Viiplejate koor jms

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Viiplejate koor jms

Postitus Postitas Külaline »

Kultuuriminister jt paluvad viiplejate koori esinema lubada. Mina kui pealtvaataja tahaks ikkagi laulmist kuulda, niigi on kaare all kohtade arv piiratud. Jalutud tantsupeol tundub palju normaalsema mõttena, ehk saab ratastoolis ikka mustrid kaasa teha. Aga mingid viiplejad laulukaare all tõesti ei huvita, ma tahaks ka miteviisipidajate kooriga laulupoele minna, nii tore oieks ju omal viisil ümiseda (päris tõsiselt ja ilma irooniata, ehk ei sega seda üldist kõla ka niiväga kui paar mitteviisipidamatut on, luban mitte väga valjult üürata).
Ehk kui nõmedaks ja poliitiliselt korrektseks annab veel minna? Pangu siis mõni vaimupuudega inimene enda asemel ministriks, neil ka õigus valitsuses olla ja ehk ei tulekski hullemaid otsuseid. Ja viiplejad võiksid vabalt mingitel väiksematel festivalidel käia kus osalejate piirangut pole.
No ja tegelikult võiksin ma Eestit esindama olümpiale minna ka mingil alal, mis sellest et vanus on 50+, aga kui mul arnastus selle ala vastu on ja ikka starrti lähen, siism on ju kõik hästi. Rõõmu ja sära silmades võin ka garanteerida, olümpia ikkagi. Eurovisioonile Eestitb esindama võiks mina ja pakkge veel ideid kuhu. Ja kui mina tunnen et pole päris minu ala, siis keegi ikka minuvanusest tahaks. Mis sinna kultuuririkkuse alla veel kuulub, ehk võiksin veel kandideerida?
Külaline

See on täiesti haige juhtum! Laulukaare alla mahtuvate kooride arv on piiratud ja teades, millist vaeva näevad paljud koorid, et endale see võimalus lunastada, tundub täiesti ajuvaba, et sinna üritavad end välja võidelda viiplejad! Palju asju võib tahta, aga paratamatult ei ole me oma eelduse poolest võrdsed ja igaühe jaoks on midagi, mis jääb talle kättesaamatuks. See on nii ajuvaba soov, et mul ei ole lihsalt sõnu. Kui nad selle loa saavad, olen ma ikka väga pettunud!
Külaline

MIs etteLAULMINE see siis on ja mismoodi selle koori kaare all olemine laulmisele kaasa aitaks- LAULUpeol. Viiplemine ei ole laulmine. Üsna haige. Aga minister palub lubada konkursil osaleda. Koorid harjutavad vabast ajast palehigis, oma raha eest ja pingutavad, et saada valituks läbi väga tiheda sõela.
Külaline

Mina saan inimlikus plaanis kurtide koori soovist laulupeole pääseda aru küll. Juhtusin vaatama seda Pealtnägija osa, kus sellest räägiti ja ausalt öelda läks see lugu pisut südamesse. Hästi armsad olid need noored viiplejad kooris ja nagu öeldud, siis inimlikult on nende soov mõistetav. Lisaks oli see koor väikese koosseisuline, seega ma ei näe suurt põhjust neile ei öelda. Miks nad siis ei võiks seal laulukaare all laule kaasa viibelda? Usun, et see tähendaks vaegkuuljate kogukonnale väga palju.

Teisalt mõistan, et laulupeo korraldajad ei taha luua pretsedenti, sest siis tekib oht, et no ütleme näiteks Võhandu Tiritamme Viskamise selts hakkab ka nõudma tantsupeale minekut, kuigi tantsida pole neil plaanis. Või siis nõuavad Therianid õigust oma kooriga laulukaare all kaasa uriseda, koera-kassimaskid ees ja vastavad sabad taga. Vabandan nüüd, kui vaegkuuljaid selliste võrdlustega solvasin. Lihtsalt tahtsin näitlikustada seda, mida minu arvates korraldajad enim pelgavad. Vaegkuuljad aga on võrdsed kodanikud meie seas.
Külaline

See oleks sama, kui ratastooliga invasportlane hakkas nõudma, et tema peab saama osaleda tavalisel kergejõustikuvõistlusel, sest tema on ka oma tooliga treeninud. Ja pandakski paar ratastooli koos jooksjatega sõitma, sest ei tohi öelda, et see, mida nad teevad pole ju jooksmine/hüppamine. Tegelikult üksi endast lugu pidav invasportlane (või treener) ei hakka ju sellist jama nõudma?
käguan
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas käguan »

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 22:53
Teisalt mõistan, et laulupeo korraldajad ei taha luua pretsedenti, sest siis tekib oht, et no ütleme näiteks Võhandu Tiritamme Viskamise selts hakkab ka nõudma tantsupeale minekut, kuigi tantsida pole neil plaanis. Või siis nõuavad Therianid õigust oma kooriga laulukaare all kaasa uriseda, koera-kassimaskid ees ja vastavad sabad taga. Vabandan nüüd, kui vaegkuuljaid selliste võrdlustega solvasin. Lihtsalt tahtsin näitlikustada seda, mida minu arvates korraldajad enim pelgavad. Vaegkuuljad aga on võrdsed kodanikud meie seas.
Või hakkaks siis kepphobustega ratsutajad nõudma, et laske meil osaleda ratsavõistlustel. Et me oleme lihtsalt vaesemad ja ei saa endale päris hobust lubada, aga muidu, me oleme ju nii palju pingutanud ja nii armsad inimesed - kuidas te siis meid tõrjute?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 22:53

Nad ongi võrdsed kodanikud meie seas, aga asi pole üldse selles ju. Neil lihtsalt puuduvad antud üritusel osalemiseks igasugused eeldused, nad ju reaalselt EI LAULA. See on LAULUpidu, sinna ei saa minna keegi, kes ei pea viisi, või keegi, kes laulmise asemel soovib näiteks vilistada või plaksutada, või keegi, kes üleüldse ei laula. Ma ei tea, samamoodi võiks mõni muusikalembeline, ent viisipidamatu seltskond kurta, et miks nemad ei või laulukaare all seista ja muusika taktis puusa nõksutada.
Pärlipüüdja
Kontakt:

Postitus Postitas Pärlipüüdja »

Kui ma kuuleksin raadiost uudist, et viiplejate koor osaleb laulupeol, siis ma arvaksin täiesti siiralt, et tegemist on Rohke Debelaki libauudistega.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Absoluutselt kindlasti tuleb nad laulupeole lubada! Laulupidu ei ole ometi mingi võistlus, see on rahva pidu. Laulmine on ettekääne, tähtsam on kogunemine.
Külaline

Ma saan ka aru nende südamesoovist, ega inimesed pole oma puudes süüdi ja on tohutult armas, et nad on sellise hobitegevuse jne nimel pingutanud. AGA see pole laulmine, laulukoorid läbivad praegu ettelaulmisi ja konkurssi, et peole üldse saada. Minu poolest oleks kena kompromiss, kui nende koorile antaks võimalu nt rongkäigus osaleda ja hiljem kuulajakohad esisektoris. Aga kohal kaare all on liiga suur konkurents lauljategi seas, nt mudilaskoore praagitakse välja, sest "no teile just oli pidu ja tuleb varsti jälle".
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2025 08:12 Kindlasti kardavad nad pretsedenti, sest tahtmise korral annab väga jaburaks minna- transsude "naiskoor" jms.
Seisukohta, et ega laulupeole laulma ei minda vaid lihtsalt karjaga hängima, ma parem ei kommenteeri :roll: püsi poe taga ja kogune seal edasi.
Ega nad nüüd ainult ei hängi ka, teise äärmusse pole ka vaja minna. Viiplev kurtide koor siiski laulab, lihtsalt teises keelevormis - viipekeeles. Eesti viipekeel on ametlikult määratletud kui eesti keele esinemiskuju. Siin läheb tavainimese ja vastava ala asjatundja taju lahku. Tavainimese jaoks on viipekeel hoopis mingi muu toiming kui laulmine, viipekeele asjatundja jaoks on see eestikeelse laulmise erivorm. Seega erinevad näited ratastooliga jooksuvõistlusel osalemisest jms ei päde tegelikult, ainus error tekib sellest vaatenurgast tõesti mitte viisipidajate kooriga, kes ju ka laulavad ja laulavad eesti keeles, mis sellest, et mööda ... Laulupeole neid ei lasta. Aga kuidas kontrollida või taadelda, kas kurtide koor laulab pihta või mööda? Ei saa ju ka väita, et nad mööda laulavad :D
Keeruline olukord. Kindlasti on vaja tavainimesi rohkem harida viipekeele staatuse kohta.
Külaline

Ma arvanuks ka et see on uudis Rohke Debelaki libauudistest. Sest minu arust laulupeol lauljad laulavad. Peavad laulma õigesti, viisi pidama. Selle alusel valitakse välja kes saavad laulupeole. Nüüd on koor, kes ei tee häält. Siin tekib minul lühis. Aga muidu mulle meeldib see raamist välja mõtlemine. Miks mitte siis. Tore võimalus ja kogemus neile. Mis võib tekitada pahameelt on vaid see, et kui mõni häält tegev koor jääb välja seepärast. Vast siiski seda pole. Kui suur see vaegkuuljate koor ikka on.
WD40

Postitus Postitas WD40 »

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2025 08:41 Ma arvanuks ka et see on uudis Rohke Debelaki libauudistest. Sest minu arust laulupeol lauljad laulavad. Peavad laulma õigesti, viisi pidama. Selle alusel valitakse välja kes saavad laulupeole. Nüüd on koor, kes ei tee häält. Siin tekib minul lühis. Aga muidu mulle meeldib see raamist välja mõtlemine. Miks mitte siis. Tore võimalus ja kogemus neile. Mis võib tekitada pahameelt on vaid see, et kui mõni häält tegev koor jääb välja seepärast. Vast siiski seda pole. Kui suur see vaegkuuljate koor ikka on.
Kindlasti ei jää keegi seetõttu välja. Me räägime umbes 10 inimesest.
Külaline

WD40 kirjutas: 14 Veebr 2025 08:52 Kindlasti ei jää keegi seetõttu välja. Me räägime umbes 10 inimesest.
Kust sa tead, et nii kategoorilisi väiteid pillud? Ja see, et nad hümni on viipekeeles selgeks saanud, on tore- aga ülejäänud repertuaar?
Laulupidu pole mingi haljal aasal kogunemine, vaid LAULUpidu.
Külaline

Kuidas peaks hindama lauluoskust kooril, kes ei tee häält?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2025 09:58
WD40 kirjutas: 14 Veebr 2025 08:52 Kindlasti ei jää keegi seetõttu välja. Me räägime umbes 10 inimesest.
Kust sa tead, et nii kategoorilisi väiteid pillud? Ja see, et nad hümni on viipekeeles selgeks saanud, on tore- aga ülejäänud repertuaar?
Laul on seal suht viimane asi :D
Mõni kontsert toimub iga päev.
Külaline

WD, mis sa plärad asjast, millest midagi ei tea, sa pole ju kunagi ühelgi laulupeol käinudki. Kus erudiit meil välja karanud...
Külaline

Kui natuke ajakirjandusega kursis olla, siis loomulikult teab seda. Paar päeva tagasi just oli uudisnupp, kus maini 13 lauljat selles kooris.
WD oskab ka meeldivalt üllatada, respekt!
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2025 10:19
Kui natuke ajakirjandusega kursis olla, siis loomulikult teab seda. Paar päeva tagasi just oli uudisnupp, kus maini 13 lauljat selles kooris.
Ma küsisin, kust ta teab, et ükski teine koor KINDLASTI sellepärast välja ei jää?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2025 10:22
Külaline kirjutas: 14 Veebr 2025 10:19
Ma küsisin, kust ta teab, et ükski teine koor KINDLASTI sellepärast välja ei jää?
Näiteks selle pärast, et 10 inimest mahub kaare alla alati juurde, kui tahetakse? Selle lauljate arvu juures on asi puhtalt tahtmises.
Repertuaari selgeks saamine on loomulikult laulupeole saamise eeldus, kas selles on keegi vastu vaielnud ja nimetatud koor on nõudnud ainult hümni esitama tulemist? Ei usu, kuigi ega ma kindlalt muidugi ei tea.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Kirile ja 8 külalist