Kuidas valmistada brokkolit, nii et see süüa kõlbaks

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 23:54 Postitus on kustutatud
Mis viga, ei ole ühtegi argumenti või, et nüüd sedasi enda ja teiste pead üritad liiva alla matta?

Hari nüüd mind, mis täpselt mu jutus vale on, milles juurviljade kasulikkus siis seisneb? Ma ei küsi tõestust ega viidet, lihtsalt mingigi argument. Aa, neid ju ei ole.
Külaline

Mõned ongi liha ja rasva dieedil, olen sellest varem ka kuulnud. Vist oli Pealtnägijas mingi aeg lugu sellistest, kes lausa toorest liha ja rupskeid näost sisse ajavad. Ise noored inimesed ja arvasid, et jube tervislik ja kõik hädad on nüüd kadunud.
Minule taimetoit maitseb, liha söön umbes korra nädalas, kui mees lasanjet vms tahab teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 15:38
Külaline kirjutas: 14 Jaan 2025 14:58 Aga valgusta siis meid ka oma imeliste teadmistega ja ütle millest inimene toituma peab ja mis mürgine pole?
rasv ja organid
liha, muna
mereannid
fermenteeritud toidud
veerohked puuviljad
toorpiimatooted

Midagi taolist. Kui peab tingimata taimi sööma, siis pigem töödeldud toidud. Taimede puhul rohkem töödeldud kraam tegelikult tervislikum, õigemini vähem kahjulik, kui mahe-öko-täistera-roheline saast.
Kui mina selliselt toituks, siis oleks mul kõht pidevalt kinni ja muud hädad.

Punast liha ei soovitata süüa tihemini kui kord nädalas, sest selle seedimine on sooltele koormav ning aeganõudev tegevus. Muna ja mereande ma armastan ja fermenteeritud toidud on samuti menüüs, aga toorpiima ei ole ma tarbinud aastaid. Üldse üritan piimatooteid vähendada, v.a juust ja keefir, sest mu kehale piim lihtsalt ei sobi. Töötlemata taimset söön ka palju.

Jälgisin vahepeal instas ühte inimest, kes peab nn karnivoori dieeti ja see kogus punast liha, mida tema endale sisse sööb, ei saa olla tervislik. Olen tähele pannud, et see on praegu kasvav trend- eemaldada menüüst kõik tervislik, sest muidu oled tervise- ja toiduameti käpa all ja nende ori.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Jaan 2025 11:14

Punast liha ei soovitata süüa tihemini kui kord nädalas, sest selle seedimine on sooltele koormav ning aeganõudev tegevus. Muna ja mereande ma armastan ja fermenteeritud toidud on samuti menüüs, aga toorpiima ei ole ma tarbinud aastaid. Üldse üritan piimatooteid vähendada, v.a juust ja keefir, sest mu kehale piim lihtsalt ei sobi. Töötlemata taimset söön ka palju.

Jälgisin vahepeal instas ühte inimest, kes peab nn karnivoori dieeti ja see kogus punast liha, mida tema endale sisse sööb, ei saa olla tervislik. Olen tähele pannud, et see on praegu kasvav trend- eemaldada menüüst kõik tervislik, sest muidu oled tervise- ja toiduameti käpa all ja nende ori.
"Ei soovitata süüa" ei ole teaduslik seisukoht. Kes ei soovita? Teadus ütleb, et on liha absoluutselt kõige kiiremini seeditav ja kõige vähem soolestikku koormav toit. Ei usu seda ka, et sinul tekivad liha söömisest erinevad hädad, sest kahtlen, et sa oled kunagi sedasi lihast toitunud, et saaksid midagi sellist järeldada. Enamus "lihasööjate" toidulaud koosneb kuni 90% ulatuses taimedest, nad on praktiliselt veganid. See, kui taldrikule eksib mõni taimeõli ja kuivikupuru paneeringus šnitslitükike, ei muuda üldpilti. McDonald's liigitatakse ka punase liha kategooriasse, mis sest, et hamburger koosneb enamjaolt saiast, salatist ja taimeõlikastmest. Nii neid tervisemuresid ekslikult punase liha kaela aetaksegi.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Jaan 2025 13:13
Külaline kirjutas: 15 Jaan 2025 11:14

"Ei soovitata süüa" ei ole teaduslik seisukoht. Kes ei soovita? Teadus ütleb, et on liha absoluutselt kõige kiiremini seeditav ja kõige vähem soolestikku koormav toit. Ei usu seda ka, et sinul tekivad liha söömisest erinevad hädad, sest kahtlen, et sa oled kunagi sedasi lihast toitunud, et saaksid midagi sellist järeldada. Enamus "lihasööjate" toidulaud koosneb kuni 90% ulatuses taimedest, nad on praktiliselt veganid. See, kui taldrikule eksib mõni taimeõli ja kuivikupuru paneeringus šnitslitükike, ei muuda üldpilti. McDonald's liigitatakse ka punase liha kategooriasse, mis sest, et hamburger koosneb enamjaolt saiast, salatist ja taimeõlikastmest. Nii neid tervisemuresid ekslikult punase liha kaela aetaksegi.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=red+meat
Külaline

+ tervishoius töötava inimesena võin üsna julgelt öelda, et isiku toitumiseelistused võib valdavalt analüüsidest välja lugeda. Eks muidugi on ka taimetoidulistel tüüphaigused aga need on üldiselt kerge vaevaga ravitavad toidulisandite näol vs. eluaegne ravi retseptiravimitega krooniliste ja ohtlike terviseprobleemide taustal.
Külaline

Selle jutu peale tuligi isu brokoli-lillkapsa hautise järele, tegingi eile. Väga hea ahjuliha kõrvale.
Külaline

Mida teha brokoli jalaga? Jalg on neil nii suur, et moodustab ilmselt poole brokoli kaalust, et siis maksan poole raha palja jala eest. Samas jalga kasutada väga ei saagi, kuna ta on tihti puitunud. Või on kellelgi mingeid ideid jala kasutamise osas?
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Jaan 2025 13:27 + tervishoius töötava inimesena võin üsna julgelt öelda, et isiku toitumiseelistused võib valdavalt analüüsidest välja lugeda. Eks muidugi on ka taimetoidulistel tüüphaigused aga need on üldiselt kerge vaevaga ravitavad toidulisandite näol vs. eluaegne ravi retseptiravimitega krooniliste ja ohtlike terviseprobleemide taustal.
Ehk täpsustaksid lähemalt, mida sa sealt välja loed siis? Usun, et seda, kas inimene on lihasööja või vegan, võib näha küll. Samuti kui mõni sööb ainult rämpstoitu või teine ainult mahetoitu. Aga enamiku inimeste puhul - kes tarbivad suht suvaliselt, mida kätte saavad - kuidas nendega on?
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 10:04 Mida teha brokoli jalaga? Jalg on neil nii suur, et moodustab ilmselt poole brokoli kaalust, et siis maksan poole raha palja jala eest. Samas jalga kasutada väga ei saagi, kuna ta on tihti puitunud. Või on kellelgi mingeid ideid jala kasutamise osas?
Osta külmutatud brokolit.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 10:06
Külaline kirjutas: 15 Jaan 2025 13:27 + tervishoius töötava inimesena võin üsna julgelt öelda, et isiku toitumiseelistused võib valdavalt analüüsidest välja lugeda. Eks muidugi on ka taimetoidulistel tüüphaigused aga need on üldiselt kerge vaevaga ravitavad toidulisandite näol vs. eluaegne ravi retseptiravimitega krooniliste ja ohtlike terviseprobleemide taustal.
Ehk täpsustaksid lähemalt, mida sa sealt välja loed siis? Usun, et seda, kas inimene on lihasööja või vegan, võib näha küll. Samuti kui mõni sööb ainult rämpstoitu või teine ainult mahetoitu. Aga enamiku inimeste puhul - kes tarbivad suht suvaliselt, mida kätte saavad - kuidas nendega on?
Aga sa ju enda postituses tõidki välja selgelt väga eristuvad toitumiseelistused, mis tihtipeale üleüldisest pildist välja lugeda saab. "Suht suvalised" toitujad on suures osas tegelikult väga teadlikud toitujad ehk siis ei harrasta äärmusi ning lähtuvad toitumisel üldtuntud põhimõtetest. Rämpstoiduliste alla loen isiklikult ka need, kes toituvad suures mahus poolfabrikaatidest, mis valdavalt on loomse päritoluga. Nende seis on tõesti eeltoodutest kõige kehvem.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 10:04 Mida teha brokoli jalaga? Jalg on neil nii suur, et moodustab ilmselt poole brokoli kaalust, et siis maksan poole raha palja jala eest. Samas jalga kasutada väga ei saagi, kuna ta on tihti puitunud. Või on kellelgi mingeid ideid jala kasutamise osas?
Ma pistan varred (kui valida väiksemad, siis on need ka mahlased) sügavkülma ootama püreesupi korda või kui ribadeks hakkida, siis sobivad väga hästi stir-fry või muu panniroa moodi asja sisse. Pea poolt kallilt ostetud värki pole mõtet teisipidi ära visata. Ja see on üks põhjus, miks mulle meelib külmutatud brokolit osta- kindlasti pole see väheväärtuslikum kui kasvuhoones kunstvalguses kasvanud ja kuskil transpordiahelas loksunud pea, odavam, kadusid vähem, saan kasutada täoselt nii suurt portsu kui vajan ja midagi ei närtsi ega lähe kollaseks kätte.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 11:05Ja see on üks põhjus, miks mulle meelib külmutatud brokolit osta- kindlasti pole see väheväärtuslikum kui kasvuhoones kunstvalguses kasvanud ja kuskil transpordiahelas loksunud pea, odavam, kadusid vähem, saan kasutada täoselt nii suurt portsu kui vajan ja midagi ei närtsi ega lähe kollaseks kätte.
Just. Ostan ka külmutatult. Midagi ei lähe raisku ja hakkimist kah pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 10:49

Aga sa ju enda postituses tõidki välja selgelt väga eristuvad toitumiseelistused, mis tihtipeale üleüldisest pildist välja lugeda saab. "Suht suvalised" toitujad on suures osas tegelikult väga teadlikud toitujad ehk siis ei harrasta äärmusi ning lähtuvad toitumisel üldtuntud põhimõtetest. Rämpstoiduliste alla loen isiklikult ka need, kes toituvad suures mahus poolfabrikaatidest, mis valdavalt on loomse päritoluga. Nende seis on tõesti eeltoodutest kõige kehvem.
Kõik on suhteline. Liha kõrval on muidugi rämps, muude tavapäraste toitudeda võrreldes ei ole viineril ja vorstil häda midagi (kui just sojavalgust ei koosne). Ilmaasjata tambitakse neid. Pihvide ja teiste poolfabrikaatide häda seisneb ennekõike nende taimeõli paneeringus. Inimestel on tervislikkusest täiesti vale arusaam. Iroonilisel kombel on pitsa üks kasulikemaid asju keskmise inimese toitumises - juustu näol saab palju loomarasva ja tavaliselt on natuke liha sees, tomat on puuvili ega ole ka kõige hullem asi. Muidugi on palju süsivesikuid ka, mis rasva ja valguga kombineerides teeb kergesti paksuks, kuid pitsast saadav rasv on ilmselt ainuke põhjus miks suur osa elanikkonnast üldse elus püsib.

Pealiskaudsed vereanalüüsid ei anna terviklikku pilti. Ei arvestata sellega, et grillisõbrad söövad juurde rohkesti õlist toitu, joovad rohkem õlut ja on üldiselt ebatervislikuma eluviisiga. Terviseteadlik inimene järgib sõnakuulekalt lihast loobumine käsku, kuid see ei tähenda, et just liha on probleemides süüdi. Korrelatsioon =/= põhjus.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 11:44
Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 11:05Ja see on üks põhjus, miks mulle meelib külmutatud brokolit osta- kindlasti pole see väheväärtuslikum kui kasvuhoones kunstvalguses kasvanud ja kuskil transpordiahelas loksunud pea, odavam, kadusid vähem, saan kasutada täoselt nii suurt portsu kui vajan ja midagi ei närtsi ega lähe kollaseks kätte.
Just. Ostan ka külmutatult. Midagi ei lähe raisku ja hakkimist kah pole.
Ma ostan ka just sellepärast külmutatud õisikuid, et ma ei oska selle varrega midagi teha.
Püreesuppe ma(ega lapsed) ei söö- olen proovinud teha aga ei taha keegi. Seega vähem toidu raiskamist ja kasutan sügavkülma kraami.

Lillkapsast aga eelistan värskena.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 14:51
Postitus on kustutatud
Aga palun, kõige pikema eluea ja paremate tervisenäitajatega riigid on Hong Kong ja Jaapan. Hong Kongis süüakse per capita enim liha maailmas, jaapanlaste toidulaud koosneb samuti peamiselt lihast ja kalast, seejuures tarbitakse palju toorest liha. Riisil on küll oluline roll nende kultuuris, kuid seda süüakse palju vähem kui meil siin ette kujutatakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 13:54Iroonilisel kombel on pitsa üks kasulikemaid asju keskmise inimese toitumises - juustu näol saab palju loomarasva ja tavaliselt on natuke liha sees, tomat on puuvili ega ole ka kõige hullem asi. Muidugi on palju süsivesikuid ka, mis rasva ja valguga kombineerides teeb kergesti paksuks, kuid pitsast saadav rasv on ilmselt ainuke põhjus miks suur osa elanikkonnast üldse elus püsib.
Tegin just pitsat - brokolist põhjal 😄
Väga maitsev sai, kuigi elus ma sellega ilmselt ei püsi - rasva minimaalselt ja liha ei kasutanud.
Ei tea üldse, kuidas me siiani välja oleme venitanud, pitsat teeme/sööme 2-3 korda aastas.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 15:50 Postitus on kustutatud
Ma ei saa aru mis inimesed sul ümber on, kes saavad rasvlahustuvaid vitamiineja rasva toitainena ainult pitsast.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 15:06
Külaline kirjutas: 16 Jaan 2025 14:51
Postitus on kustutatud
Aga palun, kõige pikema eluea ja paremate tervisenäitajatega riigid on Hong Kong ja Jaapan. Hong Kongis süüakse per capita enim liha maailmas, jaapanlaste toidulaud koosneb samuti peamiselt lihast ja kalast, seejuures tarbitakse palju toorest liha. Riisil on küll oluline roll nende kultuuris, kuid seda süüakse palju vähem kui meil siin ette kujutatakse.
Ise mõtlesid välja selle jutu või? Nii Hongkongis kui ka Jaapanis on väga suur osakaal toidus köögiviljadel (sh. fermenteeritud köögiviljadel), riisil, puuviljadel, värsketel mereandidel ja kalal, lisaks tarbitakse ka jah liha, kuid see kindlasti ei moodusta suuremat osa toidulauast. Loomsest tarbitakse kala ja mereande, vähemalt Jaapanis, kindlasti rohkem kui liha. Lisaks tarbitakse lihana väga suures osas linnuliha, mis teadupärast punase liha alla ei kvalifitseeru.
Külaline

Loen ja imestan. Selline tunne nagu mingi paralleeluniversumis inimene kirjutaks siin. Mulle tundub täiesti uskumatu, et (vähemalt eeldatavasti) täiskasvanud inimesel on nii puudulikud teadmised toidust ja toitumisest. Aga ma saan aru, et see "karnivoorlus" ongi noorte mingisugune uus vastandumisliikumine ja moevool, tervislikkusega ei ole sellel paraku mingit pistmist.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ell, kaegu ja 1 külaline