Issand-issand trepikoja käsipuu on tõesti nr 1 asi, mille järgi ma omale kodu valin. Hahaha. Mida asja sa kogu aeg tiirutad seal majade vahel? Eestis ei ole ükski linnaosa nii suur, et vaheldust ja rohealasid lähedale ei jääks. Ehituskvaliteedi osas ei ole midagi seal halvasti. Need on ju betoonist. Õnneks ei olnud tol ajal mingit muud alternatiivi, et valiks selle odavama Hiina kräpi, sest kasumit on vaja. Ei olnud vajadust hullumeelselt kiirustada, sest korterid on juba müügis. Paljude uuemate majade puhul kasutatud materjale, mis on tänaseks kasutusest välja langenud. Betoon aga on klassika. Täna ehitatud maja on 30 aasta pärast nii või teisiti vanamoodne, sest materjalid, tehnikad arenevad.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:28 Paneelikas on minu jaoks esiteks hruštsjovkad, ja siis need 70-80ndatel ehitatud “kõigi mugavustega” paneelmajad, mis on näiteks Tartus Annelinnas ja Tallinnas erinevatel mägedel.
Põhiline probleem - nad on esiteks väga jubeda välimusega, nii seest kui väljast. Teiseks on neid tavaliselt koos kümneid ja see võimendab seda vaimuvaest välimust veelgi. Selline nüri ja monotoonne keskkond, mida keegi tegelikult vaadata ei taha. Maja, või veel terve parem kvartal, võiks ise ka ikka esteetiline ja isikupärane objekt olla, mitte mingi anonüümne betoonist kast korrutatud sajaga. Ega koleda maja ehitamine nüüd nii palju odavam ka pole, viimustlus ja sisustamine on ikka sama kallis. Ja see keskkond mõjutab alateadlikkult nonstop ka selle elanikku. Vaevalt, et positiivses suunas.
Ehituskvaliteeti neil ei hakka kommenteerima, sellega on vist paljud tuttavad ja muidugi eriline “pluss” on lifti puudumine neljakordsetes hrjuštsovkades ja universaalselt imelised parkimisvõimalused korrusmajade ümber. Ja need koledad betoontrepid - rauast käsipuud, mingi krobeline koridoriviimistlus … pole üldse minu maitse.
Paneelikas
-
Külaline
-
Külaline
Meie elasime Tartu maja tüüpi korteris, oli läbi maja 3-toaline. Ehitatud 1972. Mitte miski läbi ei kostnud, ei naabrite jutt, telekas ega ka laste nutt, väga rahul olime. Kui all muidugi suurem pidu oli ja võimendiga karaoket lauldi, siis küll, aga seda juhtus oma 2 korda aastas.
Seevastu mu ämm elas ühes alevis ca sama vanas korteris ja seal oli tõesti õudne olla - kõike kuulsin, mis ümberringi toimus. Kellegi telekas, raadio, veidi kõvema hääkega vestlus. Ja öösel tõesti ka naabri norskamine!
Nii et need vanad paneelikad on tõesti väga erineva kvaliteediga, pole kaugeltki ühesugused.
Seevastu mu ämm elas ühes alevis ca sama vanas korteris ja seal oli tõesti õudne olla - kõike kuulsin, mis ümberringi toimus. Kellegi telekas, raadio, veidi kõvema hääkega vestlus. Ja öösel tõesti ka naabri norskamine!
Nii et need vanad paneelikad on tõesti väga erineva kvaliteediga, pole kaugeltki ühesugused.
-
Külaline
Ehe näide, kuidas mõnel inimesel on juba seal sovjetiaegses betoonlinnakus elades kuskil aju piirkonnas kerge tuimus tekkinud, et ei saa ise enam ka enam aru kui ebainimlik selline keskkond on.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 22:21Issand-issand trepikoja käsipuu on tõesti nr 1 asi, mille järgi ma omale kodu valin. Hahaha. Mida asja sa kogu aeg tiirutad seal majade vahel? Eestis ei ole ükski linnaosa nii suur, et vaheldust ja rohealasid lähedale ei jääks
Ma olen ise ka sellises linnaosas kunagi elanud, minu sõbrad on kunagi elanud ja praegu satun sinna tõesti ainult aeg-ajalt, aga Tallinna mägedes midagi oluliselt paremaks pole küll läinud, va ehk Lasnamägi, kuhu on linna poolt kõvasti miljoneid kulutatud. Nüüd on lihtsalt rohkem juures sama koledaid ostukeskusi, kus inimesed saavad meelt lahutamas ja ennast unustamas käia ja on rohke uusi maju vahel, ilmselt siis nende kunagiste rohealade arvelt.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑30 Jaan 2025 08:44Ehe näide, kuidas mõnel inimesel on juba seal sovjetiaegses betoonlinnakus elades kuskil aju piirkonnas kerge tuimus tekkinud, et ei saa ise enam ka enam aru kui ebainimlik selline keskkond on.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 22:21Issand-issand trepikoja käsipuu on tõesti nr 1 asi, mille järgi ma omale kodu valin. Hahaha. Mida asja sa kogu aeg tiirutad seal majade vahel? Eestis ei ole ükski linnaosa nii suur, et vaheldust ja rohealasid lähedale ei jääks
Ma olen ise ka sellises linnaosas kunagi elanud, minu sõbrad on kunagi elanud ja praegu satun sinna tõesti ainult aeg-ajalt, aga Tallinna mägedes midagi oluliselt paremaks pole küll läinud, va ehk Lasnamägi, kuhu on linna poolt kõvasti miljoneid kulutatud. Nüüd on lihtsalt rohkem juures sama koledaid ostukeskusi, kus inimesed saavad meelt lahutamas ja ennast unustamas käia ja on rohke uusi maju vahel, ilmselt siis nende kunagiste rohealade arvelt.
Sealsamas on mõnel tõusikul katus lausa lendu läinud. Mina maksin 10 aasta eest 45-ruuduse korteri eest Mustamäe Nõmme-poolses otsas 50 tuhat, mille peale polnud tarvis isegi pangalaenu võtta. Sama raha eest ei oleks ma toakestki kusagil põllupealses uusarenduses saanud. Nüüdseks on maja renoveeritud-soojustatud ja igati OK. Korteris tegin remondi. Lisaks on asukoht minu jaoks logistilises mõttes väga sobiv.
Männi pargi ja Mustamäe parkmetsa naabrus ei ole eriti rusuv asukoht. Lisaks on Nõmme keskus jalgsikäigu kaugusel.
-
Külaline
Kas need mitte tellistest ei ole?Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:28Paneelikas on minu jaoks esiteks hruštsjovkad,
-
Külaline
Nõuka aegsetes paneelikates elavad teise, kolmanda eesti tegelased. Punkt.
-
Külaline
Mölla, troll, edasi.Külaline kirjutas: ↑30 Jaan 2025 11:58 Nõuka aegsetes paneelikates elavad teise, kolmanda eesti tegelased. Punkt.
Mustamäe elanikud on näiteks mõned eakamad tunnustatud näitlejad, mitmed Tehnikaülikooli õppejõud, tean üht usundiloolast, mitut õpetajat.
Kalamaja aguli iga harjakapp ei ole sugugi etem kui paneelika korter.
On ka viisakaid noori peresid, kellel Mustamäe korter on esimeseks koduks.
-
Külaline
Tehniliselt võibolla mingis osas küll, kuigi päris kindlasti on neis hulga valmisdetaile. Ideeliselt, esteetiliselt ja ilmselt ka kvaliteedi osas minu jaoks erinevus keskmise sovjeti paneelikaga puudub.
Paneelikad on ju ka paljud uusehitised ning iga moodulmaja iseenesest on ka mingitest paneelidest koosnev, aga ma kirjeldasin, mida minu jaoks “paneelikas” tähendab.
Kuuekümnendatel igatahes betoonpaneelidest maju tehti. Siin on üks klipp 1966 aastal betoonelementide valmimisest:
https://arkaader.ee/landing/bc/rHczO7kK ... UW813hSC3X
-
Külaline
Sinu jaoks on siis paneelikas nõukaaegne kortermaja, olenemata sellest millestta ehitatud on. Hrustsovkad vist tõesti enamasti paneelidest pole, küll võivad seda olla kaasaegsed kortermajad. Paneelikas on lühend paneelmajast, millel enamasti on nii vahelaed kui ka seinad paneelidest. Minu jaoks võb ka beez tähendada kaitsevärvi tooni (sellist rohekas-pruunikat, ma nimelt lapsena arvasin nii). Siiski ei tee ma teemat beez ja ei hakka vastajaid maha tegema, kes beeziks sellist heledamat pruuni nimetavad. Täiskasvanu võiks siisiki aru saada, et kui tema kujutluses tähendab mingi sõna mingit konkreetset asja või nähtust, siis üldiselt võib see sõna olla veidi teises kasutuses käibel.Külaline kirjutas: ↑30 Jaan 2025 13:19Tehniliselt võibolla mingis osas küll, kuigi päris kindlasti on neis hulga valmisdetaile. Ideeliselt, esteetiliselt ja ilmselt ka kvaliteedi osas minu jaoks erinevus keskmise sovjeti paneelikaga puudub.
Paneelikad on ju ka paljud uusehitised ning iga moodulmaja iseenesest on ka mingitest paneelidest koosnev, aga ma kirjeldasin, mida minu jaoks “paneelikas” tähendab.
Kuuekümnendatel igatahes betoonpaneelidest maju tehti. Siin on üks klipp 1966 aastal betoonelementide valmimisest:
Mängid naisega malet.Külaline kirjutas: ↑30 Jaan 2025 20:57Sinu jaoks on siis paneelikas nõukaaegne kortermaja, olenemata sellest millestta ehitatud on. Hrustsovkad vist tõesti enamasti paneelidest pole, küll võivad seda olla kaasaegsed kortermajad. Paneelikas on lühend paneelmajast, millel enamasti on nii vahelaed kui ka seinad paneelidest. Minu jaoks võb ka beez tähendada kaitsevärvi tooni (sellist rohekas-pruunikat, ma nimelt lapsena arvasin nii). Siiski ei tee ma teemat beez ja ei hakka vastajaid maha tegema, kes beeziks sellist heledamat pruuni nimetavad. Täiskasvanu võiks siisiki aru saada, et kui tema kujutluses tähendab mingi sõna mingit konkreetset asja või nähtust, siis üldiselt võib see sõna olla veidi teises kasutuses käibel.Külaline kirjutas: ↑30 Jaan 2025 13:19Tehniliselt võibolla mingis osas küll, kuigi päris kindlasti on neis hulga valmisdetaile. Ideeliselt, esteetiliselt ja ilmselt ka kvaliteedi osas minu jaoks erinevus keskmise sovjeti paneelikaga puudub.
M: ratsu ei saa niiviisi käia!
N: kas sa ei armasta mind?
-
Külaline
Hrustsovkasid ehitati ka paneelidest, mitte ainult silikaadist. Järelikult on ka osad hrustsovkad paneelikad. Peaks nagu suht iseesesestmõistetav asi olema- paneelikas on raudbetoonPANEELIDEST tehtud maja, aga ei, mõni targutab. Tänapäeval on teised ehitusvõtted.
https://et.wikipedia.org/wiki/Paneelelamu
https://et.wikipedia.org/wiki/Paneelelamu