Raha oli, aga osta polnud küll sellega muud kui vilte ja Bulgaaria marineeritud tomateidKülaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:14Asi pole mitte nooruses, vaid selles, kuidas inimesed elasid! Oli raha kõike osta, sest kõike toodeti suures Liidus ja hinnad olid stabiilselt soodsad üle kümne aasta. Sushit ja Guccit jms muidugi ei saanud, aga seda ei osanud enamus inimesi tahtagi.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 18:53Eks noorusajad on ikka toredad. 80 algul ma olin teismeline.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 18:45 Mina peamiselt Venemaa tooteid ostakski, kui neid oleks saada! Esiteks soodne hind, teiseks on neis paljud endiselt tuttavalt nostalgilised vanast heast ajast... Ja et Venemaalt tuli ainult halba..tead, kui sa oleksid elanud 80-ndate algul, sa sellist p*ska ei ajaks!
Venemaa tooted võivad odavamad olla, aga see raha läheb tapjatele. Sa oled osa nende tapjate toetajatest sel juhul. Sinu enda tapjate toetaja ka võib nii juhtuda.
Kuidas selle elektrivärgiga siis toimida?
-
Külaline
-
Külaline
Praegu on ka kõike saada. Nälga ei jää praegu mitte keegi. Ja elu on normaalne, mitte selline absurd nagu tollal.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:39No absoluutselt kõik eluks vajalik oli kogu aeg saadaval! Kui jah tahtsid midagi teistest erinevat, siis seda võibolla jah ei saanud ilma tutvustata. Aga kui leppisid sellega, et kõht täis, kodu olemas, riie seljas- siis kogu aeg oli kõike saada.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:27Sa selle väikse detaili unustasid ära, et raha oli, et osta, aga poed olid tühjad. Kui midagi saada tahtsid, siis ainult leti alt ja läbi tutvuste. Kogu kaubanatukese, mis Moskvast tuli, pani poepersonal pihta ja äri pärast oma tuttavatele.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:14 Asi pole mitte nooruses, vaid selles, kuidas inimesed elasid! Oli raha kõike osta, sest kõike toodeti suures Liidus ja hinnad olid stabiilselt soodsad üle kümne aasta. Sushit ja Guccit jms muidugi ei saanud, aga seda ei osanud enamus inimesi tahtagi.
-
Külaline
Kust tulevad sellised okupatsiooniaja ihalejad, on minu jaoks puhas müstika. Nagu reaalselt, kas need on mingid ajuprobleemiga inimesed või mis.
-
Külaline
Kas sinu vanavanem oli seltsimees Kingissepp?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:43Õnneks mul polnud polnud selliseid vanavanemaid! Ja jutte võis olla igasuguseid..selliste vanaisade ja nende järgijate pärast kahjuks see riik metsa läkski! Ja mis puutub 40-ndatesse ja 80-ndadesse, siis seal on ikka väga suur vahe!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:23Mina elasin juba lausa 70ndate algul. Mäletan eredalt, kuidas vanavanaisal oli keldris eestiaegne pitseeritud pudel veini, mille kohta ta ikka ütles, et "selle teeme siis lahti, kui venelased välja lähevad". Ja vanavanaema rääkis, et kui venelane Tallinna vallutas, siis ohvitseride naised läksid Tallinnas pesupoodi, ostsid endale negližeed ja läksid nendega peole, arvates, et need on peokleidid. Vaat niisugused tulid meile "kultuuri" tooma, nagu nad ise kogu okupatsiooniaja armastasid rääkida.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 18:45 Ja et Venemaalt tuli ainult halba..tead, kui sa oleksid elanud 80-ndate algul, sa sellist p*ska ei ajaks!
-
Külaline
Arvatavasti ongi. See siin mingi palgalise trolli moodi ei kõla. Kuigi mine sa tea. Sihukesed ikka väga alahindavad eestlaste rahvuslikku mälu, ajavad sihukest kalajuttu.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:52 Kust tulevad sellised okupatsiooniaja ihalejad, on minu jaoks puhas müstika. Nagu reaalselt, kas need on mingid ajuprobleemiga inimesed või mis.
-
Külaline
Kunagi oli siin Fööniks, kes väitis, et tema elu kukkus alatises prssse, sest kassapidajate kool pandi kinni.
-
Külaline
Tüüpiline reformikas või ekreiit! Sellise mõtteviisiga inimeste pärast N. Liit laguneski!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:13Usu või ära usu, aga see foorum ja kogu Eesti on täis neid, kes "elasid 80-ndate algul" ning kelle vastikuim õudusunenägu oleks sinna aega ja riiki ja võimu alla tagasi sattumine. Mina nende hulgas. Ma olen valmis selle nimel surema, et Eestisse enam kunagi seda rõvedat ülemvõimu ei tuleks.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 18:45Mina peamiselt Venemaa tooteid ostakski, kui neid oleks saada! Esiteks soodne hind, teiseks on neis paljud endiselt tuttavalt nostalgilised vanast heast ajast... Ja et Venemaalt tuli ainult halba..tead, kui sa oleksid elanud 80-ndate algul, sa sellist p*ska ei ajaks!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 18:33
Ma ka teadlikult ei osta venemaa tooteid.
Natsi venemaad ma ei soovi toetada, et saab raha, millega ta rahastab sõjardeid.
Läbi ajaloo on venemaalt eestile ainult halba.
Sina, rott loe oma rublad ja kopikad kokku, mis sa selle töö eest saad ja sõida seenele.
-
Külaline
Kusjuures panid kogemata pooltäppi mu ametiga! Olin tuletõrjedišpetser ja mul mehel oli mootorratasKülaline kirjutas: ↑08 Veebr 2025 22:34Mis teha - elu läheb edasi, see on paratamatus. Ei ole enam vajadust partorgide järele, nagu pole enam vaja ka dispetšer-mootorrattureid.Külaline kirjutas: ↑08 Veebr 2025 22:28Töötan, aga alampalgaga. NSVL ajal sain aga palka, millest jätkus lisaks tavapärasele toit-eluase-riided-olme nii säästmiseks kui reisimiseks. Nüüd on juba ühest eesti otsast teise sõita võimatu, kuna bussipiletid on liiga kallid, Saaremaale sõit maksab rohkem, kui näiteks Soome.
Ja miski ei garanteeri, et elu NSVL-laadses moodustises anno 2025 oleks sama mis elu ENSV-s ükskõik millisel perioodil.
-
Külaline
Panid reformikad ja ekreiidid ühte patta, vau.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 20:53Tüüpiline reformikas või ekreiit! Sellise mõtteviisiga inimeste pärast N. Liit laguneski!
Küll on hea, et lagunes. Õudne monstrum.
-
Külaline
Reformikad ja ekrelased on muidu küll erinevad, aga veneviha ja põlgus endise NSVL vastu on neil sarnane.
Mis oli õudset riigis, kus hinnad olid stabiilsed, kommunaalkulud olematud, reisida sai subtroopikast arktikani? Töö oli kõigil, igal pool olid tehased ja vabrikud, kus toodeti nii oma tarbeks kui ülejäänud 14-sse liiduvabariiki. See turg oli tohutu ja tänu sellele olid ka palgad töölistel sellised, et polnud kunagi vaja kuu lõpus kopikaid lugeda (kui oli vaja, siis seda enamasti enda laristamise tõttu). Tavainimesse, kes tahtis lihtsalt ära elada, poliitika ei puutunud ja seega ei huvitanud ka.
-
Külaline
Kas sa olid 80ndatel koomas?Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:22Reformikad ja ekrelased on muidu küll erinevad, aga veneviha ja põlgus endise NSVL vastu on neil sarnane.
Mis oli õudset riigis, kus hinnad olid stabiilsed, kommunaalkulud olematud, reisida sai subtroopikast arktikani? Töö oli kõigil, igal pool olid tehased ja vabrikud, kus toodeti nii oma tarbeks kui ülejäänud 14-sse liiduvabariiki. See turg oli tohutu ja tänu sellele olid ka palgad töölistel sellised, et polnud kunagi vaja kuu lõpus kopikaid lugeda (kui oli vaja, siis seda enamasti enda laristamise tõttu). Tavainimesse, kes tahtis lihtsalt ära elada, poliitika ei puutunud ja seega ei huvitanud ka.
-
Külaline
* Eraomand pandi riigi poolt pihta.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:22 Mis oli õudset riigis, kus hinnad olid stabiilsed, kommunaalkulud olematud, reisida sai subtroopikast arktikani? Töö oli kõigil, igal pool olid tehased ja vabrikud, kus toodeti nii oma tarbeks kui ülejäänud 14-sse liiduvabariiki. See turg oli tohutu ja tänu sellele olid ka palgad töölistel sellised, et polnud kunagi vaja kuu lõpus kopikaid lugeda (kui oli vaja, siis seda enamasti enda laristamise tõttu). Tavainimesse, kes tahtis lihtsalt ära elada, poliitika ei puutunud ja seega ei huvitanud ka.
* Kodud ärastati sisserändajatele (hea, kui endine omanik tohtis 1 tuppa oma perega elama jääda).
* Töö oli suunamisega ja mingist eneseteostustest ja elukohavalikust võisid ainult unistada.
* Joomarlus ja riigi tagant varastamine lokkasid.
* Poed oli tühjad - oled vist liiga noor mäletamaks menstruatsioone, mil apteegist polnud ühtki vahendit saada, hea, kui kusagilt hõlma alt pataka lahtist vatti said.
* NSVL lüpsis liiduvabariike, nagu jaksas - kedagi ei huvitanud Eesti areng.
*Ainult lammas oli see, kes "tahtis lihtsalt ära elada" ja keda miski ei huvitanud - normaalne inimene tahtis olla oma valikutes vaba.
-
Külaline
Tihti tuli ajaleht püksi panna.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:29Poed oli tühjad - oled vist liiga noor mäletamaks menstruatsioone, mil apteegist polnud ühtki vahendit saada, hea, kui kusagilt hõlma alt pataka lahtist vatti said.
-
Külaline
Olgu mina ja mu mõtteviis siis kiidetud. See on suur au.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 20:53Tüüpiline reformikas või ekreiit! Sellise mõtteviisiga inimeste pärast N. Liit laguneski!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 19:13Usu või ära usu, aga see foorum ja kogu Eesti on täis neid, kes "elasid 80-ndate algul" ning kelle vastikuim õudusunenägu oleks sinna aega ja riiki ja võimu alla tagasi sattumine. Mina nende hulgas. Ma olen valmis selle nimel surema, et Eestisse enam kunagi seda rõvedat ülemvõimu ei tuleks.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 18:45
Mina peamiselt Venemaa tooteid ostakski, kui neid oleks saada! Esiteks soodne hind, teiseks on neis paljud endiselt tuttavalt nostalgilised vanast heast ajast... Ja et Venemaalt tuli ainult halba..tead, kui sa oleksid elanud 80-ndate algul, sa sellist p*ska ei ajaks!
Sina, rott loe oma rublad ja kopikad kokku, mis sa selle töö eest saad ja sõida seenele.
-
Külaline
Seda ma õnneks kogema ei pidanud. Aga juba see ise marli sisse keeratud vatitorakas oli piisavalt halb. Õnneks 80ndate teises pooles sai juba valuutapoest välismaiseid sidemeid osta. Aga normaalne polnud see elu küll ühestki otsast.
-
Külaline
Vaata, selles riigis oleks inimesed, kes sellist juttu ajasid kui sina, juba ammu kuskil Siberi töölaagris maad kündnud. Mul oleks jummala savi, kui praegune Eesti oleks vaesem ja viletsam kui tollane ENSV (aga ta ei ole!) - ikkagi on oma, austab Eesti kultuuri ja ajalugu ning ma saan vabalt arvata, mida tahan. Sina saad ka, ajad siin pidevalt riicivastast iba, aga vangi pole sind pandud. Või oled? See muidugi seletaks mõndagiKülaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:22Reformikad ja ekrelased on muidu küll erinevad, aga veneviha ja põlgus endise NSVL vastu on neil sarnane.
-
Külaline
Sa võid rahumeeli siia lisada ka muud Eesti erakonnad (peale keskerakonna). Kui miski eestlasi liidab, siis vimm vene impeeriumi vastu. Mõned ekre tohlakad ajavad sinusarnast juttu, aga neid on vähe.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:22 Reformikad ja ekrelased on muidu küll erinevad, aga veneviha ja põlgus endise NSVL vastu on neil sarnane.
-
Külaline
60+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaaleKülaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:29* Eraomand pandi riigi poolt pihta.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:22 Mis oli õudset riigis, kus hinnad olid stabiilsed, kommunaalkulud olematud, reisida sai subtroopikast arktikani? Töö oli kõigil, igal pool olid tehased ja vabrikud, kus toodeti nii oma tarbeks kui ülejäänud 14-sse liiduvabariiki. See turg oli tohutu ja tänu sellele olid ka palgad töölistel sellised, et polnud kunagi vaja kuu lõpus kopikaid lugeda (kui oli vaja, siis seda enamasti enda laristamise tõttu). Tavainimesse, kes tahtis lihtsalt ära elada, poliitika ei puutunud ja seega ei huvitanud ka.
* Kodud ärastati sisserändajatele (hea, kui endine omanik tohtis 1 tuppa oma perega elama jääda).
* Töö oli suunamisega ja mingist eneseteostustest ja elukohavalikust võisid ainult unistada.
* Joomarlus ja riigi tagant varastamine lokkasid.
* Poed oli tühjad - oled vist liiga noor mäletamaks menstruatsioone, mil apteegist polnud ühtki vahendit saada, hea, kui kusagilt hõlma alt pataka lahtist vatti said.
* NSVL lüpsis liiduvabariike, nagu jaksas - kedagi ei huvitanud Eesti areng.
*Ainult lammas oli see, kes "tahtis lihtsalt ära elada" ja keda miski ei huvitanud - normaalne inimene tahtis olla oma valikutes vaba.
-
Külaline
Seal riigis oli inimestel eluks vajalik kõik olemas, seal polnud vaja sellist juttu ajada. Ja täitsa savi sellest kultuurist ja ajaloost, need ei täida kõhtu ega maksa makse!Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:40Vaata, selles riigis oleks inimesed, kes sellist juttu ajasid kui sina, juba ammu kuskil Siberi töölaagris maad kündnud. Mul oleks jummala savi, kui praegune Eesti oleks vaesem ja viletsam kui tollane ENSV (aga ta ei ole!) - ikkagi on oma, austab Eesti kultuuri ja ajalugu ning ma saan vabalt arvata, mida tahan. Sina saad ka, ajad siin pidevalt riicivastast iba, aga vangi pole sind pandud. Või oled? See muidugi seletaks mõndagi![]()
-
Külaline
Korterijärjekorrad olid üüratud, nagu ka telefoni omad. Auto ostmiseks pidi aastaid luba ootama. Tuusiku saamiseks pidi partorgile pugema.Külaline kirjutas: ↑09 Veebr 2025 21:5760+ vanusena ma muidugi mäletan ka ebamugavusi "päevade ajal". Aga see oli pisiasi, võrreldes kõige muuga, mis hästi oli. Mis tähtust on mingisugusel eesti arengul? Ja ju siis olid enamus inimesi minu põlvkonnas lambad -lihtsalt nad pole foorumis. Meie põlvkonda üldiselt ei huvitanud mingi eneseteostus ja me olime õnnelikud, kui meid suunati kuskile tööle ja anti ka korter ning me saime töö eest raha, mille eest sai elada ja maksta elektrit ning kommunaale
Liha ostmiseks pidi kaks tundi poes passima.
Normaalseid riideid poes ei müüdud, pidi kas ise õmblema või müüjatelt letialust kaupa lunima.
Palgad olid nirud. Lisaraha teenimiseks pidi Leningradi turule kaupa kasvatama.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Andy, Semrush [Bot], Triibu ja 6 külalist