Isa või piinaja?
-
Külaline
Isa või piinaja?
Kirjutan paar näidet lapse isa käitumise kohta, sest vajan kõrvaltvaatajate arvamust.
Isa viib lapse kell 18.15 huviringi, ütlesin talle, et lapsele on seljakotis kaasas veepudel. Ei kuulnud, sest ei kuula ega pane tähele teiste juttu. Huviringist tulles ostab lapsele kuiva piruka, juua ei osta. Käisid poes, laps palus juua, ei ostnud juua. Ei saa osta üht veepudelit lapsele, sest see olla mikroplastik, ei saa osta kõrrejooki, see suhkrune kuigi olemas on ka versioon “vesi+mahl” kõrrejook, mis on suhktuta. Lapsel köhajärgne aeg ja oli väga joogijanu. EI, mikroplast ja kodus jood oli vastuseks. Laps oli joomata kokku 2 tundi.
Näitena, kui tal omal on joogijanu, sõidab kohe autoga poodi, ostab suure plastpudelis Värska omale. Kõik ta haiged teooriad kehtivad vaid teiste inimeste peal.
Teine näide, veab reisil viieaastase lapse pikale rattamatkale kuhu hulka kuulub kõrgesse mäkke sõit. Vahemaa koos mäkke tõusuga 15-17km. Viieaastane ei jaksanud oma rattal tagasi sõita, pakkusin, et võtan lapse enda ratta pakikale istuma. Looduslik, ilma liikluseta paik, jalgteed. Selle peal sõim lapsele, et tema viskab sel juhul lapse jalgratta põõsasse ära, ratta mis laps sünnipäevaks sai. Lapsel nutt. Tema ise ei saa lapse jalgratast käekõrval tuua, tal jooks pooleli väidab. Viskaski ratta põõsa ja jooksis meie juurest teadmata suunas minema. Tulen siiski väsinud laps pakkirattal sealt tulema, rahustan last, et ju issi ikka ratta ära toob.
Kolmas näide, laps on veel väiksem, umbes kolme-neljane, pakib lapse turvatooli jalgealuse kotte täis kuigi taga pagassis ruumi oleks nende asjade jaoks. Laps on turvatoolis ebamugavas asendis, jalad kottide peal, laps jääb magama turvatooli, selg liiga pulka lükatud, pea kuklas, palun kotid ringi tôsta lapse jalge alt ära. Järgneb röökimine, tôstab küll kotid ära kuid teatab, et tema kõnnib minema. Kônnibki ära ja jätab meid autouks lahti maanteeäärde mingiks ajaks. Siis tuleb tagasi nagu midsgi poleks juhtunud, käis vaid “kusel.” Aga vaja on koguaeg, et kaasneks hirmutamine, et ta ära läks ja vaimne terror.
Selliseid näiteid võiksin tuua palju, osad on ajast mil koos olime. Olen kogu lapse elu tundnud, et pea teda kaitsma tema oma isa eest. Kord, kui ta lapse mere aarde ise viis ja laps ajas autosse liivateri, sest jalad olid koos, lükkas jõuga lapse jalgu valusalt minema autos. Tema autosse ei tohi keegi mingit prahti ajada.
Nōuab olla lapsega koos, et tema on isa, tema pesb saama olla, aga lapsel ei ole temaga hea koos olla, sellest aru ei saa. Mul ei ole võimalik ka last alati kaitsta. Ei ole ise juures. Liikluses kàitub nii nagu Eestis oleksid kiirteed, ikka 120 peab sõitma maanteel.
Isa viib lapse kell 18.15 huviringi, ütlesin talle, et lapsele on seljakotis kaasas veepudel. Ei kuulnud, sest ei kuula ega pane tähele teiste juttu. Huviringist tulles ostab lapsele kuiva piruka, juua ei osta. Käisid poes, laps palus juua, ei ostnud juua. Ei saa osta üht veepudelit lapsele, sest see olla mikroplastik, ei saa osta kõrrejooki, see suhkrune kuigi olemas on ka versioon “vesi+mahl” kõrrejook, mis on suhktuta. Lapsel köhajärgne aeg ja oli väga joogijanu. EI, mikroplast ja kodus jood oli vastuseks. Laps oli joomata kokku 2 tundi.
Näitena, kui tal omal on joogijanu, sõidab kohe autoga poodi, ostab suure plastpudelis Värska omale. Kõik ta haiged teooriad kehtivad vaid teiste inimeste peal.
Teine näide, veab reisil viieaastase lapse pikale rattamatkale kuhu hulka kuulub kõrgesse mäkke sõit. Vahemaa koos mäkke tõusuga 15-17km. Viieaastane ei jaksanud oma rattal tagasi sõita, pakkusin, et võtan lapse enda ratta pakikale istuma. Looduslik, ilma liikluseta paik, jalgteed. Selle peal sõim lapsele, et tema viskab sel juhul lapse jalgratta põõsasse ära, ratta mis laps sünnipäevaks sai. Lapsel nutt. Tema ise ei saa lapse jalgratast käekõrval tuua, tal jooks pooleli väidab. Viskaski ratta põõsa ja jooksis meie juurest teadmata suunas minema. Tulen siiski väsinud laps pakkirattal sealt tulema, rahustan last, et ju issi ikka ratta ära toob.
Kolmas näide, laps on veel väiksem, umbes kolme-neljane, pakib lapse turvatooli jalgealuse kotte täis kuigi taga pagassis ruumi oleks nende asjade jaoks. Laps on turvatoolis ebamugavas asendis, jalad kottide peal, laps jääb magama turvatooli, selg liiga pulka lükatud, pea kuklas, palun kotid ringi tôsta lapse jalge alt ära. Järgneb röökimine, tôstab küll kotid ära kuid teatab, et tema kõnnib minema. Kônnibki ära ja jätab meid autouks lahti maanteeäärde mingiks ajaks. Siis tuleb tagasi nagu midsgi poleks juhtunud, käis vaid “kusel.” Aga vaja on koguaeg, et kaasneks hirmutamine, et ta ära läks ja vaimne terror.
Selliseid näiteid võiksin tuua palju, osad on ajast mil koos olime. Olen kogu lapse elu tundnud, et pea teda kaitsma tema oma isa eest. Kord, kui ta lapse mere aarde ise viis ja laps ajas autosse liivateri, sest jalad olid koos, lükkas jõuga lapse jalgu valusalt minema autos. Tema autosse ei tohi keegi mingit prahti ajada.
Nōuab olla lapsega koos, et tema on isa, tema pesb saama olla, aga lapsel ei ole temaga hea koos olla, sellest aru ei saa. Mul ei ole võimalik ka last alati kaitsta. Ei ole ise juures. Liikluses kàitub nii nagu Eestis oleksid kiirteed, ikka 120 peab sõitma maanteel.
-
Külaline
Laps on 6.aastane nüüdseks.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:11 Saan aru, et olete nüüd lahus ja kui vana on laps praegu?
-
Külaline
Tausta on siin vähevõitu ja meie, võõrad, teie peret ega su eks-meest ei tunne, aga nende kirjelduste põhjal jääb veidi halb mulje küll. Me ei oska siin hinnata, kas ta teeb sul seda kõike meelega või ei oska end ise kõrvalt näha lihtsalt. Ja impulsiivne tundub ta käitumine tõesti, ei oska oma emotsioone valitseda.
Kohati tundub, et võib-olla ta polegi pahatahtlik, lihtsalt ta ei tunne piisavalt hästi lapse eakohast arengutaset, ei tea, kui palju nt viieaastasele jõukohane on. Eks isad ju ikka tahavad kujutleda, et nende laps suudab juba beebina lennukit juhtida ja kolmeselt vallutab mägesid
Mul endal oli ka pereliige, kes absoluutselt ei teadnud, kui palju peab oskama/jaksama näiteks viieaastane laps. Kogu aeg esitas lapsele ebareaalseid nõudmisi, imestas näiteks, et miks nelja-aastane ei oska saja piires jagada-korrutada.
Küll aga on lubamatu hakata ähvardama ja endast välja minna. See ei ole okei. Jätab mulje, et mees tahab kellelegi midagi tõestada ja siis ärritub, kui see tal ei õnnestu. Ehk oleks veidi abiks, kui püüaksid suunata isa rohkem tekkida võivaid probleeme ennetama, ette mõtlema? Näiteks kui olete mere ääres ja sammute auto poole, siis tead ju ette, et lapse jalad on raudselt liivased. Seisad lapse juurde, avad autoukse ja enne kui laps autosse läheb, pühid ta jalad puhtaks. Või viies lapse rattamatkale, pead ju ette teadma umbes tee pikkust - ei pea viima viieaastast 15-17 km pikkusele kõrge tõusuga rattamatkale. Ausalt öelda see vahemaa tundub mulle viieaastase kohta ikka ulme, tekib küsimus, kas sina ise siis ei võinud juba enne matka tekkivat väsimusprobleemi ette näha ja võtta tarvitusele meetmeid??
Kohati tundub, et võib-olla ta polegi pahatahtlik, lihtsalt ta ei tunne piisavalt hästi lapse eakohast arengutaset, ei tea, kui palju nt viieaastasele jõukohane on. Eks isad ju ikka tahavad kujutleda, et nende laps suudab juba beebina lennukit juhtida ja kolmeselt vallutab mägesid
Küll aga on lubamatu hakata ähvardama ja endast välja minna. See ei ole okei. Jätab mulje, et mees tahab kellelegi midagi tõestada ja siis ärritub, kui see tal ei õnnestu. Ehk oleks veidi abiks, kui püüaksid suunata isa rohkem tekkida võivaid probleeme ennetama, ette mõtlema? Näiteks kui olete mere ääres ja sammute auto poole, siis tead ju ette, et lapse jalad on raudselt liivased. Seisad lapse juurde, avad autoukse ja enne kui laps autosse läheb, pühid ta jalad puhtaks. Või viies lapse rattamatkale, pead ju ette teadma umbes tee pikkust - ei pea viima viieaastast 15-17 km pikkusele kõrge tõusuga rattamatkale. Ausalt öelda see vahemaa tundub mulle viieaastase kohta ikka ulme, tekib küsimus, kas sina ise siis ei võinud juba enne matka tekkivat väsimusprobleemi ette näha ja võtta tarvitusele meetmeid??
-
Külaline
Ma arvan, et sa valetad.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 09:43 Kirjutan paar näidet lapse isa käitumise kohta, sest vajan kõrvaltvaatajate arvamust.
-
Külaline
Laps on rattal keskmisest tublim ja sõit ei olnud plasnitud nii pikk. Eemale mäkke minekut hakkas nõudma isa. Minu jaoks olnuks probleem lahendatud, väsinud laps, kiiver peas minu pakiraamil, looduslikul jalgteel autoni tagadi sõidutada ja ilma rattata isa toob lapse ratta tagasi. Isa kiskus lapse inetult loosse ja ähvardas ning viskas lapse ratta minema põõdasse ja jooksis sõnagi lausumata minema.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:17 Tausta on siin vähevõitu ja meie, võõrad, teie peret ega su eks-meest ei tunne, aga nende kirjelduste põhjal jääb veidi halb mulje küll. Me ei oska siin hinnata, kas ta teeb sul seda kõike meelega või ei oska end ise kõrvalt näha lihtsalt. Ja impulsiivne tundub ta käitumine tõesti, ei oska oma emotsioone valitseda.
Kohati tundub, et võib-olla ta polegi pahatahtlik, lihtsalt ta ei tunne piisavalt hästi lapse eakohast arengutaset, ei tea, kui palju nt viieaastasele jõukohane on. Eks isad ju ikka tahavad kujutleda, et nende laps suudab juba beebina lennukit juhtida ja kolmeselt vallutab mägesidMul endal oli ka pereliige, kes absoluutselt ei teadnud, kui palju peab oskama/jaksama näiteks viieaastane laps. Kogu aeg esitas lapsele ebareaalseid nõudmisi, imestas näiteks, et miks nelja-aastane ei oska saja piires jagada-korrutada.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:17 Tausta on siin vähevõitu ja meie, võõrad, teie peret ega su eks-meest ei tunne, aga nende kirjelduste põhjal jääb veidi halb mulje küll. Me ei oska siin hinnata, kas ta teeb sul seda kõike meelega või ei oska end ise kõrvalt näha lihtsalt. Ja impulsiivne tundub ta käitumine tõesti, ei oska oma emotsioone valitseda.
Kohati tundub, et võib-olla ta polegi pahatahtlik, lihtsalt ta ei tunne piisavalt hästi lapse eakohast arengutaset, ei tea, kui palju nt viieaastasele jõukohane on. Eks isad ju ikka tahavad kujutleda, et nende laps suudab juba beebina lennukit juhtida ja kolmeselt vallutab mägesidMul endal oli ka pereliige, kes absoluutselt ei teadnud, kui palju peab oskama/jaksama näiteks viieaastane laps. Kogu aeg esitas lapsele ebareaalseid nõudmisi, imestas näiteks, et miks nelja-aastane ei oska saja piires jagada-korrutada.
Mul ei ole laste kasvatamise kõrvalt jaksu hakata täiskasvanut ringi kasvatama. Tegelesin sellega niigi aastaid. Suunamised, palumised, selgitamised.
Ta on ise kasvanud väga raskes peres ja ta kasvatus lonkab tugevalt. Ma ei suutnud enam ja olen end distantseerinud. Pigem vajaksim nõu, kuidas laps ette valmistada isaga koos olemisteks.
-
Külaline
Kuidas see esimene näide oli? Lapsel oli veepudel kotis, aga laps eda ei teadnud ega avastanud ise seda? Pudel oli tühi?
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:39 Kuidas see esimene näide oli? Lapsel oli veepudel kotis, aga laps eda ei teadnud ega avastanud ise seda? Pudel oli tühi?
Olin isale öelnud, et panen veepudeli kotti. Laps ei teadnud.
Küsimus pigem selles, et ükskõik mis situatsioonis isaga liikudes, kui laps palub vahel vett osta. Ta ei osta janusele lapsele vett, sest mikroplastik.
Kui tal omal janu, läheb kohe poodi ja ostab omale suure värska.
-
Külaline
Mida sa selle teemaga praegu saavustada loodad, nii info mõttes? Lihtsalt taga rääkida, kuidas kergesti vihastuv isa väikelapse arengutaset ei osanud arvestada ja nõudis liiga palju, liiga ägedalt, on egoistlik, oli ise mõtlematu ja ei tahtnud seda hiljem tunnistada (joogi mitteostmine ja matk olid läbimõtlemata tema poolt lihtsalt) jnejne. Ta pole ainuke mees (või üleüldse lapsevanem) selline, ja sina räägid asju liiga ühepoolselt ning ülepingutatult. Kes siin täpselt süüdi ja draamakuningas/kuninganna on, ei oska/taha öelda ühepoolse ja kallutatud jutukese põhjal. Lahku sa oled temast juba läinud, mis seal enam jahvatada. Laps kasvab, õpib oma isa eripäradega arvestama, ise sa temast lapsele sellise isa tegid ju, mis tal muud üle jääb.
-
Külaline
Ilmselt tahab TA kinnitust, et ei kujuta endale neid asju ette, mis on täiesti ok käitumine.
Kinnitan, et olen ka ise sarnasest suhtest läbi käinud. Ei, sa ei kujuta omale asju ette. Vastupidi, sa pisendad probleeme.
Kinnitan, et olen ka ise sarnasest suhtest läbi käinud. Ei, sa ei kujuta omale asju ette. Vastupidi, sa pisendad probleeme.
-
Külaline
Kas 6aastane laps ei saanud ise seda veepudelit seljakotist kätte, kui janu oli? Kas huviringis kraanikaussi ei ole, kust vett saaks?Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 09:43Isa viib lapse kell 18.15 huviringi, ütlesin talle, et lapsele on seljakotis kaasas veepudel. Ei kuulnud, sest ei kuula ega pane tähele teiste juttu.
-
Külaline
Jah, aastaid asjade alla neelamist, teistele rääkida pole julgenud. Lapse isa sõnul, kui neil hetkedel last kaitsen, olen loll mina. Tema endas vigu ei näe.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:58 Ilmselt tahab TA kinnitust, et ei kujuta endale neid asju ette, mis on täiesti ok käitumine.
-
Külaline
Egoistlik ja impusiivne kerge vihaprobleemiga mees. Kui tema pere oli katkine, siis pole imestada. Tavaliselt need nõrgad kohad tulevadki välja alles pereelus, kui ise peab vastutajaks või lapsevanemaks saama, aga ei oska ja miinused hakkavad kiiresti kuhjuma.
-
Külaline
Täpselt nii. Sa ei kasvata teda ümber. Sul ei olegi muud valikut, kui kahjude minimeerimine. Osta lapsele kotti klaaspudel ja kogu tõendeid tema lastkahjustavast käitumisest.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:02Jah, aastaid asjade alla neelamist, teistele rääkida pole julgenud. Lapse isa sõnul, kui neil hetkedel last kaitsen, olen loll mina. Tema endas vigu ei näe.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:58 Ilmselt tahab TA kinnitust, et ei kujuta endale neid asju ette, mis on täiesti ok käitumine.
Kiiruseületamine ja liiklusreeglite eiramine on tuttav mullegi. Ei lastud jalakäijaid üle tee, kollane foorituli oli lubav jne.
-
Külaline
Ma ei oska hinnata, kui kerge või raske on vihaprobleem, aga näiteks on ta pesuresti kokku kägardanud, kuvari ja klaviatuuri puruks löönud.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:05 Egoistlik ja impusiivne kerge vihaprobleemiga mees. Kui tema pere oli katkine, siis pole imestada. Tavaliselt need nõrgad kohad tulevadki välja alles pereelus, kui ise peab vastutajaks või lapsevanemaks saama, aga ei oska ja miinused hakkavad kiiresti kuhjuma.
-
Külaline
Olen kogunud tõendid. On olnud ka juhus mil lapsele kaasa pandud vee jõi isa ära. Ta on eluaeg hoolitsenud, et ta saaks toidu enne teisi ruttu tõstetud, ise söödud, joodud.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:09Täpselt nii. Sa ei kasvata teda ümber. Sul ei olegi muud valikut, kui kahjude minimeerimine. Osta lapsele kotti klaaspudel ja kogu tõendeid tema lastkahjustavast käitumisest.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:02Jah, aastaid asjade alla neelamist, teistele rääkida pole julgenud. Lapse isa sõnul, kui neil hetkedel last kaitsen, olen loll mina. Tema endas vigu ei näe.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 10:58 Ilmselt tahab TA kinnitust, et ei kujuta endale neid asju ette, mis on täiesti ok käitumine.
Kiiruseületamine ja liiklusreeglite eiramine on tuttav mullegi. Ei lastud jalakäijaid üle tee, kollane foorituli oli lubav jne.
-
Külaline
Mis siis veel juhtub, kui hakkad lapsele õlut kaasa panema?Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:16Olen kogunud tõendid. On olnud ka juhus mil lapsele kaasa pandud vee jõi isa ära. Ta on eluaeg hoolitsenud, et ta saaks toidu enne teisi ruttu tõstetud, ise söödud, joodud.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:09Täpselt nii. Sa ei kasvata teda ümber. Sul ei olegi muud valikut, kui kahjude minimeerimine. Osta lapsele kotti klaaspudel ja kogu tõendeid tema lastkahjustavast käitumisest.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 11:02
Jah, aastaid asjade alla neelamist, teistele rääkida pole julgenud. Lapse isa sõnul, kui neil hetkedel last kaitsen, olen loll mina. Tema endas vigu ei näe.
Tead, usu või mitte, mul pole elu sees tarvis läinud kaasa võetud jooki. Ei ole janusse surnud. Ligemale pool Eesti pindalast on märgalad. Kraanivesi on joodav.
-
Külaline
Sa näed siin põhjuseid, miks seda mitte teha, ometi õigustad vägivalda ja hoolimatut käitumist lapse suhtes!
Miks sa õigustad vägivalda?
Küsin veelkord, miks sa õigustad vägivalda?
Miks sa ei leia, et isa tuleks saata viharavile ja lastega käitumist õppima?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Mammut, YaCy [Bot] ja 5 külalist