Kodused toidud

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Kodused toidud

Postitus Postitas Külaline »

Milliseid toite teete igapäevaselt kodus teete?
Just selliseid kodusemaid, kartul+mingi kaste? Omlett, hakklihakaste, kotletid?
Sellist köögiklassikat kui ka uusi häid leide?

Hetkel Isutab ka mingi kartuli + seenekastme kombo (selline nagu lidos) :P
Külaline

Klassika on makaronid hakklihaga. Lapsed võivad seda lõputult süüa.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2025 19:49 Klassika on makaronid hakklihaga. Lapsed võivad seda lõputult süüa.
Meil ka. Lisaks kapsahautis ja kodused lihapallid spagettidega tomatikastmes(ei ketšup).
Ma teen makarone ka muudes liha variatsiponides. Viimati tegin singiga(krõbedaks praetud, sibulaga) ja samuti tomatikastmes. Mitte ketšupiga. Vaid lihtsalt tavaline maitsestamata tomatipüree. Makaronid pole mul kunagi nii hästi välja tulnud kui see singiga 😃 väga maitsev roog oli.

Aga sortimendis on meil tihti ka supid(herne, frikadelli(need teen ka ise), kana või isetehtud borš. Mulle endale meeldib ka hapukapsasupp, see lastele väga peale ei lähe.

Aga ka igasugused salatid on igapäevased. Just eriti minu menüüs, sest ma üritan kaalust alla saada. Lapsed neist väga ei vaimustu aga söövad vahel küll.
Näiteks minu lemmikud on:
-lillkapsa-makra
- singi ja oasalat
- tartaga teen omaloomingut(kurk, tomat, paprika, kikerherned, vahel hakkliha/kana/tuunikala kui mujalt üle jääb).
- tuunikala, muna avokaado

Täidetud pannkoogid, tortillad jne.

Ja no vahel( kord nädalas äkki vms) leiavad tee lauale ka poolfabrikaadid. Pelmeenid, grillvorst või valmispitsa, friikad. Siis kui lapsed ei tea mida tahavad ja minul ideed otsas või laiskus peal 😃
Külaline

Kartulite kõrvale kas hakklihakaste, muna-peekoni kaste, toorvorstid, seenekaste, ahjulõhe. Makaronid singiga, hakklihaga, bolognese kastmega, lasanje. Toidu kõrvale sageli külm koorekaste (rohelise sibula või marineeritud kurgia nt). Salatid ka suht klassikalised: colsesaw, peedi-küüslaugu, kapsa-porgandi, kurgi-kapsa, tomati-kurgi-kodujuustu, lehtsalati-hapukoore jne.
Külaline

Siit vahel hea ideid koguda http://toidupildid.blogspot.com/2007/05 ... i.html?m=1
Külaline

Erinevad juurviljahautised. Seda teen suuremas koguses, et sügavkülma panna. Sama boršipõhjaga. Kalapada on meie suur lemmik, seda teen ka alati suuremas koguses, et hea tööle kaasa võtta. Siis muidugi kartul, lõhe ja kaste.

Seenekastmeid teen harva, sest pole ise seenekorjaja ja turult pole tahtmist osta. Olen sealt paar korda viletsat kraami saanud ja enam ei tihka. Kui aga kusagilt kukeseeni saan, siis teen alati keedukartuleid ja kukeseenekastet.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2025 22:13 Erinevad juurviljahautised. Seda teen suuremas koguses, et sügavkülma panna. Sama boršipõhjaga. Kalapada on meie suur lemmik, seda teen ka alati suuremas koguses, et hea tööle kaasa võtta. Siis muidugi kartul, lõhe ja kaste.

Seenekastmeid teen harva, sest pole ise seenekorjaja ja turult pole tahtmist osta. Olen sealt paar korda viletsat kraami saanud ja enam ei tihka. Kui aga kusagilt kukeseeni saan, siis teen alati keedukartuleid ja kukeseenekastet.
Kuidas tehakse kalapada?
Külaline

Minu lastele meeldivad kõik toiduained (liha, köögivili, keedukartul) eraldi ja nö, kuivalt, ilma kastmeta.
Ainus kaste, mis tahetakse, on munakaste (kõrvale praetud peekon).

praetud hakkliha (laste sõnul olema nii hea lihtsalt praetud hakkliha)
praetud minutipihvid sealihast
ahjus küpsetatud kanakintsud/koivad
munas ja karripulbris veeretatud ja praetud kanafilee
kanahakkliha/kodujuustu/suvikõrvitsa kotletid
veisehakkliha/peedi kotletid
hautatud sealihaguljaši kuubikud
hautatud kalkuniliha
munas ja jahus veeretatud praetud valge kala (merluus, koha)
ahjulõhe
sült
verivorst
verikäkk
kiievi kotletid
laste toorvorstid
kananagitsad
kalapulgad
lihapallid

frikadellisupp
pelmeenisupp
Külaline

Meie kodus on omatehtud tavalised eesti toidud au sees, menüü koosneb enam-vähem kõigist neist roogadest, mis eespool kirjutajad juba välja on toonud.

Samas oma teismelised lapsed räägivad sootuks teist juttu. Muud ei kuule, kui "Aga Mari pool ema ei tee süüa, nemad tellivad Woltiga toitu!" Tütar läheb sõbrannale pärast kooli külla ja saadab sms, et kandku ma talle üle 20 eurot, tahavad toitu tellida. Ent on kuu lõpp ja see 20 eurot on terve pere toiduraha, millega peame viis päeva hakkama saama. Ütlen siis, et tehke sõbrannaga endile võileibu. Ja siis algab hala, et sõbranna kodus külmikus ei olevat üldse mitte mingit toitu. Et nemad olla nälgas.

Ja niisuguseid signaale tuleb mitte selle üheainsa sõbranna, vaid mitmete teistegi poolt. Lapsed räägivad, kuidas selle ja tolle ja kolmanda ja neljanda tuttavate pere külmikud olla täiesti tühjad, toiduaineid koju üldse ei osteta, kõik käivad iga päev ainult väljas söömas ja tellivad Woldiga toitu koju.

Kuulan ja imestan. Meie tütar üritab ka endale Woldiga toitu koju tellida, loobudes ema poolt pakutavast kapsahautisest. Järelikult vähemalt mingis mõttes ei vasta teismelise jutud tõele - kodudes võib toitu olla, ent teismelisele lihtsalt ei maitse. Eks kiirtoit tundu ikka maitsvam ja põnevam kui lihtne hautis, praad või supp. Aga tõesti hakkas ennast ka juba huvitama, et kui palju siis tänapäeval Eesti kodudes ka ise süüa tehakse?
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Meil on sellised argipäeva kiired ja lihtsad klassikud enamasti pilaff, kapsahautis, mõni vormiroog makaronidest (üks lemmikuid retsepte https://www.linnuliha.ee/retseptid/ahju ... bolognese/ ), karjuse pirukas, kanasupp, hakklihasupp, frikadellisupp (kui aega rohkem, teen ka borši, rassolnikut), kanakoivad ahjus, kanakarri, ühepajatoit, tatrapada, ahjulõhe, kotletid jne. Ülidselt on kiireteks toitudeks kasutusel hakkliha või kana. Nädalavahetustel võin nt veisel lasta ahjus tunde haududa :)
Külaline

Tuunikalapasta
Ahjukana
Pitsa
Falafelid tzatzikiga
Kanasupp
Kalkunikarri
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2025 23:01
Külaline kirjutas: 27 Jaan 2025 22:13 Erinevad juurviljahautised. Seda teen suuremas koguses, et sügavkülma panna. Sama boršipõhjaga. Kalapada on meie suur lemmik, seda teen ka alati suuremas koguses, et hea tööle kaasa võtta. Siis muidugi kartul, lõhe ja kaste.

Kuidas tehakse kalapada?
Tomatipüree, vesi, puljongikuubik, Natuke veel maitseaineid, sõltuvalt siis maitseeelistustest. Selle lasen kergelt keema. Lisan eelnevalt keedetud pasta, lasen veidi "tõmmata". Kõige lõpus lisan kahte sorti kala, mis on tärnideks tükeldatud. Pajale kaas peale ja tulelt maha. Lasen kalal haududa umbes viis minutit ja siis segan kõik kergelt läbi.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 17:04
Külaline kirjutas: 27 Jaan 2025 23:01

Kuidas tehakse kalapada?
Tomatipüree, vesi, puljongikuubik, Natuke veel maitseaineid, sõltuvalt siis maitseeelistustest. Selle lasen kergelt keema. Lisan eelnevalt keedetud pasta, lasen veidi "tõmmata". Kõige lõpus lisan kahte sorti kala, mis on tärnideks tükeldatud. Pajale kaas peale ja tulelt maha. Lasen kalal haududa umbes viis minutit ja siis segan kõik kergelt läbi.
tärn - kiirjalt haruline ese, kujund vms.✳️✳️*️⃣*️⃣
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 11:52Aga tõesti hakkas ennast ka juba huvitama, et kui palju siis tänapäeval Eesti kodudes ka ise süüa tehakse?
Eks see woltimine ole kiire ja mugava elu juurde kuuluv. Sealt saab ka nö normaalset toitu, mitte ainult burksi ja pitsat.

Ma ilmselt woldiks ka rohkem, kui raha oleks. Aga mulle tegelikult meeldib süüa ise teha. Minu jaoks see ei ole tüütu.
Külaline

ikka 90% teen ise - jua kui tõesti ei viitsi, siis lähen välja sööma.
Koju ei telli kunagi - mis mõnu on mingist kulleri seljas pool tundi loksunud toidu söömisest?? Kasvõi pitsa - kiviahjust pizzeria lauale on tuline ja krõbe, seesama pitsa koju viies on mingi leige käkk. Vahel olen kohapeal tellinud ja kaasa võtnud - pole absoluutselt see.
Külaline

Kapsahautis hakklihaga. Ema tegi ka imehäid kapsarulle, ise ei oska.
Makaronid hakklihaga või singikuubikutega.
Kartulisalat.
Pannkoogid.
Munakaste peekoniga.
Praeliha.
Praetud leib.
Ahjukartulid.
Heeringas hapukoorega, pluss keedumuna, tomat, sibul ja koorega keedetud kartulid.

Sellega minu koduste toitude repertuaar paraku piirdub. Juba 20 aastat ei ela Eestis, siis vahel nostalgiast teen mõne ülalnimetatud toidu.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 18:00 Kapsahautis hakklihaga. Ema tegi ka imehäid kapsarulle, ise ei oska.
Makaronid hakklihaga või singikuubikutega.
Kartulisalat.
Pannkoogid.
Munakaste peekoniga.
Praeliha.
Praetud leib.
Ahjukartulid.
Heeringas hapukoorega, pluss keedumuna, tomat, sibul ja koorega keedetud kartulid.

Sellega minu koduste toitude repertuaar paraku piirdub. Juba 20 aastat ei ela Eestis, siis vahel nostalgiast teen mõne ülalnimetatud toidu.
Aga kohaliku kodutoitu ei tee?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 17:08 tärn - kiirjalt haruline ese, kujund vms.✳️✳️*️⃣*️⃣
Jah, vabandust. Tegin peas kiirelt rootsi keelsest retseptist otsetõlke. Tegelikult mõtlesin muidugi kuubikuid. 🙂
Külaline

Mu lapsed ei oma enam koolitoidu-magustoitude lapsepõlvetraumat ja fännavad "vanu" magustoite, mis oma aja kunagistel lastel võdinaid tekitavad- leivasuppi, kakaokisselli, tarretisi, kräsupea kooki :) leivasupist pidid end haigeks sööma esimest korda.

Rotatsioonis esinevad kodulemmikud: seljanka, kanakoivad kastmes, ahjulõhe, spare ribs, pardifilee ( :twisted: ), borsh, pilaff, valge kala taignas, lihapallid, hakklihakaste, lihakastmed hapukurgi või tomatipüreega (ehk siis kurzeme või böfstroganov kaste), hernesupp suitsukoodiga.

Neid blogi ja kokanduslehti on hästi palju, kust ideid võtta. Nt vana hea sille toidublogi: https://toidupildid.blogspot.com/ (ei ole blogi omanik, see on igivana asi) :) ja ragne toidublogi jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 11:52 Meie kodus on omatehtud tavalised eesti toidud au sees, menüü koosneb enam-vähem kõigist neist roogadest, mis eespool kirjutajad juba välja on toonud.

Samas oma teismelised lapsed räägivad sootuks teist juttu. Muud ei kuule, kui "Aga Mari pool ema ei tee süüa, nemad tellivad Woltiga toitu!" Tütar läheb sõbrannale pärast kooli külla ja saadab sms, et kandku ma talle üle 20 eurot, tahavad toitu tellida. Ent on kuu lõpp ja see 20 eurot on terve pere toiduraha, millega peame viis päeva hakkama saama. Ütlen siis, et tehke sõbrannaga endile võileibu. Ja siis algab hala, et sõbranna kodus külmikus ei olevat üldse mitte mingit toitu. Et nemad olla nälgas.

Ja niisuguseid signaale tuleb mitte selle üheainsa sõbranna, vaid mitmete teistegi poolt. Lapsed räägivad, kuidas selle ja tolle ja kolmanda ja neljanda tuttavate pere külmikud olla täiesti tühjad, toiduaineid koju üldse ei osteta, kõik käivad iga päev ainult väljas söömas ja tellivad Woldiga toitu koju.

Kuulan ja imestan. Meie tütar üritab ka endale Woldiga toitu koju tellida, loobudes ema poolt pakutavast kapsahautisest. Järelikult vähemalt mingis mõttes ei vasta teismelise jutud tõele - kodudes võib toitu olla, ent teismelisele lihtsalt ei maitse. Eks kiirtoit tundu ikka maitsvam ja põnevam kui lihtne hautis, praad või supp. Aga tõesti hakkas ennast ka juba huvitama, et kui palju siis tänapäeval Eesti kodudes ka ise süüa tehakse?
Meil sellevõrra lihtsam, et elame maal, kus ema tehtud toitu nipsust välja vahetada ei saa. Süüakse seda, mis valmis tehtud või/ja vanemate poolt köögikappi ja külmkappi ostetud. Koolis (koolil oma köök) süüakse koolilõunaid ja toidud olevat head.

Kullerdamine on vist üldse rohkem Tallinna/Tartu teema. Väikelinnas ja maal ei ole täheldanud,et kullerid muudkui vooriks. Seda, kui paljud teismelised kodus tehtud ja paljud Coopi ja bensuka valmistoidu peal elavad, ei oska aga öelda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: xqwerty ja 6 külalist