Mõtisklus pensioni teemal

Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Gitsa kirjutas: 24 Jaan 2025 09:17
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:22
Külaline kirjutas: 23 Jaan 2025 22:47 Kõige viletsam pensionipõlv saab olema neil, kes Seederi õhutusel sambast raha välja võtsid ning siis raha eest uue pesumasina ja teleri soetasid. Kui pensionile mineku aeg käes, siis on need kaks kodumasinat juba vanadusest rikki läinud ja pensionäril on tühjad pihud, nagu laulis onu Gunnar omal ajal.
Keskmine raha mis välja võeti oli 6500 €. Eekides üle 100 000 tuhande ja selle eest oleks midagi saanud. Nüüd sai selle raha eest paar telekat. Seega ole vait kloun.
Vaatasin just oma Excelist järgi - septembris 2021 (kui esimesed väljavõtjad oma pensionirahad kätte said), oli mul II sambas 9000€. Kui oleksin välja võtnud, saaksin kätte 7200€, ehk natuke üle keskmise.

Praegu on mul seal 25000€, minu arust päris korralik kasv kolme aastaga. Ja pensionini veel üle 20 aasta, nii et selle ajaga jõuab veel tublisti kasvada.

Kas mul on elus midagi olulist tegemata jäänud selle 2% pärast, mis terve see aeg pensionifondi läks? No ei ole ju. Kuna see on kogu aeg sinna läinud, siis ei oskagi puudust tunda sellest rahast. See-eest sammas kasvab mühinal, tore vaadata kohe.
Ja saad rìikliku pensioni 20-25 % vähem. Riik ei pannud 4% juurde vaid võttis selle sunn 1 sambast.
Gitsa
Kontakt:

Postitus Postitas Gitsa »

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 10:46
Gitsa kirjutas: 24 Jaan 2025 09:17
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:22

Keskmine raha mis välja võeti oli 6500 €. Eekides üle 100 000 tuhande ja selle eest oleks midagi saanud. Nüüd sai selle raha eest paar telekat. Seega ole vait kloun.
Vaatasin just oma Excelist järgi - septembris 2021 (kui esimesed väljavõtjad oma pensionirahad kätte said), oli mul II sambas 9000€. Kui oleksin välja võtnud, saaksin kätte 7200€, ehk natuke üle keskmise.

Praegu on mul seal 25000€, minu arust päris korralik kasv kolme aastaga. Ja pensionini veel üle 20 aasta, nii et selle ajaga jõuab veel tublisti kasvada.

Kas mul on elus midagi olulist tegemata jäänud selle 2% pärast, mis terve see aeg pensionifondi läks? No ei ole ju. Kuna see on kogu aeg sinna läinud, siis ei oskagi puudust tunda sellest rahast. See-eest sammas kasvab mühinal, tore vaadata kohe.
Valetad. 300% kasvu. OK maksid ise ka. Aga paistad madalapalgaline olevat kuna ainult 9000 oli. Seega 200 %kasvu. Muuhhhhaaaaaa. Hirnun oravaks ennast. Ja 2026 võib ja on ka päris kindlat -20% langust turgudel.
Miks ma peaks valetama? Olen juba kuus aastat pidanud investeerimisexcelit ja just sellised numbrid seal seisavad.

Eks seal on mitu põhjust, miks ainult 9000 oli. Esiteks käisin üsna pikalt ülikoolis, selle kõrvalt ei jõudnud palju tööl käia. Teiseks, olin esimese lapsega kodune ajal, kui emapalgast ei läinud midagi pensionifondi, nii et kaks aastat kaduma läinud pensioni mõttes. Kolmandaks, olin kuni 2019. aastani kehvas fondis.

Lisaks on sissetulek just viimastel aastatel hüppeliselt tõusnud. Palgatõus + mõistlik madalate tasudega pensionifond + möödunud aasta oli erakordselt hea aasta turgudel = see kõik kokku andiski sellise tulemuse.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 10:42
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 09:06
Külaline kirjutas: 23 Jaan 2025 22:47 Kõige viletsam pensionipõlv saab olema neil, kes Seederi õhutusel sambast raha välja võtsid ning siis raha eest uue pesumasina ja teleri soetasid. Kui pensionile mineku aeg käes, siis on need kaks kodumasinat juba vanadusest rikki läinud ja pensionäril on tühjad pihud, nagu laulis onu Gunnar omal ajal.
Nende pärast on piinlik tõesti. Valdavalt tegid seda madala haridusega inimesed ja väikese sissetulekuga inimesed.
Üllatus sulle. Lahkusid hoopis üle keskmist palka teenivad inimesed üldjuhul.
See on sinu märg unistus. Lahkusid alla keskmise palga saajad.

https://www.pensionikeskus.ee/wp-conten ... 8.2021.pdf
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 10:41
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:39
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:22 Keskmine raha mis välja võeti oli 6500 €. Eekides üle 100 000 tuhande ja selle eest oleks midagi saanud. Nüüd sai selle raha eest paar telekat. Seega ole vait kloun.
6500€ eest sai paar telekat? Ikka nii umbes 6-10 telekat saab selle eest, kallimad telerid 1000€. Ja 100000 eegu eest oleksid täpselt samuti 6-10 telekat saanud, kallimad telerid 2009 aastal 15 tuh eek. Üsna sama ostujõud. Ütlen veelkord, räägi loogiliselt ja püsi viisakas.
Ära muretse "tarkpea" Kuna pankadel on oravabande taskus siis tehakse varsti 2 sammas uuesti lahti. Pankadel on rumalukesi vaja kes neile raha kokku tassivad. Raha tuleb. Vastutust pole. Business missugune. Kas veame kihla, et ennem järgmisi riigikogu valimisi tehakse see ära.
Mida tähendab: tehakse 2 sammas uuesti lahti?
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 13:27
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:39 6500€ eest sai paar telekat? Ikka nii umbes 6-10 telekat saab selle eest, kallimad telerid 1000€. Ja 100000 eegu eest oleksid täpselt samuti 6-10 telekat saanud, kallimad telerid 2009 aastal 15 tuh eek. Üsna sama ostujõud. Ütlen veelkord, räägi loogiliselt ja püsi viisakas.
Ära muretse "tarkpea" Kuna pankadel on oravabande taskus siis tehakse varsti 2 sammas uuesti lahti. Pankadel on rumalukesi vaja kes neile raha kokku tassivad. Raha tuleb. Vastutust pole. Business missugune. Kas veame kihla, et ennem järgmisi riigikogu valimisi tehakse see ära.
Saad hakata uuesti liituda ja koguma. Enne oli kümneaastane ooteaeg, enne kui uuesti liituda said.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:39
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:22 Keskmine raha mis välja võeti oli 6500 €. Eekides üle 100 000 tuhande ja selle eest oleks midagi saanud. Nüüd sai selle raha eest paar telekat. Seega ole vait kloun.
6500€ eest sai paar telekat? Ikka nii umbes 6-10 telekat saab selle eest, kallimad telerid 1000€. Ja 100000 eegu eest oleksid täpselt samuti 6-10 telekat saanud, kallimad telerid 2009 aastal 15 tuh eek. Üsna sama ostujõud. Ütlen veelkord, räägi loogiliselt ja püsi viisakas.
Normaalsed ja mõtlevad inimesed suurendasid sellest aastst omaosaluse 4-6%-le. Rumal, kes seal pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 13:27
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:39 6500€ eest sai paar telekat? Ikka nii umbes 6-10 telekat saab selle eest, kallimad telerid 1000€. Ja 100000 eegu eest oleksid täpselt samuti 6-10 telekat saanud, kallimad telerid 2009 aastal 15 tuh eek. Üsna sama ostujõud. Ütlen veelkord, räägi loogiliselt ja püsi viisakas.
Seda, et need kes lahkusid saavad uuesti liituda. 10 a piirang kaotatakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 13:17
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 09:06
Nende pärast on piinlik tõesti. Valdavalt tegid seda madala haridusega inimesed ja väikese sissetulekuga inimesed.

Mina olen 2. sambaga liitunud olnud juba üle 20 aasta ja selle aja jooksul alati üle ksekmise palga teeninud. Pensionifond sai valitud ka selline keskmine ja pigem hea tootlikkusega, võrdne müne teise panga agressiivse fondiga. 2. sambast ei lahkunud ainult selle pärast, et sinna oli kogunenud mingi mõttetu summa, mingi 10000+, mõtlesin et las tiksub siis edasi. Mulle praegu tundub et kui investeerimisalaseid teadmisi (või vähemalt julgust) pole, siis pole küll mütet mingitesse sammastesse koguda, inflatsioon ja haldustasud söövad kõik ära.
Kui ma oleks 2.sammast tehes teadnud, et selle võrra riiklik pesion väheneb siis poleks kindlasti teinud. Koretrilaen oleks vast ka olnud mõitlikum võtta, praeguseks oleks juba masktud, võiks kasvõi maha müüa kui pensionile jään
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:21

Mina olen 2. sambaga liitunud olnud juba üle 20 aasta ja selle aja jooksul alati üle ksekmise palga teeninud. Pensionifond sai valitud ka selline keskmine ja pigem hea tootlikkusega, võrdne müne teise panga agressiivse fondiga. 2. sambast ei lahkunud ainult selle pärast, et sinna oli kogunenud mingi mõttetu summa, mingi 10000+, mõtlesin et las tiksub siis edasi. Mulle praegu tundub et kui investeerimisalaseid teadmisi (või vähemalt julgust) pole, siis pole küll mütet mingitesse sammastesse koguda, inflatsioon ja haldustasud söövad kõik ära.
Kui ma oleks 2.sammast tehes teadnud, et selle võrra riiklik pesion väheneb siis poleks kindlasti teinud. Koretrilaen oleks vast ka olnud mõitlikum võtta, praeguseks oleks juba masktud, võiks kasvõi maha müüa kui pensionile jään
Ma sama kaua kogunud ja üle keskmise teeninud ja mul on hetkel II sambas 33 tuhat. Usun, et sul samuti, kui oled valinud madala tasuga agressiivse tee.
Riiklik pension ei vähene selle võrra, millest sa räägid?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:21 Kui ma oleks 2.sammast tehes teadnud, et selle võrra riiklik pesion väheneb siis poleks kindlasti teinud. Koretrilaen oleks vast ka olnud mõitlikum võtta, praeguseks oleks juba masktud, võiks kasvõi maha müüa kui pensionile jään
Minu arust on väga oluline nüanss see, et II sammas on pärandatav, I sammas ei ole. Teine oluline nüanss on, et I sambast makstav pension on poliitikute otsuste meelevallas, II sammas on minu oma. I samba poolt räägib, et see on indekseeritav, II sammas mitte, aga nagu praegustegi poliittuulte puhul näha, võib see indekseerimine ka katkeda (nagu on teinud ettepaneku töösturid).
Mina kogun II sambasse, aga lisaprotsente sinna panema ei rutta. Kui raha oleks palju üle, siis kaaluks seda varianti.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:34 Riiklik pension ei vähene selle võrra, millest sa räägid?
Väheneb küll, kuigi tõesti ei ole võimalik väita, et samavõrra, sest praeguse maksumaksja riikliku pensioni suurus otsustatakse tulevikus tol hetkel moodustuvate fondide ja maksude pealt. Lihtsalt kui sa II sambasse ei kogu, siis see 4%, mis muidu sinu sotsmaksust II sambasse läheks, läheb oleviku kulude katteks ehk siis praeguste pensionisaajate pensionite katteks I sambasse - aga rõhutan, et seda ei broneeri keegi just sinu tulevikuvajaduste jaoks, vaid seda kasutab riik hetkel ja kohe. Pmst võib ka öelda, et sinu II sambast loobumisest saavad kasu praegused pensionärid, aga kas ka sina ise, see selgub tulevikus. Hetkel jääb sulle 2% raha rohkem kätte, kuidas tulevikus pensioniga on, see sõltub muuhulgas selle hetke pensioniealiste arvust jne. Ühine pott, mis tol hetkel tekib, jagatakse ühiselt.
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:34Ma sama kaua kogunud ja üle keskmise teeninud ja mul on hetkel II sambas 33 tuhat. Usun, et sul samuti, kui oled valinud madala tasuga agressiivse tee.
33 tuhat on sul koos riigi poolt juurdepandud osaga, mille too on võtnud sinu esimesest sambast. See tähendab, et kui sina maksad sambasse 2% oma palgast, siis riik paneb juurde 4% ehk kaks korda rohkem. Seega sellest 33 tuhandest on sinu enda sissemaks vaid 11 tuhat ja 22 tuhat on tulnud sinu esimesest sambast.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Arutleja kirjutas: 25 Jaan 2025 12:06
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:34Ma sama kaua kogunud ja üle keskmise teeninud ja mul on hetkel II sambas 33 tuhat. Usun, et sul samuti, kui oled valinud madala tasuga agressiivse tee.
33 tuhat on sul koos riigi poolt juurdepandud osaga, mille too on võtnud sinu esimesest sambast. See tähendab, et kui sina maksad sambasse 2% oma palgast, siis riik paneb juurde 4% ehk kaks korda rohkem. Seega sellest 33 tuhandest on sinu enda sissemaks vaid 11 tuhat ja 22 tuhat on tulnud sinu esimesest sambast.
Sellest sissemaksed kokku on 19 500, seega minu sissemakse 6500.
Külaline

Mina arvan, et kui need, kellel mitukümmend aastat veel koguda, kunagi pensionile jäävad, siis pole enam ammu seda raha ega seda riigikorda.
Külaline

Kas 56a inimesel oleks mõttekas oma raha nüüd ikkagi välja võtta ja näiteks eramusse investeerida või jätta siiski sisse? Selline konkreetne küsimus.
Gitsa
Kontakt:

Postitus Postitas Gitsa »

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:21

Millal sa viimati oma II samba seisu vaatasid? Kas siis, kui see vabaks lasti? Vaata praegu, võid positiivselt üllatuda, sul võib seal vabalt 30000 ringis olla juba.

Kui investeerimisalaseid teadmisi ja julgust pole, siis sambad ongi just kõige lollikindlam investeering. Tuleb lihtsalt valida mõistlik fond (soovitavalt madalate tasudega indeksfond) ja võid selle aastateks ära unustada, kõik toimib automaatselt.

Huvitav, kuidas II sammas takistas sind korterilaenu võtmast :D ? Mul on II sammas, III sammas ja paar üürikat ka laenuga võetud.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 13:30 Kas 56a inimesel oleks mõttekas oma raha nüüd ikkagi välja võtta ja näiteks eramusse investeerida või jätta siiski sisse? Selline konkreetne küsimus.
Oma valik. Kas vajad praegu raha või on praegu odavam laenu võtta ning tulevikus fondis kasvanud pensioniraha kasutada (või välja võtta). Kuidas sul perekonnas elueaga on, kuidas endal tervis, kas plaanid pikka elu või on karta lühemat - kõigest sellest sõltub.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 16:12 Kuidas sul perekonnas elueaga on, kuidas endal tervis, kas plaanid pikka elu või on karta lühemat - kõigest sellest sõltub.
Selle kohta on hea ütlus: inimene plaanib, jumal naerab. Ja see on paraku täitsa tõsi.
Külaline

Eluiga pigem lühike. Nii 70a. keskmiselt. Elustiil mul suitsetav ja tinutav. Praegult. Äkki jätan mingil ajal maha. Samas, mu onu ei joond ega suitsetanud, tegi sporti ja suri 62a. vähki. Vanaema samuti oli suitsu-joogi vaba. Suri 70a. Tädid on üle 80a. See, meie suguvõsas, juba kõrge vanus.
Et siis võtta ikka raha välja ja teha maja korda? Külm kurat.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 17:13
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 16:12 Kuidas sul perekonnas elueaga on, kuidas endal tervis, kas plaanid pikka elu või on karta lühemat - kõigest sellest sõltub.
Selle kohta on hea ütlus: inimene plaanib, jumal naerab. Ja see on paraku täitsa tõsi.
Nii on, aga mingeid tõenäosusi ometi peab ju otsuste tegemisel arvesse võtma.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist