Paneelikas

vana hea klassika
Tolmukübe
Kontakt:

Paneelikas

Postitus Postitas Tolmukübe »

Miskipärast on siinsetel tegelastel tihti paneelikas hambus. Kui see on kõigi mugavustega, milleks kiun? Igal juhul parem, kui ahiküttega. Või miks paneelikas vastukarva on, või kuidas üldse paneelikasse suhtute?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Siinsed on veendunud, et paneelikad on vaesuse tunnus ja need on ainult Eestis.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 28 Jaan 2025 12:32 Miskipärast on siinsetel tegelastel tihti paneelikas hambus. Kui see on kõigi mugavustega, milleks kiun? Igal juhul parem, kui ahiküttega. Või miks paneelikas vastukarva on, või kuidas üldse paneelikasse suhtute?
Kas ise elad ja tundsid end puudutatuna?
Külaline

Paneeli kas on nõme. Kõrged maksud ja privaatsust pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 13:33 Paneeli kas on nõme. Kõrged maksud ja privaatsust pole.
Naaber piilub paneeli vahelt?
Külaline

Eks ta seepärast on hambus, et paneelikad on ju kõik vanad hooned, 40-50 aastat vanad, rääkimata ehituskvaliteedist, mis tollal oli (eriti 80-ndatel ehitatud majadel). Kommunikatsioonid vanad, mugavused saavad olla ainult korterisisesed ja seal ka jääd sõltuma naabrite valikutest. Kui ikka naaber on prügikoll, siis on kindel, et sulgi on prussakad kodus.
Külaline

Mõni paneelikas on helikindlam kui mõni uuselamu korter (olen elanud mõlemas). Või teistpidi öelduna, mõni uuselamu kostab sama palju läbi kui paneelikas.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 13:33 Paneeli kas on nõme. Kõrged maksud ja privaatsust pole.
Ja majas kõik vaesed.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 13:57 Mõni paneelikas on helikindlam kui mõni uuselamu korter (olen elanud mõlemas). Või teistpidi öelduna, mõni uuselamu kostab sama palju läbi kui paneelikas.
Kas paneelikas saab olla helikindel? Sattusid vist lihtsalt vaiksete naabrite otsa.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 13:50 Eks ta seepärast on hambus, et paneelikad on ju kõik vanad hooned, 40-50 aastat vanad, rääkimata ehituskvaliteedist, mis tollal oli (eriti 80-ndatel ehitatud majadel). Kommunikatsioonid vanad, mugavused saavad olla ainult korterisisesed ja seal ka jääd sõltuma naabrite valikutest. Kui ikka naaber on prügikoll, siis on kindel, et sulgi on prussakad kodus.
Nõustun ja lisan juurde: nad näevad koledad välja. Trepikojad on koledad. Aknast avaneb vaade sama koledatele paneelikatele. Ida-Euroopa tunnusmärk. Mine Venemaale või Ukrainasse, täpselt ühesugused koledad paneelikad on ka seal.

Ventilatsioon on kehv. Torud vananenud. Probleem niiskusega. Lekked. Võime siin loetlema jäädagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 16:14Nõustun ja lisan juurde: nad näevad koledad välja. Trepikojad on koledad. Aknast avaneb vaade sama koledatele paneelikatele. Ida-Euroopa tunnusmärk. Mine Venemaale või Ukrainasse, täpselt ühesugused koledad paneelikad on ka seal.

Ventilatsioon on kehv. Torud vananenud. Probleem niiskusega. Lekked. Võime siin loetlema jäädagi.
Ok, reisimiseks jah kõigil raha ei ole. Vaata siis vähemalt filmidest kui koledates majades elatakse, VÄLISMAAL!
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 16:58
Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 16:14Nõustun ja lisan juurde: nad näevad koledad välja. Trepikojad on koledad. Aknast avaneb vaade sama koledatele paneelikatele. Ida-Euroopa tunnusmärk. Mine Venemaale või Ukrainasse, täpselt ühesugused koledad paneelikad on ka seal.

Ok, reisimiseks jah kõigil raha ei ole. Vaata siis vähemalt filmidest kui koledates majades elatakse, VÄLISMAAL!
Igal riigil omad getod. Sellest jutt ongi, et meie paneelikad on muude meie elamispindade suhtes getod.
Külaline

Kusjuures mina olen oma paneelika korteriga väga rahul. Hetkel küll püsivalt seal sees ei ela aga enne kolimist elasin ca 2 aastat. Sai tehtud kapitaalremont, maja fassaad oli juba enne korda tehtud ja trepikoda ka enam-vähem. Toad on alati soojad ja naabreid ei kuule absoluutselt. Uuemates majades samas olen seda läbikostmist küll tähele pannud nii külas olles kui ka ise elades. No ja juhtumisi on minu paneelika korter otse merevaatega ja naabrid ka enamuses noored, vähemalt need keda kohanud olen. Võib vedada ka :D
Külaline

Huvitav kas praeguse aja uued majad ka 40+ aastat vastu peavad?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 17:33 Huvitav kas praeguse aja uued majad ka 40+ aastat vastu peavad?
Kus nad siis peavad, kui juba 10 aastaga pooleks vajuvad nagu Tartus Lubja tänava maja :D Meil Pärnus Oja tänaval ühe 2019. aasta majaga sama paha lugu: maja vajub nii palju, et lööb vannitoa seinas plaadid puruks.
T123
Kontakt:

Postitus Postitas T123 »

Paneelikad on minu arvates täitsa hea planeeringuga, aga helipidavus on suureks probleemiks. Lapsepõlves sellest aru ei saanud, aga kui omale korteri ostsin, siis hakkas probleeme naabritega olema ikka küll ja veel. Täna koliks sinna tagasi vaid viimases hädas. Pean silmas suurpaneel-elamut, kus "paremal" juhul saad pistikupesa eest võttes naabri korterisse piiluda ja kui peaksld põranda lahti võtma, siis saab samuti lambi augu juurest alla piiluda. Gaasbetoonplokkidest majades peaks seis vähe parem olema ilmselt.
Külaline

Elan juba 3. paneelikas ja selles viimases olen kuulnud ainult seda kui ülemine naaber mööblit liigutab. Ok, maja välisukse pauguga kinnilaskmist ka, õnneks neid paugutajaid on harva.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2025 17:04 Kusjuures mina olen oma paneelika korteriga väga rahul. Hetkel küll püsivalt seal sees ei ela aga enne kolimist elasin ca 2 aastat. Sai tehtud kapitaalremont, maja fassaad oli juba enne korda tehtud ja trepikoda ka enam-vähem. Toad on alati soojad ja naabreid ei kuule absoluutselt. Uuemates majades samas olen seda läbikostmist küll tähele pannud nii külas olles kui ka ise elades. No ja juhtumisi on minu paneelika korter otse merevaatega ja naabrid ka enamuses noored, vähemalt need keda kohanud olen. Võib vedada ka :D
Saad vast aru, et oled üks vähestest.

Tuttava paneelikas hakatakse just maja renoveerima - soojustus, aknad, välisuksed, veel nipet-näpet. Aga trepikodade jaoks raha ei jätkunud, jäävad sama koledateks edasi.

Naabrite karjumine ja tümps on kõik kuulda, eriti ülemiste ja alumiste naabrite puhul. Kuna korterid on odavamad, on seal elav kontingent seinast seina, korralikest inimestest kuni jotadeni. Tuttavad räägivad, kuidas rahus elada ei saa, uste prõmmimine, jotast naabri korterist tulev kõrbehais - kas nüüd on tulekahjuoht või mitte, suviti põgenetakse maal elavate sugulaste juurde, sest paneelikanaabril käib pidu ja tümps. Jne jne jne.
Külaline

Iga kortermaja pole paneelikas, on ikka tainapäid.
Külaline

Defineerime siis kõigepealt paneelika. Tegemist on siis paneelidest ehitatud majaga, kasutati laialdaselt nõukogude ajal. Majaehituskombinaadis valmistatud paneelid veeti ehitusplatsile ja seal sai kiiresti maja valmis ehitada. Tallinnas on sellised elamurajoonid Mustamäe, Õismäe, Lasnamäe. Paneelmaja ei tohi segamini ajada telliskividest ehitatud majaga. Ka neid ehitati nõukogude ajal. Näiteks enamus väikestes kolhoosiasulates on kortermajad ehitatud tellistest. Samas elaniku vaates väga suurt vahet ei ole, kas elad suures paneelmajas või tellistest ehitatud majas. Samad mured ja samad rõõmud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kiisu, Kirile ja 10 külalist