Mõtisklus pensioni teemal

Vasta
Uudistaja

Postitus Postitas Uudistaja »

Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 14:28
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 10:41
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 00:39 6500€ eest sai paar telekat? Ikka nii umbes 6-10 telekat saab selle eest, kallimad telerid 1000€. Ja 100000 eegu eest oleksid täpselt samuti 6-10 telekat saanud, kallimad telerid 2009 aastal 15 tuh eek. Üsna sama ostujõud. Ütlen veelkord, räägi loogiliselt ja püsi viisakas.
Ära muretse "tarkpea" Kuna pankadel on oravabande taskus siis tehakse varsti 2 sammas uuesti lahti. Pankadel on rumalukesi vaja kes neile raha kokku tassivad. Raha tuleb. Vastutust pole. Business missugune. Kas veame kihla, et ennem järgmisi riigikogu valimisi tehakse see ära.
Normaalsed ja mõtlevad inimesed suurendasid sellest aastst omaosaluse 4-6%-le. Rumal, kes seal pole.
I samba osakud on II sambaga liitunul 20% väiksemad II

II sambaga liitunul läheb I sambasse ainult 16% sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osast. Seepärast on ka I samba osakud 20% võrra väiksemad (4% sotsiaalmaksu 20%-st tähendab 20%). Kindlustusosak väheneb automaatselt 20% võrra, sest see sõltub üks ühele sotsiaalmaksu laekumisest. Riigi keskmise sotsiaalmaksu laekumise, mis on võrdlusbaasiks, arvestusse läheb kõikidel inimestel, sõltumata II sambaga liitumisest, 20%. II sambaga liitumine mõjutab lisaks kindlustusosakule ka solidaarosaku väärtust.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 13:30 Kas 56a inimesel oleks mõttekas oma raha nüüd ikkagi välja võtta ja näiteks eramusse investeerida või jätta siiski sisse? Selline konkreetne küsimus.
Kuna turud praegu tipus siis tasub välja võtta ja maja korda teha. Kui mitte see aasta siis järgmine aasta on turgudel korrektsioon ja sambad kukuvad tagasihoidliukult pakkudes 20% Aga võib ka 25-35%. 2009-2010 kukkusid ligi 50% ja seda aktiivselt juhitud fondides.
Külaline

Gitsa kirjutas: 25 Jaan 2025 15:43
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 00:21
Külaline kirjutas: 24 Jaan 2025 13:17
See on sinu märg unistus. Lahkusid alla keskmise palga saajad.

https://www.pensionikeskus.ee/wp-conten ... 8.2021.pdf
Mina olen 2. sambaga liitunud olnud juba üle 20 aasta ja selle aja jooksul alati üle ksekmise palga teeninud. Pensionifond sai valitud ka selline keskmine ja pigem hea tootlikkusega, võrdne müne teise panga agressiivse fondiga. 2. sambast ei lahkunud ainult selle pärast, et sinna oli kogunenud mingi mõttetu summa, mingi 10000+, mõtlesin et las tiksub siis edasi. Mulle praegu tundub et kui investeerimisalaseid teadmisi (või vähemalt julgust) pole, siis pole küll mütet mingitesse sammastesse koguda, inflatsioon ja haldustasud söövad kõik ära.
Kui ma oleks 2.sammast tehes teadnud, et selle võrra riiklik pesion väheneb siis poleks kindlasti teinud. Koretrilaen oleks vast ka olnud mõitlikum võtta, praeguseks oleks juba masktud, võiks kasvõi maha müüa kui pensionile jään
Millal sa viimati oma II samba seisu vaatasid? Kas siis, kui see vabaks lasti? Vaata praegu, võid positiivselt üllatuda, sul võib seal vabalt 30000 ringis olla juba.

Kui investeerimisalaseid teadmisi ja julgust pole, siis sambad ongi just kõige lollikindlam investeering. Tuleb lihtsalt valida mõistlik fond (soovitavalt madalate tasudega indeksfond) ja võid selle aastateks ära unustada, kõik toimib automaatselt.

Huvitav, kuidas II sammas takistas sind korterilaenu võtmast :D ? Mul on II sammas, III sammas ja paar üürikat ka laenuga võetud.
Vahi kui asjalik inimene. Tark ja edukas. Kuidas sul pensionifondis nii vähe raha on kui sa oled laenudega paar korterit ostnud. Laenu ju antakse vastavalt sissetulekutele. Ja sinu pensionifondi summa seda ei näita, et saaksid palka nii, et võtad kohe paar korterit laenuga. Tavaline netis valetav troll oled.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 11:39
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 23:06Maja tasub igal juhul korda teha, et külm ei oleks. Aga see ei pea hingehinda maksma.
Muidugi tasub igal juhul korda teha. Seda saan isegi aru. Aga maja on sada aastat vana ja mul palk 900€ neto. Lapsed ka pidada. Tõesti ei jää üle, et maja soojustada. Pensionisamba väljavõtmisega nüüd, 9a enne pensionile jäämist, saaksin maja ära soojustada. Aga kas see oleks mõistlik?
Muidugi soojusta maja ära. Muidu ei tee sa seda kunagi. See 25 eur mis pensionile juurde saad ei aita sul soojustada tulevikus.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 14:26
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 11:39
Külaline kirjutas: 25 Jaan 2025 23:06Maja tasub igal juhul korda teha, et külm ei oleks. Aga see ei pea hingehinda maksma.
Muidugi tasub igal juhul korda teha. Seda saan isegi aru. Aga maja on sada aastat vana ja mul palk 900€ neto. Lapsed ka pidada. Tõesti ei jää üle, et maja soojustada. Pensionisamba väljavõtmisega nüüd, 9a enne pensionile jäämist, saaksin maja ära soojustada. Aga kas see oleks mõistlik?
Siis on sul küll väga raske seis, kui palk nii madal. Kui sul ei ole kuidagi võimalik hakata rohkem teenima, siis ma ütleks, et sa ei saa endale majas elamist lubada.
Ok, võtad praegu pensionisamba välja, soojustad ära. Aga mõne aja pärast hakkab katus lekkima vms. Mis sa siis teed? Kui samba välja võtad, siis on su pension ju imepisike, sellest ei saa sa ammugi majas midagi korda teha.

Ma ei tea, mis su olukord on täpsemalt ja kus kandis maja asub. Aga puhtalt selle info põhjal, mis sa siia kirjutasid, ma soovitaks sammas alles jätta, maja maha müüa ja korterisse kolida.
Targutajad ei meeldi kellegile. Seega jää juba ükskord vait. Samasugune finantsgeenius nagu Ligi Jürka
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 15:49
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 15:39 Ei rääkinud mingist ettekujutusest, vaid reaalsest olukorrast ja enda praegustest reaalsetest kuludest. Ei, mul ei ole majas prügiveo ega veekao lisakulusid, ühiselektrit, raamatupidamist ega muud sellist. Ja nagu ma kusagil eespool seletasin, siis tööd ise tehes saab majas ka suured asjad nagu kas või soojustamine minimaalsete kuludega tehtud. Majas on sul alati valik, kas teha need kulud ja kui, siis kuidas teha. Korteris oled ühistu otsuste meelevallas.
Nagu kortermajas ei saaks samamoodi minimaalsete kuludega tehtud, ma ei saa endiselt su loogikast aru. Kortermaja on suurem, remondi hind on suurem, aga hind jaotatakse suure hulga inimeste vahel ära. Igasuguse üldkulud on kortermajas ju väiksemad kui eramajas (välja arvatud muidugi raamatupidamine, mida eramajas vaja pole). Ka kortermajas ei keela keegi sul kojamehe asemel ise koristada ja lund lükata, ühistu juhtimises aktiivselt osaleda ning leida odavaid ning häid võimalusi vajalike tööde tegemiseks. Jah, hetkel pole sul veekadu, alati võib aga tekkida. Ega normaalses kortermajas ka seda pidevalt pole, samuti mingeid lisaprügikulusid vms. Jah, otsuseid teeb üldkoosolek ja siin on muidugi oht, et mõni otsus sulle ei meeldi.
P :evil: raegu renoveerimisse minevatel majadel on 1 m2 kohta renoveerimislaen 4-5 €. Kokkuhoidu ei tule sul midagi. Lihtsalt ilusam elamine. Ja küik nõuka aegsed paneelikad renoveeritakse kunagi ära. Mis odavam? Mul läheb süda pahaks selliste targutajate peale.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 18:55
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 15:58 Ei, majast ma ei loobu. See pole mingi alles ostetud sara, vaid juba viiendat põlve meie pere käes olev maja. Lihtsalt siit lugedes tundus, et pole mõtet seda sammast korjata, sest inflatsioon sööb nagunii selle raha ära, et parem siis juba võtaks välja ja paneks maja alla.
Eks arvesta ise-pension on umbes 37 protsenti sinu palgast.
Tema saab esimesest sammast tänu 2-le sambale umbes 20 € kuus väherm. Teisest sambast saab 30 € juurde. Vahe närused 10 €
Külaline

Kas see oli siis riiklik vale: Riik lisab 4%
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 20:07
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 18:55Eks arvesta ise-pension on umbes 37 protsenti sinu palgast.
Madalapalgaline saab ainult baasosa või, see miski 350 ja kui palk 900*0,37=333
Olin liiga entusiastlik, tegelikult on Eesti keskmine pension 34,4% palgast, 2x vähem, kui Euroopa Liidus keskmiselt.

https://majandus.postimees.ee/8134587/k ... ves-piisab
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:13 Kas see oli siis riiklik vale: Riik lisab 4%
Justnimelt VALE. Pankade ja PR inimeste poolt tehtud ajupesu mida panga härrade lõa otsas istuvad reformarid kultiveerisid.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:31
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 18:55Eks arvesta ise-pension on umbes 37 protsenti sinu palgast.
Olin liiga entusiastlik, tegelikult on Eesti keskmine pension 34,4% palgast, 2x vähem, kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Aga eestis on hea elada. Meil on päiksetõusu valitsused ja puha. Nemad kaitsevad meid Putini eest.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:02
Mina olen 2. sambaga liitunud olnud juba üle 20 aasta ja selle aja jooksul alati üle ksekmise palga teeninud. Pensionifond sai valitud ka selline keskmine ja pigem hea tootlikkusega, võrdne müne teise panga agressiivse fondiga. 2. sambast ei lahkunud ainult selle pärast, et sinna oli kogunenud mingi mõttetu summa, mingi 10000+, mõtlesin et las tiksub siis edasi. Mulle praegu tundub et kui investeerimisalaseid teadmisi (või vähemalt julgust) pole, siis pole küll mütet mingitesse sammastesse koguda, inflatsioon ja haldustasud söövad kõik ära.
Kui ma oleks 2.sammast tehes teadnud, et selle võrra riiklik pesion väheneb siis poleks kindlasti teinud. Koretrilaen oleks vast ka olnud mõitlikum võtta, praeguseks oleks juba masktud, võiks kasvõi maha müüa kui pensionile jään
Millal sa viimati oma II samba seisu vaatasid? Kas siis, kui see vabaks lasti? Vaata praegu, võid positiivselt üllatuda, sul võib seal vabalt 30000 ringis olla juba.

Kui investeerimisalaseid teadmisi ja julgust pole, siis sambad ongi just kõige lollikindlam investeering. Tuleb lihtsalt valida mõistlik fond (soovitavalt madalate tasudega indeksfond) ja võid selle aastateks ära unustada, kõik toimib automaatselt.

Huvitav, kuidas II sammas takistas sind korterilaenu võtmast :D ? Mul on II sammas, III sammas ja paar üürikat ka laenuga võetud.
Vahi kui asjalik inimene. Tark ja edukas. Kuidas sul pensionifondis nii vähe raha on kui sa oled laenudega paar korterit ostnud. Laenu ju antakse vastavalt sissetulekutele. Ja sinu pensionifondi summa seda ei näita, et saaksid palka nii, et võtad kohe paar korterit laenuga. Tavaline netis valetav troll oled.
Kust sina tead, kui palju tal pensionifondis raha on? Mida sa lahmid ja kadestad.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:11
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 15:58 Ei, majast ma ei loobu. See pole mingi alles ostetud sara, vaid juba viiendat põlve meie pere käes olev maja. Lihtsalt siit lugedes tundus, et pole mõtet seda sammast korjata, sest inflatsioon sööb nagunii selle raha ära, et parem siis juba võtaks välja ja paneks maja alla.
Tema saab esimesest sammast tänu 2-le sambale umbes 20 € kuus väherm. Teisest sambast saab 30 € juurde. Vahe närused 10 €
Teine sammas on sinu oma, võta välja või päranda. Koos selle riigi 4%, mis su suremise korral I samba puhul kaob.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:35
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:31

Aga eestis on hea elada. Meil on päiksetõusu valitsused ja puha. Nemad kaitsevad meid Putini eest.
On tõesti hea elada. Seetõttu ongi kahju, et nii paljud oma raha välja võtsid ning raiskasid, selle asemel, et pensionärina paremini elada. Rumalus lokkab, mis muud.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:45
On tõesti hea elada. Seetõttu ongi kahju, et nii paljud oma raha välja võtsid ning raiskasid, selle asemel, et pensionärina paremini elada. Rumalus lokkab, mis muud.
See, et välja võtta sai, oli tõesti hea. See, et enamus ära raiskas paremini investeerimise asemel, oli rumalus.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:45On tõesti hea elada. Seetõttu ongi kahju, et nii paljud oma raha välja võtsid ning raiskasid, selle asemel, et pensionärina paremini elada. Rumalus lokkab, mis muud.
Sul kohe nii vägev usk sellesse II sambasse :D
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 22:05
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:45On tõesti hea elada. Seetõttu ongi kahju, et nii paljud oma raha välja võtsid ning raiskasid, selle asemel, et pensionärina paremini elada. Rumalus lokkab, mis muud.
Sul kohe nii vägev usk sellesse II sambasse :D
Ta vbl mingi II samba eest vastutav riigiametnik.
Gitsa
Kontakt:

Postitus Postitas Gitsa »

25000€ II sambas on sinu arust vähe?! See on ikka üle Eesti keskmise, ja ma olen alles 40ndate alguses, mul aega küll ja veel koguda.
III sammas läks möödunud aastal II sambast mööda, sinna on 27000€ kogunenud.

Üürikad on mõlemad väikesed ühetoalised, ostuhind mõlema eest kokku oli 110000€ (praegune turuhind muidugi kõrgem). Ei pea just eriti kõrgepalgaline olema, et sellist laenu saada.

Ma ei pea ennast just eriti targaks või edukaks. Tegutsen tasakesi, talupoja mõistusega, suuri riske ei võta, ei ole kunagi lootnud ratsa rikkaks saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:43
Külaline kirjutas: 26 Jaan 2025 21:11
Teine sammas on sinu oma, võta välja või päranda. Koos selle riigi 4%, mis su suremise korral I samba puhul kaob.
Mõtetu argument. Mul ükskõik peale surma palju mul sambaid on.
Külaline

Gitsa kirjutas: 26 Jaan 2025 22:12

25000€ II sambas on sinu arust vähe?! See on ikka üle Eesti keskmise, ja ma olen alles 40ndate alguses, mul aega küll ja veel koguda.
III sammas läks möödunud aastal II sambast mööda, sinna on 27000€ kogunenud.

Üürikad on mõlemad väikesed ühetoalised, ostuhind mõlema eest kokku oli 110000€ (praegune turuhind muidugi kõrgem). Ei pea just eriti kõrgepalgaline olema, et sellist laenu saada.

Ma ei pea ennast just eriti targaks või edukaks. Tegutsen tasakesi, talupoja mõistusega, suuri riske ei võta, ei ole kunagi lootnud ratsa rikkaks saada.
25 000 on sinna kogunenud ca 20 aastaga. Su palk pigem väiksema poolne olnud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 2 külalist