kes ise hoopis hullemini oma tervist rikub.

Ma teen kord nädalas puljongikuubikuga suppi, tema veibib igapäevaselt. Ja arvab, et tal on õigus kellelegi üleolevalt tervisenõu jagada?

Te ka teate mõnda sellist, kes oma silmas palki ei näe, aga teiste pindudest teeb suure numbri?
Külaline

Mnjah.

Kaasajal on kuubikute valik ju ka lai ja on võimalik nn. loodussõbralikke kuubikuid valida, kus koostisosad on umbes nagu mahe köögiviljapulber, maitsepärm jms. Võib muidugi vaielda, kui õige ja ehe kuubikuga tehtud supp on (tippkokk ilmselt ei kasutaks), aga ei taha uskuda, et just kuubik kellelegi saatuslikuks saab.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 11:26 Mul üks tuttav tänitas, et kuidas ma saan end sedasi mürgitada, et supi sisse puljongikuubiku panen, et ikka ise tuleb kontidest puljongit keeta. Ise on ta kirglik veipija, kes ei saa tunnikest ka mööda saata ilma oma "lutita".

Ma olen väga hämmingus, kuidas saab tervislik olemise teemadel sedasi teisi paika panna inimene, kes ise hoopis hullemini oma tervist rikub.

Ma teen kord nädalas puljongikuubikuga suppi, tema veibib igapäevaselt. Ja arvab, et tal on õigus kellelegi üleolevalt tervisenõu jagada?

Te ka teate mõnda sellist, kes oma silmas palki ei näe, aga teiste pindudest teeb suure numbri?
Meie küll sellist ei tea. Mine anna talle peksa karistuseks, siga selline.
Külaline

Enamik inimesi eksib enamikus asjades. Tõele oled lähemal siis, kui keerad tavapärased teadmised tagurpidi.
Külaline

Nikastanud tuttav, milleks sellise peale endast välja minna. Midagi vastu ka ütlesid?
PAljud inimesed on väga "tervisteadlikud" ühes asjas, jätavad aga mõne teise/mõned teised tervislikkuse aspektid üldse unarusse.
Külaline

Kui see tuttav ei ole just kahekümnendates, siis on ta tõenäoliselt enne veipimist nö päris suitsetaja olnud. Loomulikult on veipimine kahjulik võrreldes üldse mitte suitsetamisega, aga samas võrreldes päris sigaretiga on see organismile kordades ohutum. Ma pakun, et su nikotiininarkkarist tuttav usub, et tal ongi tervislik eluviis, kuna vahetas kopsude tõrvamise selle vähe parema variandi vastu ja nüüd võib sel teemal sõna võtta küll. Äkki tulevikus veel samm edasi on, et jätab üldse maha lõpuks?

Mis puutub puljongikuubikusse, siis see on minu meelest üks õnnetu vääritimõistetud toode, mis langes ülekohtuselt laimu ohvriks pärast seda, kui üks blogija ta demonstratiivselt prügikasti viskas. Seal sees on kaks pahalast, naatriumglutamaat ja palmiõli. Muu on kokkupressitud köögiviljad/kana ja sool.
Kui siin on keegi, kes võib ausalt väita, et tema menüüs neid kahte komponenti kunagi ei esine, siis aplaus sulle ja äkki jagad oma ostunimekirja? Nüüdseks on isegi sellest kurikuulsast Maggi puljongist saadaval Bio versioon, mis ei sisalda kumbagi.
Tähelepanuväärne on, et kui guugeldada puljongikuubikut, siis tuleb riburada artikleid, kus seda maha tehakse, aga ülla-ülla, need kõik reklaamivad mõne muu tootja sarnast või sama funktsiooniga toodet, mis on väidetavalt puha öko ja möko.
See kuubik on suva. Proovige parem nt kaubandusvõrgust leida naatriumnitriti vaba sinki/vorsti, hea, kui ühe tootja leiate. Arvate, et te ei tarbi palmiõli, seda topitakse reaalselt igale poole, isegi toodetesse, mille kohta te ei arvanudki, et need üldse mingit õli sisaldavad.
Külaline

Tüüpiline, et ikka ja alati süüdistab teisi ebatervislikes eluviisides just see inimene, kel endal asjad kaugeltki ideaalsed pole. Ei maksa teda tähele panna. Loodetavasti sa ikka mainisid talle vastu tema veipimist?

Ma ise tundsin kunagi ühte narkomaani, jah, oli mu tutvusringkonnas. Kord saime üle hulga aja toidupoes kokku, kui ma toidukotiga väljuma hakkasin. Ja ainus, mida tema märkas, oli see, et mu ostukotis oli kõige peale asetatud pakk viinereid. No ja küll siis ikka jatkus juttu kauemaks - et kas sa siis ei tea, mis kõike jama viinerid sisaldavad ja missugune õudne rämps see on ja mis see su tervisega teeb? Ikka pahviks võtsid küll säherdused õpetussõnad süstiva narkomaani suust, kehitasin õlgu, muigasin ja tulin tulema.
Külaline

Tean üht meest, kes võtab väga räigelt sõna naiste kehakaalu teemal. Isegi normaalkaalu ülemise otsa poole kaldu naisi sõimab inetute nimedega ja räägib, et kas tervisele siis üldse ei mõtle. Ise ta on küll kõhn, aga ees on päris suur kõht. Ja suitsetab ja joob igapäevaselt, päris kaine on harva.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 15:10
Tean üht meest, kes võtab väga räigelt sõna naiste kehakaalu teemal. Isegi normaalkaalu ülemise otsa poole kaldu naisi sõimab inetute nimedega ja räägib, et kas tervisele siis üldse ei mõtle. Ise ta on küll kõhn, aga ees on päris suur kõht. Ja suitsetab ja joob igapäevaselt, päris kaine on harva.
Miks sa pead alati oma valedega üle võlli minema? Miks sa pead alati sõna sekka ütlema. Ka seal kus sul midagi öelda pole. Väsitav ja õel inimene.
Külaline

Njah, päris huvitavad sõbrad sul siis...
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 15:01
Mis puutub puljongikuubikusse, siis see on minu meelest üks õnnetu vääritimõistetud toode, mis langes ülekohtuselt laimu ohvriks pärast seda, kui üks blogija ta demonstratiivselt prügikasti viskas. Seal sees on kaks pahalast, naatriumglutamaat ja palmiõli. Muu on kokkupressitud köögiviljad/kana ja sool.
Kui siin on keegi, kes võib ausalt väita, et tema menüüs neid kahte komponenti kunagi ei esine, siis aplaus sulle ja äkki jagad oma ostunimekirja? Nüüdseks on isegi sellest kurikuulsast Maggi puljongist saadaval Bio versioon, mis ei sisalda kumbagi.
Tähelepanuväärne on, et kui guugeldada puljongikuubikut, siis tuleb riburada artikleid, kus seda maha tehakse, aga ülla-ülla, need kõik reklaamivad mõne muu tootja sarnast või sama funktsiooniga toodet, mis on väidetavalt puha öko ja möko.
See kuubik on suva. Proovige parem nt kaubandusvõrgust leida naatriumnitriti vaba sinki/vorsti, hea, kui ühe tootja leiate. Arvate, et te ei tarbi palmiõli, seda topitakse reaalselt igale poole, isegi toodetesse, mille kohta te ei arvanudki, et need üldse mingit õli sisaldavad.

Minu ostetavates toodetes glutamaati ei ole. Selles ei ole midagi ebareaalset, glutamaadita pooltooteid (nii tooreid kui küpsetatuid) leiab poodidest laias valikus. Kui just ainult odavama otsa tooteid ei jahi, siis on rasksem, sest neis on liha vähesus ja sellest tulenev maitse vähesus pahatihti glutamaadiga järele aidatud. Palmiõli põhitoiduvalikus ei ole, aga mõnes uudishimust (näe, see, prooviks ära!) ostetud maiustuses ilmselt on.

Naatriumnitritiga on keerulisem lugu. Sest lihavorst ongi traditsiooniliselt mitte ainult keeduliha, vaid "ainega" toode, juba ennesõjaaegsetes kokaraamatutes oli vorstide retseptis salpeeter. Nii ka tänapäeval. Oskar e-vaba meenub ilma nitraadita sink (tootja väitel annab roosa värvi mingi taimne segu, kus nitraati pole), seda siin-seal on müügil, kuigi tundub, et nišitoode. Toorvorste leiab, näit. laste toorvorstid.

Puljongikuubikuid on tõesti (koostise poolest) laias valikus. Demoniseerida ei tasu.
Nuff
Kontakt:

Postitus Postitas Nuff »

Ei saa aru jah, mida sellest puljongist ise keeta ja loomaliha kilesse peessisa, kui nii närvi see tegemise protsess ajab, et narksi vōi veipi peab tegema sama aegu.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 15:18
Miks sa pead alati oma valedega üle võlli minema? Miks sa pead alati sõna sekka ütlema. Ka seal kus sul midagi öelda pole. Väsitav ja õel inimene.
Milles probleem? Tundsid ennast ära või?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 15:18
Mina tunnen ka sellist meest, niiet ma ei usu, et ta valetab.
Mees, keda mina tunnen, hakkab alati tänitama, kui mingi loodussõbralikuma valiku teed või omale mingit jama sisse süüa ei taha. Temaga ei ole üldse lahe koos olla, minu jaoks on väga ebatervisklik sellise kiusliku vastandujaga koos viibida.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Aga kui paremakäeline paneb parema jala soki vasakusse jalga ...? Lahutus?
Külaline

Ants kirjutas: 15 Jaan 2025 00:44 Aga kui paremakäeline paneb parema jala soki vasakusse jalga ...? Lahutus?
Ei noh, kindlasti lahutus. Igavene siga.
Külaline

Mina kasutan ka puöjongikuubikuid. Supis, kastmes. Ja minu arust on ok, kui 3 l supi sees on 1 kuubik. Aga minu arust pole ok juua seda puljongit puljongina 200ml vees, nagu mu mees teeb.
Külaline

Valdavalt pole neid kuubikutes enam isegi glutamaati, kui ei osta just kõige jubedamaid odavamaid- sool, natuke kanarasva ja maitsetaimed, õudne küll... Ise kasutan knorri neid puljongizeleesid vahel.
Külaline

Minu jaoks annab supile õige maitse ikka supikondist keedetud puljong. Kuubikuid kasutan mõnikord üliharva kuskil riisiroas vmt kohas, kui parasjagu päris puljongit ei ole. Neid e-aineid ma otseselt ei karda, kuigi väga ei pooda ka, aga minu jaoks on jah just suur maitsevahe. Nii et supiisu korral - kui puljongit keeta pole aega või ei viitsi, siis parem ei teegi suppi.

Teemasse, olen märganud sama, et mõni rõhutatult tervisliku eluviisi pooldaja, unustab selle tervislikkuse teisel momendil ära. Näiteks, olen ka kuulnud, kuidas inimene tarbib ainult üht kindlat kohvisorti, kuna see on puhas. Ainult üht kindlat juustu, kuna seal pole lisaaineid. Leiba ja vorsti ei võta suu sissegi, sest seal on mingid hirmsad asjad sees jne. Vett joob ainult filtreeritult või poest ostetud kindlat sorti, kus mingid spetsiaalsed ained sees. Hetk hiljem näen teda suitsetamas.

Sama inimene - kasvatab köögivilju, marju jmt aiasaaduseid. Ainult ülipuhtalt, täiesti mürgivabalt. Teeb veel ekstrapingutusi, et võimalikult ökolt ja naturaalselt oma aiasaadusi kasvatada. Teine päev räägib, kuidas ta sealsamas oma ca 2000-ruuduses koduaias puhastab kõnniteeplaatide vahesid umbrohust Roundupiga.

Teine inimene. Koroona aeg. Käis ja valvas ja kaebas, kui keegi oli tööl maskita (oma boksis) või tuli kogemata liiga lähedale. Maskikontroll ja suur hirm haigestuda oli lausa äärmuslik ja hüsteeriamõõtmetes. Samal ajal käis inimene iga tunni tagant õues suitsu kimumas.
Kusjuures, ma ei olnud mingi maskivastane ja vaktsiin oli ka tehtud, aga selline ülereageerimine oli tohutult häiriv. Arvestades, et meil on väga suur kollektiiv, väga palju inimesi ühes suures ruumis, siis on lihtsalt jabur pool tööpäeva teiste inimeste kontrollimise ja nende kallal sisisemise peale kulutada.

Kolmas inimene. Tutvustab mulle "ülitervislikku" puljongipulbrit. Loen pealt silti ja ütlen talle, et see pigem ei ole tervislik, sest seal sees on naatriumglutamaat. Ja veel posu lisaaineid. Inimene solvub hirmsasti ja vaidleb vastu, et ei, seal ju võib see sees olla, aga see on selles suhtes eriline puljongipulber, et kui paned seda toidu sisse, siis kõik ained reageerivad omavahel nii, et need kahjulikud ained hävinevad.
Tervislikuks tooteks tegi selle tema arvates see, sildil oli sõna miski sõnakatke "herb" ja toode ei ole müügil supermarketis.
Külaline

Mu tuttav, töötab kokana, ka ütleb, et tuleb keeta puljong. Aga see võtab kaua aega. Muidugi ei ole see midagi, kui oled kodus ja on aega. Las ta keeb mitu tundi. Aga puljongikuubikuga läheb supp palju kiiremini. Ma olen nüüd kasutama hakanud neid valmis puljongeid, Eesti omi. Supp tuleb sellega muidugi 6e kallim. Puljongikuubikuga saab sama raha eest teha mitukümmend suppi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot], මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 5 külalist