Jää juba ükskord vait, sa olematu intelligentsiga inimene. Poetaguse möla.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 10:32Vaata sina armetu lakei kes arvab, et on kuidagi teistest parem. Hinba tõusuks leiab alati põhjuse. Mul on sinu tekste lugedes juba kerge iiveldus sees. Mingi lollakalt optimistlik limukas kes räögib musta valgeks siit veel puudus.
Kuidas selle elektrivärgiga siis toimida?
-
Külaline
-
Külaline
Neid eramuid, mida ilma elektrita kütta saab, ei ole tänapäeval väga palju järgi jäänud. Ka tänapäeva katlad vajavad elektrit. Traditsioonilised ahju on jäänud vaid vaeste inimeste majadesse. Uutesse ei raatsita neid lihtsalt tagavaraks ehitada, sest see ju on paras väljaminek.
-
Külaline
Üldjuhul on vähegi normaalses eramus kamin. Sellega saab see 3 päeva hakkama.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 13:13 Neid eramuid, mida ilma elektrita kütta saab, ei ole tänapäeval väga palju järgi jäänud. Ka tänapäeva katlad vajavad elektrit. Traditsioonilised ahju on jäänud vaid vaeste inimeste majadesse. Uutesse ei raatsita neid lihtsalt tagavaraks ehitada, sest see ju on paras väljaminek.
-
Külaline
Mina ei tee midagi teistmoodi. Midagi pistikust välja võtma ei hakka ja midagi varuma ka mitte. Laupäeva hommikul on plaanis magada, teha pannkooke ja vaadata lastega multikaid, nii nagu ikka.
-
Külaline
Meil on kaks tuttavat pottseppa, üks neist ehitas ka meile pliidi, soojamüüri ja korstnad. Mõlemad räägivad, et ahjude-pliitide ladumise järjekord on väga pikk, tööl lõppu ei paista.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 13:13 Neid eramuid, mida ilma elektrita kütta saab, ei ole tänapäeval väga palju järgi jäänud. Ka tänapäeva katlad vajavad elektrit. Traditsioonilised ahju on jäänud vaid vaeste inimeste majadesse. Uutesse ei raatsita neid lihtsalt tagavaraks ehitada, sest see ju on paras väljaminek.
Kui eelmisel aastal tahtsime oma kaminahju suure ja korralikuma vastu vahetada, pöördusime augustis ühte ahjufirmasse, tellisime töö, alles jõuluks saime ahju. Mehed rääkisid siis, et juunini olla järjekord.
Naabrid on samuti vanad ahjud-pliidid uute vastu vahetanud.
Kui maja ehitasime ca 15 aastat tagasi, oli elekter odav, põrandakütted elektriga, aga kordagi ei mõelnud, et pliiti ja ahju ei tule. Sauna ehitasime samuti puuküttega. Elav tuli annab kodule selle õige soojuse.
-
Külaline
Huvitav, et 1991. aastal olid kõik valmis kartulikoori sööma, peaasi, et Eesti vabaks saaks. Aastal 2025 ollakse aga ainult raha eest nõus oma kodumaa patrioot olema.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 20:19 Selliseks patriotismiks peaks olema ka riiklik garantii kui inimeste varanatuke prsse läheb.
-
Külaline
Helbekeste ühiskond. Sellistega pole midagi peale hakata.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 16:41Huvitav, et 1991. aastal olid kõik valmis kartulikoori sööma, peaasi, et Eesti vabaks saaks. Aastal 2025 ollakse aga ainult raha eest nõus oma kodumaa patrioot olema.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 20:19 Selliseks patriotismiks peaks olema ka riiklik garantii kui inimeste varanatuke prsse läheb.
-
Külaline
Need seal aju järjekorras ongi enamasti vanad majad, sest nõukaaegsetel ahjudel on eluiga otsas. Ja ega neid pottseppasid jalaga segada ka meil ole.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 15:14Meil on kaks tuttavat pottseppa, üks neist ehitas ka meile pliidi, soojamüüri ja korstnad. Mõlemad räägivad, et ahjude-pliitide ladumise järjekord on väga pikk, tööl lõppu ei paista.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 13:13 Neid eramuid, mida ilma elektrita kütta saab, ei ole tänapäeval väga palju järgi jäänud. Ka tänapäeva katlad vajavad elektrit. Traditsioonilised ahju on jäänud vaid vaeste inimeste majadesse. Uutesse ei raatsita neid lihtsalt tagavaraks ehitada, sest see ju on paras väljaminek.
Kui eelmisel aastal tahtsime oma kaminahju suure ja korralikuma vastu vahetada, pöördusime augustis ühte ahjufirmasse, tellisime töö, alles jõuluks saime ahju. Mehed rääkisid siis, et juunini olla järjekord.
Kui maja ehitasime ca 15 aastat tagasi, oli elekter odav, põrandakütted elektriga, aga kordagi ei mõelnud, et pliiti ja ahju ei tule. Sauna ehitasime samuti puuküttega. Elav tuli annab kodule selle õige soojuse.
Tavaline lihtne kamin ei anna eriti sooja. Selle peale ei ole mõtet loota. Ise lammutasin selle ammu elamisest välja. Milleks sellist puude raiskajat ruumi võtma.
-
Külaline
Mis elektroonika teil öösel töötab? Minul mitte midagi peale külmiku. Öösel parem kui elektrivälju võimalikult vähe.
-
Külaline
Lapsevanema kohta veidi vastutustundetu. Varud ja teatud valmisolek elektri kadumiseks peab alati olema, mitte ainult selle nädalavahetusega seoses.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 14:36 Mina ei tee midagi teistmoodi. Midagi pistikust välja võtma ei hakka ja midagi varuma ka mitte. Laupäeva hommikul on plaanis magada, teha pannkooke ja vaadata lastega multikaid, nii nagu ikka.
-
Külaline
Kamin on emotsiooni, mitte kütmise jaoks. Samas tõstab muidugi ka temperatuuri. Kotitäie kaminapuudega, mis maksab 5 eurot, saab mingi pool ööpäeva tuld hoida. Mina hoian klaasi avatuna, väga soe ning õdus. Muidu on gaasiküte, aga katel läheb elektri kõikumisega ilmselgelt tagant ära.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 16:55Need seal aju järjekorras ongi enamasti vanad majad, sest nõukaaegsetel ahjudel on eluiga otsas. Ja ega neid pottseppasid jalaga segada ka meil ole.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 15:14Meil on kaks tuttavat pottseppa, üks neist ehitas ka meile pliidi, soojamüüri ja korstnad. Mõlemad räägivad, et ahjude-pliitide ladumise järjekord on väga pikk, tööl lõppu ei paista.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 13:13 Neid eramuid, mida ilma elektrita kütta saab, ei ole tänapäeval väga palju järgi jäänud. Ka tänapäeva katlad vajavad elektrit. Traditsioonilised ahju on jäänud vaid vaeste inimeste majadesse. Uutesse ei raatsita neid lihtsalt tagavaraks ehitada, sest see ju on paras väljaminek.
Tavaline lihtne kamin ei anna eriti sooja. Selle peale ei ole mõtet loota. Ise lammutasin selle ammu elamisest välja. Milleks sellist puude raiskajat ruumi võtma.
-
Külaline
Kas see, kui Vene elektrit ei tarbi on suur patriotismi näitaja? Siis on meist siin vähesed patrioodid, sest Venemaalt tulevat naftat tarbib suur osa meist siiani.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 16:41Huvitav, et 1991. aastal olid kõik valmis kartulikoori sööma, peaasi, et Eesti vabaks saaks. Aastal 2025 ollakse aga ainult raha eest nõus oma kodumaa patrioot olema.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 20:19 Selliseks patriotismiks peaks olema ka riiklik garantii kui inimeste varanatuke prsse läheb.
-
Külaline
Arvuti on öösel ka sees, sest öösiti teeb see backup. Juhtmega kellad, telefoni laadijad ja muud vidinad, mis on hommikuks laetud saada.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 16:56 Mis elektroonika teil öösel töötab? Minul mitte midagi peale külmiku. Öösel parem kui elektrivälju võimalikult vähe.
-
Külaline
Meil hoiab küll kamin sooja. Paar tundi kütmist ja kodu temperatuur vähemalt 3 kraadi soojem, aga meil muidugi väiksemapoolne maja ka.
Andke parem ideid, mis söögipoolist varute. Mul endal on kindlasti võileivamaterjal, jogurt ja ilmselt teen mingi toidu valmis (nt riis ja karrikana vms), mida on normaalne ka külmalt tarbida. Pannkooke saaks teha.
Mis toidud on veel sellised, mis külmalt hamba all ei karju?
Andke parem ideid, mis söögipoolist varute. Mul endal on kindlasti võileivamaterjal, jogurt ja ilmselt teen mingi toidu valmis (nt riis ja karrikana vms), mida on normaalne ka külmalt tarbida. Pannkooke saaks teha.
-
Külaline
Ma tahaks teada, mida selle sularahaga siis tegema hakatakse? Lähed taskulambiga poodi, otsid üles hädavajalikud toiduained, lähed kassase, kassiir läheb omakorda saali taskulambi vms valgel hindu vaatama, kirjutab mingile märkmepaberile üles, arvutab peast summa kokku. Kui kunagi elekter tagasi tuleb siis kannab kassast läbi? Ma mäletn uduselt mingit umbes aastatagust juttu, kuidas teha nii et pangaterminalid ilma elektrita töötaksid vms, no aga see on umbes sama tark lahendus kui eelmine.
Ma töötan apteegis ja meil ka räägiti, et kas ikka kõigil kassasahlitel on võti olemas, et kui elektrit pole, siis saaks sularaha eest müüa (muidu läheb automaatselt lahti kui sularahatehingu läbi lööd). No paratsetamooli ma saaks ju taskulambi valgusel nii müüa (patareisid millegipärast varuda ei kästud), aga retseptiravimitest mitte midagi. Isegi kui klient tuleks paberretseptiga, mille arst on talle taskulambi valgel välja kirjutanud, siis ma ei tea peast ühtegi hinda ega piirhinda ka mitte, mille alusel saaks siis soodustuse arvutada.
Ma siiski usun et kõik läheb enam-vähem plaanipäraselt, aga kui varuma hakkaks siis pigem toitu, vett ja bensiini, et vajadusel sõita mõne tuttava või sugulase juurde, kellel on ahjuküte, kaev ja välipeldik.
-
Külaline
Soovitatakse varuda 7-ks päevaks. Kuidas sa pannkooke teed, grillil? Mul on ühe inimese kohta 7x3 purki erinevaid suppe/mulgikapsast, 5 kukesuppi, 10 talunikult ostetud lihakonservi, 20 l vett.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 17:10 Meil hoiab küll kamin sooja. Paar tundi kütmist ja kodu temperatuur vähemalt 3 kraadi soojem, aga meil muidugi väiksemapoolne maja ka.
-
Külaline
Suurtel poodidel on generaatorid taga.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 17:14Ma tahaks teada, mida selle sularahaga siis tegema hakatakse? Lähed taskulambiga poodi, otsid üles hädavajalikud toiduained, lähed kassase, kassiir läheb omakorda saali taskulambi vms valgel hindu vaatama, kirjutab mingile märkmepaberile üles, arvutab peast summa kokku. Kui kunagi elekter tagasi tuleb siis kannab kassast läbi? Ma mäletn uduselt mingit umbes aastatagust juttu, kuidas teha nii et pangaterminalid ilma elektrita töötaksid vms, no aga see on umbes sama tark lahendus kui eelmine.
Ma töötan apteegis ja meil ka räägiti, et kas ikka kõigil kassasahlitel on võti olemas, et kui elektrit pole, siis saaks sularaha eest müüa (muidu läheb automaatselt lahti kui sularahatehingu läbi lööd). No paratsetamooli ma saaks ju taskulambi valgusel nii müüa (patareisid millegipärast varuda ei kästud), aga retseptiravimitest mitte midagi. Isegi kui klient tuleks paberretseptiga, mille arst on talle taskulambi valgel välja kirjutanud, siis ma ei tea peast ühtegi hinda ega piirhinda ka mitte, mille alusel saaks siis soodustuse arvutada.
Ma siiski usun et kõik läheb enam-vähem plaanipäraselt, aga kui varuma hakkaks siis pigem toitu, vett ja bensiini, et vajadusel sõita mõne tuttava või sugulase juurde, kellel on ahjuküte, kaev ja välipeldik.
-
Külaline
No keegi kirjutas, et ahjud on jäänud ainult vaeste inimeste majadesse. Nendes vanemates majades tehakse ikka kapitaalne remont, mitte ainult uued ahjud-pliidid.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 16:55Need seal aju järjekorras ongi enamasti vanad majad, sest nõukaaegsetel ahjudel on eluiga otsas. Ja ega neid pottseppasid jalaga segada ka meil ole.
Kui mööda maad ringi sõita, siis on palju renoveeritud maju näha, nii linnades kui maal.
FB vastavaid gruppe jälgides näeb uskumatult ilusaid ümberehitusi, enne ja pärast fotosid, pilte tööde käigust. Ahjusid ei lõhuta nii välja, et uut asemele ei tule.
Pole juttugi, et vaid vaesed inimesed ahju kütavad
-
Külaline
Pannkooke saab teha ette ja neid saab külmalt tarbida. Küsimus oligi selles, mis toite saaks ette teha, mis säiliksid vähemalt 2-3 päeva (toitu saan tegelikult ka õues hoiustada, et kauem säiliks).
Grill muidu ka olemas, äkki saaks sellega ka vajadusel kuskil sussutada
Grill muidu ka olemas, äkki saaks sellega ka vajadusel kuskil sussutada
-
Külaline
Enamus toite säilib 2-3 päeva, eriti kui neid õues hoida.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 17:19 Pannkooke saab teha ette ja neid saab külmalt tarbida. Küsimus oligi selles, mis toite saaks ette teha, mis säiliksid vähemalt 2-3 päeva (toitu saan tegelikult ka õues hoiustada, et kauem säiliks).
Grill muidu ka olemas, äkki saaks sellega ka vajadusel kuskil sussutada![]()
Küpseta pirukaid, kotlette, pikkpoissi, ahjuliha, keeda kartuleid või ka muu salatimaterjal valmis. Hapukoor ja majonees õue, saad iga kell salati kokku segada.
Võileivakraamiga ei juhtu midagi, kurk, tomat ja juust seisavad toas ka. Mõned konservid lisaks, olgu siis kala, liha või aedviljad.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist