Eripedagooge jälle läheb aina rohkem vaja, sest aina tuleb juurde lapsi, keda saab ainult individuaalselt või väga väikeses rühmas õpetada. Äkki need õpetajad siis spetsialiseeruvad ümber.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 14:03 Õpetajatel läheb iga aastaga raskemaks, sest kui lapsi sünnib üha vähem on ka õpetajaid vaja vähem, varsti saavad osad neist uut tööd hakata otsima.
Õpetajad, kuidas teile see artikkel tundub, kus räägiti direktorite palkadest?
-
Külaline
-
Külaline
Kes nende hulludega ikka väga tahab tegeleda, sest palk ei tõuseks.
-
Külaline
Ma ütleks, et neid hulle on praegusel ajal igas klassis ja kui neid on korraga vähem koos, on hoopis kergem.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 19:49 Kes nende hulludega ikka väga tahab tegeleda, sest palk ei tõuseks.
-
Külaline
Eripedagoog ei tegele hulludega. Hulludega tegeletakse psühhoneuroloogiahaiglas.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 19:49 Kes nende hulludega ikka väga tahab tegeleda, sest palk ei tõuseks.
-
Külaline
Hüperaktiivne laps on vähemalt minu jaoks juba puhas hull. Peab väga närvi olema kui sellisele üritada midagi õpetada.
-
Külaline
Siin ongi suur vahe sees, kas õpetad seda last individuaalselt või on ta kahe taolise sõbraga klassis, kus keeravad terve klassi üles. Minu arust on see poole hullem.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 22:27 Hüperaktiivne laps on vähemalt minu jaoks juba puhas hull. Peab väga närvi olema kui sellisele üritada midagi õpetada.
-
Külaline
Pakun, et tulevikus see nii saabki olema. Üha enam on lapsi, kellel on diagnoositud mõni neuropsühiaatriline sündroom. Nende osakaal on jõudsalt suurenenud.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 19:26Eripedagooge jälle läheb aina rohkem vaja, sest aina tuleb juurde lapsi, keda saab ainult individuaalselt või väga väikeses rühmas õpetada. Äkki need õpetajad siis spetsialiseeruvad ümber.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 14:03 Õpetajatel läheb iga aastaga raskemaks, sest kui lapsi sünnib üha vähem on ka õpetajaid vaja vähem, varsti saavad osad neist uut tööd hakata otsima.
-
Külaline
Ma usun, et siin on süüdi kräpp, mida me sööme (jah, ka emad raseduse ajal). Taimekaitsemürgid, maitsetugevdajad, kõik need ee-d jne. Näiteks rasvasest lõhest saab koos väärtusliku materjaliga ka sinna akumuleerunud keskkonnamürke, antibiotside ja rasestumisvastaste medikamente jääke jms. Või arvate, et teie pissist loputatakse viimased välja või? Hah...Külaline kirjutas: ↑11 Veebr 2025 22:47Pakun, et tulevikus see nii saabki olema. Üha enam on lapsi, kellel on diagnoositud mõni neuropsühiaatriline sündroom. Nende osakaal on jõudsalt suurenenud.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 19:26Eripedagooge jälle läheb aina rohkem vaja, sest aina tuleb juurde lapsi, keda saab ainult individuaalselt või väga väikeses rühmas õpetada. Äkki need õpetajad siis spetsialiseeruvad ümber.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 14:03 Õpetajatel läheb iga aastaga raskemaks, sest kui lapsi sünnib üha vähem on ka õpetajaid vaja vähem, varsti saavad osad neist uut tööd hakata otsima.
Uurige, see pole mingi salajane info.
-
Külaline
Nende osakaal on enamasti suurenenud mitte selliste laste suurema sündimise tõttu, pigem just diagnoosimise võimaluste ja tehtavate uuringute suurenemise tõttu. Iga veidigi teistmoodi käituv laps on võimalik eri uuringutele saata ja diagnoos on ka kerge tulema. Midagi ikka leitakse, miks just see laps vajaks erinevat kohtlemist tavakoolist.Külaline kirjutas: ↑11 Veebr 2025 22:57Pakun, et tulevikus see nii saabki olema. Üha enam on lapsi, kellel on diagnoositud mõni neuropsühiaatriline sündroom. Nende osakaal on jõudsalt suurenenud.
V-o hea ongi.
-
Külaline
Nõus. Ehk see aitab ka vajaliku abi saada ja niiöelda järmine põlvkond on teadlikum ja enesega hakkama saav.Külaline kirjutas: ↑11 Veebr 2025 23:08Nende osakaal on enamasti suurenenud mitte selliste laste suurema sündimise tõttu, pigem just diagnoosimise võimaluste ja tehtavate uuringute suurenemise tõttu. Iga veidigi teistmoodi käituv laps on võimalik eri uuringutele saata ja diagnoos on ka kerge tulema. Midagi ikka leitakse, miks just see laps vajaks erinevat kohtlemist tavakoolist.Külaline kirjutas: ↑11 Veebr 2025 22:57Pakun, et tulevikus see nii saabki olema. Üha enam on lapsi, kellel on diagnoositud mõni neuropsühiaatriline sündroom. Nende osakaal on jõudsalt suurenenud.
V-o hea ongi.
Mina olen sündinud 89 aastal ja siis(+-10a) kasvasid lapsed sel ajastul veel, kus oli vanemate suhtumine, et laps räägib siis kui kana pissib, poisid ei nuta ja naise koht on köögis. Vot nüüd me siis näeme, mis seisus selle aja vanemad on. Ei saa iseendaga ka hakkama.
On tõesti ka palju seda lumehelveste värki aga samas osad lapsed saavad vajalikku tuge, et ehk neist saavad tulevikus normaalsed inimesed.
-
Külaline
Olen nõus, et iga laps, kes seda vajab, peaks saama varasest noorusest nii abi kui tuge meie õppeasutustes. Sest koolid oma tavaklassidega võivad olla väga julmad. Väga tugevad tulevad neist läbi ilma halbade mälestusteta, paljude psüühika saab ka kahjustatud.
Mina vihkasin kooli. Õppisin neljadele-viitele nagu nõutud, et heade tulemustega ülikooli pääseda, aga popitasin igal võimalusel. Nii palju kui sai.
Jube aeg oli.
Mina vihkasin kooli. Õppisin neljadele-viitele nagu nõutud, et heade tulemustega ülikooli pääseda, aga popitasin igal võimalusel. Nii palju kui sai.
Jube aeg oli.
-
Külaline
Direktorid ajavad õpetajate palga kaskmise ka üles. Reeglina töötavad õpetajad üle Eesti miinimumpalgaga ja ettenähtust suurema koormusega. Siis on üksikud kõrgepalgalised, kelle palk statistika ära rikub sest tegelikku seisu see ju ei kajasta.
-
Külaline
Hallooo
Direktor pole mingi äriettevõtte tippjuht. Toimetab reeglite piires. Tavaline administraator
Max suures koolis 3000 eur
Direktor pole mingi äriettevõtte tippjuht. Toimetab reeglite piires. Tavaline administraator
Max suures koolis 3000 eur
-
Külaline
Üks seal tipus olevatest direktoritest rääkis, et Tallinna õpetaja keskmine palk on 2300 eurot. No võib ju tulla küll igasugu lisatööde, asendamiste ja klassijuhatamistega kokku. Meil on ka koolis inimesi, kes on suurepalgalised. Tunde annavad vähe, aga on igasugu projektijuhid, kolme klassi klassijuhatajad jne lisaks. Kokku saavadki üle 3000 euro palga.Külaline kirjutas: ↑19 Veebr 2025 10:59 Direktorid ajavad õpetajate palga kaskmise ka üles. Reeglina töötavad õpetajad üle Eesti miinimumpalgaga ja ettenähtust suurema koormusega. Siis on üksikud kõrgepalgalised, kelle palk statistika ära rikub sest tegelikku seisu see ju ei kajasta.
-
Külaline
Õpetajaid on paraku üha rohkem vaja. Praegu on koolides massiliselt pensionieelikutest ja suisa pensionäridest õpetajaid. Kui need mõne aasta pärast kõrvale astuvad, on häda käes. On olemas ka surve avada järjest rohkem väikeklasse. Tihti jääb nende avamata jätmine nii ruumipuuduse kui õpetajate puuduse taha. Suuremates linnades ostavad koolid üksteiselt õpetajaid üle.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 14:03 Õpetajatel läheb iga aastaga raskemaks, sest kui lapsi sünnib üha vähem on ka õpetajaid vaja vähem, varsti saavad osad neist uut tööd hakata otsima.
Ma isegi olen juba 65 täis ja saan aeg-ajalt tööpakkumisi.
-
Külaline
Sa tõlgendad valesti. Mitte õpetajaid pole rohkem vaja, vaid noored õpetajad lahkuvad töölt ning õpetajate keskmine vanus kasvab raketina. SEE on põhjus, miks sind tööle kutsutakse. Samuti on see põhjuseks, miks president rääkis haridusinnovatsioonist ehk AI kasutamisest. Õpetama pannakse AI, et õpetajate põuale lahendust leida. Ega see ei tähenda, et õpetajaid vähem vaja on, lihtsalt osa liigset koormust proovitakse maha võtta. Ehk siis tulevad noored õpetajad tagasi.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 12:24Õpetajaid on paraku üha rohkem vaja. Praegu on koolides massiliselt pensionieelikutest ja suisa pensionäridest õpetajaid. Kui need mõne aasta pärast kõrvale astuvad, on häda käes. On olemas ka surve avada järjest rohkem väikeklasse. Tihti jääb nende avamata jätmine nii ruumipuuduse kui õpetajate puuduse taha. Suuremates linnades ostavad koolid üksteiselt õpetajaid üle.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 14:03 Õpetajatel läheb iga aastaga raskemaks, sest kui lapsi sünnib üha vähem on ka õpetajaid vaja vähem, varsti saavad osad neist uut tööd hakata otsima.
-
Külaline
Ma töötasin natuke aega koolis, mitte õpetajana, vaid tugispetsialistina. Ja nägin, et tõesti on see päris hirmus töö ja kaadrivoolavus on suur. Üks asi on tundide andmine, aga pannakse pidevalt veel lisatöid, asendamisi, mingid loovtööde juhendamised, huvitunnid jne, jne, jne. Igal hommikul tuli nimekiri, et teie tehke seda, teie teist. isegi vabal päeval pidid tulema asendama. Lapsed olid ka päris jubedad, ebaviisakad, käitumine tunnis halb, huvi õppimise vastu null. Lisaks väga autoritaarne juhtkond, kes kogu aeg lajatas käske juurde. Nüüd olgu tehtud see, teine, kolmas. Väga negatiivne ja kuri õhkkond. Miks peaks sellist asja keegi vöikse palga eest kannatama. Lisaks veel jubedad vanemad, kes oma laste elu on täiega peesse keeranud, aga siis on kool süüdi.Sa tõlgendad valesti. Mitte õpetajaid pole rohkem vaja, vaid noored õpetajad lahkuvad töölt ning õpetajate keskmine vanus kasvab raketina. SEE on põhjus, miks sind tööle kutsutakse. Samuti on see põhjuseks, miks president rääkis haridusinnovatsioonist ehk AI kasutamisest. Õpetama pannakse AI, et õpetajate põuale lahendust leida. Ega see ei tähenda, et õpetajaid vähem vaja on, lihtsalt osa liigset koormust proovitakse maha võtta. Ehk siis tulevad noored õpetajad tagasi.
-
Külaline
Ei tõlgenda valesti. Kui klasse on rohkem (väikeklassid), siis ongi õpetajaid rohkem vaja. Ja ei tule see noor õpetaja enam tagasi, kui neljanda klassi õpilased on ta süüdimatult p... sse saatnud ja hullematki öelnud (mis teha - tundlikud lapsukesed). AI pärisõpetajat ei asenda, luulud võivad ju vastavad olla. Muide, mitte keegi ei keela ka praegu AI-d töös kasutada, olen seda isegi teinud, kuid see ala on seadustega totaalselt reguleerimata.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 00:27Sa tõlgendad valesti. Mitte õpetajaid pole rohkem vaja, vaid noored õpetajad lahkuvad töölt ning õpetajate keskmine vanus kasvab raketina. SEE on põhjus, miks sind tööle kutsutakse. Samuti on see põhjuseks, miks president rääkis haridusinnovatsioonist ehk AI kasutamisest. Õpetama pannakse AI, et õpetajate põuale lahendust leida. Ega see ei tähenda, et õpetajaid vähem vaja on, lihtsalt osa liigset koormust proovitakse maha võtta. Ehk siis tulevad noored õpetajad tagasi.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 12:24Õpetajaid on paraku üha rohkem vaja. Praegu on koolides massiliselt pensionieelikutest ja suisa pensionäridest õpetajaid. Kui need mõne aasta pärast kõrvale astuvad, on häda käes. On olemas ka surve avada järjest rohkem väikeklasse. Tihti jääb nende avamata jätmine nii ruumipuuduse kui õpetajate puuduse taha. Suuremates linnades ostavad koolid üksteiselt õpetajaid üle.Külaline kirjutas: ↑07 Veebr 2025 14:03 Õpetajatel läheb iga aastaga raskemaks, sest kui lapsi sünnib üha vähem on ka õpetajaid vaja vähem, varsti saavad osad neist uut tööd hakata otsima.
Pakun, et kui selle kaasava haridusega jätkatakse, siis võite noortest õpetajatest suu puhtaks pühkida.
-
Külaline
Täpselt seda ma ju ka kirjutasin, et AI ei asenda õpetajat, vaid aitab koormust vähendada. Tore, kui oled AI-d kasutanud, nüüd hakatakse seda tegema süsteemselt ja ka need õpetajad, kes pole IT-s nii tugevad, saavad ehk tuge.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 10:21Ei tõlgenda valesti. Kui klasse on rohkem (väikeklassid), siis ongi õpetajaid rohkem vaja. Ja ei tule see noor õpetaja enam tagasi, kui neljanda klassi õpilased on ta süüdimatult p... sse saatnud ja hullematki öelnud (mis teha - tundlikud lapsukesed). AI pärisõpetajat ei asenda, luulud võivad ju vastavad olla. Muide, mitte keegi ei keela ka praegu AI-d töös kasutada, olen seda isegi teinud, kuid see ala on seadustega totaalselt reguleerimata.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 00:27Sa tõlgendad valesti. Mitte õpetajaid pole rohkem vaja, vaid noored õpetajad lahkuvad töölt ning õpetajate keskmine vanus kasvab raketina. SEE on põhjus, miks sind tööle kutsutakse. Samuti on see põhjuseks, miks president rääkis haridusinnovatsioonist ehk AI kasutamisest. Õpetama pannakse AI, et õpetajate põuale lahendust leida. Ega see ei tähenda, et õpetajaid vähem vaja on, lihtsalt osa liigset koormust proovitakse maha võtta. Ehk siis tulevad noored õpetajad tagasi.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 12:24
Õpetajaid on paraku üha rohkem vaja. Praegu on koolides massiliselt pensionieelikutest ja suisa pensionäridest õpetajaid. Kui need mõne aasta pärast kõrvale astuvad, on häda käes. On olemas ka surve avada järjest rohkem väikeklasse. Tihti jääb nende avamata jätmine nii ruumipuuduse kui õpetajate puuduse taha. Suuremates linnades ostavad koolid üksteiselt õpetajaid üle.
Pakun, et kui selle kaasava haridusega jätkatakse, siis võite noortest õpetajatest suu puhtaks pühkida.
Väikeklassid on hoopis omaette teema, surve võib ju olla nende avamisele, kuid siin tulevad ruumipiirid ette, seega siin mingit lõputut kasvu kindlasti ei toimu, isegi kui koolid üldse vastu ei võitleks.
-
Külaline
Täpselt. Kui ikka laps vajab erilähenemist, siis tavaklassi teda jätta ei saa. Ei jõua ja ei taha noored õpetajad nende hulludega tegeleda. Ja ei peakski. Süsteem tuleks kiiresti ümber teha ja see kaasav haridus maha lükata. Käitumishäiretega lapsed ei peaks õppima tavaklassis. Oleks kõigil ometi parem ja normaalsem õpikeskkond.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 10:21Pakun, et kui selle kaasava haridusega jätkatakse, siis võite noortest õpetajatest suu puhtaks pühkida.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline