Ma tean ikka kuidas kõik vastupidi oli ja on.
Eesti lahkub Vene elektrivõrgust
-
Külaline
-
Külaline
Oot mida. Et tead, et soig pole pidev ja Kajat ei süüdistata milleski? Ee
-
Külaline
On see alles vägev avaldusKülaline kirjutas: ↑21 Jaan 2025 13:35Ma tean ikka kuidas kõik vastupidi oli ja on.
Eks see vene võrguga ühendus on paras oht. Igatahes on etteplaneeritud lahtiühendamine parem, kui ootamatu.
Baltikumil on praegu 2 allesjäänud alalisvoolu merekaablit Euroopaga, mida on venelastel lihtne saboteerida. Ja üks õhuliin Poolaga, mille kaudu siis Euroopaga meid ühendatakse.
Mina igatahes olen valmis voolukatkestusteks. Mul on majal akusid 34kwh, millega saab hakkama mitu päeva. Lisaks on mul ka päikesepaneelid ja generaator. Elektriautot saaksin laadida vaid päikesepaisteliste ilmadega, aga õnneks on mul ka 2 diiselsõidukit.
Seega saaksin hakkama.
Akud on mul siit ostetud. 14kwh tuleb koos saatmise ja BMS-iga ca 1000eur kanti.
https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... -5420.html
Baltikumil on praegu 2 allesjäänud alalisvoolu merekaablit Euroopaga, mida on venelastel lihtne saboteerida. Ja üks õhuliin Poolaga, mille kaudu siis Euroopaga meid ühendatakse.
Mina igatahes olen valmis voolukatkestusteks. Mul on majal akusid 34kwh, millega saab hakkama mitu päeva. Lisaks on mul ka päikesepaneelid ja generaator. Elektriautot saaksin laadida vaid päikesepaisteliste ilmadega, aga õnneks on mul ka 2 diiselsõidukit.
Seega saaksin hakkama.
Akud on mul siit ostetud. 14kwh tuleb koos saatmise ja BMS-iga ca 1000eur kanti.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
-
Külaline
Seda juttu me juba lugesime ühes teises teemas. Tubli mees, maal elades peabki valmis olema. Aga lahtiühendamine Venemaast ei tekita mingeid tundidepikkusi voolukatkestusi, asjatu paanika.Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2025 12:41 Eks see vene võrguga ühendus on paras oht. Igatahes on etteplaneeritud lahtiühendamine parem, kui ootamatu.
Seega saaksin hakkama.
Planeeritud lahtiühendamine koos 2 välisühendusega mitte, kui aga neid välisühendusi ka saboteeritakse? Ja/või lülitakse välja ootamatult? Siis võivad olla tulemused etteaimamatud, ehk siis hakatakse tarbimist vähendama tarbijate osade kaupa väljalülitamisga.Külaline kirjutas: ↑22 Jaan 2025 21:09Seda juttu me juba lugesime ühes teises teemas. Tubli mees, maal elades peabki valmis olema. Aga lahtiühendamine Venemaast ei tekita mingeid tundidepikkusi voolukatkestusi, asjatu paanika.Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2025 12:41 Eks see vene võrguga ühendus on paras oht. Igatahes on etteplaneeritud lahtiühendamine parem, kui ootamatu.
Seega saaksin hakkama.
-
Külaline
Ma arvan ka (või vähemalt tahan arvata) et asjatu paanika, aga kui elektrikatkestus lahtiühendamise tõttu tekib, siis vast pole vahet kas elad maal või linnas. Pigem on maal parem, sest nemad on igasuguste katkestustega rohekm harjunud, paljudel on generaatorid, puupliit, kaev. Samas ma ei saa aru, kas siis eesti või baltikum ise elektrit nii vähe toodab, et lausa nädalane katkestus võib tulla? Ravimiamet saatis ka kirja, et varuge käsimüügiravimeid nädalaks ja retseptiravimeid kuuks ajaks. Kas me siis siiani kasutasime peamiselt venemaa elekrit, et nüüd nädalane katastroof ähvaradab? Oletna, et plaanilise lahtiühendamise tarbeks on küberrünnakute ohuga ka piisavalt arvestatud.Külaline kirjutas: ↑22 Jaan 2025 21:09Seda juttu me juba lugesime ühes teises teemas. Tubli mees, maal elades peabki valmis olema. Aga lahtiühendamine Venemaast ei tekita mingeid tundidepikkusi voolukatkestusi, asjatu paanika.Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2025 12:41 Eks see vene võrguga ühendus on paras oht. Igatahes on etteplaneeritud lahtiühendamine parem, kui ootamatu.
Seega saaksin hakkama.
-
Külaline
Mis mõttes "ka"?Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2025 22:59Planeeritud lahtiühendamine koos 2 välisühendusega mitte, kui aga neid välisühendusi ka saboteeritakse? Ja/või lülitakse välja ootamatult? Siis võivad olla tulemused etteaimamatud, ehk siis hakatakse tarbimist vähendama tarbijate osade kaupa väljalülitamisga.Külaline kirjutas: ↑22 Jaan 2025 21:09Seda juttu me juba lugesime ühes teises teemas. Tubli mees, maal elades peabki valmis olema. Aga lahtiühendamine Venemaast ei tekita mingeid tundidepikkusi voolukatkestusi, asjatu paanika.Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2025 12:41 Eks see vene võrguga ühendus on paras oht. Igatahes on etteplaneeritud lahtiühendamine parem, kui ootamatu.
Seega saaksin hakkama.
Estlinki ei saboteeritud.
-
Külaline
Jaja. Muidugi mitte.
-
Külaline
Jälle üks, kes üldse uudiseid ei loe või siis loeb ainult pealkirju...
-
Külaline
Sa ise ei loe. Elektri kaabel saboteerida ehk rebiti katki. Kas seda tehti meelega või kogemata, ainult selles on veel küsimus. Ettevaatamatuse tõttu rikkumine on ka sabotaazh ja süüdlane peab selle hüvitama.
-
Külaline
Vaata need uudised üle. Kuskilt tekkinud infot, nagu ei oleks kaabli lõhkumisel sabotaaži tunnuseid, ei pea ei Rootsi, Eesti ega Soome spetsialistid pädevaks infoks.
-
Külaline
Unistad või? Aga millegipärast sa ei taha oma roodinas elada, sest siin ussitada on mugavam. Kas tead, on olemas ütlus, mis puudutab selle oksa saagimist, millel ise istutakse.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2025 18:42Kui oleks õnnestunud estlink teine kaabel ka ankruga läbi lõigatud, siis veel võrgust lahti ühendatud, siis saaks pulli.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2025 17:53 Miks peaks Vene just "selleks päevaks" midagi sehkendama?! Ta võiks meid ju tahtmise korral tänapäev lahti ühendada, siiani ei ole ta seda teinud.
(Eestlased tavaliselt selliseid vigu ei tee, vale kääne.)
-
Külaline
Vastupidi, tundub, et ma loen rohkem uudiseid kui sina.
https://www.err.ee/1609581283/eksperdid ... eratsiooni
https://www.err.ee/1609583191/rootsi-vo ... eptiliselt
Soome mingi militaartegelane kommenteeris ka, seda kiirelt ei leidnud.
On siiski vahe, kas Estlinki ei saboteeritud, või ei suudetud tõestada, et Eslinki oleks saboteeritud.Külaline kirjutas: ↑23 Jaan 2025 00:35Mis mõttes "ka"?Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2025 22:59Planeeritud lahtiühendamine koos 2 välisühendusega mitte, kui aga neid välisühendusi ka saboteeritakse? Ja/või lülitakse välja ootamatult? Siis võivad olla tulemused etteaimamatud, ehk siis hakatakse tarbimist vähendama tarbijate osade kaupa väljalülitamisga.Külaline kirjutas: ↑22 Jaan 2025 21:09
Seda juttu me juba lugesime ühes teises teemas. Tubli mees, maal elades peabki valmis olema. Aga lahtiühendamine Venemaast ei tekita mingeid tundidepikkusi voolukatkestusi, asjatu paanika.
Estlinki ei saboteeritud.
Ilmselgelt on kõik 3 juhtumit sabotaazid, ei saa olla, et kapten ei tunne seda, et laev liigub raskemalt ja kisub kõrvale. Arvatavalt lubati kaptenile ohtralt pappi. Ja kui poleks sommid laeva hõivanud oleks läinud ka Estlink 1 ja ka gaasitrass+ sidekaablid. Ütleme, et kindlustusfirma ehk hüvitab kahju, aga meie oleme siiski selle teema tuuma juures, ehk elektri varustatuse ja varustuskindluse ning kõrgema elektrihinna juures.
Viimati muutis Tõutäkk, 23 Jaan 2025 14:10, muudetud 1 kord kokku.
-
Külaline
Ma loodan, et see sarnaned Y"K paanikaga, kus tegelikult valmistuti ja midagi ei juhtunud. Aga alati tasub hullemaks valmis olla. Ja kas seda on vaja, ma ei hakka kommenteerimagi, on vaja ja tuleb teha.
-
Külaline
Kuule, püüa olla. See on sama palju õnnetus kui tuntud anekdoodis, kus mees noa otsa kukkus ja nii 16 korda järjest. Tõestamine ja tegelik sisu on kaks iseasja ja iga terve mõistusega inimene saab aru, et kui on suudetud Läänemerel sõita kümme aastat ilma kaableid lõhkumata, siis paari aasta jooksul mitmed juhtumid ei ole mitte õnnetused, vaid tahtlik tegevus.
-
Külaline
Ei ole siin mõtet kaagutada, et “midagi ei juhtu..” ja blablabla. Ka Eleringi juht möönab, et katkestused on võimalikud. Mina kavatsen küll vett ja küünlaid varuda.
https://majandus.postimees.ee/8177815/k ... eneraatori
https://majandus.postimees.ee/8177815/k ... eneraatori
Akud muidugi aitavad, lisaks sellele, et tasandavad ööpäevaseid tarbimise võnkeid elektrivõrgus ka oma kulu kokku hoida.
Minu elektriarve detsembris.
Päevane elekter tarbitud 113.651 kWh , hind 9.035 s/kWh summa 10.268
Öine elekter tarbitud 1 347.977 kWh hind 3.697 s/kWh summa 49.835 €
Ehk siis 1461kwh eest maksin ca 60eur, ehk siis ca 4 senti kwh.
Mis maksavad hetkel fix paketides elekter? 3x rohkem. Võrreldes fix paketiga siis ca 120eur säästu ühe kuuga.
Kevadest sügiseni ostan võrgust minimaalselt, seega väheneks ja kohati kaoks arvetelt ka võrgutasu, mis hetkel arvel 84eur. Ja päikese elektri müük võrku viib elektriarvel kohustuse summa negatiivseks, ehk tekiks ettemaks.
Niipalju veel, et detsembris ,,tootsin,, elektrit 51kwh hinnaga 36s kwh.
Jutumärkides seetõttu, et detsembris praktiliselt päikeseelektri toodangut polnud, küll aga oli 2-l päeval hommikuti hind 2 tunni jooksul 60s kwh ligi ja siis panin inverteril müüma võrku öösel akudesse salvestatud voolu.
Lisaraha saaks teenida ka nii, kui annaks osa aku ja võrguvõimekusest sagedusreservi hallata, kuid see tekitab minujaoks ettenägematud vooluliikumisi
Ja selle 60euri sees on lisaks õhksoojuspumbale ka elektriauto laadimine, millega sõidan igapäevaselt maha vähemalt 30km, seega umbes 2000km kuus, mis diisliga tähendaks ca 120 liitrit hinnaga 1,6eur/l vist on praegu tanklas, ligemale 200eur.
Minu elektriarve detsembris.
Päevane elekter tarbitud 113.651 kWh , hind 9.035 s/kWh summa 10.268
Öine elekter tarbitud 1 347.977 kWh hind 3.697 s/kWh summa 49.835 €
Ehk siis 1461kwh eest maksin ca 60eur, ehk siis ca 4 senti kwh.
Mis maksavad hetkel fix paketides elekter? 3x rohkem. Võrreldes fix paketiga siis ca 120eur säästu ühe kuuga.
Kevadest sügiseni ostan võrgust minimaalselt, seega väheneks ja kohati kaoks arvetelt ka võrgutasu, mis hetkel arvel 84eur. Ja päikese elektri müük võrku viib elektriarvel kohustuse summa negatiivseks, ehk tekiks ettemaks.
Niipalju veel, et detsembris ,,tootsin,, elektrit 51kwh hinnaga 36s kwh.
Jutumärkides seetõttu, et detsembris praktiliselt päikeseelektri toodangut polnud, küll aga oli 2-l päeval hommikuti hind 2 tunni jooksul 60s kwh ligi ja siis panin inverteril müüma võrku öösel akudesse salvestatud voolu.
Lisaraha saaks teenida ka nii, kui annaks osa aku ja võrguvõimekusest sagedusreservi hallata, kuid see tekitab minujaoks ettenägematud vooluliikumisi
Ja selle 60euri sees on lisaks õhksoojuspumbale ka elektriauto laadimine, millega sõidan igapäevaselt maha vähemalt 30km, seega umbes 2000km kuus, mis diisliga tähendaks ca 120 liitrit hinnaga 1,6eur/l vist on praegu tanklas, ligemale 200eur.
Viimati muutis Tõutäkk, 23 Jaan 2025 16:08, muudetud 2 korda kokku.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 5 külalist