Ah ära plära! Sinna mahub juurde palju.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:11Ilmselgelt ei ole sa ise laulukaare all laulnud sest muidu teaksid - kümmet inimest sinna juurde viiplema ei mahu. Tead, mida lauljad teevad kui keegi minestab ja on tarvis, et meditsiiniline abi abivajajani jõuaks? Inimesed kallutavad end tagumiste najale sest muidu veel üks inimene sinna vahele ei mahuks.Külaline kirjutas: ↑14 Veebr 2025 10:28 Näiteks selle pärast, et 10 inimest mahub kaare alla alati juurde, kui tahetakse? Selle lauljate arvu juures on asi puhtalt tahtmises.
Repertuaari selgeks saamine on loomulikult laulupeole saamise eeldus, kas selles on keegi vastu vaielnud ja nimetatud koor on nõudnud ainult hümni esitama tulemist? Ei usu, kuigi ega ma kindlalt muidugi ei tea.
Kui sa viiplemisest midagi tead siis see vajab samuti ruumi rohkem, kui seisev laulja.
Kas siis dirigente oleks ka kaks?
Täiesti uskumatu, et selle üle üldse diskuteeritakse. Tuldi vastu ja tehti viipetõlge ja nüüd on "Aita sant sauna, pese selg ka puhtaks" olukord, muidu diskrimineerid. Selle peale tõesti keegi ei tule, et diskrimineerimine on praegu nõudmine viiplejad laulupeole "laulma" lubada. Nad EI laula, nad viiplevad ja see ei ole laulmine.
Viiplejate koor jms
-
Külaline
Miks peaks üks ilmselgelt laulda oskav koor lahkuma, et mingi mittelaulev koor saaks esineda? Kes nende viiplemist seal laulukaare all näeb? Ma arvasin Edmar tuulest üsna hästi, tegi Reaalkooris kunagi noorteorkestrit Reaalmažoor,on andekas noor dirigent jne. Praegune on ilmselt tema soolo, aga milleks ta seda teeb? Kui laulupidu on esinejatele, siis võiks ju sinna võtta mingite muude kvootide kui lauluoskuse järgi (vähemusrahvused, geid, pensionärid, miteviisipidajad jms peaksid ka saama esindatuse), kui laulupidu on ka publikule, siis peaks sealt ikka maksimaalse emotsiooni saams. Hundid söönud lambad terved versioon võiks olla siis, et need viiplejad näiteks ühe laulu või pigem hoopis orkestripala ajal esireas viipleksid. Siis näeks keegi neid ka ja orkestripalale annaks ka veel lisaväärtust juurde. Sel ajal peaks ju laulukaare all ruumi ka olema, orkester kõike ei täida ja kindlasti on ka selliseid orkestripalu, millel on ka sõnadega variant olemas. Kui mitte sel korral, siis järgmisel laulupeol saaks ju arvestada juba kava kokkuseadmisel.WD40 kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:18TTÜ meeskoor on nõus lahkuma. 60 lauljat.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:11Ilmselgelt ei ole sa ise laulukaare all laulnud sest muidu teaksid - kümmet inimest sinna juurde viiplema ei mahu. Tead, mida lauljad teevad kui keegi minestab ja on tarvis, et meditsiiniline abi abivajajani jõuaks? Inimesed kallutavad end tagumiste najale sest muidu veel üks inimene sinna vahele ei mahuks.Külaline kirjutas: ↑14 Veebr 2025 10:28 Näiteks selle pärast, et 10 inimest mahub kaare alla alati juurde, kui tahetakse? Selle lauljate arvu juures on asi puhtalt tahtmises.
Repertuaari selgeks saamine on loomulikult laulupeole saamise eeldus, kas selles on keegi vastu vaielnud ja nimetatud koor on nõudnud ainult hümni esitama tulemist? Ei usu, kuigi ega ma kindlalt muidugi ei tea.
Kui sa viiplemisest midagi tead siis see vajab samuti ruumi rohkem, kui seisev laulja.
Täiesti uskumatu, et selle üle üldse diskuteeritakse. Tuldi vastu ja tehti viipetõlge ja nüüd on "Aita sant sauna, pese selg ka puhtaks" olukord, muidu diskrimineerid. Selle peale tõesti keegi ei tule, et diskrimineerimine on praegu nõudmine viiplejad laulupeole "laulma" lubada. Nad EI laula, nad viiplevad ja see ei ole laulmine.
Kui inetuks see lugu peab minema? Võib juhtuda, et kõik lauljad lahkuvad...
-
Külaline
Paljudele mitteviisipidajatele oleks see samuti oluline. Mõtle miks.
Kogu Eesti rahvale on laulupidu oluline ja sellel on oma pikaajalised traditsioonid, mille sisse viiplemine ei kuulu.
Seda, et kurttummad oma kuuljaid ja kõnelevaid lapsi diskrimineerivad (ja kahjustavad), on liigagi tihti. Ei ole tarvis Eesti rahvale püha pidu samuti diskrimineerida ja kahjustada.
-
Külaline
Ega nad mudilaskooriga laulma taha minna. Ühendkooride ajal ei mahu,laulukaarealune on väga tihedalt lauljaid täis. Erivajadustega inimestel on oma laulupidu, miks see siis nüüd enam ei kõlba?WD40 kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:19Ah ära plära! Sinna mahub juurde palju.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:11Ilmselgelt ei ole sa ise laulukaare all laulnud sest muidu teaksid - kümmet inimest sinna juurde viiplema ei mahu. Tead, mida lauljad teevad kui keegi minestab ja on tarvis, et meditsiiniline abi abivajajani jõuaks? Inimesed kallutavad end tagumiste najale sest muidu veel üks inimene sinna vahele ei mahuks.Külaline kirjutas: ↑14 Veebr 2025 10:28 Näiteks selle pärast, et 10 inimest mahub kaare alla alati juurde, kui tahetakse? Selle lauljate arvu juures on asi puhtalt tahtmises.
Saame näha.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 01:06Ega nad mudilaskooriga laulma taha minna. Ühendkooride ajal ei mahu,laulukaarealune on väga tihedalt lauljaid täis. Erivajadustega inimestel on oma laulupidu, miks see siis nüüd enam ei kõlba?WD40 kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:19Ah ära plära! Sinna mahub juurde palju.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:11
Ilmselgelt ei ole sa ise laulukaare all laulnud sest muidu teaksid - kümmet inimest sinna juurde viiplema ei mahu. Tead, mida lauljad teevad kui keegi minestab ja on tarvis, et meditsiiniline abi abivajajani jõuaks? Inimesed kallutavad end tagumiste najale sest muidu veel üks inimene sinna vahele ei mahuks.
-
Külaline
Olen ja tean, et 10 mahub alati juurde, kui vaja.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 01:06
Ilmselgelt ei ole sa ise laulukaare all laulnud sest muidu teaksid - kümmet inimest sinna juurde viiplema ei mahu.
Olge teie, erivajadustega, seal omaette, ratastoolidega koorid, pimedad, kurdid, intellektipuudega ja vaimse haigusega. Eksole. Vaimselt terved kurdid sobivad sinu arust pigem intellektipuudega inimeste juurde, mitte laulukaare alla?Erivajadustega inimestel on oma laulupidu, miks see siis nüüd enam ei kõlba?
Ja, sorri, sel aastal eraldi erivajadustega inimeste laulupidu ei toimu.
TULDI VASTU???? Kui sulle ETVs mõni seriaal eesti keelde tõlgitakse, kas sulle tullakse ka vastu? Sinu vastu ollakse siis hea ja sa pead jube tänulik olema ja edaspidi kuss olema ning kõigega rahul? Su mõtteviis on nii küüniline ja katkine, et paha hakkab. Laulukaare all laulmine ei ole nende inimõigus (veel), aga tõlked neile arusaadavasse vormi on seda kohe kindlasti.Tuldi vastu ja tehti viipetõlge ja nüüd on "Aita sant sauna, pese selg ka puhtaks" olukord, muidu diskrimineerid.
-
Külaline
Selgita, milles põhineb sinu väide, et kurdid vanemad kahjustavat oma lapsi?Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 00:59Paljudele mitteviisipidajatele oleks see samuti oluline. Mõtle miks.
Kogu Eesti rahvale on laulupidu oluline ja sellel on oma pikaajalised traditsioonid, mille sisse viiplemine ei kuulu.
Seda, et kurttummad oma kuuljaid ja kõnelevaid lapsi diskrimineerivad (ja kahjustavad), on liigagi tihti. Ei ole tarvis Eesti rahvale püha pidu samuti diskrimineerida ja kahjustada.
-
Külaline
Noh, võiks nad ju konkursile lubada. Konkursi tingimused võiks olla lihtsad. hindajad ei tea, millist koori hindavad ja ei näe koori. Hindavad selle põhjal, mida kuulevad. Kui viiplejate koor suudab neil tingimustel piisaval tasemel vajaliku repertuaari esitada, siis lubataks nad ka laulupeole. Kui seda ei suuda, siis paraku laulupeole ei saa. Keegi, kes ei suuda, ei saa. Mina ka ei saa, sest ma ei pea viisi.
Laulukaare all olevate viiplejate viiplemist näha ei ol publikul niikuinii võimalik. Pigem peaks olema kuskil eraldi viipekeele tõlk, kes siis kõiki laule kaasa viipleb. Ja see tõlk võik skuskil suurel ekraanil siis näha olla, et kõik mittekuuljad saaksid selle tõlgi abil laulupeost osa. Või kui neiel paremini sobib, võivad nad ka kümnekesi sela tõlgid olla ühel konkreetsel ekraanil. Aga mitte laulukaare all.
Laulukaare all olevate viiplejate viiplemist näha ei ol publikul niikuinii võimalik. Pigem peaks olema kuskil eraldi viipekeele tõlk, kes siis kõiki laule kaasa viipleb. Ja see tõlk võik skuskil suurel ekraanil siis näha olla, et kõik mittekuuljad saaksid selle tõlgi abil laulupeost osa. Või kui neiel paremini sobib, võivad nad ka kümnekesi sela tõlgid olla ühel konkreetsel ekraanil. Aga mitte laulukaare all.
Miks täpsemalt kurtide koor osaleda ei võiks? Nende esinemist näeksid teised kurdid ja saaksid seeläbi osaluse.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 17:45 Noh, võiks nad ju konkursile lubada. Konkursi tingimused võiks olla lihtsad. hindajad ei tea, millist koori hindavad ja ei näe koori. Hindavad selle põhjal, mida kuulevad. Kui viiplejate koor suudab neil tingimustel piisaval tasemel vajaliku repertuaari esitada, siis lubataks nad ka laulupeole. Kui seda ei suuda, siis paraku laulupeole ei saa. Keegi, kes ei suuda, ei saa. Mina ka ei saa, sest ma ei pea viisi.
Kuulajaid aga see viiplemine ei segaks mitte kuidagi.
Minu meelest puhas kius neid mitte lasta.
-
Külaline
Osaleda võib iga koor, kes on piisaval tasemel, st läbidav konkursi. Kui kurtide koor suudab konkursil konkursiks vajaliku repertuaari esitada nii, et hindajad neid ei näe ja laulupeoks piisavaks paevad, saavad ka laulukaare alla. Kui ei suuda, siis saaksid viiplejad oma esinemise kuskil eraldi nii, et oleks ekraanil kõigile näha. Seal laululava all olevaid viiplejaid ei ole niikuinii publiku hulgast võimalik näha. Neid on seal nii palju, et publiku hulgast on ilmvõimatu kellegi nägu või käte liikumist eristada. Seega hulga parem oleks, kui nad oleksid kuskil ekraanil kogu aja, nende jaoks spetsiaalne ekraan siis ja spetisiaalne koht, kus üks kaamera ainult neid filmib.WD40 kirjutas: ↑16 Veebr 2025 18:01Miks täpsemalt kurtide koor osaleda ei võiks? Nende esinemist näeksid teised kurdid ja saaksid seeläbi osaluse.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 17:45 Noh, võiks nad ju konkursile lubada. Konkursi tingimused võiks olla lihtsad. hindajad ei tea, millist koori hindavad ja ei näe koori. Hindavad selle põhjal, mida kuulevad. Kui viiplejate koor suudab neil tingimustel piisaval tasemel vajaliku repertuaari esitada, siis lubataks nad ka laulupeole. Kui seda ei suuda, siis paraku laulupeole ei saa. Keegi, kes ei suuda, ei saa. Mina ka ei saa, sest ma ei pea viisi.
PS. mina olen väga selle poolt, et kõigil oleks võimalik kõikvõimalikest üritustest osa saada, et olek slgipääsud ratastoooliga, vipekeele tlk, silmusvõimendi, kirjeldustõlge. Olin isegi ise ühe eesi esimese viipekeelde tülditud ürituste korraldajate hulgas. Nii et mingit viha mul kurtide vastu ei ole. ma lihtsalt arvan, et igaks asjaks oma koht. Viipekeel ekraanile, et sea päriselt ka nähtaks ning laulukaare alla lauljad.
On küll sul viha. Õnneks suur hulk lauljaid on mõistlikumad ja see viiplejate koor tuleb sinna nagunii.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 18:21Osaleda võib iga koor, kes on piisaval tasemel, st läbidav konkursi. Kui kurtide koor suudab konkursil konkursiks vajaliku repertuaari esitada nii, et hindajad neid ei näe ja laulupeoks piisavaks paevad, saavad ka laulukaare alla. Kui ei suuda, siis saaksid viiplejad oma esinemise kuskil eraldi nii, et oleks ekraanil kõigile näha. Seal laululava all olevaid viiplejaid ei ole niikuinii publiku hulgast võimalik näha. Neid on seal nii palju, et publiku hulgast on ilmvõimatu kellegi nägu või käte liikumist eristada. Seega hulga parem oleks, kui nad oleksid kuskil ekraanil kogu aja, nende jaoks spetsiaalne ekraan siis ja spetisiaalne koht, kus üks kaamera ainult neid filmib.WD40 kirjutas: ↑16 Veebr 2025 18:01Miks täpsemalt kurtide koor osaleda ei võiks? Nende esinemist näeksid teised kurdid ja saaksid seeläbi osaluse.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 17:45 Noh, võiks nad ju konkursile lubada. Konkursi tingimused võiks olla lihtsad. hindajad ei tea, millist koori hindavad ja ei näe koori. Hindavad selle põhjal, mida kuulevad. Kui viiplejate koor suudab neil tingimustel piisaval tasemel vajaliku repertuaari esitada, siis lubataks nad ka laulupeole. Kui seda ei suuda, siis paraku laulupeole ei saa. Keegi, kes ei suuda, ei saa. Mina ka ei saa, sest ma ei pea viisi.
PS. mina olen väga selle poolt, et kõigil oleks võimalik kõikvõimalikest üritustest osa saada, et olek slgipääsud ratastoooliga, vipekeele tlk, silmusvõimendi, kirjeldustõlge. Olin isegi ise ühe eesi esimese viipekeelde tülditud ürituste korraldajate hulgas. Nii et mingit viha mul kurtide vastu ei ole. ma lihtsalt arvan, et igaks asjaks oma koht. Viipekeel ekraanile, et sea päriselt ka nähtaks ning laulukaare alla lauljad.
Vastasel juhul tuleb vastuhakk, küll näete.
-
Külaline
Ära ise plära asjast, millest aimugi ei ole. On seal nt kuumaga minestatud ja pole ruumi kukkudagi. Korraldajad näevad siiani õudusunenägusid sellest, kui kaare all viimase noorte laulupeo jala äikesega paanikaks läks laste seas ja ainult Vanajumal ise hoidis, et keegi seal ennast rüseluses vigaseks ei kukkunud ega hullemat. Sai väga selgeks, et laulukaarel ON piirid mahutavusega ja seepärast ongi rahva hulka juba selleks peoks vähendatud, ühiskooride ajal on seal niikuinii tohutu mass.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 01:06 Ah ära plära! Sinna mahub juurde palju.
Aga me kõik saame aru, et sa vaidled lihtsalt vaidlemise pärast, mitte et sul mingitki laulupeo ideed oleks kaitsta.
12 inimest mahub vabalt. Ja kui ei mahu, siis on palju vabatahtlikke, kes on nõus lahkuma ja ruumi tegema.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 20:22Ära ise plära asjast, millest aimugi ei ole. On seal nt kuumaga minestatud ja pole ruumi kukkudagi. Korraldajad näevad siiani õudusunenägusid sellest, kui kaare all viimase noorte laulupeo jala äikesega paanikaks läks laste seas ja ainult Vanajumal ise hoidis, et keegi seal ennast rüseluses vigaseks ei kukkunud ega hullemat. Sai väga selgeks, et laulukaarel ON piirid mahutavusega ja seepärast ongi rahva hulka juba selleks peoks vähendatud, ühiskooride ajal on seal niikuinii tohutu mass.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 01:06 Ah ära plära! Sinna mahub juurde palju.
Aga me kõik saame aru, et sa vaidled lihtsalt vaidlemise pärast, mitte et sul mingitki laulupeo ideed oleks kaitsta.
See sai juba selgeks.
-
Külaline
Miks sa räägid hoopis muust? Seda, et kaare all olla pole võimalik, ei muuda need plussmiinus 10-15 inimest kuidagi, saad aru? Siin ei ole asi mahtumises, ka Rasmus Puur on seda otse öelnud. Räägi ikka asjast.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 20:22Ära ise plära asjast, millest aimugi ei ole. On seal nt kuumaga minestatud ja pole ruumi kukkudagi. Korraldajad näevad siiani õudusunenägusid sellest, kui kaare all viimase noorte laulupeo jala äikesega paanikaks läks laste seas ja ainult Vanajumal ise hoidis, et keegi seal ennast rüseluses vigaseks ei kukkunud ega hullemat. Sai väga selgeks, et laulukaarel ON piirid mahutavusega ja seepärast ongi rahva hulka juba selleks peoks vähendatud, ühiskooride ajal on seal niikuinii tohutu mass.Külaline kirjutas: ↑16 Veebr 2025 01:06 Ah ära plära! Sinna mahub juurde palju.
-
Külaline
See, et viiplemine ei ole laulmine- on "suhtumine" või fakt? Neid isegi ei näeks seal keegi. Saaks aru, et oleks ekraanil viipekeeletõlge (samas- seda saab laulikust igaüks ise lugeda).
-
Külaline
Põhimõtteliselt saab laule ka igaüks noodi raamatust lugeda, milleks üldse kokku tulla? Eestis on 1500 inimest, kelle jaoks viipekeel on laulmine. Meie oma eesti inimesed.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 12:51 See, et viiplemine ei ole laulmine- on "suhtumine" või fakt? Neid isegi ei näeks seal keegi. Saaks aru, et oleks ekraanil viipekeeletõlge (samas- seda saab laulikust igaüks ise lugeda).
-
Külaline
LAULMA tullakse. Kas sa lähed laulupeole ainult vaatama? Kohutav juhmus ja "vaidlemine vaidlemise pärast".Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 12:57
Põhimõtteliselt saab laule ka igaüks noodi raamatust lugeda, milleks üldse kokku tulla?
-
Külaline
Pigem nimetaksin seda rahva teadmatuseks. Ega sa ilmselt ka viiplemist ei suuda rääkimiseks nimetada? Aga seda ta on, nagu juba siin teemas korduvalt välja toodud - viiplemine on eesti keele üks esitamisviise ning viipekeel on eesti keele esinemisviis. Ja kui viiplemine on rääkimine, järelikult on ta ka laulmine. Mina näiteks oskan ka mõttes laulda, sa ei oska? On ju ikkagi laulmine, kuigi sa häält ei tee. Natuke laiemalt tuleb lihtsalt mõelda. Kurtide jaoks on viiplemine laulmise ainuvõimalik viis.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 12:51 See, et viiplemine ei ole laulmine- on "suhtumine" või fakt?
-
Külaline
Viipekeelseid kurte on Eestis tõesti 1500 inimest ja natuke peale, aga kuulmislangusega inimesi on veel palju-palju rohkem. Umbes 15-20% elanikkonnast ei ole kuulmine selline nagu peaks. Neist osa jaoks on eestikeelse kultuuri kättesaadavus päris suur probleem. Võib öelda, et Eestimaal on tuhandeid inimesi, kes on sündinud siin eestlastena ja räägivad eesti keelt, kuid neil pole aimugi, mida ütles filmis "Siin me oleme" see suur volüümikas naisnäitleja, kui lakaluugi vahele kinni jäi, või millisest filmist on pärit ütlus: "Kohe näha, et vanad sõbrad". Nad vaatavad Eesti filmides ja teatrietendustel ainult näitlejate riietust, kehakeelt ja näoilmeid ning laulupeol kuulevad küll muusikat, ent mitte sõnu. Sestap on mõistetav pikaajaline võitlus mingite väga lihtsate asjade saavutamise nimel ning korduvad tagasilöögid - nt eesti filmidele subtiitrite lisamiseks. Vabandust, et pisut teemast ehk mööda, aga tegemist on laiapõhjalisema teemaga. Ning jah - viipekeeles saab laulda küll, ei pea laul olema ainult suuliselt sõnadega.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 12:57Põhimõtteliselt saab laule ka igaüks noodi raamatust lugeda, milleks üldse kokku tulla? Eestis on 1500 inimest, kelle jaoks viipekeel on laulmine. Meie oma eesti inimesed.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 12:51 See, et viiplemine ei ole laulmine- on "suhtumine" või fakt? Neid isegi ei näeks seal keegi. Saaks aru, et oleks ekraanil viipekeeletõlge (samas- seda saab laulikust igaüks ise lugeda).