Investeerimisega alustamine kui vaba raha on ja tuleb juurde

Külaline

Investeerimisega alustamine kui vaba raha on ja tuleb juurde

Postitus Postitas Külaline »

Kas keegi oskaks mulle nõu anda? Mul on suhteliselt suur palk ja väikesed kulud ning veel väiksemad vajadused. Seni olen kogu ülejäänud raha pannud alati kinnisvarasse, aga neid kortereid koguneb juba omajagu. Tahaks veidi hajutada riski.
Ja mõtlen nüüd aktsiaid, fonde jms.
Aga ma ei tea sellest maailmast eriti midagi. Kuidas peaks alustama? Investeerida saaks umbes paartuhat eurot kuus. See on minu jaoks suur raha, nii et tahaks stabiilset turvalist kasvu. Ei pea buustima. Mida soovitaksite?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:41 See on minu jaoks suur raha, nii et tahaks stabiilset turvalist kasvu.
:lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:41 Kas keegi oskaks mulle nõu anda? Mul on suhteliselt suur palk ja väikesed kulud ning veel väiksemad vajadused. Seni olen kogu ülejäänud raha pannud alati kinnisvarasse, aga neid kortereid koguneb juba omajagu. Tahaks veidi hajutada riski.
Aga ma ei tea sellest maailmast eriti midagi. Kuidas peaks alustama? Investeerida saaks umbes paartuhat eurot kuus. See on minu jaoks suur raha, nii et tahaks stabiilset turvalist kasvu. Ei pea buustima. Mida soovitaksite?
Milleks sa kokku kuhjad seda siis? Endale vanadaduses, lastele? Pensionieas vajadused ja kulud suurenevad sul hüppeliselt? Kui on vahendeid rohkem, siis ongi võimalus elus midagi huvitavamat või keerulisemat korda saata või unistused ellu viia. Mingi vara kogumine ja aktsiate kokkuostmine ning oma tagala lõputu kindlustamine on kindlasti asi, mida surivoodil heldinult meenutada. Kõik on hauas sama rikkad.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 10:37
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:41 Kas keegi oskaks mulle nõu anda? Mul on suhteliselt suur palk ja väikesed kulud ning veel väiksemad vajadused. Seni olen kogu ülejäänud raha pannud alati kinnisvarasse, aga neid kortereid koguneb juba omajagu. Tahaks veidi hajutada riski.
Milleks sa kokku kuhjad seda siis? Endale vanadaduses, lastele? Pensionieas vajadused ja kulud suurenevad sul hüppeliselt? Kui on vahendeid rohkem, siis ongi võimalus elus midagi huvitavamat või keerulisemat korda saata või unistused ellu viia. Mingi vara kogumine ja aktsiate kokkuostmine ning oma tagala lõputu kindlustamine on kindlasti asi, mida surivoodil heldinult meenutada. Kõik on hauas sama rikkad.
Mu unistused on kuhjaga täidetud. Ja elan ma täpselt nii nagu ma tahan elada. Ma ei hoia nimelt kokku, mul lihtsalt jääb raha üle. Aga.. ma ei ole päriselt rikas inimene, mul on lihtsalt praegu head ajad.
Sellepärast ma nõu küsingi.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 10:37
Ja see ka, et ma näen, et on võimalik, et tuleb aeg kui ma enam tööd teha ei saa või ei taha. Ja siis on mu sissetulek oluliselt väiksem. Väga oluliselt väiksem. Enamus mu rahast tuleb ikkagi otseselt tööst. Väike osa jah sellest paarist kv ostust, mis ma teinud olen.
Üks mõte on ka, et maksaks lihtsalt kodulaenu tagasi. Aga kõik majandussoovitajad ütlevad, et see on rumalus. Et pigem, las olla kodulaen ja osta aktsiaid vms.. No seda ma üritangi siin nüüd küsida. Et mida arutle targad ütlevad.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 11:32Ja see ka, et ma näen, et on võimalik, et tuleb aeg kui ma enam tööd teha ei saa või ei taha. Ja siis on mu sissetulek oluliselt väiksem. Väga oluliselt väiksem. Enamus mu rahast tuleb ikkagi otseselt tööst. Väike osa jah sellest paarist kv ostust, mis ma teinud olen.
Üks mõte on ka, et maksaks lihtsalt kodulaenu tagasi. Aga kõik majandussoovitajad ütlevad, et see on rumalus. Et pigem, las olla kodulaen ja osta aktsiaid vms.. No seda ma üritangi siin nüüd küsida. Et mida arutle targad ütlevad.
Sul on meeletult vaba raha üle, aga sa oled pangale oma kodu võlgu? Ma ei pea ennast eriti rikkaks, aga ma olen kõik oma 3 kodulaenu tagasi maksnud nii ruttu kui võimalik. Kuna mul on väga ebastabiilne sissetulek ja olenemata saamata jäänud kasust on laenuvaba elu ja hingearahu mulle kordades olulisem. Aga inimesed on muidugi erinevad.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 11:46
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 11:32Ja see ka, et ma näen, et on võimalik, et tuleb aeg kui ma enam tööd teha ei saa või ei taha. Ja siis on mu sissetulek oluliselt väiksem. Väga oluliselt väiksem. Enamus mu rahast tuleb ikkagi otseselt tööst. Väike osa jah sellest paarist kv ostust, mis ma teinud olen.
Sul on meeletult vaba raha üle, aga sa oled pangale oma kodu võlgu? Ma ei pea ennast eriti rikkaks, aga ma olen kõik oma 3 kodulaenu tagasi maksnud nii ruttu kui võimalik. Kuna mul on väga ebastabiilne sissetulek ja olenemata saamata jäänud kasust on laenuvaba elu ja hingearahu mulle kordades olulisem. Aga inimesed on muidugi erinevad.
Mul ei ole meeletult vaba raha üle. Ja kodulaen on mul ühe üürika peale. See oli kunagi mu kodu, enam ei ole. Praegune kodu on laenuvaba. Aga mina mõtlen samamoodi nagu sa, et olekski nagu rahulik kui ühtegi laenu pole. Tagasimaksmine on täiesti arutlusel mul. Aga kõik, kes soovitavad (ja vähemalt väidavad, et nad jagavad teemat), soovitavad mitte kodulaenu tagasi maksta. Sest see on üldiselt kõige odavam laen.
Külaline

Kunagi räägiti ka seda, et õppelaen on väga hea, odav ja mõttekas laen. Minu jaoks konkurentsitult kõige stressisrikkam laen, mis mul kunagi on olnud. Kuigi objektiivselt võttes tõesti odav laen, aga mitte lolli elu alustava noore jaoks :D
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 11:56
Mul ei ole meeletult vaba raha üle. Ja kodulaen on mul ühe üürika peale. See oli kunagi mu kodu, enam ei ole. Praegune kodu on laenuvaba. Aga mina mõtlen samamoodi nagu sa, et olekski nagu rahulik kui ühtegi laenu pole. Tagasimaksmine on täiesti arutlusel mul. Aga kõik, kes soovitavad (ja vähemalt väidavad, et nad jagavad teemat), soovitavad mitte kodulaenu tagasi maksta. Sest see on üldiselt kõige odavam laen.
Mina olen ka sellega nõus. Mul oli omal ajal samuti võimalus valida kas tasuda eluasemelaen või paigutada raha edasi ja parim otsus oli teise kinnisvara ost. Tänaseks mõlemad laenud makstud ning üürikinnisvara on väga hea tootlikkusega, lisaks on ka kodu enduselt olemas. Pikaajalisi madala intressiga laene ei ole tõesti mõtet ära maksta, kui on olemas ideed kuhu vaba raha paigutada. Kui tõesti enam mitteühtegi ideed ei ole ja ei viitsi tegeleda, siis ehk maksaks kodulaenu ennetähtaegselt.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 14:02
Mina olen ka sellega nõus. Mul oli omal ajal samuti võimalus valida kas tasuda eluasemelaen või paigutada raha edasi ja parim otsus oli teise kinnisvara ost. Tänaseks mõlemad laenud makstud ning üürikinnisvara on väga hea tootlikkusega, lisaks on ka kodu enduselt olemas. Pikaajalisi madala intressiga laene ei ole tõesti mõtet ära maksta, kui on olemas ideed kuhu vaba raha paigutada. Kui tõesti enam mitteühtegi ideed ei ole ja ei viitsi tegeleda, siis ehk maksaks kodulaenu ennetähtaegselt.

Mul on paar üürikat eestis. Üks neist siis see laenuga. Ja üks üürikas välismaal. Kõik on plussis, aga mitte just hea tootlikkusega. Mulle tundub,et praegu pole mul mõtet rohkem üürikaid juurde osta. Nii et valikus on siis kas fondid/ aktsiad või laenu tagasimaksmine.
Seda ma üritasingi siit küsida, et kui fondid, siis kuidas alustada. Sest nendega mul mingit kogemust ei ole.
Mingeid eriti origaalseid ideid mul raha jaoks ei ole jah. Üks mõte oli veel odavamat sorti suvila lõuna euroopasse. Aga see oleks siis nagu mitte päris investeering vaid niisama endale. Aga tundub, et fondid/ laen on siiski parem variant. Jube palju jamamist on suvilaga.
Gitsa
Kontakt:

Postitus Postitas Gitsa »

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 14:11
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 14:02

Mul on paar üürikat eestis. Üks neist siis see laenuga. Ja üks üürikas välismaal. Kõik on plussis, aga mitte just hea tootlikkusega. Mulle tundub,et praegu pole mul mõtet rohkem üürikaid juurde osta. Nii et valikus on siis kas fondid/ aktsiad või laenu tagasimaksmine.
Seda ma üritasingi siit küsida, et kui fondid, siis kuidas alustada. Sest nendega mul mingit kogemust ei ole.
Mingeid eriti origaalseid ideid mul raha jaoks ei ole jah. Üks mõte oli veel odavamat sorti suvila lõuna euroopasse. Aga see oleks siis nagu mitte päris investeering vaid niisama endale. Aga tundub, et fondid/ laen on siiski parem variant. Jube palju jamamist on suvilaga.
Soovitan sul alustuseks lugeda raamatuid. Eesti autoritest kolm n-ö klassikalist alustaja õpikut:
  • Kristi Saare "Kuidas alustada investeerimisega"
  • Jaak Roosaare "Rikkaks saamise õpik"
  • Taavi Pertman "Alustava investori käsiraamat"
Muidu kui tahad kiiret soovitust, siis tee endale III sammas ja pane iga kuu 500€ sisse, selle pealt saad (lisaks tootlusele) tulumaksu ka tagasi.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 14:02Mina olen ka sellega nõus. Mul oli omal ajal samuti võimalus valida kas tasuda eluasemelaen või paigutada raha edasi ja parim otsus oli teise kinnisvara ost. Tänaseks mõlemad laenud makstud ning üürikinnisvara on väga hea tootlikkusega
Mul on 20 aastaga sama tulemus- 3 laenuvaba kinnisvara, ainult, et igal on kodulaen ennetähtaegselt tasutud. Pangad ei tahagi väga mitut kodulaenu anda, kuna üks pole tõenäoliselt kodu.
Külaline

mul oli just täna hommikul abikaasaga sarnane teema. mida teha 30 000.-? meil oli raha tähtajalise hoiuse peal, aga nüüd veebruaris saab hoius läbi ja uue hoiuse % oleks miski 2. no aitäh. olen ostnud veidi kulda. aga mul on filgraansed valge ja kullaga ehted, lihtsalt kane nagu ei taha. kinnisvara on laenuvaba. enda korter, üürimiseks korter ja maamaja.auto on liisingus, aga seda pole nagu suurt mõtet enne ära maksta. inflatsioon sööb summat, mis nagin. mul on veidi ka aktsiaid, aga palju ei riski. mõtlesime, et kui läheks ümbermaailma reisile. aga just tulime kuuajaliselt pikalt reisilt ja tagumik on veel lennukiistme formaadis. nägin Rootsis ühe ägeda metsamaja pakkumist, kuhu saab ainult paadiga. äkki midagi sellist? loodan, et siin saab häid mõtteid olema ja ma saan ka midagi pihta panna :D
veel niipalju, et mu kuusissetulek on elamiseks piisav ja rohkem veel.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 15:05aga mul on filgraansed valge ja kullaga ehted, lihtsalt kane nagu ei taha.
Ehted ei ole kulda investeerimiseks hea viis. Neil on lisaks madalale kullasisaldusele ka käibemaks juures, erinevalt investeerimiskullast. Samuti kulla müümisel ei maksa sa riigile tulumaksu. Hõbe on tegelik tulevikumetall, tehnoloogiasektor ja päiksepaneelid kasutavad seda rohkelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 15:14
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 15:05aga mul on filgraansed valge ja kullaga ehted, lihtsalt kane nagu ei taha.
Ehted ei ole kulda investeerimiseks hea viis. Neil on lisaks madalale kullasisaldusele ka käibemaks juures, erinevalt investeerimiskullast. Samuti kulla müümisel ei maksa sa riigile tulumaksu. Hõbe on tegelik tulevikumetall, tehnoloogiasektor ja päiksepaneelid kasutavad seda rohkelt.
Eriti mitte, uus päikesepaneel on räni baasil ja hõbedat pole vaja. See praegune päikesepaneeli tehnoloogia on vananenud ja ei ole tulevikuteema, liiga suur ja raske, liiga kulukas, paindumatu.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 15:17Eriti mitte, uus päikesepaneel on räni baasil ja hõbedat pole vaja. See praegune päikesepaneeli tehnoloogia on vananenud ja ei ole tulevikuteema, liiga suur ja raske, liiga kulukas, paindumatu.
Ka räni baasil päiksepaneelid sisaldavad hõbedat.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 15:14
Ei ole tõesti hea viis. Aga samas saad ehteid ka kanda. Ehk et loobud osast kasumist, aga võidad natuke rõõmu sädelevast kulinast.
Külaline

Aga kui raha on lihtsalt üle ja kõik unistused täitunud, miks mitte lihtsalt lõbu pärast osta lihtsalt kodumaa metsa, et see saaks vanaks kasvada või miks mitte lausa looduslikuks ürgmetsaks kunagi muutuda. Tavaliselt on nii, et inimesed, kellel endal metsa pole, on hirmsad metsaarmastajad ja muudkui halavad lageraiete teemal ning sõimavad metsaomanikke. Aga kui endal jupike metsa sülle kukub, siis on esimene asi - mis see maksab ja kuidas see kohe rahaks teha. Ostku siis ise omale metsa ja vaadaku, kuidas see kasvab. Selle asemel eelistatakse osta mingi suvaline paneelikas kuskil magalarajoonis ja hakatakse kõvaks “investoriks”.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 16:22 Aga kui raha on lihtsalt üle ja kõik unistused täitunud, miks mitte lihtsalt lõbu pärast osta lihtsalt kodumaa metsa, et see saaks vanaks kasvada või miks mitte lausa looduslikuks ürgmetsaks kunagi muutuda. Tavaliselt on nii, et inimesed, kellel endal metsa pole, on hirmsad metsaarmastajad ja muudkui halavad lageraiete teemal ning sõimavad metsaomanikke. Aga kui endal jupike metsa sülle kukub, siis on esimene asi - mis see maksab ja kuidas see kohe rahaks teha. Ostku siis ise omale metsa ja vaadaku, kuidas see kasvab. Selle asemel eelistatakse osta mingi suvaline paneelikas kuskil magalarajoonis ja hakatakse kõvaks “investoriks”.
Kusjuures ma kunagi isegi mõtisklesin sel teemal. Ja justnimelt, et osta ja mitte majandada. Mulle tookord küll kohe öeldi, et “nii ei saa, su mets läheb käest ära nii”. Aga mina ikkagi arvan, et mismõttes ei saa. Kuidas need ürgmetsad siis tekkisid.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 16:26
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 16:22 Aga kui raha on lihtsalt üle ja kõik unistused täitunud, miks mitte lihtsalt lõbu pärast osta lihtsalt kodumaa metsa, et see saaks vanaks kasvada või miks mitte lausa looduslikuks ürgmetsaks kunagi muutuda. Tavaliselt on nii, et inimesed, kellel endal metsa pole, on hirmsad metsaarmastajad ja muudkui halavad lageraiete teemal ning sõimavad metsaomanikke. Aga kui endal jupike metsa sülle kukub, siis on esimene asi - mis see maksab ja kuidas see kohe rahaks teha. Ostku siis ise omale metsa ja vaadaku, kuidas see kasvab. Selle asemel eelistatakse osta mingi suvaline paneelikas kuskil magalarajoonis ja hakatakse kõvaks “investoriks”.
Kusjuures ma kunagi isegi mõtisklesin sel teemal. Ja justnimelt, et osta ja mitte majandada. Mulle tookord küll kohe öeldi, et “nii ei saa, su mets läheb käest ära nii”. Aga mina ikkagi arvan, et mismõttes ei saa. Kuidas need ürgmetsad siis tekkisid.
Need maatükid, kus lageraie on tehtud, on isegi täitsa kättesaadavad. Metsaga koos on küll kallis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist